Ameland in 2017 - jaaroverzicht - Jaar van mededogen
Het jaar 2017 is ingegaan als Jaar van mededogen. De burgemeester noemt het in de nieuwjaarsrede tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis in Ballum. Laten we wat meer om elkaar denken en elkaar aandacht geven in plaats van te klagen. Ameland is een van de welvarendste gemeenten van het land, en toch wordt er ook op het eiland geklaagd. Dat kan anders, meent de burgemeester. Naast het klagen zal er ook genoten worden in dit jaar, gesport, kunst gekeken en theater gemaakt. Natuurlijk wordt er gezongen en gemusiceerd en spoelen er weer leuke dingen aan op het strand. En soms ligt er iets gevaarlijks langs de vloedlijn. Dan is de politie er als de kippen bij.
Ameland in 2017 - Het Jaar van Mededogen - Januari 2017
Frisse Nieuwjaarsduik 2017
Op de eerste dag van het jaar organiseert Ameland Actief weer de
Amelander Nieuwjaarsduik. Het water is ongeveer acht graden en de Noordzee is ruig. Dit jaar duiken er 255 mensen het koude water in, getooid in badpak en oranje Unox-muts. De rookworstfabrikant sponsort de duik. Het strand staat vol met publiek, die met de winterjas hoog dichtgeritst en handschoenen aan de duikers aanmoedigen.
Nieuwjaarsrede
Het thema van het jaar komt uit de nieuwjaarsrede van
burgemeester Albert de Hoop. Hij staat deze keer niet stil bij de economische successen van het eiland maar bij de erbarmelijke omstandigheden van vluchtelingen. Hij zag ze met eigen ogen op het eiland Lesbos. Het eiland herbergt steeds meer vluchtelingen en de toerismesector op Lesbos is met de zelfde snelheid als de vluchtelingen kwamen ingestort. Touroperators laten het mooie eiland links liggen. De situatie op Ameland is heel anders, en toch legt de burgemeester de link naar Lesbos. Omdat het ook een toeristeneiland is. De Hoop pleit voor mededogen en aandacht voor mensen die het nodig hebben.
We hebben alles, we kunnen alles kopen, maar oprechte aandacht en mededogen is niet te koop. Dat zit gratis en voor niets in elk mens. Laten we daar eens meer mee doen.
Drugs op strand
Op vrijdag 13 januari worden er twee verdachte langwerpige pakketjes aangetroffen op het strand, ingepakt in een ballon met sterretjes. De politie op Ameland vermoedt dat het om cocaïne gaat en laat een waarschuwing uitgaan. Wie ook iets dergelijks vindt moet het meteen bij de politie brengen, maar het blijft bij deze twee pakketjes. Voor extra drukte op het strand zorgt de drugsvondst niet. Na elke storm is het druk, omdat eilanders nu eenmaal jutters zijn en hopen hout te vinden of verrassingseieren - in januari spoelen er duizenden verrassingseieren aan op
Langeoog - of wat er ook maar aanspoelt van de lading uit overboord geslagen containers.
Pubquiz
Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren is de eerste de eerste en enige horecagelegenheid op het eiland die een
Pubquiz organiseert. Een keer of vier, vijf in het rustige deel van het jaar, komen mensen bijeen om in groepjes met elkaar te strijden in de Pubquiz. In januari is de eerste van het jaar. In 2016 organiseerde Onder de Vuurtoren de Pubquiz voor het eerst. Het bleek een succesformule.
Jan Kruis
Striptekenaar en schilder Jan Kruis, de schilder van het
Familieportret in de raadszaal van Ameland, is in zijn woonplaats Mantinge in Drenthe overleden. Hij was 83 jaar oud. Kruis maakte het muurgrote schilderij in opdracht van het damesblad Libelle, die het aan Koningin Juliana en Prins Bernhard schonk. Zij deden het op hun beurt cadeau aan Ameland, waar Juliana destijds Erf- en Vrijvrouwe van was. Het hangt in de raadszaal in het gemeentehuis te Ballum en is tijdens kantooruren en in de
Kunstmaand te bekijken.
Cross Duathlon Ameland
Op 22 januari wordt de eerste Cross Duathlon Ameland gehouden. De deelnemers lopen, fietsen en lopen. Mark Hamersma uit Veenendaal en Mariek van Lierop uit Schoorl zijn de winnaars van de lange afstand: 7 km hardlopen, 22,5 km fietsen en 3,5 hardlopen.
