Machiavelliprijs voor Bellingcat

Machiavelliprijs voor Bellingcat De Machiavelliprijs 2020 is voor Marion Koopmans en Diederik Gommers. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die op het gebied van publieke communicatie een opmerkelijke prestatie heeft geleverd. In 2019 viel Bellingcat in de prijzen. De Machiavelliprijs wordt sinds 1989 elk jaar uitgereikt. Koopmans en Gommers hebben in het jaar 2020, waarin de de wereld te maken kreeg met het corona virus, ingezet om informatie te geven over corona, de besmettelijkheid en wat we kunnen doen om de pandemie te bestrijden.

Prijs voor opmerkelijke publieke communicatie


Jaarlijks uitreiking

Elk jaar krijgt iemand die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van de publieke communicatie de Machiavelliprijs. In 2017 wordt de prijs voor de 28ste keer uitgereikt.

Machiavellilezing

Voorafgaand aan de uitreiking is er volgens goede traditie een lezing. In 2013 gaat die bijvoorbeeld over: ‘De Nederlandsche Bank: verandering en de rol van communicatie. Communicatie als antwoord op een veranderende maatschappelijke perceptie van de centrale bank.’ Prof. Dr Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank spreekt hem uit.

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen gaf de lezing in 2012, voorafgaand aan de uitreiking van de prijs aan Prinses Maxima. Zij kreeg de Machiavelliprijs 2011 voor haar uitblinken in publieke communicatie. Dijkgraaf sprak over: ‘Wetenschap, publiek, politiek – over feiten en meningen’.

Stichting Machiavelli

Stichting Machiavelli organiseert diverse activiteiten:
 • Uitreiking van de Machiavelliprijs;
 • Lunchbijeenkomsten in Nieuwspoort Den Haag;
 • Ontbijtdebat tussen de campagneleiders van de verschillende politieke partijen, op de ochtend na de verkiezingen.

Lunchbijeenkomsten

De lunchbijeenkomsten zijn informele discussies over actuele onderwerpen. Professionals uit het communicatievak, wetenschappers, journalisten en voorlichters discussiëren met elkaar. Belangstellenden kunnen daarbij aanwezig zijn.

Machiavelli

De Stichting Machiavelli wil dat mensen uit het communicatievak, de politiek, de overheid en burgers op een betekenisvolle manier ideeën uitwisselen. De media spelen daarbij een grote rol. De toekenning van de Machiavelliprijs is de hoofdactiviteit van de stichting.

Niccolò Machiavelli

PR bureau Van Rossum & Partners richtte in 1987 de Stichting Machiavelli op. Later werd de stichting, die vernoemd is naar de politicoloog en filosoof Niccolò Machiavelli, onafhankelijk. Machiavelli leefde aan het eind van de 15de eeuw in Italië, in Florence. Hij schreef onder meer het boek Il Principe, dat in 1512 uitkwam. In het boek pleit hij voor stabiliteit, om van daaruit tot welvaart en welzijn te komen waar alle burgers van profiteren. Burgers kunnen alleen beschermd worden door een sterke staat, meent Machiavelli.

Contactgegevens

 • Stichting Machiavelli
 • Bezuidenhoutseweg 101a
 • 2594 AC Den Haag
 • Telefoon: 06-11 39 14 07
 • E-mail info@stichtingmachiavelli.nl
 • Web www.stichtingmachiavelli.nl

Machiavelliprijswinnaars

jaar winnaar
2023
2022Johan Remkes
2021Gerrit Hiemstra
2020Marion Koopmans en Diederik Gommers
2019Bellingcat
2018De bedreigde burgemeester
2017Lilianne Ploumen
2016Hugo Borst & Carin Gaemers
2015Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV)
2014RTL
2013Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam
2012Bauke Vaatstra
2011H.K.H. prinses Maxima
2010Bondscoach Bert van Marwijk

Eerdere prijswinnaars waren:

 • onderzoeksjournalist Jeroen Smit;
 • eurocommissaris Neelie Kroes;
 • columnist Jan Blokker;
 • oud SP-leider Jan Marijnissen;
 • de Stemwijzer;
 • prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Machiavelliprijs 2012

Bauke Vaatstra

Dertien jaar lang hield Bauke Vaatstra de moord op zijn dochter in het nieuws. Tot aan de oplossing door de arrestatie dacht Vaatstra, dat er uiteindelijk een doorbraak zou komen, door de aandacht vast te houden. Hij kreeg daarin gelijk.

