Marianne Vaatstra Bijzonderheden over het moordonderzoek

Marianne Vaatstra  Bijzonderheden over het moordonderzoek Marianne Vaatstra is in 1999 verkracht en vermoord. In november 2012 wordt een verdachte uit Oudwoude aangehouden. Tijdens de persconferentie geven de kopschef, officier van justitie en burgemeester Kollumerland een verklaring over de aanhouding van de verdachte en het verloop van het proces. In de persconferentie komen enkele bijzonderheden naar voren. De verdachte blijkt later de moordenaar te zijn, maar dat is ten tijde van de persconferentie nog niet zeker.

Meer duidelijk over de toedracht


Persconferentie met nieuws

Op maandag 19 november 2012 vindt om 18.00 uur een persconferentie plaats in de meldkamer van de politie in Drachten.
De persconferentie wordt gegeven door Annette Bronsfoort Hoofdofficier van Justitie uit Leeuwarden, Nathalie Kramers korpschef politie en Bearn Bilker burgemeester Kollumerland. Annette Bronsvoort meldt dat de dubbelcheck van het DNA-profiel klopt met de verdachte. Donderdag 22 november 2012 wordt de verdacht voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Match na DNA-verwantschapsonderzoek

Het DNA-verwantschapsonderzoek heeft een honderd procent match opgeleverd. Ook het tweede onderzoek, de dubbelcheck, dat op de dag van de persconferentie plaatsvond, bevestigt de match. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft ongeveer 6 uur nodig om het onderzoeksmateriaal te verwerken. Daarom werd de persconferentie aan het eind van de middag van 19 november 2012 gegeven.

Familielijn

Tijdens het verwantschapsonderzoek werd al een familielijn geconstateerd. Rond de dertig familieleden deden aan het onderzoek mee. De zoon van S. deed niet mee; hij is te jong en past daarom niet in de doelgroep. De vader van S. deed ook niet mee. Hij is te oud en past vanwege zijn leeftijd ook niet in het daderprofiel. S. heeft vrijwillig besloten aan het onderzoek mee te doen. Toen de familielijn werd ontdekt, is nog meer ingezoomd op het DNA van die familie en werd een autosomaal profiel gemaakt, dat uniek is voor ieder mens. Uiteindelijk spitste het onderzoek zich toe op S.

Burgemeester Bearn Bilker

Burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland woont zelf in Oudwoude. Hij is geschokt dat de verdachte uit zijn eigen gemeente en zelfs uit zijn eigen dorp komt. De burgemeester houdt samen met zijn collega burgemeester Arie Aalberts van Dantumadeel op dinsdagavond 20 november 2012 twee keer een besloten informatieavond voor de bewoners, eerst in Oudwoude om 19.00 uur en daarna in Zwaagwesteinde om 20.45 uur. Opluchting overheerst, zegt Bilker. De aanhouding heeft grote impact in een dorp als Oudwoude.

Gezin van de verdachte

De verdachte heeft een vrouw en twee jongvolwassen kinderen. De familie van S. is ver buiten de provincie Friesland ondergebracht, naar een rustige omgeving, en wordt begeleid.

Advocaat van de verdachte

Advocaat Bert de Boer heeft met zijn cliënt gesproken, maar hij doet maandag 19 november 2012 in het belang van zijn cliënt en het onderzoek geen enkele mededeling. De verdachte zit in volledige beperking. Dat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben. De Boer is S. toegewezen als piket advocaat. Op dinsdag 20 november 2012 neemt raadsman Jan Vlug uit Deventer de verdediging van S. over.

DNA

Sinds 1 april 2012 mag er pas volgens de wet een DNA-verwantschapsonderzoek gehouden worden. Op basis van het in Kollumerland en omstreken gehouden DNA-verwantschapsonderzoek kon de verdachte worden aangehouden. De DNA-match is genoeg voor een verdenking. De verdachte is daarmee nog niet bewezen schuldig. Daarvoor is verder onderzoek nodig of een bekentenis.

Moordonderzoek

Mannen die in een straal van vijf kilometer van plaats delict wonen en dertien jaar geleden tussen de zestien en zestig jaar oud waren, werden uitgenodigd voor het DNA-verwantschapsonderzoek. Bijna 7000 mannen uit de buurt van Veenklooster lieten wangslijm afnemen voor dat onderzoek. Het erfelijk materiaal van dit onderzoek wordt door het NFI apart bewaard en zal worden vernietigd als het Friese openbaar ministerie daar om vraagt.
In december 2012 meldt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden dat al het DNA van de mannen die aan dit onderzoek hebben meegedaan is vernietigd.

Voorbereiding aanhouding

Woensdag 14 november 2012 was de DNA-match al bekend. Justitie en politie hebben de aanhouding daarna voorbereid. Zondagavond 18 november 2012 was het passende moment voor de aanhouding. Die is heel rustig gegaan, zelfs de buurvrouw heeft niets van de aanhouding gemerkt. Huiszoeking en verhoring van de verdachte is maandagmiddag 19 november 2012 gestart.
Twaalf rechercheurs werken aan de zaak. De straat blijft tot nader bericht afgesloten.

Social Media

De politie houdt de social media goed bij om te volgen wat er betreffende deze zaak leeft.
Meer dan drie miljoen mensen keek naar de persconferentie op de televisie.

Mediaprijs voor Bauke Vaatstra

In januari 2013 krijgt Bauke Vaatstra de Machiavelliprijs 2012 voor zijn 13-jaar lang durende druk op de media om de moord op zijn dochter tot aan de oplossing onder de aandacht te houden. De Stichting Machiavelli reikt de prijs elk jaar uit aan iemand die iets opmerkelijks presteerde op het vlak van de media en publieke communicatie.
In 2011 won Prinses Maxima de prijs, in 2010 toenmalig bondscoach Bert van Marwijk.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra  Mediacircus rond het procesMarianne Vaatstra Mediacircus rond het procesOp 27 februari 2013 verschijnt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst vo…
Marianne Vaatstra  Excuusbrief van moordenaar Jasper SMarianne Vaatstra Excuusbrief van moordenaar Jasper SJasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaag…
DNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeDNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeGrootschalig DNA onderzoek in de omgeving zorgde er in 2012 voor dat de moordenaar en verkrachter van Marianne Vaatstra…
Marianne Vaatstra  het boek over het misdrijfMarianne Vaatstra het boek over het misdrijfEr is al veel gezegd en geschreven over de zaak Marianne Vaatstra en over het meisje dat in 1999 vermoord in een weiland…

Den Haag: openingstijden, koopzondag, koopavond, uitverkoopDen Haag: openingstijden, koopzondag, koopavond, uitverkoopDen Haag is de derde stad van Nederland qua grootte. De stad is voornamelijk bekend omdat het het politieke hart van Ned…
Overzicht van de zaak Marianne VaatstraIn 1999 werd in een weiland bij Veenklooster in de nacht na Koninginnedag de destijds 16-jarige Marianne Vaatstra verkra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ytzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • NFI
  • Omrop Fryslân
  • Leeuwarder Courant
  • http://4nieuws.nl/binnenland/501416/om-alle-dna-in-zaak-vaatstra-vernietigd.html geraadpleegd op 2 december 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.