Beeld van Hidde Kat
Er is wat commotie over de plek van Hidde Kat's bronzen beeld. Sommigen vinden het beeld van de walvisvaarder er maar wat verloren bij staan en daarom wordt er een
poll opgezet om te weten te komen hoe de Amelanders over het beeld denken. Het staat in de tuin van Zorgcentrum De Stelp, bij de straat die naar
Hidde Dirks Kat genoemd is. Hij wijst naar de plek waar in de 18e eeuw zijn huis stond. In februari wordt besloten het beeld te laten staan zoals hij staat.
Spic en span vuurtoren /
Bron: Persbureau AmelandOvaalronde krab /
Bron: Hylkje VoulonHet beeld van Hidde Dirks Kat /
Bron: Persbureau Ameland
Februari 2017
Vuurtoren
De
vuurtoren van Ameland is weer spic en span. Hij is van bijna top tot teen geschilderd en heeft weer zijn vertrouwde rode en witte banen. Tijdens de Kunstmaand van 2016 zag de toren er kunstig uit met zeehonden, dolfijnen, bruinvissen, potvissen en duikers. Een maand lang was de toren een kunstobject. Op 1 februari worden de vijftig meter hoge steigers afgebroken en komt de glimmende schacht te voorschijn. Alleen het topje is nog wat kaal. Dat wordt in april geschilderd en kan zonder steiger.
Zelzame krab
Er wordt een zeldzame soort krab gevonden, een
ovaalronde krab. Het dode exemplaar lag voorbij Buren op het Noordzeestrand. De ovaalronde krab is een uitheemse soort en een zeldzaamheid voor het strand van de Waddeneilanden.
Ree met melanisme
In het struweel van Ameland huist een ree die van top tot teen zwart is. Het is een gewone ree met
melanisme, waardoor zijn hele vacht, inclusief de spiegel, zwart is. Het dier kan zich prima redden en kan dan ook gewoon blijven lopen.
De Hort Op
Stichting De Hort Op houdt een auditie voor muzikaal talent voor een muziek- en theaterfestival in 2018. Het muziektheaterstuk is onderdeel van het
Hidde Dirks Katjaar en valt onder Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.
Maart 2017
Eilandliefde
Goof Versluis brengt het boek 'Eilandliefde' uit, gebaseerd op het levensverhaal van de schrijver. Versluis heeft het onder pseudoniem van G. Smit geschreven. Hij is zoon van de Amelandse Jacoba Smit en Henk Versluis en brengt met 'Eilandliefde' een ode aan het eiland dat hem zo lief is.
Kievitsei
Op 11 maart vindt Cor de Boer het eerste kievitsei van Ameland. Het nestje ligt bij Ballum, op de hoek Zuidergrieweg en Skuteweg. De eitjes blijven in het nestje; er wordt alleen een melding gedaan en foto gemaakt. De Boer ontvangt van de gemeente 25 euro vindersloon, zoals gebruikelijk bij de vondst van het eerste kievitsei.
Tweede Kamerverkiezingen
Ameland heeft een opkomst van 98,08 procent bij de
Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Op het eiland kan op 22 van de 28 partijen gestemd worden. Het is niet alle partijen gelukt om genoeg ondersteuningsverklaringen in het kiesdistrict Leeuwarden op te halen. Onder meer de partij Artikel1 van Sylvana Simons doet op het eiland niet mee.
Vuurtoren Trail Ameland
In het weekend van 18 en 19 maart wordt de vierde Vuurtoren Trail Ameland gelopen. De trailrunners lopen hard over een ruige paden en moeten heuveltje op en duintje af en door het rulle zand van het strand. De Vuurtoren Trail heeft edities voor beginnende trailrunners en voor ervaren lopers. Ook zijn er afstanden voor kinderen. De langste afstand, gewonnen door Pascal van Norden, is 60 kilometer.
April 2017
Crisis
Wethouder Will Bakema neemt ontslag. Op de raadstafel ligt een motie van wantrouwen, maar daar wacht de wethouder niet op. Hij stapt zelf op. De aanleg van een parkeerplaats op de plek van vier gemeentelijke huisjes aan De Hagen is uitgegroeid tot Kwestie De Hagen en verdeelt de Amelander politiek. Er worden twee informateurs aangesteld (Joop Lodewijks, voorzitter van CDA Ameland en Albert van Barneveld, voorzitter van VVD Ameland) die met alle
gemeenteraadsfracties spreken en tot het advies van een minderheidscoalitie komen (CDA, VVD en PvdA).
