Ameland in 2013 – Jaaroverzicht – Jaar van Erf- en Vrijheer

Ameland in 2013 – Jaaroverzicht – Jaar van Erf- en Vrijheer Het jaar 2013 is een jaar volop activiteit, met de feestelijkheden rond de inhuldiging van Koning Willem-Alexander als hoogtepunt. De koning van Nederland heeft een innige band met het eiland en hij draagt Ameland zelfs als een van zijn vele titels mee: Erf- en Vrijheer van Ameland. Zijn moeder, Beatrix, was Erf- en Vrijvrouwe van Ameland toen zij koningin was. Ameland viert uitbundig Koningsdag. Dat was enkele maanden na de catastrofale brand van de Clemenskerk, een droevig dieptepunt van het jaar. De kerk lag in as maar vrijwel meteen doken plannen voor herbouw op.

Ameland in 2013 – Jaaroverzicht – Jaar van Erf- en Vrijheer

Het jaar 2013 is bewogen jaar, met actualiteiten die het verspreiden via de lokale media meer dan waard zijn. Klapper is wel de brand van de Clemenskerk in februari. Het silhouet van Nes was opeens anders en kaal. Gelukkig deden er zich geen persoonlijke ongelukken bij voor. Hoogtepunt van het jaar was wel Koningsdag en de wisseling van Vrouwe naar Heer van Ameland. Daarom is 2013 uitgeroepen tot Jaar van Erf- en Vrijheer.

Koning en Koningin tijdens Kenningsmakingstour / Bron: Persbureau AmelandKoning en Koningin tijdens Kenningsmakingstour / Bron: Persbureau Ameland

Januari 2013

Nieuwjaarsduik vanaf kort strand

De vroegste Nieuwjaarsduik van Nederland vindt om 11.00 uur op het badstrand van Hollum plaats. Door het hoge water is het strand deze eerste januari smal en de aanloop naar het water kort. Tientallen maken de eerste duik van het jaar mee.


Pups grijze zeehond verharen

Zeehondenpups van de grijze zeehonden trekken in januari naar het strand. Ze zijn lekker vet gezoogd en aan de rui toe, maar kunnen twee weken lang niet zwemmen en hebben rust nodig.

Ameland krijgt Erf- en Vrijheer

Koningin Beatrix maakt bekend dat ze aftreedt ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. De abdicatie is op 30 april 2013. Beatrix is sinds 1980 koningin van Nederland en Erf- en Vrijvrouwe van Ameland. De nieuwe koning erft die titel.

Paardenreddingboot naar Katwijk

De Amelander Paardenreddingboot is aanwezig op het 90-jarig jubileumfeest van de Katwijkse Reddingsbrigade. Het wordt gevierd met SAR Katwijk. In 2008 gaf de Amelander paardenreddingboot ook al acte de présence.

Straatsen / Bron: Persbureau AmelandStraatsen / Bron: Persbureau Ameland
Nieuwjaarsduik / Bron: Persbureau AmelandNieuwjaarsduik / Bron: Persbureau Ameland
Koningin Beatrix op Ameland / Bron: Persbureau AmelandKoningin Beatrix op Ameland / Bron: Persbureau Ameland

Februari 2013

Laatste dienst Vermaning Ballum

Op zondag 3 februari vindt de laatste dienst plaats in de Vermaning aan de Camminghastraat in Ballum. Na 130 jaar sluit de Doopsgezinde kerk van dit dorp. De diensten van de Federatie Doopsgezind Gereformeerd Ameland - de doopsgezinden en gereformeerden kerken op Ameland samen - worden sindsdien gevierd in de Hervormde kerk, een eindje verderop in dezelfde straat.

Clemenskerk in brand

Op 5 februari brandt de Clemenskerk in Nes. De katholieke kerk wordt grotendeels verwoest, maar er doen zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Haan

De haan van de Clemenskerktoren wordt daags na de kerkbrand gevonden. Het bladgoud is er afgebrand, maar het koper van de oorspronkelijke haan blinkt hier en daar door het roet heen. Kinderen gaan geld inzamelen voor een nieuwe glimmende haan.

Hotel Ameland is de beste

Hotel Ameland aan de Strandweg bij Nes is gekozen tot Beste Hotel 2012 van Ameland, volgens de website HotelSpecials.nl. Gasten kunnen hun beoordeling geven op de website en HotelSpecials publiceert vervolgens elk jaar het lijstje met beste hotels van het land.

Maart 2013

Mijn droom voor ons land

Het Nationaal Comité Inhuldiging maakt het motto voor de inhuldigingsfestiviteiten bekend: Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de koning. Alle Nederlanders worden door het comité uitgenodigd om de droom voor ons land te verbeelden.

Jan Bruin traint SC Cambuur

Henk de Jong en Jan Bruin van Ameland trainen het elftal van SC Cambuur tot het einde van het seizoen 2012 - 2013.