Juryrapport

Stichting Machiavelli zegt in zijn juryrapport het volgende over de keuze: ‘omdat hij op een volhardende, professionele en authentieke wijze dertien jaar lang de media heeft ingeschakeld waardoor de dader van de moord op zijn dochter kon worden opgespoord. Door zijn media optredens wist Vaatstra eerst te voorkomen dat de zaak een ‘cold case’ zou worden. Dankzij zijn publieke aanhouden en aandringen werd het in 2012 eindelijk mogelijk om grootschalig dna-onderzoek te verrichten. Vaatstra’s consistente pleidooi voor grootschalig dna-onderzoek heeft als breekijzer gefungeerd voor een doorbraak in de wetgeving waardoor ook de oplossing van andere ‘cold cases’ naderbij is gekomen. Hij heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel van het publieke vertrouwen in de rechtsorde. De betekenis van zijn publieke rol gaat dan ook veel verder dan de oplossing van de moord op zijn dochter.’

Geen feest voor Vaatstra

Het juryrapport beschrijft de betekenis van Vaatstra voor toekomstige zaken: ‘Bauke Vaatstra heeft er boven alles voor gezorgd dat politie en Openbaar Ministerie nu en in de toekomst niet meer om slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven heen kunnen.’ De jury sluit af met de conclusie: ’De uitreiking van de Machiavelliprijs 2012 is dan ook geen feest, maar een eerbetoon aan een man die niet opgaf.’ Vaatstra krijgt zijn prijs op 12 februari 2013 in Nieuwspoort in Den Haag.

Kritiek
Bauke Vaatstra kreeg in januari 2013 kritiek te verduren. Een aantal mensen klaagde over de prijswinnaar, omdat hij in 1999 een hetze tegen asielzoekers zou hebben aangewakkerd. Velen, uit de buurt van AZC Kollum en uit wijdere omstreken, waren overtuigd dat een asielzoeker Marianne Vaatstra had vermoord.

Nettie Groeneveld, destijds directeur van AZC De Poelpleats in Kollum, was een van de bezwaarmakers, die Vaatstra's rol in de complottheorieën laakte.

Een andere bezwaarmaker was voormalig directeur Guido Klabbers van Vluchtelingenwerk Leeuwarden. Hij vertelde dat hij 1999 telefonisch door Vaatstra werd bedreigd. Klabbers uitte destijds in de Leeuwarder Courant kritiek op de protesten tegen het asielzoekerscentrum in Kollum. Destijds deed hij geen aangifte. Dat doet hij alsnog doen om te voorkomen dat Vaatstra de prijs krijgt. Bauke Vaatstra ontkent in de Volkskrant Klabbers te kennen en hem te hebben bedreigd. Stichting Machiavelli legt de kritiek op de prijswinnaar naast zich neer: Vaatstra krijgt gewoon de prijs. Op 13 februari 2013 neemt hij de prijs in ontvangst. Hij draagt hem op aan zijn vermoorde dochter met de woorden: "Marianne, we zullen je nooit vergeten.".

Machiavelliprijs 2013

Eberhard van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam krijgt in 2014 de Machiavelliprijs 2013. Van der Laan krijgt de prijs omdat hij een toonbeeld is van helderheid en duidelijkheid in een bestuurlijke wereld waarin menigeen vlucht in verhullend taalgebruik.
De prijsuitreiking is op 4 februari 2014.

Machiavelliprijs 2014

RTL

Begin 2015 krijgt RTL de Machiavelliprijs voor het jaar 2014. RTL is een grote commerciële omroep maar meer dan dat. RTL heeft zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld tot een omroep die vernieuwend is, durf toont en bindend werkt.

Machiavelliprijs 2015

Onderzoeksraad voor Veiligheid

In februari 2016 krijgt de Onderzoeksraad voor Veiligheid de Machiavelliprijs voor de opmerkelijk prestaties op het gebied van publieke communicatie die zijn geleverd met ondermeer het rapport over de MH-17 vliegtuigramp. De OVV heeft klaarheid gebracht voor de nabestaanden en haar informatie goed gecommuniceerd.

