Marianne Vaatstra Excuusbrief van moordenaar Jasper S

Marianne Vaatstra  Excuusbrief van moordenaar Jasper S Jasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaagd en veroordeeld - wilde een excuusbrief schrijven aan de familie van het vermoorde meisje. De familie Vaatstra maakt, bij monde van vader Bauke Vaatstra, duidelijk dat ze daar niet op zitten te wachten. Zij willen uit de mond van de dader horen wat hij heeft gedaan en waarom. Vader Vaatstra had de moordenaar van zijn dochter in de ogen willen kijken, maar daar gaf de dader geen gelegenheid voor. Hij keek naar de grond.

Excuusbrief van Jasper S

Na de pro-formazitting van 27 februari 2013 gaf Jasper S. te kennen een excuusbrief te willen schijven aan Bauke Vaatstra, de vader van Marianne. Dat maakte de advocaat Jan Vlug van S. na de zitting in Leeuwarden bekend. Hij was er al aan begonnen. Hij wil daarin vertellen wat hem heeft bewogen om het meisje te verkrachten en vermoorden.

Moeilijke brief

Jan Vlug schetste daarbij hoe moeilijk het moest zijn die brief te schrijven, want S. wist natuurlijk niet waar hij moest beginnen. Vlug maakte duidelijk met zijn cliënt op zoek te zijn naar de juiste vorm om het excuus in te gieten. Het zou een moeilijke brief worden, die waarachtig over moest komen en het moest niet op een advocatentrucje lijken.

Vader Bauke Vaatstra

Vader Bauke Vaatstra zit niet op een excuusbrief te wachten. Als de brief op de mat valt, zal hij zelfs kwaad worden. Zoveel maakte hij na de pro-formazitting en nadat hem het voornemen van S. ter ore kwam, duidelijk.

Rillingen

Vaatstra sliep de nacht voor de pro-formazitting nauwelijks en toen hij Jasper S. de zaal binnen zag komen gingen de rillingen over zijn rug. De vader had de verkrachter en moordenaar van zijn kind graag in de ogen gekeken, maar daar gaf S. geen gelegenheid toe. Hij keek steeds naar de grond en zocht geen contact.

Geen excuus

Eind maart 2013, een week voor het begin van de inhoudelijke behandeling van de zaak Vaatstra, bracht Jan Vlug naar buiten dat zijn cliënt afzag van het schrijven van een excuusbrief aan de familie. Zolang Bauke Vaatstra afwijzend op een excuus reageerde, zal S. niet aan de brief beginnen.

Geen begin en geen eind

Voor Vaatstra was er geen begin en geen eind aan de brief van de moordenaar van zijn dochter. Er is geen excuus voor wat hij heeft gedaan en Vaatstra heeft geen enkele behoefte aan een brief van de man. Wel wilde hij uit zijn eigen mond horen wat hij heeft gedaan en waarom. Hij hoorde het te gelegener tijd van de recherche, maar hij wilde het ook uit de mond van de dader horen.

Marianne Vaatstra

Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 vermoord, na eerst te zijn verkracht. Ze werd in een weiland bij Veenklooster gevonden. S. zou haar met een mes in zijn hand hebben gedwongen het weiland in te stappen, zo bekende hij. De rechtszaak waar de zaak inhoudelijk werd behandeld was op 28 maart 2013, met uitloop naar 29 maart.
Bauke Vaatstra maakte zich zorgen om de straf die uiteindelijk zou worden uitgesproken. Hij hoopte dat S. levenslang zou krijgen. Als de straf 18 jaar wordt, dan is de kans groot dat S. over 12 jaar weer vrij is. Daar moest Vaatstra niet aan denken.

Aanklacht

S. werd ondermeer aangeklaagd wegens moord. Vlug stak in op doodslag. Moord wordt zwaarder aangerekend dan doodslag. S. liep bijna 14 jaar met de wetenschap dat hij het meisje vermoordde rond, zonder ook maar iets tegen iemand te zeggen. Hij liep na een dna-test in een dna-verwantschapsonderzoek tegen de lamp.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra  het boek over het misdrijfMarianne Vaatstra het boek over het misdrijfEr is al veel gezegd en geschreven over de zaak Marianne Vaatstra en over het meisje dat in 1999 vermoord in een weiland…
Marianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van SMarianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van SBauke Vaatstra, de vader van Marianne Vaatstra eiste 2,5 ton persoonlijke genoegdoening van Jasper S., de moordenaar van…
Marianne Vaatstra  Het vonnis over Jasper SMarianne Vaatstra Het vonnis over Jasper SHet was het proces van het jaar 2013. Op 28 en 29 maart diende de rechtszaak tegen de Jasper S. die in 1999 Marianne Vaa…
Marianne Vaatstra  De straf van Jasper SMarianne Vaatstra De straf van Jasper SHet is het proces van het jaar 2013: de boer uit Oudwoude hoort in het gerechtsgebouw in Leeuwarden welke straf hij krij…

Ruzie voorkomen door irritaties meteen te besprekenRuzie voorkomen door irritaties meteen te besprekenIn het sociale leven horen irritaties er vaak bij. Zo is het leven. Maar je kunt voorkomen dat ze uitlopen op heftige ru…
Verkeerde denkwijze oorzaak van veel geweldVerkeerde denkwijze oorzaak van veel geweldAan veel, zo niet alle geweld ligt een verkeerde denkwijze ten grondslag, namelijk: de tegenstander ziet het verkeerd en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ytzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Leeuwarder Courant
  • www.destentor.nl
  • www.bd.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.