Marianne Vaatstra – Mediacircus rond het proces

Marianne Vaatstra – Mediacircus rond het proces Op 27 februari 2013 verschijnt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst voor de rechter. Op het plein voor het gerechtsgebouw en in de rechtszaal puilt het uit van de journalisten en fotograferende en filmende pers. Er wordt gesproken van een mediacircus.

Eerste

De zitting van 27 februari 2013 is de eerste sinds de arrestatie van de veehouder uit Oudwoude. Hij wordt er van verdacht de moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde, te hebben gepleegd. Het in 1999, het jaar van de moord, zestien jaar oude meisje uit het buurdorp van Oudwoude werd verkracht en vermoord in een weiland bij Veenklooster.
S. heeft na zijn arrestatie in november 2012 vrijwel meteen bekend.

Tekenaars

In de rechtszaal is plaats ingeruimd voor vijf rechtbanktekenaars die een portret tekenen van de verdachte in opdracht van verschillende kranten. Alleen met speciale toestemming mogen er foto's, geluids- en filmopnames worden gemaakt. Het moet de privacy van bezoekers en medewerkers beschermen.

Pers

De zaal is te klein om alle pers onder te brengen en behalve de media is er vanuit andere kanten belangstelling voor de zitting.
Voor de pers is een aparte zaal ingericht, waar ze via een videoverbinding contact hebben met de rechtszaal waar Jasper S. zich bevindt. Ongeveer veertig journalisten zullen verslag doen voor 25 kranten, televisie- en radiozenders. Er zijn negen camera’s om de pro-formazitting vast te leggen.

Zaak

De rechter zal de zaak tijdens deze eerste zitting niet inhoudelijk behandelen. In de pro-formazitting geeft de officier van justitie de stand van zaken aan van het onderzoek. De advocaat kan tijdens deze zitting nadere wensen betreffende het onderzoek kenbaar maken. De rechter kan de zaak op zijn langst drie maanden aanhouden.

Advocaat

Advocaat van de verdachte is Jan Vlug. Hij hoopt op spoed en wil het liefst zo snel mogelijk beginnen met de inhoudelijke behandeling. Als er nog nadere onderzoeken nodig zijn, dan zal dat niet lukken. Een onderzoek in het Pieter Baan Centrum duurt al gauw enkele maanden. Dat zou betekenen dat inhoudelijke behandeling pas in het najaar van 2013 plaats kan vinden. Tijdens de pro-forma zitting wordt uitgesproken dat Jasper S. volledig toerekeningsvatbaar is. Dat maakt nader onderzoek in het Pieter Baan Centrum niet nodig. Bepaald is dat de eerste zitting met inhoudelijke behandeling op 28 maart 2013 plaatsvindt.

Aanwezig

Aanwezig bij de pro-formazittingop de publieke tribune in de raadszaal zijn:
  • Vader Bauke Vaatstra;
  • Moeder Maaike Terpstra;
  • Broers en zussen van Marianne;
  • Peter R. de Vries.

Familie van Jasper S. is ook aanwezig. Zij zitten in een andere zaal.

Rij

Vader Bauke Vaatstra zit met zijn familie op de tweede rij. Ze willen Jasper S. in levenden lijve zien om zijn lichaamstaal te kunnen aanschouwen. De rechtszaak rijt alle wonden weer open, maar de familie wil er bij zijn om na dertien jaar eindelijk te weten te komen wat er is gebeurd met hun dochter en zus.

Een beeld uit DWDD / Bron: Screenshot DWDDEen beeld uit DWDD / Bron: Screenshot DWDD

Oudwoude

Oudwoude, het dorp waar S. woonde, staat tegelijk ook weer in de belangstelling. Bij Dorpsbelangvoorzitter Sjoerd Hoekstra staat de telefoon op de dagen voor de zitting en op de dag zelf roodgloeiend. Dat is net als op de dagen na de arrestatie van zijn dorpsgenoot. De dorpsbelangvoorzitter zit niet in de rechtszaal. Daar heeft hij niets te zoeken, vindt hij. Hoekstra: “Wat haw ik dêr te sykjen?”

DWDD

Die avond zit de oudste broer van Marianne, Freddy Vaatstra, samen met Peter R. de Vries bij Matthijs van Nieuwkerk aan de tafel in het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD). Op de schermen voor en achter de tafel is een tekening gezien die een van de tekenaars die dag in de rechtszaal van Jasper S. heeft gemaakt. Het is een kleine, schriele man en dat verbaasde Freddy Vaatstra nog het meest.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SMarianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SJasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaag…
Marianne Vaatstra – De straf van Jasper SMarianne Vaatstra – De straf van Jasper SHet is het proces van het jaar 2013: de boer uit Oudwoude hoort in het gerechtsgebouw in Leeuwarden welke straf hij krij…
Marianne Vaatstra – het boek over het misdrijfMarianne Vaatstra – het boek over het misdrijfEr is al veel gezegd en geschreven over de zaak Marianne Vaatstra en over het meisje dat in 1999 vermoord in een weiland…
Marianne Vaatstra – Arrestatie van de moordenaarMarianne Vaatstra – Arrestatie van de moordenaarMarianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 dood in een weiland bij Veenklooster aa…

De kracht van communiceren door de juiste lichaamstaalDe kracht van communiceren door de juiste lichaamstaalMensen communiceren constant met elkaar. We maken hierbij gebruik van de telefoon, persoonlijke gesprekken of het intern…
Koffie – Koffietijd, het lifestyleprogrammaKoffie – Koffietijd, het lifestyleprogrammaVoor de een is elke tijd koffietijd, maar voor de televisiemakers van het programma met die naam is dè echte koffie halv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ytzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Leeuwarder Courant
  • www.rechtspraak.nl
  • Afbeelding bron 1: Screenshot DWDD
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.