Ameland in 2014 - jaaroverzicht - Jaar van De Stelp

Ameland in 2014 - jaaroverzicht - Jaar van De Stelp Ameland kent als in alle jaren en als elke gemeente in 2014 hoogtepunten en dieptepunten. Er zijn feestelijkheden te vieren en droeve zaken te betreuren, er valt te lachen en te huilen. In het jaar krijgen mensen een lintje en worden zeldzame planten ontdekt. Het jaar 2014 kan het jaar van de zeldzame waarnemingen worden genoemd en het is ook het jaar van de ongerustheid over zorgvoorziening De Stelp. Ook is 2014 het jaar dat het Werelderfgoed Waddenzee werd gecompleteerd met het Deense deel. De hele Waddenzee is nu Werelderfgoed.

Ameland in 2014 - jaaroverzicht - Jaar van De Stelp

In dit jaar maakt Ameland zich grote zorgen om de zorgvoorziening van De Stelp. Met de overkoepelende organisatie Pasana gaat het niet goed en De Stelp dreigt mee ten onder te gaan in het faillissement. Blijft De Stelp of blijft De Stelp niet, dat is de vraag die in 2014 nog niet wordt beantwoord, maar die wel het hele jaar boven het eiland hangt.


Januari 2014

Lintje voor Kees de Boer

Kees de Boer uit Hollum krijgt een lintje voor zijn inzet voor de KNRM. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Amelander afdeling van de reddingsmaatschappij werd hij gedecoreerd als Lid in de orde van Oranje Nassau.

Waddenzee Werelderfgoed op Ameland

De estafettetentoonstelling over de Werelderfgoed-status van de Waddenzee is op Ameland aangekomen en in het Natuurcentrum te zien. De tentoonstelling startte in 2013 in Ferwerderadiel en reist langs de Waddeneilanden en kustgemeenten.

Start Eizoekseizoen

Liefhebbers van het kievitseizoeken mogen vanaf 1 maart maximaal 5.693 kievitseieren meenemen. Dit aantal is gebaseerd op vogelonderzoek van de vogelorganisatie SOVON. In 2013 werden er op Ameland wel kievitseieren gezocht en gevonden, maar de eerste viel buiten de zoekperiode en is daarom niet als eerste ei geregistreerd.

Februari 2014

De Nijs en Hoogenboom winnen op Ameland

Robbert de Nijs en Alieke Hoogenboom winnen de KNWU Strandrace op de mountainbike tijdens het MTB Ameland evenement. Voor De Nijs is het een belangrijke overwinning, want het was de één na laatste wedstrijd van de Lotto KNWU Strandrace competitie.

Zeldzaam groot takmos

Zwammen- en korstmossenkenner Theo Kiewiet uit Nes ontdekt zeldzame groot takmos op Roosduinen, een duingebied bij Ballum. De officiële naam van de zeldzame soort is Ramalina fraxinea. Nooit eerder werd de korstmos op Ameland waargenomen, volgens waarnemingen.nl. Groot takmos is een mossoort die lijkt op een bromelia.

Werelderfgoedbord op pier

De Waddenzee is sinds 2009 werelderfgoed, een status waarmee de wereld aangeeft dat het een onvervangbaar en uniek gebied is. De gemeenten langs het werelderfgoed willen daar graag meer bekendheid aan geven. Overal in het waddengebied zijn borden geplaatst om de bewoners en gasten te wijzen op de unieke status. Op Ameland staat dit bord aan het begin van de veerdam.

De ring / Bron: Amelander MuseaDe ring / Bron: Amelander Musea
Takmos / Bron: Theo KiewietTakmos / Bron: Theo Kiewiet
Ice bucket challenge / Bron: Persbureau AmelandIce bucket challenge / Bron: Persbureau Ameland

Maart 2014

Beelden van Ballum foetsie

Beeldhouwer Gert Sennema maakte beelden uit de iepen van de Camminghastraat in Ballum. De iepen moesten om veiligheidsredenen weg en Sennema maakte er fotograferende vrouwen en turende mannen van. De houten beelden staan tijdelijk in een droogkamer waar ze ook worden geïmpregneerd. De beelden komen weer terug, want Sennema verkocht ze aan particulieren op Ameland.

Kwestie veerdam Ameland

Een deel van de veerdam is in slechte staat van onderhoud. Door gedoe over de eigendomssituatie is nog niet duidelijk of de gemeente of Rijkswaterstaat voor de kosten opdraait. De veerdam leek een molensteen om de nek van de gemeente te worden. Uiteindelijk komen gemeente en RWS tot overeenstemming en wordt de pier in 2016 opgeknapt.

