De meest gemaakte fouten in de lichaamstaal
Wanneer we contact maken met een ander, gebruiken we niet alleen woorden, maar communiceren we ook met ons lichaam.
Lichaamstaal
Met
lichaamstaal wordt bedoeld alle bewegingen en gelaatsuitdrukkingen die we gebruiken om onze verbale
communicatie aan te vullen. We noemen dit ook wel
non-verbale communicatie. We zijn ons niet altijd bewust welke
lichaamstaal we gebruiken. Gezichtsuitdrukkingen gaan vaak automatisch en ook bij het gebaren met onze handen staan we niet altijd stil. Hierdoor kunnen we op de ander onbewust signalen overbrengen die een negatief effect hebben. Vaak is dit onbedoeld, maar voor de ander erg vervelend.
De meest voorkomende fouten in de lichaamstaal
Hieronder een aantal voorbeelden van verkeerde lichaamstaal. Degene waarmee je communiceert zal zich veelal onprettig voelen wanneer hij of zij geconfronteerd wordt met deze manieren van
communicatie.
De handdruk
De handdruk geeft de persoon die je een hand geeft meteen een indicatie over je persoonlijkheid. Bij een slap handje zal men al gauw denken met een zwakke persoonlijkheid te maken te hebben. Een hand die de ander fijnknijpt zal intimiderend overkomen. Ook een te lange handdruk geeft een negatieve
indruk, het geeft een gevoel van bedreiging. Je andere hand over de hand van de persoon leggen kan overkomen als bezitterig, je kunt niet loskomen.
Geef dus een stevige, maar geen harde hand en houdt de hand van de ander niet langer vast dan nodig.
De zoen
We zijn gewend dat we mensen op de wang zoenen. Echter sommige mensen laten zich er toe verleiden de ander op de mond te zoenen. Zelfs mensen die ze niet goed kennen. Dus niet op de mond zoenen bij jan en alleman. Netjes op de wang is prima.
Veel mensen kussen in de lucht bij het drie zoenen geven, hier is niets mis mee, het kussen geven is een gewoonte en hoeft niet erg intiem te zijn.
De mond
Met de mond kun je diverse uitdrukkingen aan je gezicht geven. Een pruimenmondje komt gereserveerd over. Het met brede mond, je wenkbrauwen gefronst al knikkend naar de ander luisteren komt over alsof je die persoon niet serieus neemt. Wanneer je naar iemand luistert, neem een ontspannen en geïnteresseerde
houding aan, leg geen laatdunkende uitdrukking op je gezicht, zodat je geen negatieve boodschap overbrengt.
Je hoofd
Soms begint men al nee te schudden, voordat iemand klaar is met zijn of haar verhaal. Hiermee maak je duidelijk het niet met het verhaal eens te zijn en niet meer te luisteren naar de persoon tegenover je. Deze persoon voelt zich genegeerd en niet begrepen. Laat iemand eerst zijn of haar verhaal uitvertellen, geef daarna een mondelinge reactie.
De ogen
Draaien met de ogen geeft hetzelfde effect als het voorbeeld met de brede mond. De persoon tegenover je wordt niet serieus genomen en zal je houding als denigrerend ervaren.
Je ogen gedurende een poosje dichthouden komt over alsof je niet geïnteresseerd bent en of je het verhaal wat verteld wordt allang kent. Probeer belangstellend te kijken wanneer iemand je iets aan het vertellen is, zelfs al ken je het verhaal al wel. Je kunt zoiets zeggen als: “oh ja, dat vertelde je vorige week”, om de persoon eraan te herinneren dat je er al vanaf weet.
Mensen strak blijven aankijken geeft een gevaarlijke indruk, knipper tijdens het gesprek met je ogen, probeer niet te staren alsof de persoon tegenover je je prooi is.
Plaats ten opzichte van de persoon waar je mee praat
Het komt voor dat mensen tijdens een gesprek steeds dichterbij de persoon waar ze mee praten gaan staan. Deze persoon zal veelal achteruitstappen, waarna de ander vaak weer dichterbij zal komen. Deze houding komt tamelijk intimiderend en agressief over. Meestal is het juist de bedoeling meelevend en hartelijk over te komen, echter dit wordt als de tegenpartij niet zo ervaren. Houd dus altijd een zekere afstand tussen jou en de persoon waar je mee praat.
Bewuste negatieve lichaamstaal
We kennen allemaal het
middelvingertje, wat regelmatig wordt opgestoken als we de ander iets te verwijten hebben. Een
middelvinger wordt bewust gegeven. Het gebaar komt dan ook als zeer negatief over en lokt mogelijk een tegenreactie uit die nog veel negatiever is.
Handkussen of kussen in de lucht worden ook bewust gegeven. Doet men dit bij iemand die men niet of niet goed kent, dan kan dit als opdringerig worden ervaren.
Bewust zijn van je lichaamstaal
Om bewust te worden van je eigen lichaamstaal is het goed om anderen te observeren. De lichaamstaal van anderen die op jou negatief overkomt, is voor jou een aandachtspunt. Gebruik jij deze lichaamstaal ook, dan wordt het tijd deze af te leren. Lichaamstaal kan een belangrijk middel zijn om jezelf te ondersteunen wanneer je aan het woord bent. Pas echter goed om met lichaamstaal die niet gepaard gaat met mondelinge communicatie. Juist dan kun je een verkeerde indruk geven aan degene waar je mee communiceert.