Communicatie

Godenspijs of duivelsbrood

Paddenstoelen en zwammen zijn wonderlijke organismen, die een aparte plaats innemen in de natuur. Lange tijd was het onbekend hoe ze groeien en zich verspreiden. In het volksgeloof worden ze meestal i…
Agressie heeft wel degelijk een oorsprong

Agressie heeft wel degelijk een oorsprong

Geweld hoort tot de normale ontwikkeling van een kind. Elk kind vertoont bij tijd en wijle vormen van agressief gedrag juist omdat deze deel uitmaakt van de menselijke ontwikkeling. Naast de normale o…

Effectief communiceren

Met een paar eenvoudige handvatten bereik je meer duidelijkheid, effect en plezierig in je gesprekken. Weten hoe je communiceert en wat je motivatie is, geeft je gesprek souplesse en meerwaarde. Hierd…
Goedkoop bellen naar het buitenland met 0900 nummers

Goedkoop bellen naar het buitenland met 0900 nummers

Goedkoop bellen naar het buitenland met 0900 nummers is voor iedereen mogelijk. Lees hier hoe simpel naar het buitenland bellen met 0900 nummers is. Je kunt veel beter contact onderhouden met familie,…

Politieke communicatie: hoe kan het beter worden toegepast?

Manipulatief, éénrichtingsverkeer, té positief… volgens kiezers. Herkenbaar, gekleurd, betrouwbaar… volgens deskundigen. Tijd voor verandering? Aanpassing? Of laten zoals het is? Dit artikel is…

Politieke communicatie; kiezers aan het woord

De kiezer is de ontvanger van politieke communicatie. Allerlei communicatiemiddelen als de tv, posters en het internet worden door politieke partijen ingezet om kiezers achter zich te krijgen. Dit art…

Politieke communicatie: inzicht in de werkwijze

Wat is politieke communicatie? In welk opzicht verschilt politieke communicatie van overheidscommunicatie? Hoe wordt politieke communicatie toegepast? En tenslotte, welke communicatiemiddelen worden h…

Politieke communicatie: deskundigen aan het woord

Wat is precies politieke communicatie? Om goed inzicht te verkrijgen in de werking van politieke communicatie mag de mening van politiek deskundigen niet ontbreken. Dit artikel geeft de visie op polit…

Verschillende soorten vragen

Er bestaan veel verschillende soorten vragen. We kennen open vragen en gesloten vragen, maar ook daarbinnen zijn veel verschillen. Wat voor vraag je stelt is afhankelijk van je doel. Denk van te voren…
Spraak-taalontwikkeling - Wat kan 'n kind op welke leeftijd?

Spraak-taalontwikkeling - Wat kan 'n kind op welke leeftijd?

Hoe ver is een kind qua spraak-taalontwikkeling op een bepaalde leeftijd? Wat moet een kind qua spraak en taal ongeveer kunnen in de diverse leeftijdsfasen? Het ene kind leert sneller dan het andere.…

Mediamanipulatie; een vak apart

Het publiek zou gewaarschuwd moeten worden om de media niet als objectief te zien. Veelal is de media slechts een pion van belanghebbenden, publiciteitsagenten, adverteerders en vele anderen. In Neder…

Confronteren, hoe doe je dat?

Letterlijk betekent confronteren het tegenover elkaar plaatsen van feiten of meningen. Dit heeft een negatieve bijklank, het klinkt ruzieachtig, als een welles – nietes strijd. Dat hoeft het niet te…

Feedback ontvangen

De meeste mensen vinden het niet leuk om te horen dat ze iets verkeerd, of niet goed genoeg gedaan hebben. Het voelt al snel als een persoonlijke aanval, terwijl het misschien niet zo bedoeld is. Hoe…

De sandwichtechniek

Een bekend begrip in de wereld van feedback is de sandwichtechniek. Wat is dit precies, wat bereik je ermee en hoe pas je hem goed toe?

Feedback of kritiek?

Feedback geven en ontvangen, we doen het allemaal, dagelijks zelfs. Jammer genoeg wordt feedback vaak geïnterpreteerd als kritiek. Kritiek krijgen betekent dat je iets verkeerd, of niet goed genoeg h…

Parafraseren en reflecteren

Voor het voeren van een professioneel gesprek is het belangrijk dat je een aantal gesprekstechnieken goed beheerst. Luisteren, actief luisteren en het stellen van vragen zijn bekende gesprekstechnieke…

Goede vragen stellen

Het stellen van vragen is een essentieel onderdeel van een goed gesprek. Door vragen te stellen laat je zien dat je luistert, en je stimuleert de ander om meer te vertellen. Welke vragen zijn het mees…

Actief luisteren

Heb je wel eens meegemaakt dat je gesprekspartner ineens zegt: Luister je eigenlijk wel? Of: Nee, dat bedoel ik helemaal niet! Daar heb ik het niet over! Dit zijn duidelijke signalen dat je niet goed…
De meest gemaakte fouten in de lichaamstaal

De meest gemaakte fouten in de lichaamstaal

Wanneer we contact maken met een ander, gebruiken we niet alleen woorden, maar communiceren we ook met ons lichaam.

Ruzie maken of confronteren?

Overal waar mensen met elkaar te maken hebben ontstaan meningsverschillen. Maar hoe ga je daar goed mee om? Veel mensen zijn geneigd om “de goede vrede te bewaren”, ze houden niet van ruzie maken…