Oud-burgemeester van Ameland: Albert de Hoop

Oud-burgemeester van Ameland: Albert de Hoop Albert de Hoop (1959) treedt in 2006 aan als burgemeester van Ameland. Hij is getrouwd met Ingrid Magré. Samen hebben ze hebben twee dochters. De politieke kleur van deze negentiende burgemeester van Ameland is D’66. Een burgemeester wordt voor zes jaar aangesteld en De Hoop geeft in 2011 te kennen nog wel zes te willen blijven. Na een herbenoemingsprocedure wordt hij in juli 2012 door de Commissaris van de Koningin van de provincie Fryslân, John Jorritsma, beëdigd voor zijn tweede termijn. In oktober 2017 maakt De Hoop bekend dat hij geen derde termijn ambieert. Hij is dan de langst zittende burgemeester van de Waddeneilanden.
De burgemeester van de vijf Waddeneilanden in oktober 2017 - Albert de Hoop in blauwe jas op de achterste rij / Bron: Persbureau AmelandDe burgemeester van de vijf Waddeneilanden in oktober 2017 - Albert de Hoop in blauwe jas op de achterste rij / Bron: Persbureau Ameland

Burgemeester van Ameland


Albert de Hoop

De Hoop is gek op Noorwegen. Hij heeft zijn kinderen Noorse namen gegeven (Ingeborg en Kirsten), heeft een Noorse boot en hij had een Noors huis in Langweer, voordat hij naar Ameland verhuisde. De Hoop is regelmatig in het noorden te vinden. Behalve van het Scandinavische land houdt hij van mensen. Bovenal is hij een vrolijk mens, zegt hij zelf.

Burgemeester van een Waddeneiland

In de tijd dat hij solliciteerde naar de burgemeestersbaan was Albert de Hoop raadslid voor D’66 in de gemeente Skarsterlân en directeur Personeel & Organisatie en Communicatie bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), het bureau in Leeuwarden waar de boetes vandaan komen. De directeur reageerde alles behalve in een opwelling toen hij over de vacature op Ameland hoorde. De Hoop had zijn gedachten al eens eerder over een burgemeestersfunctie op een Waddeneiland laten gaan. In de procedure op Vlieland moest hij genoegen nemen met een tweede plaats en als je burgemeester wilt worden is een tweede plaats geen plaats. Albert de Hoop zat niet in zak en as na deze teleurstelling.

Werken is feestje

Zijn werk bij het CJIB gaf hem voldoende voldoening. Binnen de P&O afdeling kon hij strategieën uitdenken. Zijn tijd werd gevuld met werken aan de organisatie en werken aan reorganisatie. Daarnaast had hij een taak bij de internationale acquisitie waarbij hij veel mocht reizen. Het CJIB int bekeuringen voor diverse Europese landen. Wie in Portugal een boete oploopt, krijgt van het CJIB in Leeuwarden de rekening gepresenteerd. De Hoop probeerde in het buitenland die uitvoerende werkzaamheden binnen te halen. Hij deed het met veel plezier. “Werken is voor mij een feestje. Als anderen dat ook vinden dan maken we met elkaar een feestje.”

Reclame voor het eiland

Albert de Hoop meent dat de burgemeestersfunctie op Ameland een “mooie complete baan” is. Hij wil in kleine en grote kring reclame maken voor het eiland. Hij houdt van PR. “Kom naar Ameland om te werken, recreëren en vergaderen,” roept hij sinds 2006. De eilanden kent hij als zijn broekzak en hij heeft affiniteit met water. De Hoop heeft gevaren als machinist bij de Douane patrouille en met zijn eigen boot, de Saga, heeft hij meermalen de Waddenzee bevaren en zal dat blijven doen. Van machinist werd hij belastinginner en daarna kreeg hij een P&O functie. “Vanaf mijn 23e heb ik leiding gegeven. Ik heb geen behoefte aan grote organisaties. Ik sta graag op de voorgrond, maar dan wel met mensen om me heen.”

