Marianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper na DNA-onderzoek

Marianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper na DNA-onderzoek Jasper S., de man die in 1999 Marianne Vaatstra vermoordde, bekende na zijn arrestatie al na tien minuten aan zijn advocaat. Weken later volgde een volledige bekentenis. Zijn slachtoffer kwam hem op het verkeerde moment op de verkeerde plaats tegen. Jasper S. is boer in Oudwoude, een dorp vlakbij het plaats delict. S. kwam in beeld als de dader na een DNA verwantschapsonderzoek, waar hij zelf aan meedeed.

Bekentenis van Jasper S. - moordenaar van Marianne Vaatstra

Jasper S., de boer uit Oudwoude en verdachte in de moordzaak van Marianne Vaatstra, bekende op de dag van zijn arrestatie. Al na tien minuten vertelde hij aan zijn toenmalige advocaat Jan Vlug dat hij de daad had gepleegd. "Goh, dat U mij nog bij wil staan. Ik heb het gedaan," zei S. tegen Vlug. de advocaat was diep onder de indruk van de snelle bekentenis: "Dan stolt het bloed wel even in je aderen." Nog diezelfde dag zegt Vlug voor de camera: “De moord is opgelost.” Na die eerste biecht zweeg S. wekenlang.

Weiland bij veenklooster

S. legde uiteindelijk een volledige bekentenis af. Hij kwam Marianne Vaastra op 1 mei 1999, de nacht na Koninginnedag, tegen. Hij kende het zestienjarige meisje niet. Zij was in Kollum naar een discotheek geweest en fietste naar huis, naar Zwaagwesteinde. S. maakte een ommetje. Bij Veenklooster ontmoetten ze elkaar toevallig.

Pro-formazitting

S. staat op 27 februari 2013 voor de rechter. De zitting is in de rechtbank in Leeuwarden. In die pro-formazitting wordt bepaald hoe de zaak verder moet verlopen. Een bijzonderheid is dat het bericht over de zitting naar buiten kwam door een tweet van de broer van Marianne, Freddy Vaatstra.

Zitting voorjaar 2013

De inhoudelijke zitting vindt in het voorjaar van 2013 plaats.

Dertien jaar na de daad na DNA-onderzoek

Dertien jaar lang zweeg de moordenaar. S. leefde in de buurt van de familie Vaatstra. De families kennen elkaar niet of nauwelijks.
S. kwam bovendrijven als onomstotelijke dader vanwege een grootschalig DNA-onderzoek. DNA van S. was op het lichaam van het meisje gevonden. S. zat sinds 18 november 2012 in de cel, in voorarrest. Tijdens zijn bekentenis verklaarde S. dat hij Marianne niet had gekend. Hij was haar toevallig tegengekomen, waarna hij haar meenam het weiland in, terwijl hij haar met een mes bedreigde. Hij verkrachtte het meisje, vermoordde haar en liet haar lichaam achter in het weiland in de buurt van haar woonplaats. Er werd haar, bloed en sperma op Marianne en haar kleding gevonden. Een van de moordwapens was de bh van het meisje. Ze is ermee gewurgd.
Het lichaam werd snel gevonden. De arrestatie van S. liet 13 jaar op zich wachten.

Verkeerde tijd verkeerde plaats

Het scenario dat het meisje zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats heeft bevonden, strookt met het idee dat de zus van Marinanne, Ineke, al die jaren heeft gehad over de toedracht.

Hartverscheurend

De boer heeft meegedaan aan het DNA-onderzoek om zich te laten betrappen. Het spel was uit. Hij zweeg 13 jaar lang om zijn eigen gezin te beschermen. De familie van S. blijft hem steunen. Ze hebben hartverscheurend veel verdriet om wat S. heeft gedaan en wat hun is overkomen.

Waarom

S. kan niet bedenken waarom hij het heeft gedaan. In die nacht na Koninginnedag is hij van huis gereden. De boer leefde op dat moment in een stressvolle situatie: er waren zorgen over het boerenbedrijf en de inkomsten. Hij maakte een ommetje om de zaken op een rijtje te kunnen zetten.

Het mes

Het mes dat hij op zak had was op dat moment niet meer dan gereedschap dat iedere boer bij zich heeft. Het werd een moordwapen. Hij kwam Marianne ‘volstrekt toevallig’ tegen.

S. is in 2013 voor de rechter gebracht en heeft zijn straf gekregen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SMarianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SJasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaag…
Marianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesMarianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesOp 27 februari 2013 verschijnt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst vo…
Marianne Vaatstra – Het zakmes van Jasper SMarianne Vaatstra – Het zakmes van Jasper SMarianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 vermoord in een weiland gevonden. De toedracht van de moord op het zestienjarige me…
Marianne Vaatstra – De straf van Jasper SMarianne Vaatstra – De straf van Jasper SHet is het proces van het jaar 2013: de boer uit Oudwoude hoort in het gerechtsgebouw in Leeuwarden welke straf hij krij…

Runen, magische schrifttekensRunen, magische schrifttekensEen van de ontdekkingen, die het verloop van de menselijke ontwikkeling drastisch heeft gewijzigd is het schrift. Vanaf…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ytzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Nos.nl
  • De Volkstrant
  • NRC
  • Camilleri.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.