Machiavelliprijs 2016

Hugo Borst en Carin Gaemers

In februari 2017 winnen Hugo Borst en Carin Gaemers de Machiavelliprijs 2016 vanwege hun manifest ‘Scherp op Ouderzorg’. Ze vormden samen de meest effectief communicerende actiegroep van de laatste tijd, volgens de jury. Het duo zette de ouderenzorg op de kaart en zorgde ervoor dat het zeer beladen politieke debat over dit onderwerp gedepolitiseerd werd. Ze wisten bij de politieke partijen een hoogst uitzonderlijke eensgezindheid af te dwingen. Hun initiatief, waarmee ze enorm veel publiciteit genereerden, begon in de gangen van een verpleegtehuis en mondde uit in een manifest die de ouderenzorg beter moet maken. Dat manifest werd meer dan 100.000 keer ondertekend. Premier Rutte belooft in februari 2017 al twee miljard euro voor de ouderenzorg.

Machiavelliprijs 2017

Lilianne Ploumen

Voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen wint de Machiavelliprijs voor haar initiatief SheDiecides. De organisatie werd door Ploumen opgericht nadat president Donals Trump van Amerika besloot te bezuinigen op gezinsplanning in arme landen. SheDecides compenseert die maatregel. In recordtempo werd bijna 400 miljoen euro bijeengebracht om meisjes en vrouwen te steunen bij de beslissing of zij kinderen willen of niet.

Machiavelliprijs 2018

Bedreigde burgemeesters

In 2018 wordt de Machiavelliprijs voor de 30ste keer uitgereikt. De prijs is toegekend aan ‘De bedreigde burgemeester’. Verschillende burgemeesters werden in dat jaar bedreigd en hadden daardoor moeite publiek te communiceren vanwege de geweldsdreiging. De bedreigde burgemeesters wordt een hart onder de riem gestoken met de toekenning. Bedreiging van een publiek instituut tast de wortels van de democratie aan en is volstrekt onaanvaardbaar, schrijft het juryrapport. Burgemeester Jos Wienen van Haarlem, een van de burgemeesters die beveiliging nodig heeft, neemt de prijs in ontvangst namens de groep bedreigde burgemeesters. Het is de 30ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De uitreiking van de prijs en de Machiavellilezing vindt op 13 februari 2019 in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag plaats.

Machiavelliprijs 2019

Bellingcat

Journalistiek collectief Bellingcat krijgt de Machiavelliprijs 2019 toegekend. Bellingcat krijgt de prijs vanwege de vernieuwende wijze van onderzoeksjournalistiek in een tijd waarin de wereld overspoeld wordt met 'fake news'. Bellingcat zorgde met haar onderzoeksmethode voor baanbrekende onthullingen. Bellingcat is een onderzoekscollectief dat alle mogelijke informatiedragers onderzoekt en analyseert en zo tot een compleet scenario komt van een gebeurtenis.
De prijs wordt voor de 31ste keer uitgereikt. De uitreiking is op 12 februari 2020 door de voorzitter van de Stichting Machiavelli Marja Wagenaar in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Machiavelliprijs 2020

Marion Koopmans en Diederik Gommers

Hoogleraar virologie Marion Koopmans en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers krijgen de Machialliprijs 2020. Zij ontvangen de prijs vanwege hun niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek. De twee weten keer op keer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal.
Voorzitter van Stichting Machiavelli Marja Wagenaar reikt de prijs op 15 februari 2021 uit in Perscentrum Nieuwspoort. De prijsuitreiking is in 2021 voor de 32ste keer. Vanwege de coronamaatregelen kan er geen publiek bij de uitreiking aanwezig zijn. Wel is er op maandag 15 februari 2021 om 17:00 uur een uitzending op NPO Politiek van de prijsuitreiking.