Personeel De Stelp zeer ongerust

Het personeel van zorgcentrum De Stelp maakt zich ongerust over de ontwikkelingen rond de voorziening. Ze kwamen massaal naar de raadscommissievergadering van maandag 7 april. Zorgaanbieder Pasana vindt de personeelskosten veel te hoog en wil maatregelen nemen. Over de nieuwbouw die in de planning stond, werd met geen woord gerept.

April 2014

Ameland in beweging met Koningsspelen

Ameland doet eind april 2014 mee aan de Nationale Sportweek van de NOC NSF. Sportaanbieders, scholen en de gemeente organiseren dan sportieve activiteiten. De Koningsspelen op vrijdag 25 april 2014 zijn de centrale activiteiten. Alle Amelander basisscholen doen mee.

Lintje voor de burgemeester

Stichting De Noordzee, de Plastic Soup Foundation en Vereniging Kust & Zee bieden burgemeester Albert de Hoop een lintje aan. Het is in dit geval geen Koninklijke onderscheiding, maar een ballonlintje. De organisaties willen de burgemeester vragen actie tegen oplaten van feestballonnen te ondernemen vanwege het vervuilende effect op zee en strand.

Boek over handelsfamilie Baarsma

Bij Uitgeverij Wijdemeer in Leeuwarden is het boek ‘Het Baarsma-imperium. Handelsfamilie uit ventersdorp De Westereen’ verschenen, geschreven door journalist Jaap van der Boon. De Baarsma's die in Nes een kledingwinkel hebben horen bij deze familie.

Mei 2014

Blauwe vlaggen

De Amelander stranden hebben weer blauwe vlaggen verworven van de Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International.

Camping Duinoord

Camping Duinoord heeft een primeur. De camping op Ameland biedt twee weken lang een animatieprogramma aan voor 55-plussers. Het is niet alleen een primeur op Ameland maar ook voor Nederland. Duinoord is de eerste camping in het land die een programma aanbiedt dat verder gaat dan sjoelen en kaarten voor de oudere gasten.

Waddentoernooi

Het Waddentoernooi vindt op Ameland plaats, maar Terschelling wint. Ameland had net zoveel punten, maar Terschelling had meer eerste plaatsen. Schiermonnikoog werd derde, Texel vierde en Vlieland vijfde. In 2015 is het Waddentoernooi op Schiermonnikoog.

Zonnepark

De leden van de Amelander Energie Coöperatie scharen zich achter de plannen voor een zonnepark. De AEC investeert een miljoen. Het plan is om 24.000 panelen te plaatsen die 6 MW produceren. Daarmee wordt voor een vijfde deel in de energiebehoefte van Ameland voorzien.

Kreeft / Bron: Winnie DijksmaKreeft / Bron: Winnie Dijksma
Reddingboot / Bron: Persbureau AmelandReddingboot / Bron: Persbureau Ameland
Werelderfgoed / Bron: Persbureau AmelandWerelderfgoed / Bron: Persbureau Ameland

Juni 2014

Waddenzee Werelderfgoed excursie

De Waddenzee is vijf jaar Werelderfgoed en dat wordt met verschillende activiteiten gevierd tijdens een Waddenwerelderfgoedweekend. Natuurcentrum Ameland doet mee met wadexcursies bij Hollum.

Werelderfgoed Waddenzee compleet

De hele Waddenzee staat nu op de lijst van natuurlijke werelderfgoederen. Het erfgoedcomité van UNESCO voegde het Deense deel, dat 121.616 hectare beslaat, toe aan het Werelderfgoed Waddenzee. Het Nederlandse en het Duitse wad mogen zich sinds sinds 2009 werelderfgoed noemen.

Waddenfilmscenario Bert Haanstra ontdekt

De Waddenvereniging vond een onbekend filmscenario van Bert Haanstra in haar archief, met beelden die dateren uit de jaren zeventig. De film werd nooit gemaakt en zou de schoonheid en bedreigingen van het waddengebied laten zien. De ideeën van Haanstra sluiten naadloos aan op de plannen van Ruben Smit, de maker van De Nieuwe Wildernis, die een waddenfilm gaat maken.