Rugstreeppadden
Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren krijgt uitklimmatten voor rugstreeppadden in de straatkolken. Tijdens de trek kunnen de padden, een kwetsbare en beschermde diersoort, in de straatkolken vallen en verdrinken. Met een uitklimmat hebben ze een laddertje om eruit te klimmen.
Boomhiemke
Vakantiepark Boomhiemke krijgt een bouwstop aan de broek. Roompot wil huisjes bouwen, waar alleen mobiele vakantieaccommodaties mogen staan. De gemeente legt een bouwstop op en de bestuursrechter geeft de gemeente gelijk.
Koningsdag
Ameland viert vol overgave
Koningsdag, met een fietstocht in Nes, Vrijmarkt in Buren en optocht en spelletjes in Hollum. Dit jaar worden er op het eiland geen lintjes opgespeld: er was niemand voorgedragen.
Camminghaslot /
Bron: Amelander MuseaDe beste stuurlui staan aan wal /
Bron: Persbureau AmelandVuurtoren Trail /
Bron: Anja Brouwer
Mei 2017
Nieuw college
In april en mei is de formatie van een nieuw college in volle gang. De informateurs geven de opdracht terug en dan pakken de twee belangengroeperingen de formatie op. Ameland'82 en Algemeen Belang Ameland komen tot overeenstemming en formeren een college waarbij ze elk een wethouder leveren.
Camminghaslot
Het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager in Hollum wekt het in de 19e eeuw afgebroken slot van de familie Cammingha tot leven met een 3D-film en een app. De film neemt je mee in de kamers van het slot, in de tuin en het bos dat erbij stond. De fiets-wandelapp 'Langs de wegen van de heren van Ameland' is in het museum te downloaden.
Ree op het wad
In mei wordt een paar keer een ree en een koppeltje reeën gezien op het wad bij Holwerd. Enkele dieren steken zelfs over naar Ameland en komen aan de oostkant van het eiland aan land.
MAX-mobielen
Ameland heeft twee MAX-mobielen staan, kleine elektrisch aangedreven tweepersoons autootjes, waar ouderen en minder validen van het eiland gratis gebruik van kunnen maken.
Juni 2017
Rondje Ameland
Rondje Ameland wordt voor de 21ste keer gelopen. Speciaal aan deze editie is het halve Rondje, dat voor de eerste keer wordt georganiseerd. Wandelaars kunnen de 50 kilometertocht of de 25 kilometer doen. Beide afstanden eindigen op het Zwaneplein in Hollum. Daar is het feest met medaille-uitreiking en muziek.
Cor Wijnbergbeker
Amelandia wint de
Cor Wijnbergbeker 2017. De wedstrijd wordt gespeeld tussen veteranenteams van sportclubs Geel Wit en Amelandia. Na de reguliere speeltijd is het 2-2. Amelandia wint na strafschoppen.
Buckfastbij
In Natuurcentrum Ameland is een tentoonstelling ingericht rond de
Buckfastbij. Ameland speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de raszuivere Buckfastbij. Op het eiland huizen verschillende bijenkoninginnen die worden bevrucht door darren die speciaal daarvoor naar het eiland worden gebracht.
Monsterscore Team Ameland
Team Ameland van het ambulancepersoneel van Kijlstra Ambulance Groep haalt een monsterscore binnen bij een crowdfundingactie. Team Ameland roeit van Nes over de Waddenzee naar Holwerd en haalt meer dan drieduizend euro op voor Stichting Casper. Die stichting financiert er onderzoek naar alvleesklierkanker mee.
Muzikaal Bootwateren
In Hollum wordt voor het zeventiende achtereenvolgende jaar
Muzikaal Bootwateren georganiseerd, met zeemanskoren, juttersvrouwen en blaasorkesten. Op straat lopen straatartiesten en voor de kinderen is er schminken en een springkussen.
Veerdam
Op 15 juni wordt de vernieuwde veerdam feestelijk in gebruik genomen. De damwanden zijn vernieuwd, de veerdam is iets opgehoogd, de parkeervakken zijn heringericht en de meerpalen zijn vernieuwd. De veerdam is weer toekomstbestendig. De ingebruikneming wordt opgeluisterd met een
flyboard-show.