Sociaal liberaal

Hij noemt zich sociaal liberaal. “Je moet weten voor wie je het doet.” Hij houdt van een gemeenschap waar mensen voor elkaar zorgen en op elkaar letten. “Ik heb nooit last gehad van die sociale controle. Het betekent ook sociale binding.” De Hoop ontmoet op Ameland dezelfde sociale constructies als in Langweer. “Daar wordt ook geroddeld. Ik ben er niet gevoelig voor.”

Netwerk

Hij is gewoon Albert de Hoop. “In formele situaties verwacht ik dat mensen zich formeel gedragen. Onder gewone omstandigheden kunnen we gewoon doen.” Op het moment dat De Hoop aan zijn burgemeestersfunctie op Ameland begint is hij nog bezig met een studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. De Hoop is in 2006 Lid van Raad voor Toezicht van het Openbaar Voortgezet Onderwijs in Sneek, adviseur bij de Bedrijven Adviesgroep van het Friesland College Friese Poort, gastdocent aan de bestuursacademies en hij doceert dan organisatiekunde. Daarbij is hij projectleider van voorlichtingsprojecten over arbeidsvoorwaarden en zit hij in diverse netwerkgroepen. “Het is goed voor de gemeente om in dit soort netwerken te zitten.”

Biljarten

Albert en Ingrid voor de Blauwe Distel / Bron: Persbureau AmelandAlbert en Ingrid voor de Blauwe Distel / Bron: Persbureau Ameland
De burgemeester van Ameland kan in 2006 niet direct zijn huis op het duin bij Nes betrekken. De woning wordt dan nog bewoond door De Hoops voorganger, Hans Lesterhuis. Tot die tijd pendelt hij heen en weer tussen Langweer en Ameland, tussen zijn blauwe houten huis op het Friese vasteland, dat dan nog niet verkocht is, en zijn tijdelijke aanleunwoning in Nes. Hij woont er tussen oudere mensen en voelt zich daar op zijn gemak.“Eindelijk kan ik leren biljarten”. Oude mensen hebben bij hem een streepje voor. Ze staan wat hem betreft boven de wet. De Hoop was dan ook vereerd dat in zijn eerste week als burgemeester zijn eerste officiële optreden in de gemeenschap van Ameland het feliciteren van de honderdjarige mevrouw De Jong-Bakker was. De felicitatie bood hem de gelegenheid te doen waar hij goed in is en wat hij heel graag doet: een redevoering houden.

De Blauwe Distel

Een jaar later is De Blauwe Distel, de burgemeesterswoning op het duin aan de Duinweg in Nes, verbouwd en de verhuisdozen uit Langweer uitgepakt. Het Lofotenblauwe huis dat ze uit liefde voor Noorwegen en met oog voor degelijkheid lieten bouwen, is verkocht en hun spullen zijn naar Ameland verscheept. De Hoop en zijn vrouw Ingrid Magré betrekken een jaar later dan gepland hun huis op Ameland.

Forens op Ameland

Ingrid Magré gaat vanaf dan forenzen. Ze werkt drie dagen per week op de financiële afdeling van een verzekeringsmaatschappij in Leeuwarden en vindt het heerlijk om te werken. Het geeft haar een prima tegenwicht voor het leven op het eiland. Op Ameland pakt ze het sporten weer op. Ze loopt Rondje Ameland en is vrijwilliger bij de Kunstmaand. Ze laat haar neus hier en daar zien en begeleidt de burgemeester. Ingrid is zijn sparring partner. De vrouw van de burgemeester is geen burgemeestersvrouw die gaat shoppen op het moment dat haar man een KIMO congres bijwoont. Ingrid wil daar bij zijn omdat het haar interesseert.

Het is wel ons slag mensen

De Amelanders kan hij waarderen. “Het is wel ons slag mensen,” zeggen zowel De Hoop als Magré. Beiden verbazen ze zich over het talent dat op Ameland huist en alle twee kunnen ze genieten van het enthousiasme dat ze tegenkomen op de ouwe pôlle, het koosnaampje voor Ameland. Ze hebben het eilandgevoel in de botten gekregen. Als ze in Holwerd op de boot stappen zeggen ze tegen elkaar: “Heerlijk, we gaan weer naar huis.”

