Ameland in 2012 – jaaroverzicht – Jaar van het Leukste Uitje

Ameland in 2012 – jaaroverzicht – Jaar van het Leukste Uitje Het jaar 2012 begint met sneeuw en ijs. Er wordt zelfs geschaatst op de straten en dat levert wereldwijd media-aandacht op. In de Waddenzee ligt zoveel ijs dat de KNRM-reddingboot uit moet melden: de boot kan niet varen en zich vast in de Ballumerbocht. Het ijs kruit metershoog en even lijken de winterse omstandigheden op die van 1963, maar dat is maar even en dan treedt de dooi weer in. Een groepje Amelander schaatsers oefent al voor de Elfstedentocht, maar het komt er ook dit jaar niet van. Aan het eind van het jaar ligt er geen ijs maar water, heel veel water.

Ameland in 2012 – jaaroverzicht – Jaar van het Leukste Uitje

Ameland wordt in 2012 gekozen tot Leukste Uitje van Nederland van de provincie Friesland en daarom is 2012 het jaar van het Leukste uitje. Er worden films en documentaires opgenomen op het eiland en Make-a-Wish brengt zieke kinderen naar Ameland voor een onvergetelijke dag. Bovendien zijn er mooie festivals en lekkere sportevenementen. Allemaal leuk voor een leuk uitje en als klap op de vuurpijl is het eiland een beste omgeving om op te groeien: het is niet alleen leuk voor een uitstapje of vakantie, maar ook geweldig om te wonen en op te groeien.
Leukste Uitje / Bron: Persbureau AmelandLeukste Uitje / Bron: Persbureau Ameland

Januari 2012

Nieuwjaarsduik 2012

Een record aantal mensen neemt deel aan de Nieuwjaarsduik. In het hele land duiken zo'n 36 duizend mensen het koude water. Op Ameland plonzen 160 bikkels tijdens deze achtste Nieuwjaarsduik vanaf het badstrand in Hollum in de Noordzee.

Storm

De storm van begin januari is hevig en diverse iepen worden geveld. De honderd jaar oude bomen, die de dorpen sieren zijn niet allemaal bestand tegen de storm met een windkracht van 9 tot 11.

Veteranen reünie

Amelander Indië- en Nieuw Guinea-veteranen houden een reünie. Ze halen herinneringen op en genieten van een Indische rijsttafel. Deelnemers zijn Doeke Bakker, Piet Postma, Willem Baarsma, Douwe Gorter, Piet de Jong, Albert Teuben, Jan Klip, Yme Beekema en Marten Ridder.

Anton Nagtegaal kampioen

Anton Nagtegaal uit Ballum is biljartkampioen van Ameland na een zinderende finale tegen Harry Oud uit Hollum. Nagtegaal was in 2009 ook al eens kampioen.

Anna Margaretha in de Ballumerbocht / Bron: Jan van OsAnna Margaretha in de Ballumerbocht / Bron: Jan van Os
Krui-ijs / Bron: Theo KiewietKrui-ijs / Bron: Theo Kiewiet
Arrenslee in Hollum / Bron: Persbureau AmelandArrenslee in Hollum / Bron: Persbureau Ameland

Februari 2012

Sneeuw en ijs

Er wordt geschaatst op Ameland. De ijsbanen zijn open en er worden schaatswedstrijden georganiseerd. In en buiten de dorpen glijden de arrensleden door de straten en op de Waddenzee kruit het ijs metershoog.

Reddingboot uitgemeld

Het is winter en het wad ligt vol ijs. Reddingboot Anna Margaretha zit vast in de Ballumerbocht. Door de ijsgang kan de reddingboot tijdelijk niet varen.

Ameland in 2011

'Ameland in 2011' is het vierde deel in de serie. Het jaarboek is uitgegeven met de ondertitel: ‘Jaar van de lustrums en jubilea.’ Het jaar stond bol van de feestelijke verjaardagen van verenigingen en evenementen. De uitgave zelf zal zijn eerste lustrum niet beleven. ‘Ameland in 2012’ wordt niet uitgegeven en de serie stokt.

Gouden Green Key

Strandpaviljoen De Buren van Nes had al een zilveren Green Key en heeft nu een gouden duurzaamheidslabel. Green Key is het keurmerk voor duurzame ondernemingen.

Kleine watersalamander

De kleine watersalamanders is op trektocht. De amfibie trekt vanuit de duinen naar het water van het moeras, met z'n tientallen tegelijk. De kleine watersalamander wordt maximaal 11 centimeter lang en is een algemeen dier in Nederland.

