Motivatie en passie leiden tot sterke persoonseigenschappen

Motivatie en passie leiden tot sterke persoonseigenschappen Motivatie ontstaat niet zomaar, er is altijd iets waardoor je wordt gemotiveerd. Is de motivatie erg groot dan kan er passie ontstaan. Door passie wil je ergens mee bezig zijn, meestal voor lange tijd, waarbij tegenslagen worden overwonnen. Passie vereist doorzettingsvermogen, maar ook zelfdiscipline. Deze eigenschappen, die ook weer zelfvertrouwen geven, komen we tegen bij mensen op allerlei terreinen zoals muziek, werk, relatie, religie, politiek, sport. Wat deze eigenschappen inhouden, hoe ze werken en samenhangen wordt verduidelijkt aan de hand van de loopbaan van schaatsster Ireen Wüst. De schaatsster Ireen Wüst was al jong gemotiveerd voor schaatsen. De motivatie kreeg ze door haar vader, een amateurschaatser die ook Elfstedentochten reed. Vooral de Elfstedentocht die hij in 1997 reed inspireerde haar. Helaas schaatste haar vader deze tocht niet uit waardoor de 11-jarige Ireen erg teleurgesteld en boos was. Dit was wel het moment waarop Ireen zelf serieus met schaatsen begon. Eerst met kunstschaatsen maar al vlug met noren. Trainers op de ijsbaan zagen wel wat in de schaatsmogelijkheden van Ireen. Dit motiveerde ook. (1)

Wat is motivatie?

Het gericht zijn op iets wat je in beweging zet waardoor je gedrag een bepaalde richting krijgt. (2)

Ireen vond en vindt nog steeds schaatsen leuk en is er sinds haar jeugd hier intensief mee verder gegaan.

In het dagelijks spraakgebruik wordt als over motivatie wordt gesproken, meestal bedoeld: het gericht zijn op iets prettigs dat moet worden vastgehouden. Dat kan op velerlei terreinen zoals een relatie, baan, hobby.
Motivatie kan echter ook gericht zijn op iets wat we minder prettig vinden en waar we zo snel mogelijk vanaf willen. Denk aan honger, stress. We hebben hier te maken met basisbehoeften.

Wordt de motivatie zo groot dat je er veel, zo niet alles, voor over hebt dan wordt gesproken van passie.

Vader Wüst rijdt zijn dochter eerst twee keer per week van Goirle naar Eindhoven, maar later wordt het drie en weer later zelfs vier keer. Dat hij veel voor zijn dochter over had, blijkt als hij zegt: "Ik denk dat ik het eerste jaar 20.000 kilometer op en neer ben gereden".
Ireen ging wedstrijden rijden, won sommige wedstrijden, maar verloor ook. Ze was goed, maar niet super. De sprintster Margot Boer was haar vaak de baas. (interview AD). Maar ze zette door om werd steeds beter. Ireen had passie.

Wat is passie?

Een groot verlangen naar iets waaraan veel tijd en energie wordt besteed en waarbij ook frustratie en tegenslag voorkomt. Tegenslagen worden overwonnen om het voorgenomen doel te bereiken. (3)

Ireen haalde tijdens drie Olympische Spelen acht gouden medailles en werd meermalen wereld- en Europees kampioen. Maar het ging niet allemaal zo gemakkelijk. Er moest dag in dag uit getraind worden om tot deze prestaties te komen. Ze trainde met een groep, zowel met vrouwen als mannen, of alleen. Ze werkte met trainingsschema’s waar ze zich strikt aan hield. Het doel dat ze nu voor ogen heeft is om in ieder geval een gouden medaille te behalen op de komende Olympische Winterspelen van 2018. Dit heeft ze zich voorgenomen en zal er voor gaan. Dat vereist grote zelfdiscipline.


Wat is zelfdiscipline?

