One Billion Rising V-Day, verzet tegen vrouwenmishandeling

One Billion Rising V-Day, verzet tegen vrouwenmishandeling Eén op de drie vrouwen op de wereld krijgt gedurende haar leven te maken met mishandeling of verkrachting. Dit betekent dat één miljard meisjes en vrouwen daar in hun leven tenminste één keer slachtoffer van worden. Het VN rapport Geweld tegen Vrouwen beschrijft dit horrorverhaal. One Billion Rising wil er iets aan doen en organiseert jaarlijks een dag, V-Day, om op te staan tegen vrouwenmishandeling en activiteiten die vrouwenmishandeling aan de kaak stellen en vrouwen steunen in hun strijd tegen mishandeling. 'One billion' slaat op een miljard mensen: als een miljard mensen op 14 februari naar buiten gaat om te dansen, dan gebeurt er wat. Dan beweegt de Aarde.

Dansen om de aarde in beweging te krijgen


V-Day

V-Day is de internationale dag om verzet tegen vrouwenmishandeling te laten zien. V-Day wordt georganiseerd sinds 1999.
Een van de activiteiten die V-Day organiseert in One Billion Rising. Het platform One Billion Rising, waar de wereldwijde acties op staan vermeld, werd in 2012 gelanceerd.

V-Day stoelt op vier pijlers:
 1. Kunst heeft de kracht om denken te veranderen
 2. Gewone mensen kunnen ongewone dingen doen
 3. Plaatselijke staan vrouwen op als leiders van acties
 4. Kijk naar de kruising van verschillende aspecten (ras, klasse, geslacht) om geweld tegen vrouwen te begrijpen

De V-Dag beweging groeit in rap tempo. In bijna 200 landen over de hele wereld zijn mensen op verschillende manieren actief om het geweld tegen vrouwen te stoppen. De V van V-Day staat voor Victory, Valentine and Vagina. V-Day is op Valentines Day, Valentijnsdag.

Eva Ensler

De oprichter van V-Day is Eva Ensler. Zij is de schrijfster van de Vaginamonologen en zij brengt het ambitieuze plan van One Billion Rising op de agenda.

V-Day wil het afschuwelijke onderwerp van mishandeling en verkrachting op een cratieve manier op de agenda zetten en onder de aandacht brengen.

Bron: OBRBron: OBR

One Billion Rising

Op de V-Day van One Billion Rising kan iedereen, vrouwen en allen die van vrouwen houden, opstaan, huis en werk verlaten en gaan dansen om mishandelde en verkrachte vrouwen bij te staan en mishandelaars en verkrachters tot de orde te roepen.
Als het aantal van een miljard dansende mensen op dezelfde dag gehaald wordt, dan beweegt de aarde.

Cijfers en feiten

Amerika

Eén derde van de moorden op vrouwen wordt in de VS gepleegd door hun eigen partner.

Zuid-Afrika

Elke zes uur wordt in Zuid-Afrika een vrouw door haar partner vermoord.

Besnijdenis

Miljoenen vrouwen zijn voor het leven verminkt door genitale mutilatie. De schatting is dat er tussen de 130 en 140 miljoen nu levende vrouwen en meisjes een vorm van besnijdenis hebben ondergaan. Voor drie miljoen meisjes dreigt dat lot.

Bruidsschat

Het niet kunnen voldoen aan de bruidsschat is reden voor moord op de vrouw in kwestie. Eerwraak en bruidsschatmoord kost jaarlijks 5000 vrouwen het leven.

Slaaf

Meer dan 1.5 miljoen vrouwen wordt jaarlijks als slaaf verhandeld.

Uithuwelijken

Over de hele wereld worden elk jaar meer dan 60 miljoen meisjes die nog geen 18 zijn uitgehuwelijkt.

Seksueel geweld

De aantallen voor seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen zijn schrikbarend. Per land verschilt het percentage.
En paar schokkende cijfers:
 • Ethiopië 1%
 • Peru 11%
 • Samoa 11%
 • Tanzania 11%

Werkplek

Seksuele intimidatie en ongewilde avances in werksituaties komt heel veel voor. In Europa heeft 40 tot 50% van de vrouwen er last van.

Nederland

In Nederland kent ook slachtoffers van seksueel geweld en mishandeling. Elk jaar zijn er 200.000 vrouwen daar het slachtoffer van, iedere dag zijn er meer dan 500 vrouwen in nood. Nederland heeft haar eigen variant van de One Billion Rising Campagne. Op 14 februari wordt de wereldwijde actiedag ook in Nederland gevierd met dansen en activiteiten. Kijk op de facebookpagina van One Million Rising Amsterdam: www.facebook.com/OneBillionRisingAmsterdam om je aan te melden voor een activiteit. Blijf Groep doet in Nederland mee aan deze wereldwijde actiedag.

In Amsterdam worden onder meer de volgende activiteiten georganiseerd:
 • Flashmob
 • Lint door de stad
 • Feest

Op de website van One Billion Rising kun je je aanmelden voor een actie of voorstelling. Op heel veel verschillende manieren is op te staan tegen geweld:
 • Theater
 • Dans
 • Muziek
 • Fondsenwerving
 • Schrijven
 • Workshops

Geld dat opgehaald wordt met fondsen wervende acties wordt gespendeerd aan V-Day campagnes, zoals de campagne tegen verkrachting van meisjes en vrouwen in Kongo of hulp aan meisjes en vrouwen op Haïti die na de aardbeving daar veelvuldig gemolesteerd en seksueel misbruikt worden.

Valentijnsdag

V-day is op Valentijnsdag, 14 februari. Niet alle Valentijnvierders zijn gelukkig met deze dag als V-Day. Zij zien liever geen aandacht voor verkrachting en incest op de dag van de romantiek en liefde. De V-Day organisatie ziet als ultieme doel dat er een wereld ontstaat waar alle vrouwen vrij en veilig kunnen leven.

Flashmob 2013

Legenda
A. Flashmob 14-2-2103

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Ongewenst seksueel gewelddadig contact veroorzaakt onder de slachtoffers - meestal jonge meisjes en vrouwen - lichamelij…
Vrouwenmishandeling, vrouwen mishandeld door geweldGeweld tegen vrouwen komt vaak voor. Te vaak. Vrouwenmishandeling wordt pas sinds kort echt serieus genomen. Politie ond…
Partnergeweld; de verschillende vormen van vernederingPartnergeweld is een vorm van geweld die vaak voorkomt in alle sociale milieus binnen de samenleving. Praten over partne…
Seksueel geweldSeksueel geweldHelaas komt seksueel geweld nog steeds met grote regelmaat voor. De lichamelijke en psychische effecten hiervan kunnen h…

Genocide: Burma, de RohingyaDe Rohingya zijn een kleine moslim-minderheid in Burma, een land dat al decennia lang door een strenge dictatuur geregee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: One Billion Rising logo
 • www.onebillionrising.org
 • www.vday.org
 • VN Rapport Geweld tegen Vrouwen
 • www.facebook.com/OneBillionRisingAmsterdam
 • www.blijfgroep.nl
 • Afbeelding bron 1: OBR
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-07-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.