Maart 2012

Havengebouw Holwerd

Gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel opent het nieuwe havengebouw van Wagenborg Passagiersdiensten in Holwerd. De vertrekterminal is rigoureus verbouwd. Er zijn winkeltjes gerealiseerd en een expositieruimte van waaruit over het wad is te kijken.

Plan Gorter

Het plan van Douwe Gorter uit Hollum om de Piet Scheveplaat door te steken en zo een betere vaarroute te maken voor de veerboot, vat geen post bij minister Melanie Schulz van Haegen. Een onnatuurlijke ingreep in de Waddenzee is niet toegestaan.

Eerste kievitseieren

Cor de Boer uit Hollum vindt op zondag 11 maart 2012 een nestje met twee kievitseieren. Het zijn de eerste van Ameland. De Boer vindt ze aan de noordkant van de Westergrieweg.

Première in Parijs

De familiefilm Penny’s Shadow, die in 2010 op Ameland werd opgenomen, is in Parijs in première gegaan. De Franse titel is ‘Shadow et moi.’ Hoofdrolspelers Liza Sips en Levy van Kempen geven op de Champs-Élysées bij de première acte de présence.

Shadow’s stal

De filmset van Penny’s Shadow is gedemonteerd en herbouwd in zorgboerderij De Lange Dunen in Ballum en te bezoeken. In een grote loods zijn de stallen met de originele materialen die in de film te zien zijn weer in elkaar gezet.

Strandhuisjes van Bea van Twillert / Bron: Persbureau AmelandStrandhuisjes van Bea van Twillert / Bron: Persbureau Ameland
Henderikus IJnsen met de beker / Bron: Koos MolenaarHenderikus IJnsen met de beker / Bron: Koos Molenaar
Onttakeling van filmset / Bron: Persbureau AmelandOnttakeling van filmset / Bron: Persbureau Ameland

April 2012

Mooiste woord

Wordt het Joekbult (Amelands voor muggenbult), noflik (Leeuwardens voor gezellig) of Piekien (Stellingwerfs voor kuikentje)? Het NCRV-programma Plein 5 kiest een dialectwoord van het jaar. Het woord ‘pieneköttel’ wint en wordt tot mooiste dialectwoord 2012 verkozen. Het is Winterswijks en staat voor een bijzonder zuinig persoon.

Wandelen voor water

"Potje met vet!" zingen de kinderen van OBS De Schakel met 4,5 liter water in de rugzak. Ze ‘Wandelen met Water’ een kilometer of drie. Via sponsoring halen ze geld op voor waterputten in Sri Lanka. De opbrengst is meer dan duizend euro. Daar kunnen vijf waterputten voor geslagen worden.

Strandhuisjes

Niet veel Amelanders zien strandhuisjes zitten, maar toch staan er al tien. De omstreden huisjes staan er niet echt, maar op een enorm schilderij van Bea van Twillert in de nieuwe ‘Duinzaal’ van The Sunset op het badstrand bij Hollum.

Nieuw album

The Mon Amour Band, de band met Amelander accordeonist Daniël Metz, staat met het nieuwe album 'Sing me a Song' hoog in de Album Top 100. Het album komt in een klap op nummer 9 binnen.

Mei 2012

Dagje Ameland Leukste Uitje 2012
Dagje Ameland is door de ANWB uitgeroepen tot het Leukste Uitje van Nederland voor de provincie Friesland. Attractiepark Toverland in Sevenum is voor 2012 uitgeroepen tot Leukste Uitje van Nederland.

Cor Wijnbergbeker

Amelandia wint de Cor Wijnbergbeker 2012. Om de Cor Wijnbergbeker wordt jaarlijks op Eerste Pinksterdag gevoetbald door de veteranenteams van Geel Wit en Amelandia.

Agrarisch Ameland

‘Agrarisch Ameland’ is een tentoonstelling in twee musea, gekoppeld via een fietsroute en te volgen via de smartphone. Het laat het boerenleven van vroeger en nu zien in foto, film, schilderijen, boeren in bedrijf en via geluidsfragmenten. De tentoonstelling is geïnsoireerd op het boek 'Boeren op Ameland'.

Juni 2012

Waddentoernooi 2012

Terschelling wint het 31ste Waddentoernooi. Het sportief treffen tussen de Waddeneilanden is elk jaar op een ander eiland. Ameland won deze editie het onderdeel voetbal. Het combinatieteam Geel Wit – Amelandia bleef ongeslagen.

