Hoogsensitiviteit, wat is het en kan het voor je betekenen?
We horen en steeds meer over, mensen die hoogsensitief zijn. Behalve dat we er alerter op zijn en het dus lijkt alsof er nu meer dan in het verleden hoogsensitieve mensen zijn, zou het zomaar kunnen dat er ook daadwerkelijk meer mensen hoogsensitief zijn. Is hoogsensitiviteit een zegen of een last en wat is het exact?
Wat is het?
Hoogsensitiviteit, kortweg HSP genoemd, staat voor Highly Sensitive Person. We hebben het over één op de vijf mensen die het "heeft" en er wordt algemeen aangenomen dat het aantal stijgt. Het aantal mannen en vrouwen is gelijk, maar bij vrouwen komt het eerder naar voren.
De vraag is dan, gaat iedereen in die richting (evolutionair gezien) of is het langs een meetlat te leggen? Strikt genomen is het eigenlijk niet langs een meetlat te leggen. Het is de persoonlijke ervaring die je hebt, waarbij geen waarde oordeel gegeven wordt.
Waar het feitelijk op neer komt is dat de hooggevoelige man of vrouw de werkelijkheid allemaal net iets intenser ervaart dan "gemiddeld". Er komt als het ware meer bij de betreffende persoon “binnen” en de prikkels worden ook dieper verwerkt.
Bij menig hoogsensitieve man of vrouw liggen de emoties ook dichter aan de oppervlakte en is de kans groter dat men zichtbaar positief of negatief reageert op prikkels. Het kan op andere overkomen als “aanstellerig”, maar dat is het zeker niet. De huid is figuurlijk “dunner” en het is dus logisch dat men het net even iets intensiever ervaart. Harmonie en balans staan hoog in het vaandel voor de hoogsensitieve man of vrouw, want op deze manier kunnen zij het beste functioneren én het meeste halen (rendement) uit hun hoogsensitiviteit. Niet zelden is een stuk begeleiding, om het gevoel inhoud te geven, op zijn plaats.
Je kind is hoogsensitief
Ga zoveel als mogelijk normaal met je kind om en dit in een omgeving die in balans is of streef er maximaal naar. Ben eerlijk, heb je kritiek, pas het dan genuanceerd toe en steun je kind. Laat het kind ervaren dat als de blik te intens is, men ook op andere manier in contact kan komen. Die intensiteit kan de omgeving immers juist afschrikken.
Kenmerken
Behalve dat steeds meer mensen het zelf al “spelenderwijs” ervaren, zijn er ook enkele specifieke kenmerken voor, welke zeker gecombineerd een goed beeld geven van de hoogsensitieve man of vrouw. Kenmerken zoals:
- Er komen nogal wat voorgevoelens voorbij die ook daadwerkelijk uitkomen.
- Je hebt regelmatig het gevoel dat je zo ongeveer iemands gedachten kunt lezen.
- Veelal onbewust neemt je zo nu en dan andermans emoties over.
- Contact met heel jonge kindjes of dieren is er soms zonder woorden. Door het kleintje of het dier aan te kijken, heb je contact.
- Mensen vertellen je soms zaken (geheimen c.q. heel persoonlijke zaken) die je eigenlijk al wist.
Bron: Xusenru, Pixabay Hoe ga je er mee om?
Het begint bij het besef en het gegeven dat het niet erg is. Probeer oud zeer weg te werken met meditatie of anderszins. Leef zoveel als mogelijk in balans, behalve dat het je jezelf gemakkelijker maakt, helpt het ook je energie te filteren voor datgene wat van belang is. De kans is anders zeker aanwezig dat je jezelf uitput.
Om in balans te komen en energie tot je te nemen, is de hoogsensitieve man of vrouw prima af in een natuurlijke omgeving. Of je nu wandelt, hardloopt, fietst of midden in het weiland tussen de koeien vertoeft … maak contact met lichaam en aarde. De natuur is voor veel hoogsensitieve mensen eens soort laadstation.
Wat kan je er mee?
Hoogsensitief zijn kan je helpen in processen met mensen en situaties. Je moet je dan goed kunnen richten op de mens of de situatie, maar je hebt snel door waar pijnpunten liggen en dit kan je toepassen in bijvoorbeeld conflictsituaties.
Intermediair zijn is prima, mits je je af kunt sluiten. Anders komt al deze informatie direct en mogelijk erg hard bij je binnen. Dan moet je iemand anders zijn probleem een plek geven. Door je af te sluiten, houd je deze informatie buiten.
Bovendien is de hoogsensitieve man of vrouw sneller dan gemiddeld geneigd om te geven, terwijl ook dit in balans moet zijn met ontvangen. In het verlengde hiervan ligt dus ook het “nee” kunnen zeggen.
Pas het toe in en werk en privé, maar pas op het moment dat je zelf in balans bent. De prikkels zijn anders te veel / te intens en dat mat je als individu af. Als je het op een juiste manier toe kunt passen, versnel je het proces, ben je in staat mensen te helpen en wordt het algehele groeiproces gestimuleerd.
Tot slot
Als je er goed mee om weet te gaat, is hoogsensitief zijn helemaal niet erg. Maar veel mensen gaan er net iets te gemakkelijk mee op. Bagatelliseren het gegeven hoogsensitief zijn als het ware. Dit, terwijl juist die balans en harmonie zo belangrijk zijn om optimaal te presteren en sterk in de eigen schoenen te staan.