Biebboeken reserveren via VVV Ameland

VVV Ameland heeft een nieuwe service: vakantiegangers kunnen via de website van de VVV Ameland boeken reserveren voor tijdens hun verblijf op het eiland. De boeken liggen dan klaar op dag van aankomst.

Woudagemaal leukste uitje Friesland

Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is uitgeroepen tot ‘Leukste uitje van Friesland 2013’ door de ANWB. Het publiek kon stemmen. In 2012 won ‘Dagje Ameland.’

Prentbriefkaart 1 / Bron: Ameland Pers uitgeverijPrentbriefkaart 1 / Bron: Ameland Pers uitgeverij
Prentbriefkaart 2 / Bron: Ameland Pers uitgeverijPrentbriefkaart 2 / Bron: Ameland Pers uitgeverij
Prentbriefkaart 3 / Bron: Ameland Pers uitgeverijPrentbriefkaart 3 / Bron: Ameland Pers uitgeverij

April 2013

Kaarten voor de Kerk

Verschillende fotografen en kunstenaars waren na de brand zó begaan met de Clemenskerk dat ze één of meer foto's en tekeningen beschikbaar stelden om te laten drukken. Van dertien afbeeldingen is een kaart gemaakt. De opbrengst is voor de herbouw.

Strikken voor Db Hollum en Db Buren

Dorpsbelang Hollum en Dorpsbelang Buren worden bekroond met een Oranje Strik. De Oranje Strik geldt als officiële erkenning voor feestelijke activiteiten die op en rond 30 april 2013 ter ere van de inhuldiging van de koning worden georganiseerd.

Student van het Jaar

Jan Brouwer is verkozen tot Student of the Year. De student medicijnen in Groningen kreeg de meeste stemmen van alle deelnemende studenten.

Overtocht online te regelen

Wagenborg Passagiersdiensten heeft zijn website en diensten aangepast. Eilanders en gasten kunnen hun kaarten voor de overtocht online regelen. Tevens introduceert Wagenborg de WPD-pas voor eilanders en een autopas voor eilander auto's.

Mei 2013

Visliefhebbers

Hobbyvissers die op het Noordzeestrand of aan wadkant op Ameland met een netje willen vissen hebben een registratienummer nodig. De registratie moet op het gemeentehuis gebeuren. Tussen 15 april en 6 mei hebben 246 visliefhebbers de gang naar het gemeentehuis gemaakt. De eilanden zijn op basis van historisch medegebruik van wad en Noordzee uitgezonderd van het strandwant visverbod.

Roëtkoäd Rondje Ameland

Het is erg koud, tijdens het 17e Rondje Ameland, met een temperatuur van 9 tot 10 graden en een straffe wind. De barre omstandigheden doen zich direct voelen bij de 407 deelnemers aan de monsterwandeling om het eiland. Toch vallen er maar 23 wandelaars uit.

Brigitte Kaandorp op Ameland

Brigitte Kaandorp is dit voorjaar met haar Waddenzeetournee op Ameland. Ze brengt een mooi programma met de beste liedjes uit haar repertoire, gelardeerd met liederen van zout, zee, schipbreuk en verlangen. Op 21 mei staat ze in De Boeg te Buren.

Wapen Ameland in plantsoen Hollum

Een week lang zitten Koos Molenaar en Gerben Molenaar op de knieën om het wapen van Ameland te leggen in het plantsoentje. Het is de laatste stap in de renovatie van het parkje aan de Plantsoenstraat.

Juni 2013

Heer van Ameland

Koning Willem-Alexander – hij is Heer van Ameland - en Koningin Máxima maken 14 juni hun kennismakingstour door Friesland. Ze bezoeken Leeuwarden, Akkrum, Joure, Elahuizen en Stavoren. Wanneer het paar hun Heerlijkheid Ameland aandoet is nog niet bekend.

Molen krijgt uit Waddenfonds

Elektriciteitswinning door molen De Verwachting in Hollum krijgt 14.300 euro uit het Waddenfonds. De Stichting Amelander Musea gaat in samenwerking met de molenaar, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en vrijwilligers de molen aanpassen zodat ook stroom kan worden opgewekt.

Ameland gaat ondergronds

Ameland gaat over op ondergrondse afvalcontainers. Er stonden in de dorpen op het eiland al ondergrondse glascontainers, daar komen nu bakken voor papier en textiel bij. Ook in de buitengebieden worden ondergrondse afvalcontainers geplaatst.

De haan / Bron: Persbureau AmelandDe haan / Bron: Persbureau Ameland
Roodmus / Bron: Sybren SikmaRoodmus / Bron: Sybren Sikma
Wapen bijna klaar / Bron: Persbureau AmelandWapen bijna klaar / Bron: Persbureau Ameland

Juli 2013

Roodmussen op Ameland

Er zijn roodmussen gesignaleerd op Ameland, een schaarse broedvogel die wordt omschreven als ‘een pareltje van de Nederlandse avifauna’. Met veel geduld zet Sybren Sikma uit Buren de vogel op de foto.