Zeegras

Het project van de Waddenvereniging en Rijkswaterstaat om zeegras te herstellen in de Waddenzee lijkt succesvol. Het zeegraszaad is in het najaar 2011 door middel van een speciale techniek uitgezaaid op drie proefvelden. Op alle drie de velden is in 2012 zeegras gevonden.

Feugelpôlle

Zeven partijen (Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân Ministerie van I&M, gemeente Ameland, programma Rijke Waddenzee, de Waddenvereniging en Vogelwacht Hollum-Ballum) tekenen voor de toekomst van het waddenprogramma Zuidwest Ameland. Het moet het behoud zijn van de Feugelpôlle.

‘Ameland in Zicht’

Jutter Piet Metz is blikvanger van het nieuwe blad 'Ameland InZicht.' Het magazine met mooie foto's en fijne verhalen is een aanwinst voor het eiland en in de tijdschriftenwinkels op Ameland en via de VVV webwinkel te koop.

Ameland Vlinderland

Vlinderteller Theo Kiewiet uit Buren treft in de tweede week van juni voor het eerst in het seizoen de duinparelmoervlinder weer aan in de duinen. "Een bijzonder karakteristieke vlindersoort van Ameland," zegt de vlinderkenner.

Jeugd op Ameland beste af
Jongeren zijn het beste af op Ameland en Schiermonnikoog. Terschelling doet het ook heel goed en Vlieland hoort ook bij de betere wijken. Dat zeggen onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut in hun rapport Kinderen in Tel 2012.

Zeehondjes

Twee jonge zeehonden raakten de weg kwijt en belandden op de Vennoot, een gezamenlijke weide aan de oostkant van het eiland. De hoeder van het gebied vond ze daar onder een hek. De beestjes hielden elkaar ineengestrengeld warm. De zeehonden zijn overgebracht naar de zeehondencrèche in Pieterburen en maken het goed.

Opening strandopgang Buren / Bron: Persbureau AmelandOpening strandopgang Buren / Bron: Persbureau Ameland
Burgemeester van Ameland en Kleef op de vriendschapsbank / Bron: Persbureau AmelandBurgemeester van Ameland en Kleef op de vriendschapsbank / Bron: Persbureau Ameland
Barnsteen / Bron: M. de JongBarnsteen / Bron: M. de Jong

Juli 2012

Lifeguards

Deze zomer heeft Ameland geen strandwachten maar KNRM-lifeguards die de stranden en de Noordzee in de gaten houden. Van half juni tot half september zijn ze in hun roodgele pakken op de stranden bij Hollum, Ballum, Nes en Buren te vinden.

Strandopgang Buren

De vernieuwde strandopgang en het nieuwe strandpaviljoen ’t Strandhuys bij Buren zijn officieel geopend. Gedeputeerde Tineke Schokker roemt het project als “Buter in de brij,” krentje in de pap. Zij veegt samen met wethouder Nico Oud een deel van de opgang schoon. Op de betonplaat verschijnt Rixt van het Oerd.

Strandrolstoelen

Het project ‘Ameland voor Iedereen’ organiseert een demonstratie van verschillende typen strandrolstoelen, met het doel Ameland en het strand voor iedereen toegankelijk te maken. De rolstoelen maken een tocht op het strand mogelijk voor mensen die niet of moeilijk kunnen lopen.

Record verpulverd

Het Vuurtoren Run record van 56 seconden op naam van Jurg Poock is verpulverd door Klaas Modderman. Deze sportman sprint in 52.63 seconden naar boven.

Augustus 2012

Vriendschapsbank

De Duitse stad Kleef en Ameland hebben al 90 jaar een vriendschapsband. Vanwege die lange vriendschap krijgt Ameland een vriendschapsbank in de vorm van een zwaan van de organisatie uit Kleef die zomerkinderkampen organiseert. Elk jaar komen duizenden Duitse kinderen naar het eiland.

Rôggefeest

Ameland beleeft op 3 augustus het 26ste Rôggefeest. De straten van Nes zijn bevolkt met straattheater, muziek, komieken, steltlopers, acrobaten en vuurvreters. Het Rôggefeest heeft deze keer veel Amelander accenten.

112-Dag Ameland

Op zondag 5 augustus is de jaarlijkse 112-Dag van de hulpdiensten. In de Ballumerbocht staan de mensen van de Ambulance, Douane, GHOR, Politie, Brandweer en KNRM klaar om van alles te vertellen over hulpverlening op het eiland.