Machiavelliprijs 2021

Gerrit Hiemstra

Meteoroloog en weerman bij de NOS Gerrit Hiemstra krijgt de Machiavelliprijs 2021, omdat hij klimaatverandering en de gevolgen daarvan op aansprekende wijze inzichtelijk maakt voor een breed publiek. Juryrapport: “Met een tomeloze energie brengt hij de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering over het voetlicht. Hij legt uit, hij licht toe en hij spreekt tegen, waar nodig. Alles in begrijpelijke taal, met wetenschap als basis.”
Hiemstra krijgt de prijs op woensdag 9 februari uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het is de 33ste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Stichting Machiavelli

Legenda
A. Stichting Machiavelli

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SMarianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SJasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaag…
Marianne Vaatstra – het boek over het misdrijfMarianne Vaatstra – het boek over het misdrijfEr is al veel gezegd en geschreven over de zaak Marianne Vaatstra en over het meisje dat in 1999 vermoord in een weiland…
Simon Vuyk schrijft boek over Marianne VaatstrarecensieSimon Vuyk schrijft boek over Marianne VaatstraMiljoenen woorden zijn er geschreven over de zaak-Vaatstra. Verscheurende woorden, beschuldigende woorden, emotionele wo…
Marianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van SMarianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van SBauke Vaatstra, de vader van Marianne Vaatstra eiste 2,5 ton persoonlijke genoegdoening van Jasper S., de moordenaar van…

Boeven vangen met Social MediaBoeven vangen met Social MediaIn korte tijd hebben de social media een grote vlucht genomen. Er worden wissewasjes mee gedeeld, nieuws mee gemaakt, co…
De Terschellinger - krant en weekblad van het eilandDe Terschellinger - krant en weekblad van het eilandDe Terschellinger is het weekblad van Terschelling, een uitgave van De Eiland-Pers. De redactie werd 27 jaar lang gevoer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stichting Machiavelli logo
 • Leeuwarder Courant
 • www.stichtingmachiavelli.nl
 • Friesch Dagblad 13 januari 2015
 • http://www.stichtingmachiavelli.nl/nl/machiavelliprijs-en-lezing/prijswinnaars/machiavelliprijs-2016-voor-hugo-borst-en-carin-gaemers Geraadpleegd op 9 februari 2017
 • https://stichtingmachiavelli.nl/winnaars/de-bedreigde-burgemeester-wint-de-machiavelliprijs-2018/ geraadpleegd op 11 januari 2019
 • https://www.lc.nl/friesland/Terugkijken-Moord-en-lulkoek-in-de-Wâlden-verhaal-van-azc-directeur-ten-tijde-van-Vaatstra-zaak-24402596.html geraadpleegd op 28 april 2019
 • https://stichtingmachiavelli.nl/bellingcat-ontvangt-machiavelliprijs-2019/ geraadpleegd op 7 januari 2020
 • https://www.volkskrant.nl/privacy-wall/accept?redirectUri=%2fnieuws-achtergrond%2fhoe-bellingcat-en-het-om-elkaar-aanvullen-in-het-onderzoek-naar-de-ramp-met-vlucht-mh17%7ebac3d937%2f&pwv=2&pws=functional%7Canalytics%7Ccontent_recommendation%7Ctargeted_advertising%7Csocial_media&days=3650&referrer= geraadpleegd op 7 januari 2020
 • https://stichtingmachiavelli.nl/wetenschappers-koopmans-en-gommers-ontvangen-machiavelliprijs-2020/ 5 januari 2021
Reactie

Herbert Mast, 19-01-2013
"Bauke Vaatstra heeft er boven alles voor gezorgd dat politie en Openbaar Ministerie nu en in de toekomst niet meer om slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven heen kunnen."
In de coldcase zaak Mariska Mast gaat dit niet op! Maar dit is dan ook een internationale en zeer complexe zaak die door corruptie en misleidende mediaberichten is gedwarsboomd! De politie vond zelfs DNA onderzoek niet nodig en zag het moordwapen over het hoofd!
Ik bewonder het doorzettingsvermogen van de vader van Marianne!
Elke vader wil de waarheid weten en ik spreek uit uitvaring Reactie infoteur, 19-01-2013
Dag Herbert Mast,
Het is afschuwelijk om nog altijd met de onzekerheid over de toedracht te leven. Het maakt wel duidelijk hoe belangrijk het is de prijs aan iemand als Vaatstra te geven. Hij beet zich vast en dat heeft uiteindelijk tot resultaat geleid.
Hopelijk hoort u ooit het echte verhaal over de dood van Mariska.

Met vriendelijke greot,
Sjaa fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-02-2023
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.