Beach Rugby
De Ranbuda Rangers winnen het Beach Rugby Festival en gaan met de Ameland Trofee naar huis. Het Beach Rugby Festival Ameland wordt voor de achttiende keer georganiseerd op het badstrand van Nes.
Beach Volleybal
Beach volleyballers Raisa Schoon en Emi van Driel prolongeren hun titel op Ameland tijdens het Beach Vollebal evenement op het badstrand bij Hollum. Bij de mannen pakken Kjeld Broekema en Erik van der Schaaf de hoofdprijs.
Juli 2017
Celtic Music Festival
Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren is voor de achtste keer het toneel van het
Celtic Music Festival, met de jamsessie op zondagmiddag als een van de hoogtepunten. Jock the Box, Paul Martin, Amelander Islanders, Claddagh, The Blue Grass Boogiemen en The Assassenachs staan op het programma en ze maken er een feest van.
MadNes
Op 7, 8 en 9 juli vindt het tiende MadNes skate-, surf- en muziekfestival op het strand van Nes plaats. Onder ideale omstandigheden - wind en zon - kunnen de festivaldeelnemers hun workshops volgen en genieten van lekker eten, drinken en muziek.
Epke Zonderland is een van de vierduizend gasten.
Lustrum
Ameland InZicht Magazine viert in juli 2017 haar eerste lustrum. Al vijf jaar lang publiceert de eilander glossy de mooiste verhalen van het eiland met de fraaiste foto's.
Duurzaamste strandpaviljoen
Strandpaviljoen Sjoerd, op het strand bij Nes, is het duurzaamste strandpaviljoen van het land. In 2016 kreeg het ook al de titel van Duurzaamste van het land.
Oudste man van Nederland
Eelke Bakker uit Dokkum is de oudste man van Nederland. Hij is geboren in
Ballum op Ameland en tijdens de
Ambachtelijke Dag komt hij naar het eiland en maakt een rondrit door zijn geboortedorp. Hij krijgt een obade en wordt door de Ballumers en andere aanwezigen gefeliciteerd. Een dag na zijn uitstapje naar Ameland wordt hij 107 jaar.
Vuurtoren Run
De
Vuurtoren Run wordt gewonnen door Jörg Poock uit Duitsland. De Duitser doet voor de zesde keer mee en wint met een tijd van 51,16 seconden. Nog geen minuut heeft hij nodig om de 236 treden van de gietijzeren wenteltrap in de vuurtoren te nemen. De Vuurtoren Run wordt sinds 2006 georganiseerd. Het record is in handen van Klaas Modderman, die in 2013 binnen de 50 seconden bleef.
Augustus 2017
Rôggefeest 2017
Elk jaar is de eerste vrijdag van augustus Rôggefeest in Nes. Het is het straattheater- en muziekfestival in het hartje van het dorp. Tijdens editie 2017 is er een uitgebreid programma voor de jonge festivalbezoekers. 's Avonds is er overal muziek voor de jeugd en volwassenen. Bij Restaurant Binnen speelt de Wild Romance de sterren van de hemel.
Zandkastelen
Het strand van Ameland wordt opgesierd door
zandkastelen; zeemeerminnen, haaien, zeesterren, kwallen, vissen en krabben. Allemaal van zand en schelpjes, gemaakt door groepen kinderen die er uren plezier aan beleefden.
Sorgdrager
In augustus 2017 ontvalt ons journalist en televisiemaker Kees Sorgdrager. Hij wordt 80 jaar. Kees is afstammeling van commandeur Pieter Cornelis Sordrager van Ameland. Hij is ook achterneef van oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager, die in 1995 het nieuwe Museum Sorgdrager opende. Voorvader Pieter is drie keer gehuwd geweest. Kees was een afstammeling uit het eerste huwelijk en Winnie uit het tweede.
Lichaam
Op het Noordzeestrand tussen Hollum en Ballum wordt een lichaam van een man gevonden door een vroege strandwandelaar. Het blijkt een hotelgast van een van de eilander hotels te zijn die het leven niet meer aankon en doelgericht het water is ingelopen.
Markelo
De veerboot en vuurtoren van Ameland rijden tijdens het dorpsfeest door de straten van het Twentse Markelo. Basisschool De Zwaluw heeft een 'Amelander' feestwagen gemaakt; de schoolkinderen halen hun inspiratie uit de locatie waar ze in september hun schoolkamp houden. De wagen met het thema 'Ameland' wint ook nog de eerste prijs.