Ring terug

Zes jaar lang miste Jacob de Boer zijn trouwring. Hij was hem krijtgeraakt in een weiland bij Hollum. Ballumer Anton Pieter Brouwer vond hem met zijn metaaldetector op de plek die De Boer aanwees. Hij lag een paar centimeter diep in de zode.

Fokker van het jaar

Tabe de Jong uit Hollum is in Ermelo tijdens de Nationale Tuigpaardendag gehuldigd tot Tuigpaardfokker van het Jaar. De Jong was in deze categorie genomineerd met nog twee fokkers, maar de Amelander won.

September 2012

Hond vindt explosief

Een hond van gasten van Boomhiemke vindt op het strand een explosief. De badgasten namen het ding mee naar het vakantiepark. Vandaar is de politie en de Explosieven Opruimingsdienst gewaarschuwd. De EOD maakte het projectiel onschadelijk

Maanvis in aquarium

Natuurcentrum Ameland heeft een maanvis in het zeeaquarium. Het 80 centimeter lange dier werd levend uit de Noordzee boven Ameland gevist. Hij hoort eigenlijk thuis in diepere en warmere wateren.

Aleida 236

Aleida 236, de koe van Foppe Molenaar en Dymphie van den Bergh, is geëerd: ze heeft inmiddels meer dan 100.000 liter melk geproduceerd. Boeren Simon en Reinier Kanger hebben tegelijkertijd een honderdtonner in hun veestapel.

Tri-Ambla

Rob Barel en Mirjam Weerd zijn de winnaars geworden van de elfde editie van Tri-Ambla op Ameland. De Tri-Ambla is met 800 deelnemers de grootste cross-triathlon in het land.

Oktober 2012

‘Gesneuveld’

Een deel van de documentaire ’Gesneuveld’ over de nabestaanden van militairen die in Afghanistan zijn omgekomen, is op Ameland opgenomen. Amelander jutter Harmen Wijnberg ontmoet op het strand een dochtertje van een van de gesneuvelde militairen.

Liedjesmama

Karin Holscher uit Harkstede is Liedjesmama. Ze schrijft en zingt liedjes voor kinderen. Veel van haar liedjes schrijft ze op Ameland. Eén daarvan gaat over de paarden van de reddingboot en heet ‘De paarden van de Abraham Fock.’

Flessenpost

Een Hollumer jutter vindt in oktober op het strand bij Ballum een vijftal flessen met allemaal flessenpost. In het glas zitten brieven van leerlingen van het Sint Gregorius College uit Utrecht. De flessen zijn eind september gepost vanaf Terschelling.

Terschellinger dansers

De Amelander Folkloristische Dansgroep bestaat 50 jaar en organiseert een uitwisseling met de dansgroep van Terschelling. De eilanders dansen samen op het Zwaneplein in Hollum.

Tiepelkampioen

Het team Lexies Leftovers is Amelander Tiepelkampioen 2012. Ze winnen de finale van Anne's Tiepelstreeltjes. Het tiepelkampioenschap is een onderdeel van de Bure-kermis en wordt sinds 2011 georganiseerd.

Piet Paulusma

Weerman Piet Paulusma doet dagelijks een weerpraatje op locatie. In de herfstvakantie is dat vanaf Ameland. Paulusma bespreekt de depressies en kans op regen en zon vanaf de vuurtoren.

KNRM-patiëntenvervoer op 1500

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) voer voor de 1500ste keer met een patiënt naar de overkant. De KNRM doet het patiëntenvervoer sinds 1988. De reddingboot Anne Margaretha vaart gemiddeld honderd keer per jaar met een zieke naar Holwerd.

"Potje met vehet" / Bron: Persbureau Ameland"Potje met vehet" / Bron: Persbureau Ameland
Ineengestrengeld op de Vennoot / Bron: Petra de JongIneengestrengeld op de Vennoot / Bron: Petra de Jong
Trouwring terug / Bron: Persbureau AmelandTrouwring terug / Bron: Persbureau Ameland

November 2012

Zestiende Kunstmaand Ameland

De 16e Kunstmaand Ameland is geopend. De organisatie presenteert kunst dat geïnspireerd is op eilanden, zeelandschappen en eilandbewoners en onderzoekt de komende vijf jaar door middel van kunst het begrip ‘eiland’.

Nationaal Schoolontbijt

De kinderen van OBS ‘t Ienster in Ballum vieren het Nationaal Schoolontbijt met lekkere broodjes en melk. Ze zitten samen met de juffen en enkele ouders aan tafel voor een goed begin van de dag.