Het nemen van doordachte beslissingen om je gedrag een bepaalde richting te geven naar succes en dit gedrag vol te houden. (4)

Ireen’s ploeg en trainer, waar ze veel vertrouwen in had en waarmee ze grote successen boekte, stopten waardoor ze in een andere ploeg terechtkwam en andere trainers kreeg. Deze ploeg bracht haar niet wat ze hoopte. Ze miste uitdaging zoals het trainen met mannen. Ze nam nu een weloverwogen beslissing. Ze stapte uit de ploeg, zocht een andere trainer en formeerde een eigen team. Sommige critici vragen zich af of het formeren van een eigen ploeg en het vinden van noodzakelijk sponsorgelden zal lukken. Maar Ireen zette door en heeft op dit moment al bekende schaatssters om zich heen verzameld. Dit kenmerkt haar doorzettingsvermogen.


Wat is doorzettingsvermogen?

Het krachtig vasthouden aan een bepaald gewenst idee en/of actie, ondanks kritiek of tegenstand. (5)

Ondanks de bedenkingen van critici of het haar zal lukken om een goed gesponsorde eigen ploeg van de grond te krijgen gaf Ireen in een tv interview in de Late Night show van Humberto Tan aan dat ze er van overtuigd is dat het haar zal lukken.(6) Hieruit blijkt een grote mate van zelfvertrouwen.

Wat is zelfvertrouwen?

Het zekere gevoel dat je de taak die je zou willen of wilt aanpakken ook aan kan. Dit zekere gevoel wordt gekarakteriseerd als het absolute geloof in je eigen mogelijkheid. (7)

Slot

Het voorbeeld van Wüst geeft aan hoe motivatie passie kan worden en dat hierdoor sterke positieve persoonlijke eigenschappen als zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen kunnen worden ontwikkeld. Haar doorzettingsvermogen werd overigens beloond. Eind 2015 kreeg ze een eigen team met sponsor.

Lees verder

© 2015 - 2024 J-dewilde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passie en motivatiemomenten van jongerenPassie en motivatiemomenten van jongerenNiet alle jongeren hebben passie voor iets maar kennen wel motivatiemomenten. Er zijn bepalende factoren waardoor motiva…
Bizarre passies: piercing en tattooBizarre passies: piercing en tattooHet aanbrengen van tattoos en piercings is bij veel mensen in. Ze vinden dat ze hun lichaam ermee verfraaien. Bij sommig…
Is passie echt nodig?Passie lijkt een toverwoord. Als gezegd wordt dat iemand passie heeft dan lijkt dat te staan voor iemand die zinvol en g…
Doorzetten op het werk: mentaal fit zijnDoorzetten op het werk: mentaal fit zijnWat is doorzettingsvermogen? Hoe belangrijk is het doorzettingsvermogen op het werk? Is doorzetten goed voor je carrière…

Persoonlijkheidstest via de Birkman-methodeOm een helder inzicht te krijgen in je eigen sterkten en zwakten van je stijl van werken, je behoeften ten aanzien van d…
Hoogsensitiviteit, wat is het en kan het voor je betekenen?Hoogsensitiviteit, wat is het en kan het voor je betekenen?We horen en steeds meer over, mensen die hoogsensitief zijn. Behalve dat we er alerter op zijn en het dus lijkt alsof er…
Bronnen en referenties
  • 1. “Ze was niet boos; ze was woedend”, interview in AD 8-2-06
  • 2. Wilde de, J. Motivatie, een hersenzaak, Info.nu 2015
  • 3. Wilde de, J Passie wat is het, hoe ontstaat het, hoe werkt het, Info.nu 2014
  • 4. Wilde de, J Zelfdiscipline, te trainen door breinkennis, Info.nu 2015
  • 5. Wilde de, J Doorzettingsvermogen, hoe het werkt en hoe te trainen, Info.nu 2015
  • 6. Late Night show van 22 apr. 2015 Interview Ireen Wust met Humberto Tan
  • 7. Wilde de, J Zelfvertrouwen, de invloed van genen en wat er aan te doen, Info.nu 2015
J-dewilde (79 artikelen)
Laatste update: 06-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.