Marianne Vaatstra – Haar broers en zussen
Marianne Vaatstra was de jongste van het gezin Vaatstra. Het 16-jarige meisje werd in de nacht na Koninginnedag in 1999 vermoord in een weiland in de buurt van Veenklooster gevonden. Het drama verscheurde de familie en heeft grote invloed op het leven van de broers en zussen gehad. Ze zaten jaren later één keer allemaal rond de tafel bij Omrop Fryslân en spraken over hun verdriet en de invloed van de gebeurtenis op hun leven. Er zou daarna geen interview meer volgen.
Broers en zussen Vaatstra
Marianne was de jongste in het gezin Vaatstra, haar twee broers en drie zussen zijn allemaal een stuk ouder. Het verschil tussen de jongste van die vijf en Marianne is 12 jaar. De broers en zussen zijn Freddy, Rennie, Wilma, Ineke en Johan.
Interview op Omrop Fryslân na DNA-match
De vijf kinderen van Bauke Vaatstra en Maaike Terpstra hebben na de dood van hun zus de publiciteit zoveel mogelijk gemeden. Hun
vader kwam wel regelmatig in het nieuws en hij sprak daarbij namens de familie. Ook heeft de familie een woordvoerder gehad. Vrijdag 23 november 2012, aan het einde van de week waarin verdachte Jasper S. uit Oudwoude is aangehouden vanwege een honderd procent DNA-match, geeft het vijftal een groepsinterview aan Omrop Fryslân TV in het programma
Need op Freed. De presentator is
Roelof Lousma. Het gesprek wordt gevoerd in de
memmetaal van de vijf, in het Fries.
Rouwproces en Verwerking
De twee broers en drie zussen hopen eindelijk aan het rouwproces toe te komen, nu de dader van de gruwelijke moord op hun zus gepakt is. Ze gingen alle vijf verschillend met het drama om, waardoor na de moord alle familieleden hun eigen weg gingen. Het gezin viel uit elkaar.
Johan
Johan, de jongste van de vijf, had Marianne op de avond voor de moord nog in zijn auto weggebracht. Hij had haar op het hart gedrukt dat ze hem moest bellen als ze niet thuis werd gebracht. Johan heeft zich al die jaren afzijdig gehouden. Hij las niet de stukken in de krant over de moord en volgde niet de verhalen die de ronde deden. Hij heeft zich op zijn werk gestort en heeft koste wat kost willen voorkomen dat de gebeurtenis van 1 mei 1999 zijn leven bepaalde.
Rennie
Rennie omschrijft de gebeurtenis als een mokerslag voor haar en haar familie. Ze was wekenlang totaal van de wereld en leefde in die tijd op de automatische piloot.
Ineke
De moord heeft het gezin Vaatstra verwoest, meent Ineke. Niet alleen zijn de ouders gescheiden, maar alle kinderen hebben een klap gekregen en daarbij werd de familie-eenheid gebroken. Een moord maakt meer slachtoffers, zegt Ineke.
Freddy
De oudste broer Freddy noemt het gat waar de familie van de verdachte nu in is gevallen. De mokerslag die zij dertien jaar geleden ontvingen is nu voor de familie van Jasper S.
Wilma
Wilma kent de familie. Ook zij vindt het verschrikkelijk voor de familie van S. Ze woont in Oudwoude en werkt in Zwaagwesteinde. Van beide dorpen maakt ze de verslagenheid mee, al is het in Zwaagwesteinde meer opluchting omdat de verdachte niet uit hun dorp komt. Wilma begrijpt heel goed dat de inwoners uit Oudwoude zo geschokt zijn dat ze niet weten wat ze tegen haar moeten zeggen. Ze voelt zich in beide dorpen gesteund.
Indianenverhalen en complottheorieën
De familie kon zich moeilijk wapenen tegen de complottheorieën die door enkelen werden verspreid. Ze hadden er geen macht over en voelden zich machteloos. Oproepen aan de verspreiders van dat nieuws om te stoppen met de indianenverhalen, leverden niets op. Soms brachten complotdenkers uit naam van de familie verhalen naar buiten, waar de familie niets van wist. De broers en zussen hadden er geen invloed op en vinden het verschrikkelijk.
Vader Vaatstra
Vader Bauke is nooit gestopt met het vragen van aandacht voor de zaak. Hij wil de waarheid boven tafel. Dankzij deze vasthoudendheid is de zaak zover gevorderd dat er in november 2012 een serieuze verdachte kon worden aangehouden. De broers en zussen zijn blij dat hun vader zich zo in de zaak heeft vastgebeten. Over de moeder van het gezin Vaatstra wordt verder niet gesproken.
Match
Zondagavond 18 november 2012 werden de broers en zussen bijeen geroepen om samen met hun vader het verhaal van politiechef Cor Reijenga en zaakofficier Henk Mous over de DNA-match te horen. Johan was daarbij niet aanwezig, zoals hij zich al die jaren afzijdig heeft gehouden.
Straf
De broers en zussen willen precies weten wat er in de nacht van 1 mei 1999 gebeurd is en hoe de man Marianne zover heeft gekregen dat ze mee het weiland is ingelopen. Ze geloven niet dat ze vrijwillig is meegegaan. In de loop van de jaren hebben ze vele gruwelijke details over de verkrachting en moord van hun zus gehoord. Het laatste stuk van het verhaal willen ze ook weten.
Wat de straf betreft: geen straf is genoeg, menen de broers en zussen. Ze verwachten nog wel twee jaar in het proces van rechtsgang te zitten om dan de uitspraak van de rechter te vernemen. Broer Johan is het radicaalst van de vijf. Geef hem één dag en laat hem dan vrij, oppert hij aan het slot van het interview dat twee dagen later ondertiteld werd uitgezonden op Nederland 2.
De rechter sprak op 19 april 2013 de straf uit. Jasper S. kreeg 18 jaar celstraf opgelegd.
Lees verder