Amelander wint 50.000 met kraslot

Een 60-jarige man uit Nes wint 50.000 euro netto met het kraslot Kersen Verdubbelaar. De winnaar kreeg het kraslot cadeau van zijn zoon, die het winnende lot kocht bij de C1000 in Scheemda.

Witte mus

Op Ameland wordt een albino mus gesignaleerd, een witte mosk in het Amelands. Het witgevederde vogeltje is naar alle waarschijnlijkheid een gewone huismus, maar dan zonder de grijze en bruine veertjes.

Sinterklaas op Ameland, Zwarte Piet ook

Sinterklaas en de Zwarte Pieten zijn op Ameland aanbeland. Zaterdagmiddag 18 november zijn ze door een grote menigte kinderen en hun familie begroet op de afslag bij Nes. Burgemeester Albert de Hoop is aanwezig om de goedheiligman welkom op het eiland te heten.

Tonnetje met botten

Een jutter uit Nes doet een merkwaardige strandvondst. Op de vloedlijn, op het puntje van de Ho'n, ligt een restant van een tonnetje, met daarin een witte substantie en botten. Was hier een misdrijf in het spel? Na onderzoek bleek het om dierlijke resten te gaan.

Brok barnsteen

Een jutter uit Nes vindt een stuk barnsteen van bijna een kilo. Het brok rode barnsteen weegt 880 gram en werd ter hoogte van paal 10 op het strand gevonden.

December 2012

Mediawijsheid

De oudste leerlingen van de openbare basisschool De Schakel in Hollum en die van OBS 't Ienster in Ballum doen klassikaal mee aan het project MediaMasters en leren omgaan met de diverse media: ze worden mediawijs.

Make-A-Wish
Make-A-Wish Nederland, de stichting die wensen van zieke kinderen vervult, verrast Allyssa Witpaard uit Nieuwleusen. Ze mag een uitstapje naar Ameland maken. Ze mag de stuurhut van de veerboot bezoeken en gaat naar de filmset van Penny’s Shadow en maakt kennis met het paard dat Shadow speelt in de film.

Bultrug gestrand

Op het onbewoonde eilandje Razende Bol bij Texel strandt een bultrug. Natuurcentrum Ecomare begint een reddingsactie om de 12 meter lange walvis terug de zee in te krijgen, maar die lukt niet. De bultrug sterft op Razende Bol.

Grijze zeehondenpup

Een strandwandelaar treft op het strand tussen Nes en Ballum een witte pup van een grijze zeehond aan. Het dier is gezond en monter en lag waarschijnlijk even op het strand om uit te rusten in de duinen. Kijken en niet aankomen is dan het allerbeste.

Watersportgebied

Er valt zoveel water op Ameland, dat het eiland kan doorgaan voor een watersportgebied. Paden zijn ondergelopen, weilanden staan blank, Amelanders kunnen niet meer zonder lieslaarzen bij hun waslijn en bankjes in het bos zijn alleen per kano te bereiken. Bijna heel Nederland heeft last van overvloedig water.

Ameland

Legenda
A. Ameland
B. Hollum
C. Ballum
D. Nes
E. Buren
F. Kooiplaats
G. Pier Holwerd

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Overzicht zonsopkomst en zonsondergang 2016Overzicht zonsopkomst en zonsondergang 2016De lengte van het daglicht, de schemering en het donker zijn afhankelijk van de tijden van zonsopkomst en zonsondergang.…
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2022 en 2023 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…

Terroristische aanslagen in 2017 met link naar ISTerroristische aanslagen in 2017 met link naar ISTerroristen vieren geen oud en nieuw. De wreedste terroristen plegen een aanslag onder Nieuwjaarsdag vierende mensen in…
Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2016Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2016Helaas stond het jaar 2016 ook weer bol van de terroristische aanslagen. Verder reageerde de wereld geschokt op het over…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • www.knrm.nl
 • www.persbureau-ameland.nl
 • http://www.tubantia.nl/regio/achterhoek/pieneköttel-mooiste-dialectwoord-2012-1.3566893
 • www.ameland.nl
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Jan van Os
 • Afbeelding bron 3: Theo Kiewiet
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 6: Koos Molenaar
 • Afbeelding bron 7: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 8: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 9: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 10: M. de Jong
 • Afbeelding bron 11: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 12: Petra de Jong
 • Afbeelding bron 13: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.