Juli 2014

Bijzondere ring

De gouden ring die in het voorjaar van 2012 in het weiland nabij het gemeentehuis in Ballum werd gevonden is mogelijk een sieraad van een van de Van Cammingha’s. De ring is te zien in het Sorgdragermuseum in Hollum.

Verdronken reddingbootpaarden herdacht

Op 14 augustus was het 35 jaar geleden dat acht paarden verdronken bij de lancering van de paardenreddingboot. In de duinen ligt een paardengraf, waar op die dag bloemen werden gelegd door Stichting Paardenreddingboot Ameland, KNRM en Gemeente Ameland.

Afgraven Hoge Diek te duur

Het afgraven van de Hoge Diek, de dijk die Ameland symbolisch scheidt in oost en west, is mogelijk, maar kost twee tot twee en een halve ton. Wethouder Nico Oud liet dat uitrekenen. De dijk tussen Nes en Ballum blijft voorlopig liggen.

Augustus 2014

Ameland schoonste strand van Friesland

Het strand van Ameland is schoon. Het is zelfs het schoonste strand van Friesland. Landelijk winnen de Zeeuwse stranden het, met Noord-Beveland als allerschoonste strand van Nederland.

Omstreden erfgoed ontsloten

De Waddeneilanden ontsluiten bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en daarmee de oorlogsgeschiedenis van de Waddeneilanden. De officiële aftrap van het gezamenlijke Waddeneilandenproject vond in een bunker op Terschelling plaats. Gedeputeerde Tineke Schokker klopte als openingshandeling op de deur van de gevangenisbunker.

Nieuwe plant ontdekt op Ameland

Weer wordt er een nieuw plantje ontdekt, dat nooit eerder op Ameland en ook niet in Nederland was gezien. Het gaat om kliflamsoor dat zich op het groene strand bij Ballum heeft gevestigd. Het lijkt op gewone lamsoor, maar heeft een andere kleur, meer violet dan paars, en staat op een kleiner bladrozet.

September 2014

Ice Bucket Challenge

Directeur Bernard Kamsma, leerling Dalisha Bogers en leraar Folkert Smit deden mee aan de Ice Bucket Challenge. Ze kregen elk een emmer ijswater over zich heen. Leerling Michael Petzinger had ze uitgedaagd. De deelnemers en uitdager doneren geld aan de ALS stichting.

Hoogste zonnebloem in Buren

Aan de Duinlandsweg in Buren staat de hoogste zonnebloem van het eiland. Willem de Jong kweekte hem op tot 3.20 meter en dat ondanks de droge zomer.

Zeegras in de Waddenzee

De Waddenvereniging en Natuurmonumenten willen graag het zeegras terug in de Waddenzee. In september werd bij het Duitse Waddeneiland Sylt zeegras geplukt dat in de Nederlandse Waddenzee weer wordt uitgezet. Zeegrasvelden kunnen een klimaatbuffer zijn, zoals het mosselbankproject bij de Feugelpôlle.

Weer diepzeekreeft op Ameland

Het strand van Ameland ligt bezaaid met scheermessen en krabben als gevolg van een massastranding. Dat komt regelmatig voor. Deze keer werden er ook een paar Noorse kreeften gevonden, een diepzeekreeft die je normaal gesproken bij de Waddeneilanden niet ziet.

Oktober 2014

September nog nooit zo warm

September was zonnig, droog en warm en nog nooit was deze maand in Nederland zo warm. De koelte in augustus werd hierdoor vrijwel geheel gecompenseerd. Het jaar 2014 zou daarmee het warmste jaar kunnen worden sinds het begin van de metingen in 1706.

Nacht van de Nacht

Ameland doet mee aan de Nacht van de Nacht en viert op 25 oktober de duisternis. De Amelander Musea organiseren een Nacht van de Nacht wandeling, waarbij je kunt ervaren hoe donker het kan zijn en hoe mooi dat is.

De Stelp op Ameland gaat dicht

Zorgcentrum De Stelp in Hollum gaat dicht. Zorggroep Pasana laat weten dat de komende drie jaar in het teken staan van de overgang naar sluiting. Er komen geen bewoners op straat te staan en om hoeveel ontslagen het op Ameland gaat weet Pasana nog niet.

Eerste grijze zeehondenpups

De eerste grijze zeehondenpups zijn geboren en gezien op de plaat tussen Vlieland en Terscheling. De pups zien er prachtig en schattig uit met hun dichte donzige vacht. De puppievacht raken ze in de ruiperiode kwijt en dan zijn de zeehonden kwetsbaar. Hou dus de hond aangelijnd en laat de zeehonden met rust, is het devies.