Engele Aaltje weer betovergrootmoeder

Aaltje de Jong- Nobel - ze wordt Engele Aaltje genoemd, met de voornaam van haar man voor haar eigen naam - uit Hollum is voor de tweede keer betovergrootmoeder geworden. Het achterachterkleinkind heet Sarah en zij is op het moment van de foto tien maanden oud. Aaltje is op twee jaar na honderd en hoopt de eeuw te halen.

Jubilerend Horizontoer

Gezelligheid, muziek, straattheater, cabaret, activiteiten voor kinderen en vrijwel allemaal gratis toegankelijk. Dat is Horizontoer. Vrijdag 2 augustus start dit varende festival voor de 25e keer, in Harlingen. Op 9 en 10 augustus doet de vloot Ameland aan.

Basisscholen Ameland weer aan de slag

De basisschoolleerlingen op Ameland zitten op 5 augustus alweer in de schoolbanken. De kinderen hebben een week korter zomervakantie dan de andere basisscholen. Daar staat tegenover dat ze in de herfst twee weken vakantie hebben in plaats van één.

Augustus 2013

Donald Duck op de Waddeneilanden

Donald Duck is gestrest en van de dokter moet hij de rust opzoeken op de Waddeneilanden. Hij pakt zijn TVTAS en hopt langs het rijtje van vijf.
 De hoofdredacteur zwaait af en ter ere daarvan is een Waddeneditie gemaakt met Thom Roep op een veerboot.

Water te koop voor Glazen Huis

De Koningin Wilhelminaschool in Hollum verkoopt water en steunt daarmee het initiatief van de Lokale Omroep Ameland, die in december vanuit een eigen Glazen Huis op het Kerkplein in Nes geld inzamelt voor Serious Request. De school haalt € 532,85 op. Het officiële Glazen Huis staat in Leeuwarden.

September 2013

Mijn droom voor ons land

Het werd ons voorafgaand aan de troonswisseling beloofd door het Nationaal Comité Inhuldiging en begin september 2013 lost het comité zijn belofte in: alle Nederlandse huishoudens krijgen het boek Mijn droom voor ons land. Op Ameland zijn het bij de boekhandels De Hoge Stoep en Van den Brink af te halen.

Oerd van Ameland in geel kader

Het hoogste duin van Ameland, de Oerdblinkert, biedt uitzicht over het eiland, het Oerd en de Waddenzee. Op deze locatie van het werelderfgoed is het welbekende logo van National Geographic geplaatst.

Oktober 2013

Mollemania stamt uit Ballum

Mollemania, de fietsgekte die is ontstaan rondom Wielrenner Bauke Mollema, vindt zijn oorsprong in Ballum. In editie nummer 5 van Ameland in Zicht Magazine staat het hele verhaal over Bauke en zijn opa en oma Mollema van Ameland.

Circus Krone

Circus Krone zet haar tent op Ameland op. In miniversie is het circus te bewonderen bij MSA Modelspoor aan de Achterdijken bij Nes. Het beroemde Circus Krone is vanaf 7 oktober te zien met voorstellingen. Bij MSA Modelspoor staat het circus permanent.

Lamsvlees

Het heeft een ziltige smaak en is volgens initiatiefnemer Willem Molenaar uit Bilthoven, neef van de schapenboeren uit Buren, in Nederland het beste in zijn soort. Studenten van de RuG krijgen de taak om het lamsvlees aan de man te brengen via de website De Zoute Weide.

November 2013

Koninklijke Hoogheid naar Ameland

Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix is op 1 november op Ameland voor de opening van de Burgemeester Waldaschool. In 1981 was Beatrix ook op Ameland, toen als Koningin, samen met Prins Claus.

Zonnepark krijgt uit Waddenfonds

Ameland krijgt geld van het Waddenfonds voor het grootschalige zonnepark met een vermogen van 6 MW. Het zonnepark zal na realisatie voorzien in minimaal 20% van het elektriciteitsverbruik van het eiland. Het park komt op het vliegveld van Ameland te staan.

Gezegdes van Ameland op Radio5

Plein 5 is een muzikaal en informatief radioprogramma met nieuws uit alle windstreken. Plein 5 zoekt wekelijks een dialectgezegde. Amelander gezegdes dingen mee naar de titel 'Mooiste Dialectgezegde van 2013.'De drie gezegdes zijn:
 1. Dië doochd de hôn in e kont niët - dat klopt echt niet
 2. Ut komt op as een skaap ’t skieten - dat komt plotseling op
 3. Ut griist je de toänen uut – ergens erg ongerust over zijn

Robert van Ameland wint hoofdprijs

Hollumer taxichauffeur Robert van der Wal, deelnemer aan het SBS6 programma The Biggest Loser, wint niet de finale maar heeft toch de hoofdprijs, zegt hij zelf zeer tevreden. Het was Dave die de 25.000 euro won. Robert valt veel af, eet gezonder en integreert sport in zijn leven. Dat doet hem zo goed, dat hij zich winnaar van The Biggest Loser voelt.