Noodlot

Op 7 december 2017 slaat het noodlot toe: Ingrid de Hoop-Magré komt plotseling te overlijden.

KIMO

In 2008 wordt Albert de Hoop gekozen tot voorzitter van KIMO, de internationale milieuorganisatie. Op 26 september 2008 hanteert hij op een KIMO-congres in Esbjerg voor het eerst de voorzittershamer. In die vergadering wordt ondermeer een resolutie aangenomen die uit de koker van de voorzitter zelf komt. De KIMO-deelnemende landen vragen in die resolutie aan de Europese commissie om maatregelen te nemen voor een veiliger vervoer van zeecontainers.

Esbjerg

KIMO International is een in 1990 in Esbjerg, Denemarken opgerichte organisatie die strijdt tegen de vervuiling van de Noordzee, Ierse zee, Noordoostelijke Atlantische oceaan en de Poolzee. KIMO heeft 70 leden in t7 landen waaronder Engeland, Zweden, Denemarken, Nederland, België en Duitsland. De Deense afkorting KIMO staat voor 'Kommunenes Internasjonale Miljorganisasjon' en is een non gouvernementele internationale milieuorganisatie van lokale autoriteiten. In 2012 geeft De Hoop het voorzittersstokje door en blijft lid van KIMO. In oktober 2018 wordt hij benoemd tot erelid.

Ambities van de burgemeester

Een aantal ambities van de beginjaren is verwezenlijkt. Ameland haalt vergaderingen, bijeenkomsten en projecten naar het eiland, vooral duurzame projecten èn een zonnepark. Ameland heeft een snelle verbinding met het vasteland gekregen in de vorm van watertaxi's en de zeecontainerproblematiek is onder de aandacht gebracht. Daar heeft De Hoop de hand in gehad. Eén ambitie van het eerste uur, eindelijk leren biljarten, is er vooralsnog bij ingeschoten. In 2012 pakt hij wel de accordeon op en neemt les. Het is het muzikale onderdeel dat al heel lang op zijn nog te doen lijstje staat. Bij de intocht van Sinterklaas op 17 november 2012 - de burgemeester begroet elk jaar Sinterklaas bij de intocht van Ameland - belooft hij om het jaar daarop Sinterklaas Kapoentje voor te zullen spelen. Op 23 november 2013 lost hij die belofte in.

Herbenoeming

Op 1 juli 2012 is Albert de Hoop herbenoemd als burgemeester van Ameland. Hij werd op 31 juli op het Provinciehuis in Leeuwarden in een besloten zitting beëdigd. De herbenoeming is voor een termijn van zes jaar, zodat zijn tweede termijn in 2018 afloopt. In oktober 2017 maakt De Hoop bekend dat hij niet opgaat voor een derde termijn. Zijn burgemeesterschap eindigt op 1 juli 2018.

Albert de Hoop had een aantal werkgerelateerde onbezoldigde nevenfuncties:

  • Bestuurslid KIMO NL/ BE
  • Lid KIMO International
  • Lid RCW
  • Lid OBW
  • Lid Waddenseaboard en Waddenseaforum
  • Lid gemeenschappelijke regeling De Waddeneilanden
  • Voorzitter Stichting Ouwe Pôlle
  • Voorzitter Stichting Paardenreddingboot
  • Voorzitter Stichting Kunstmaand
  • Lid Heren van de Heerskamer