November 2014

Proefboren boven Schiermonnikoog

GDF SUEZ E&P Nederland B.V. wil in twee velden boven Schiermonnikoog gaan proefboren, maar de eilanders willen de proefboring weren. De ontwerpbesluiten liggen ter inzage op het gemeentehuis van Schiermonnikoog.

KNRM bestaat 190 jaar

De KNRM is jarig en wordt 190 jaar. De reddingsmaatschappij is uitgegroeid tot een professionele organisatie, die 24 uur per dag inzetbaar is. Er zijn 1.300 vrijwilligers op 45 reddingsstations actief en 75 reddingboten van de KNRM varen om te redden en helpen. De KNRM is de belangrijkste partner voor de Kustwacht als het gaat om Search and Rescue. Ameland kent twee stations.

December 2014

Openbare scholen Ameland aan de iPad

De twee openbare basisscholen in Hollum en Ballum, De Schakel en 't Ienster, gaan aan de iPad. Het gebruik van het apparaat wordt geïntegreerd in het onderwijs. Wiebe Wieling, voorzitter van het College van Bestuur van scholengemeenschap Piter Jelles ondertekende op Ameland met Openbaar Onderwijs Ameland een service level agreement.

Vijfendertig jaar in de vrachtauto’s

Vrachtwagenchauffeur en monteur Jan Engels uit Hollum werkt al vijfendertig jaar bij transportbedrijf de Vries, nu Ridder & De Vries. Hij werd door zijn werkgever in de bloemetjes gezet en verrast met een speech en oorkonde.

Christmas Carols

De Cantorij van de Protestantse wijkgemeente ‘De Hoeksteen’ in Amersfoort zingt Christmas Carols op Ameland in zorgcentrum De Stelp en in de Hervormde Kerk in Hollum.


Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas en Pieterbaas op AmelandSinterklaas en Pieterbaas op AmelandSinterklaas en zijn Pieten bezoeken jaarlijks Ameland. Hij komt half november en vertrekt begin december, na zijn verjaa…
Ameland in 2009 - Jaar van de BultrugrecensieAmeland in 2009 - Jaar van de BultrugAmeland in 2009 is het tweede deel in de serie jaarboeken over het eiland. Met de nummer twee is een serie geboren. Twaa…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Waddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage AppWaddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage AppHet Werelderfgoed Waddenzee had foto's in Fotopedia Heritage. Fotopedia en UNESCO bundelden een verzameling foto’s in ee…

Dreigingsniveau en terrorismebestrijdingDreigingsniveau en terrorismebestrijdingSinds 2001, de aanslagen in Amerika op de Twin Towers en het Pentagon met gekaapte vliegtuigen, is de wereld zich extra…
Wereldlichtjesdag: herdenkingsdag voor overleden kinderenWereldlichtjesdag: herdenkingsdag voor overleden kinderenSteeds meer mensen hebben behoefte om hun overleden dierbaren te herdenken. Dit wordt gedaan in de persoonlijke sfeer, z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • http://www.persbureau-ameland.nl/pages/nieuwsoverzicht.aspx?~m=0&j=2014&c=52e0f27f-da7c-4618-88a5-9fe62823f7c2&id=9586cd6f-5cc3-4996-8194-ecb6ac76c705 geraadpleegd op 12 juli 2016
  • http://www.wijdemeer.nl/Nieuws1.html geraadpleegd op 12 juli 2016
  • https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-ameland-ballum/190ste-verjaardag-knrm geraadpleegd op 12 juli 2016
  • http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/proefboring-ten-behoeve-van-gaswinning-ten-noorden-van-schiermonnikoog geraadpleegd op 12 juli 2016
  • http://www.waddenvereniging.nl/onswerk/zeegrasherstel geraadpleegd op 12 juli 2016
  • http://www.waddenvereniging.nl/pers/7822-onbekend-scenario-van-filmmaker-bert-haanstra-ontdekt.html geraadpleegd op 12 juli 2016
  • http://www.plasticsoupfoundation.org/2014/04/lintje-voor-alle-burgemeesters/ geraadpleegd op 12 juli 2016
  • http://www.rtvnof.nl/tentoonstelling-werelderfgoed-waddenzee-officieel-geopend/ geraadpleegd op 12 juli 2016
  • Afbeelding bron 1: Amelander Musea
  • Afbeelding bron 2: Theo Kiewiet
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Winnie Dijksma
  • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.