Psychologie

De verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis
Zoveel als er anno 2020 bekend is in onze huidige maatschappij over de narcistische persoonlijkheidsstoornis, zo weinig is er bekend over een van de subtypes van de narcistische persoonlijkheidsstoorn…
Waarom het goed is ook alleen te zijn
Feitelijk weten de meeste mensen het wel, alleen zijn is wat anders dan eenzaam zijn. Iemand die alleen is, kan ook eenzaam zijn. Echter, voor alleen zijn kan ook bewust gekozen worden. Daar staat teg…
Codependentie en rouwen: verwerking van de onveilige jeugd
Codependentie is een progressieve psychische aandoening die voorkomt bij 10 tot 15% van de bevolking, waarbij iemand zijn zelfvertrouwen volledig afhankelijk heeft gemaakt van de bevestiging van ander…
Roddelen: hoe het werkt in de hersenen
Roddelen, waarbij mensen worden beschadigd, is iets waar iedereen zich weleens schuldig aan maakt. Angst, agressie en hiermee samenhangend jaloezie, afgunst en aandacht zoeken, blijken belangrijke oor…
Codependentie en eenzaamheid
Codependentie is een psychische aandoening waarbij iemand zijn eigenwaarde compleet heeft overgeleverd aan de bevestiging van andere mensen. Iemand die codependent is, zal sterk geneigd zijn andere me…
Het narcistisch slachtoffersyndroom
Het narcistisch slachtoffersyndroom, in het Engels Narcissistic Victim Syndrome (NSS) genoemd, is een ernstige psychische aandoening die voortkomt uit het jarenlang, stelselmatig worden mishandeld doo…
Het Stockholm Syndroom: slachtoffer leeft mee met dader
Het Stockholm Syndroom komt niet voor in de DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), wel zien we dit beschreven staan in het ICD-10 (International Classification of Mental and B…Stemmen horen in je hoofd: kenmerken, oorzaak en behandeling
Stemmen horen in je hoofd is nog steeds een taboe in Nederland. Mensen lopen er niet mee te koop dat ze stemmen horen, uit angst voor 'gek' te worden versleten. Stemmen horen in je hoofd kan voor somm…
Omgaan met narcistische ouders
Iemand die opgroeit met één of twee narcistische ouders, groeit op in een mijnenveld. Er is totaal geen voorspelbaarheid en houvast voor het kind. Het kind weet nooit welke reactie of welk gedrag he…
Autisme ontrafelen met Martine Delfos
In het boek van Martine Delfos 'Autisme ontrafelen: Introductie over autisme met het Socioschema' geeft zij een inleiding om het spectrum van autismespectrumstoornissen te ordenen aan de hand van het…
Narcisme en gaslighting: twijfel zaaien door manipulatie
Narcisme is een heftige persoonlijkheidsstoornis, vermeld in de DSM V, met als belangrijkste kenmerk een onzichtbaar instabiel zelfbeeld dat steeds gevoed moet worden door de buitenwereld. Hiervoor ga…
Echte vrienden of vriendinnen, heb ik ze?
Het hebben van vrienden of vriendinnen blijkt belangrijk te zijn om je prettig te voelen. De een noemt iemand al sneller een vriend of vriendin dan de ander. Maar wanneer is er sprake van een (h)echte…
Piekeren: hippocampus, amygdala en prefrontale cortex
Wanneer iemand veel piekert wil dit zeggen dat er een verstoorde hersenactiviteit plaatsvindt. Stress en piekeren gaan hand in hand en bij piekeren is er aangeleerd om bij een nieuwe gebeurtenis of ge…
Focus, aandacht en afleiding volgens Lucy Jo Palladino
Niet tijd of geld, maar aandacht lijkt het meest schaars te worden in een tijd van elektronische afleiding. Door de grote hoeveelheid informatie die we continu op ons afgevuurd krijgen, kunnen we over…
Praktische hulp bij codependentie: 18 tips
Codependentie is een progressieve, psychische aandoening waarbij iemand zijn zelfvertrouwen volledig afhankelijk maakt van de bevestiging van andere mensen. Codependentie is een copingsstrategie die o…
Is ‘je zorgen maken’ slecht en kan je er iets aan doen?
Iedereen maakt zich wel eens zorgen c.q. piekert wel eens. Is het niet om een kind, ouder, vriend of partner, dan is het wel om het werk, de toekomst of de gezondheid. Iedereen weet ook dat het niet h…
Hoe ga jij je eigen pad volgen?
Het klinkt soms zelfs wat poëtisch, maar ‘je eigen pad volgen’ is iets wat we al (kunnen) doen sinds de mensheid. Het gegeven dat er vanaf de eeuwwisseling meer aandacht aan gegeven wordt, heeft…
Schaamte: wat is het en wanneer schamen we ons
Hoewel ze wel te vinden zijn, zijn er maar weinig mensen die zich werkelijk nergens voor schamen. Deze relatief kleine groep mensen heeft zich in het verleden nooit ergens voor geschaamd en dat zal oo…
Engineering psychologie: interactie mens en technologie
Technologie is overal om ons heen en roept door de enorme aanwezigheid ook een aantal vragen op. Zo vragen ouders zich vaak af aan hoeveel technologie ze hun kinderen veilig bloot kunnen stellen. Fabr…