Burgemeesters van Ameland

  1. 1851 - 1888 Daniël Wigbold Crommelin baron van Heeckeren
  2. 1888 - 1894 Daniël Jan Wigbold Crommelin baron van Heeckeren
  3. 1894 - 1898 Roelof Brinkhuis
  4. 1898 - 1901 Koos Drijber
  5. 1901 - 1906 Mr. H. Kuipers
  6. 1906 - 1942 Johan Benjamin William Bolomeij
  7. 1942 - 1945 Bouk Bakker NSB
  8. 1945 - 1955 Roel Walda
  9. 1955 - 1961 Mr. F.G.A. Huber - CHU
  10. 1962 - 1973 Mr. Johannes Siderius - PvdA
  11. 1973 - 1976 Drs. Pieter Zevenbergen - VVD
  12. 1976 - 1985 Mr. Hans Lesterhuis - PvdA
  13. 1985 - 1993 Mr. Michiel Zonnevylle - VVD
  14. 1993 - 1994 Bendiks Cazemier - CDA Waarnemend
  15. 1994 - 2000 Mr. Roel Cazemier - VVD
  16. 2000 - 2001 Drs. Bote Wilpstra - D66 Waarnemend
  17. 2001 - 2006 Paul Verhoeven - VVD
  18. 2006 - 2006 Hans Lesterhuis - PvdA Waarnemend
  19. 2006 - 2018 Albert de Hoop - D66
  20. 2018 - Gerard van Klaveren - VVD Waarnemend
  21. 2019 - Drs. Leo Pieter Stoel - VVD

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ameland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjerecensieAmeland in 2008 - Jaar van het TrotseerloodjeAmeland in 2008 is het eerste jaarboek over het eiland, waartoe Ameland Pers uitgeverij het initiatief nam. ‘Ameland in…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Vriendschapsband tussen Kleef en AmelandVriendschapsband tussen Kleef en AmelandDe Duitse stad Kleef en het Nederlandse Waddeneiland Ameland hebben een vriendschapsband. De connectie tussen eiland en…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…

Presidenten van de Verenigde StatenPresidenten van de Verenigde StatenIn 2020 zijn er opnieuw verkiezingen voor het Amerikaanse Presidentschap gehouden, de volgende staan voor 2024 op het pr…
Staatsinrichting - Het begin van de Westerse staatsleerVolgens Van Dale is ‘de staat’ de door een geordend gezag geregeerde volksgemeenschap. Bijvoorbeeld de Staat der Nederla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Gemeente Ameland
  • Persbureau Ameland
  • Wikipedia
  • https://www.persbureau-ameland.nl/burgemeester-ameland-stopt-na-twaalf-jaar geraadpleegd op 24 oktober 2017
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
Reacties

Henk van Keulen, 19-06-2014
Ik meende hem te herkennen, maar had geen absolute zekerheid. Nu wel. Ik zal zeker komen. Dank voor de reactie. Reactie infoteur, 19-06-2014
Veel plezier op Ameland en groeten aan Albert de Hoop.

Groet,
Sjaan

Henk van Keulen, 03-06-2014
Ik heb in mijn tijd als bestuurslid van de landelijke Vereniging van Dienstgeleiders Douane Nederland ook een zekere Albert de Hoop gekend. Hij was een zeer gewaardeerd secretaris. Ik heb hem later nog opgevolgd als secretaris. Albert heeft in die tijd een goede bijdrage geleverd aan de opbouw van de vereniging. Als dit dezelfde persoon is als de huidige burgemeester van Ameland, dan mag deze gemeente zich prijzen. Laat Ameland nu ook nog eens mijn favoriet vakantieadres zijn. Ik kom er al vanaf mijn jeugd. Mijn vrouw en drie dochters heb ik ook al zo eilandgek gemaakt. Ze vieren heel vaak vakantie op de waddeneilanden in het algemeen en op Ameland in het bijzonder. Ik ben voornemens om de eerstvolgende keer als ik op Ameland ben een bezoekje af te leggen aan het gemeentehuis. een kopje koffie zal er toch wel inzitten denk ik! Reactie infoteur, 04-06-2014
Dag Henk van Keulen,
Herkent u de burgemeester niet op de foto? Hij zal het vast leuk vinden als u langskomt in Ballum voor een kopje koffie en een praatje.
Veel plezier op Ameland.
Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.