Psychologie

Hexakosioihexekontahexafobie: fobie voor het getal 666
Er zijn een aantal vreemde fobieën in de wereld. Zo bestaat er een fobie voor boeken, de zon en clowns. Waar deze fobieën vandaan komen en hoe ze ontstaan is niet altijd duidelijk. Een andere opmerk…
Gaslighting, een vorm van destructief misbruik
Gaslighting is een vorm van psychologisch misbruik waarbij de geest zodanig wordt gemanipuleerd dat het slachtoffer het zelfvertrouwen verliest en twijfelt aan zijn eigen geheugen, waarnemingen en gez…Narcistische kenmerken op de werkvloer en etikettering
Veel is en wordt geschreven over narcisme. Vooral narcisme in relaties blijkt een hot item. Maar ook op de werkvloer komen mensen voor met kenmerken van narcistisch gedrag. In het wereldwijde psychiat…
Hoe zie je dat iemand liegt: de leugenaar ontmaskerd
We hebben geleerd dat we niet mogen liegen, maar toch vertelt iedereen wel eens een leugentje om bestwil. Bijvoorbeeld wanneer je vriendin naar de kapper is geweest en je vindt het niet mooi, dan zeg…
Zelfoverschatting: oorzaken, gevolgen en wat te doen
Zelfvertrouwen is een belangrijke eigenschap. Het zet aan tot actie. Te veel zelfvertrouwen kan echter overgaan in zelfoverschatting. Vooral bij mensen die posities hebben waar ze weinig kritiek krijg…
ADHD bij kinderen: een stoornis of modegril?
ADHD, iedereen kent wel iemand met deze stoornis. Niet altijd wordt iemand met ADHD serieus genomen, want iedereen is toch wel een eens een beetje druk. En vroeger mocht je gewoon druk zijn zonder dat…
Fouten maken is leerzaam
Fouten maken mag en fouten maken is leerzaam … althans voor veel mensen geldt dat men van fouten het meeste (en snelste) leert. Fouten maken mag dus, maar leren we er ook echt zoveel van of is het m…
Hoog Sensitieve Personen (HSP): terug naar de basis
De basis van het begrip hooggevoeligheid is gelegd door Elaine en Arthur Aron in een aantal wetenschappelijke artikelen die zij samen met een wisselend aantal andere onderzoekers geschreven hebben. Da…De verschillende menstypen volgens het Structogram
Mensen gedragen zich allemaal anders. Toch herken je vast in je nabije omgeving diverse soorten mensen. De een is een dominant en impulsief type. Een ander type mens vind je koel en rationeel overkome…Persoonlijkheidstest via de Birkman-methode
Om een helder inzicht te krijgen in je eigen sterkten en zwakten van je stijl van werken, je behoeften ten aanzien van de werkomgeving, je beroepsmatige belangstelling en je stressgedrag op de werkple…
Motivatie en passie leiden tot sterke persoonseigenschappen
Motivatie ontstaat niet zomaar, er is altijd iets waardoor je wordt gemotiveerd. Is de motivatie erg groot dan kan er passie ontstaan. Door passie wil je ergens mee bezig zijn, meestal voor lange tijd…
Hoogsensitiviteit, wat is het en kan het voor je betekenen?
We horen en steeds meer over, mensen die hoogsensitief zijn. Behalve dat we er alerter op zijn en het dus lijkt alsof er nu meer dan in het verleden hoogsensitieve mensen zijn, zou het zomaar kunnen d…
Zijn wij gewoontedieren en is dit goed of slecht?
Zijn wij als mens gewoontedieren of praten we ons dat maar aan? Het antwoord is wat genuanceerder dan een simpel “ja” of “nee”. Bovendien, en dat is niet geheel onbelangrijk, het hebben van ge…
Hersenen, muzikaliteit, muzikaal talent en opvoeding
Muzikaliteit is een veelomvattend, moeilijk te omschrijven begrip. Het kenmerkt zich door talrijke aspecten zoals onder andere metrum, ritme, dynamiek en toonhoogte. Ook zijn er complexe hersenprocess…
Borderline en moederschap, gaat dat samen?
Ongeveer 1 à 2% van de bevolking heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis, een stoornis die zich kenmerkt door emotionele instabiliteit, impulsiviteit en relatieproblemen. De stoornis komt het m…
Ziekte: ziek, ziektewinst en de diagnose
Hoe kijken patiënten tegen ziekte aan en hoe is dat voor artsen? Voor de meeste mensen geldt dat ze het niet prettig vinden om ziek te moeten zijn, voor anderen daarentegen biedt de ziekterol de nodi…Je eigen identiteit zoeken
Het is niet eenvoudig om je eigen identiteit te omschrijven. Een mens heeft verschillende identiteiten. Er is een persoonsidentiteit, maar ook een erfelijke identiteit. Daarnaast zijn er nog sociale,…
Rondom autisme: het omgekeerde Cassandra effect
Wanneer men het heeft over een relatie waarin één van de partners autistisch is, wordt het Cassandra effect nog wel eens genoemd. Degene zonder autisme voelt zich vaak alleen en onbegrepen, maar wor…
Weg met dwangmatige handelingen
Eigenlijk hebben we allemaal wel één of meer dwangmatige handelingen. De kleine ietwat dwangmatige handelingen zijn in ons dagelijks functioneren vaak te verwaarlozen. Anders wordt het als het dwang…