Zeepaardje /
Bron: Persbureau AmelandMarkelo /
Bron: Diana van DillenOp avontuur op Ameland /
Bron: Op avontuur op Ameland
September 2017
Op avontuur op Ameland
Basisschoolkinderen doen samen met gedeputeerde Klaas Kielstra de aftrap van het heemkundeproject 'Op avontuur op Ameland'. Dit project, waarin lessen over de eilander geschiedenis en natuur zijn verenigd, is een vervanger voor de Friese les, die door de provincie Fryslân is voorgeschreven. Op Ameland wordt nauwelijks Fries gesproken en in overleg met de provincie zijn de taallessen omgevormd tot heemkundelessen. Amelanders Joke Mosterman en Peter Kienstra namen het initiatief. Ze werkten nauw samen met Stichting Amelander Musea en de Amelander scholen.
Oefening op het Wad
Rijkswaterstaat organiseert een grootschalige oefening op de Waddenzee met de naam Olie Alert Waddenzee, waar diverse organisaties bij aanwezig zijn. De oefening draait om de samenwerking tussen de verschillende organisaties die allemaal een specifieke rol hebben in de oliebestrijding. Er wordt geoefend in diep water en op de kust.
Schoon strand
De uitslag van de Schoonste Strand van Nederland-verkiezing maakt duidelijk dat het strand van Ameland schoon is, maar niet het schoonste van het land. Oostkapelle wint en Ameland eindigt op de 22e plaats. Schiermonnikoog eindigt op de 14e plaats en heeft volgens deze verkiezing het schoonste strand van de Waddeneilanden.
Kwelders
De gaswinning op en bij het eiland zorgt voor daling van de Amelander kwelders. Dat komt uit een onderzoek dat al 30 jaar gaande is. Verwacht wordt dat de bodemdaling nog wel een paar jaar doorgaat. De
gaswinning onder Ameland startte in 1986 en vanaf toen is men blijven meten. Wadplaten, duinen en kwelders zakken en hoe dichter bij de put hoe dieper de kuil. In september 2017 is het diepste punt
37 centimeter gezakt.
Reddingzwemmers
Reddingzwemmers uit het Duitse Borken steken zwemmend de Waddenzee over van Holwerd naar Ameland. In 4,5 uur maken 26 zwemmers,
gehuld in wetsuit, de oversteek, bij een watertemperatuur van 13 graden. De club 'DLRG Ortsgruppe Borke' (Deutsche LebensRettungs Gesellschaft) streeft er sinds 40 jaar naar dit eens in de vijf jaar te doen.
Gasveld
Op een afstand van 20 kilometer boven Schiermonnikoog wordt een nieuw gasveld gevonden. Het is niet zo groot als dat van
Slochteren (2800 miljard kubieke meter), maar wel de grootste gasvondst van de laatste 25 jaar (60 miljard kubieke meter gas).
Hansa Hydrocarbons, het bedrijf dat bovenop dit gasveld zit, verwacht verder in de Noordzee nog meer grote velden. Meteen laait er protest tegen de gaswinning op.
De vijf burgemeesters /
Bron: Persbureau AmelandLF2018 /
Bron: Ruben van VlietDe nieuwe bus /
Bron: Persbureau Ameland
Oktober 2017
Culturele Hoofdstad 2018
In Leeuwarden wordt het programma voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 gepresenteerd. Ameland draagt met
HDK2018 bij aan het programma. In het jaar 2018 is Ameland het Eiland van
Hidde Dirks Kat.
Burgemeesters
Alle burgemeesters van de vijf Waddeneilanden bezoeken Ameland en overleggen tevens met Deltacommissaris Wim Kuijken over de bescherming van de eilanden tegen hoog water. De burgemeesters zijn Michiel Uitdenhaag van Texel, Tineke Schokker van Vlieland, Bert Wassink van Terschelling, Ineke van Gent van Schiermonnikoog en
Albert de Hoop van Ameland. De vijf werken samen als 'De Waddeneilanden'.
Bus
De SIGMA-groep Ameland (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) heeft een spiksplinternieuwe bus voor GGB (Grootschalige Geneeskundige Bijstand) tot zijn beschikking. SIGMA-groep Ameland bestaat uit vrijwilligers die zijn opgeleid om bij calamiteiten de verpleegkundigen van de ambulancedienst bij te staan. Met de nieuwe bus zijn ze goed geoutilleerd. De vierwieldrive kan uit de voeten in het rulle zand en op het strand.