Bauke en zijn gezin op Ameland / Bron: Persbureau AmelandBauke en zijn gezin op Ameland / Bron: Persbureau Ameland
De Verwachting / Bron: Persbureau AmelandDe Verwachting / Bron: Persbureau Ameland
Vuurtoren op reis / Bron: Persbureau AmelandVuurtoren op reis / Bron: Persbureau Ameland

December 2013

Ameland Danst

Ameland Danst op 13 december. Alle basisscholen van het eiland hebben een gezamenlijke actie op touw gezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Glazen Huis Ameland. De leerlingen dansen voor Serious Request vanaf 15.00 uur op het Kerkplein.

Raad Ameland tegen windmolenpark

De Amelander gemeenteraad is unaniem tegen de bouw van een windmolenpark binnen de 12 mijlszone in de Noordzee voor Ameland. Het nam daarvoor tijdens de raadsvergadering van 25 november een motie aan. De raad spreekt zich daarmee in een vroeg stadium uit tegen de plannen.

Amelander pleit voor dam

Douwe Gorter, oud-opzichter verbeteringswerken RWS Noord-Nederland, heeft een afdoende oplossing voor het vaargeulprobleem tussen Ameland en het vasteland. Hij pleit voor een dam. Gorter stuurde zijn plan naar RWS.

Vuurtoren tot Oldehove estafette

Vrijdag 20 december start de Vuurtoren tot Oldehove estafette om 15.00 uur bij de vuurtoren in Hollum. Twintig hardlopers dragen symbolisch de cheque met de totaalopbrengst van de Glazen Huis Ameland acties naar Leeuwarden, naar het 3FM Serious Request Glazen Huis op het Wilhelminaplein.

Nieuwe paddenstoel ontdekt

Op Ameland is een nieuwe koraalzwam ontdekt. De zwammen werden al in november gevonden, maar konden pas na nader onderzoek worden thuisgebracht: het betreft de zeldzame anijskoraalzwam.

Ameland

Legenda
A. Ameland
B. Hollum
C. Ballum
D. Nes
E. Buren
F. Kooiplaats

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint Clemenskerk in Nes op Ameland - Brand en nasleepSint Clemenskerk in Nes op Ameland - Brand en nasleepOp 5 februari 2013 brandt de monumentale Sint Clemenskerk in Nes op Ameland af. De kerk kan als verloren worden beschouw…
Clemenskerk in Nes op Ameland – herbouw van rijksmonumentnieuws uitgelichtClemenskerk in Nes op Ameland – herbouw van rijksmonumentOp 5 februari 2013 brandde de rooms-katholieke kerk in Nes op Ameland af. Verlies van de Cuyperskerk is een verlies voor…
Brandweer Ameland - twee blusgroepen, één korpsBrandweer Ameland - twee blusgroepen, één korpsBrandweer Ameland is een goed uitgerust brandweerkorps met twee blusgroepen. Brandweer Ameland blust duinbranden en fikj…
Sint Clemenskerk in Nes op Ameland - CuyperskerkSint Clemenskerk in Nes op Ameland - CuyperskerkNes op Ameland is het dorp van de karakteristieke Rooms-Katholieke kerk die door architect Pierre Cuypers, tevens bouwme…

Ameland in 2012 – jaaroverzicht – Jaar van het Leukste UitjeAmeland in 2012 – jaaroverzicht – Jaar van het Leukste UitjeHet jaar 2012 begint met sneeuw en ijs. Er wordt zelfs geschaatst op de straten en dat levert wereldwijd media-aandacht…
Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2016Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2016Helaas stond het jaar 2016 ook weer bol van de terroristische aanslagen. Verder reageerde de wereld geschokt op het over…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Groat Amelader Woa’deboek
 • www.persbureau-ameland.nl Geraadpleegd op 29 december 2016
 • www.vvvameland.nl Geraadpleegd op 29 december 2016
 • www.ameland.nl Geraadpleegd op 29 december 2016
 • www.kunstmaandameland.com Geraadpleegd op 29 december 2016
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 5: Ameland Pers uitgeverij
 • Afbeelding bron 6: Ameland Pers uitgeverij
 • Afbeelding bron 7: Ameland Pers uitgeverij
 • Afbeelding bron 8: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 9: Sybren Sikma
 • Afbeelding bron 10: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 11: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 12: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 13: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.