Marianne Vaatstra Arrestatie van de moordenaar
Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 dood in een weiland bij Veenklooster aangetroffen. Het 16-jarige meisje bleek te zijn verkracht en vermoord. De dader liet een DNA-spoor achter op het slachtoffer en dat leidt uiteindelijk tot zijn arrestatie. De moordzaak gaf grote onrust in de omgeving en de zaak hield Nederland meer dan tien jaren in de greep. Op 18 november 2012 wordt een verdachte gearresteerd, die de verkrachter en moordenaar blijkt te zijn.
Arrestatie van verdachte van moord op Marianne Vaatstra
De politie verricht 13 jaar na de verkrachting en moord een aanhouding in de zaak Marianne Vaatstra. De dan 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude is zondag 18 november 2012 aangehouden op verdenking van moord. Hij is meteen overgebracht naar een politiecel in Leeuwarden. Het gaat om een blanke Fries van 45 jaar; hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij woont met zijn gezin op een boerderij aan de Allemawei, iets buiten het dorp Oudwoude. Hij melkt zo'n zestig koeien en heeft veertig stuks jongvee.
Gewone man
Het gezin staat midden in de gemeenschap. Hij wordt omschreven al een 'gewone man'. Het gaat om een honderd procent DNA-match. In 2012 werd het verwantschap DNA-onderzoek ingezet om het net rond de dader te sluiten.
Oudwoude
Oudwoude (Aldwâld) is een dorpje in de buurt van Kollum in de gemeente Kollumerland, in de Friese Wouden. In het dorp wonen nog geen 900 inwoners. De blanke man, zonder strafblad, woont op ongeveer anderhalve kilometer afstand van de vindplaats van het lichaam van Marianne, in een weiland bij Veenklooster.
Bauke Vaatstra
Bauke Vaatstra, de vader van Marianne, heeft altijd het pad naar justitie warm gehouden. Hij werd hierin gesteund door misdaadverslaggever Peter R. De Vries en hij kreeg er de Machiavelliprijs voor. Vaatstra is blij dat hij het al die tijd heeft volgehouden. "Onvoorstelbaar", zegt Bauke Vaatstra op Radio 1 in reactie op het nieuws.
It moat him wêze, (het moet hem zijn) zegt hij opgelucht op Omrop Fryslân. Er valt een last van zijn schouders, geeft hij aan. Bauke Vaatstra werd die zondagavond laat door justitie gebeld. Hij riep meteen zijn kinderen bijeen om met elkaar het nieuws aan te horen en te verwerken. Justitie en politie kwamen naar het huis van een van de dochters Vaatstra om de feiten te vertellen.
Iemand uit de buurt
Vaatstra kent de man niet. Zijn kleinkinderen wel, die zitten met de kinderen van de verdachte op gymnastiek. Vaatstra heeft altijd gezegd dat het iemand uit de buurt moet zijn.
Spanning bij de ouders
Het huwelijk van Bauke Vaatstra (1939) en Maaike Terpstra (1942), de ouders van Marianne, bleek niet bestand tegen de spanning die het onderzoek naar de moordenaar met zich meebracht. In 2007 is het echtpaar gescheiden. Ze wonen alle twee in Zwaagwesteinde, elk aan een kant van het kerkhof waar hun dochter ligt begraven. Marianne heeft twee broers en drie zussen die ouder zijn: zij was het nakomertje.
Dorpsgenoten
Dorpsgenoten van S. uit Oudwoude zijn onder de indruk van de arrestatie. De impact van het nieuws dringt maar met moeite door. De boerderij is ten tijde van de arrestatie afgezet, daar wordt eerst nog onderzoek gedaan. Vanaf de boerderij is het plaats delict via de weilanden bereikbaar.
Buurman en Dorpsbelang
Buurman Gerrit Dijkstra is geschokt. Het is een leuk gezin, zegt hij. Hij kan niet bevatten dat zijn overbuurman de moordenaar van Marianne Vaatstra is. Toen hij het hoorde kreeg hij een
piekefelmomint, een kippenvelmoment.
Sjoerd Hoekstra van Dorpsbelang Aldwâld meent dat de gemeenschap aandacht en zorg moet hebben voor de naaste familie van S. De dorpsgenoten van Bauke Vaatstra in De Westereen spreken van opluchting. Ze zijn blij voor de ouders van het vermoorde meisje.
Zwaagwesteinde
De mensen uit Zwaagwesteinde (De Westereen) zijn opgelucht dat de dader niet uit hun dorp komt. Burgemeester Arie Aalberts van Dantumadeel, de gemeente waarin Zwaagwesteinde ligt, is aan de ene kant opgelucht dat de dader (op het moment van zijn arrestatie is S nog verdachte) is opgepakt. Aan de andere kant is het voor de familie, voor de vrouw en kinderen, voor de ouders, verschrikkelijk. Die dubbelheid zit er in, zegt de burgemeester.
Eieren uit Kollum
Aanvankelijk dachten veel mensen uit Kollumerland dat de dader zich in het Asielzoekerscentrum Kollum ophield. Een informatiebijeenkomst van het Centraal Orgaan asielzoekers over verplaatsing van het AZC in Kollum, leverde een volle sporthal, een onrustige bijeenkomst en demonstraties op. COA-regiomanager Anneke Haarsma en toenmalig burgemeester van Kollumerland Piet Visser werden
door demonstranten met eieren bekogeld. De bijeenkomst moest worden afgebroken.
DNA-onderzoek
Het DNA-onderzoek deed blijken dat het om een blanke man moest gaan. Er deden in september 2012 bijna 7000 mannen mee aan het DNA-verwantschapsonderzoek. In november 2012 was er een honderd procent DNA-match met verdachte Jasper S. uit Oudwoude. Advocaat Bert de Boer uit Sneek staat aanvankelijk S. bij. Deze werd S. toegewezen als piket advocaat. Het nieuws over de arrestatie is landelijke en Europees meteen groot nieuws.
Boerderij verkocht
In het najaar van 2013 komt naar buiten dat de boerderij van Jasper S. is verkocht aan een boer uit Engwierum. Het bedrijf met 40 hectare land stond al lange tijd te koop. Het bleek al eerder in dat jaar 2013 verkocht te zijn. Jasper S. is veroordeeld en zit een
gevangenisstraf uit.
Lees verder