Topsport for Life
Topsport for Life organisaties vakanties voor doodzieke mensen. In oktober is Ameland de locatie en de groep doet allerlei avontuurlijke en sportieve activiteiten. Ze gaan onder meer wadlopen en wie niet goed kan lopen gaat in een rolstoel met dikke banden mee. De gasten van Topsport for Life gaan geen uitdaging uit de weg.
Redbad
In oktober vinden er opnames plaats voor
de film Redbad. Het verhaal gaat over de koning der Friezen. De cast en crew stelt zich op het Noordzeestrand op en werkt met vele figuranten en paarden aan scenes op het zand en in het water van de Noordzee. De film Redbad komt in 2018 uit.
Burgemeester
In oktober maakt burgemeester Albert de Hoop bekend dat hij niet opgaat voor een derde termijn. De Hoop is burgemeester sinds 2006. Zijn tweede termijn loopt op 1 juli 2018 af.
November 2017
Kunstmaand 2017
De 21ste Kunstmaand is geopend in Ameland State. Het thema van deze
Kunstmaand is Tweede Natuur. De openingshandeling is gedaan door directeur Noordelijk Filmfestival Jacqueline Schrijver en wethouder Peter Pot.
Boerenstand
Oud huisarts Oense Straatsma ontvangt het eerste exemplaar van het boek 'De Boerenstanden op Oost-Ameland' dat hij zelf schreef.
De cultuurhistorische stichting Ouwe Pôlle gaf het werk uit. De Ouwe Pôlle bestaat 60 jaar en viert dat met het boek en een jubileumavond.
Strandval
Het Suudwest van Ameland krijgt een aantal keren een
strandval voor de kiezen. Bij een strandval zakt een strook van de kust weg in de diepte van de Waddenzee. Strandvallen komen regelmatig op de Waddeneilanden.
Clemenskerk
De Clemenskerk in Nes wordt op 25 november opnieuw gewijd. Mgr. Ron van den Hout zalft de muren van de monumentale neogotische kerk. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in 1878 en ontworpen door architect Pierre Cuypers. Deze kerk brandde op 5 februari 2013 voor het grootste deel af. De muren bleven staan en die vormden de basis van de nieuwe kerk.
December 2017
Hondshaai
Jutter Harmen Wijnberg vindt een dode hondshaai van ongeveer 70 centimeter lang op het strand van Ameland. Een op het eiland aangespoelde hondshaai is een zeldzaamheid.
Molenaar
Het ambacht van molenaar heeft sinds 7 december de status van immaterieel erfgoed. Vanwege de plaatsing op de Internationale UNESCO lijst van Immaterieel Erfgoed staan de molens De Verwachting en Phenix in de
vreugdestand.
Rouw
Ameland is in rouw vanwege het plotselinge overlijden van Ingrid Magré, echtgenote van burgemeester Albert de Hoop, op donderdag 7 december. Ingrid Magré werd 58 jaar.
Adventurerun
Dennis Licht (33) uit Beekbergen wint de
Ameland Adventurerun 2017 en vestigt een parcoursrecord. Hij doet 1:06:55 over de halve marathon. Snelste vrouw is Jessica Oosterloo uit Appelscha met een tijd van 1:18:50.
Serious Request
Op Ameland worden diverse acties georganiseerd om geld op te halen voor Serious Request. Drie kinderen uit Hollum (Marin, Roan en Wesley) maken rendiertjes en verkopen voor 385,05. De rendiertjes zijn lekkere koekjes met pretzels en chocola. In totaal haalt Ameland bijna 10.000 euro op.
Memory Lights
Op Kerstavond krijgen de graven van geallieerde oorlogsslachtoffers die op Ameland liggen begraven een lichtje voor de grafsteen. Het zijn Memory Lichts die op diverse plekken in het land en ook in het buitenland door vrijwilligers op graven van oorlogsslachtoffers worden gezet. De gesneuvelde militairen kwamen uit onder meer Polen, Canada en Nieuw Zeeland.
Knallen
Het is vaste prik: op oudjaarsdag wordt er met
carbid in melkbussen geknald, onder het genot van oliebollen, een biertje en chocolademelk. De dreunen klinken bij alle dorpen van het eiland.
Lees verder