Plan B bij dreigend ontslag, wat ga je doen?

Plan B bij dreigend ontslag, wat ga je doen? Gaat het slecht met het land. dan draaien bedrijven meestal niet goed. Tijdens een recessie is het reëel dat ook jouw bedrijf moet bezuinigen of snijden, door onder andere mensen op straat te zetten. Een dreigend ontslag kan grote gevolgen voor jou en je gezin inhouden en dus is het de vraag hoe je daarop gaat reageren. Blijf je stil zitten tot je werkelijk wordt ontslagen of ga je stappen ondernemen? Waar moet je op letten als er mogelijk ontslagenen vallen en wat is jouw plan B, indien jouw positie ook op losse schroeven komt te staan?

Plan B bij dreigend ontslag


Economisch slechte tijden

Gaat het goed met een onderneming dan gaat het goed met het personeel. Je wordt goed beloond, echter dat wordt anders indien een recessie ophanden is. Inkomsten dalen, terwijl de kosten gelijk blijven. Oftewel er ontstaat een minder gunstige opbrengstverhouding, waardoor winsten dalen en mogelijk negatieve cijfers worden gedraaid. Er kan niet lang met rode cijfers worden doorgedraaid en dus dient er te worden ingegrepen. Tijdelijk minder werken, reorganisaties en onvermijdelijke ontslagrondes. Wat ga jij doen en wanneer besluit jij om verder te kijken?

Hoe gaat het werkelijk met het bedrijf?

Als personeelslid heb je niet altijd goed inzicht in hoe het met het bedrijf gaat. Veel ondernemers houden er een inzichtelijk beleid op na, echter anderen houden bepaalde gegevens liever achter gesloten deuren. Is er jarenlang geen loonsverhoging is geweest en er wordt gedreigd met het deels verminderen van het gewerkt aantal uren dan is dat zeker een teken dat er iets aan de hand is. Moet het personeel ineens vijftien procent minder werken dan is dat een maatregel om de onderneming nog betaalbaar te houden. Oftewel de ondernemer tracht met handgrepen uit de rode cijfers te blijven, zodat het bedrijf kan overleven. In dit geval wordt het tijd dat je je gaat realiseren dat de volgende stap ontslagenen kunnen inhouden.

Invloed arbeidsverleden

Indien je bij deze werkgever langdurig aan het werk bent geweest dan zul je niet snel willen wijzigen. Op zich klinkt dat logisch aangezien slechtere economische tijden niet hoeft te betekenen, dat je werkelijk wordt ontslagen. Het bedrijf reorganiseert, maar dat hoeft niet direct te betekenen dat jij op straat komt te staan. Je bent langdurig in dienst geweest en je weet dat je een aanwinst voor het bedrijf bent. Daarnaast geldt dat als je voortijdig op zoek gaat naar ander werk je mogelijk een aanzienlijke ontslagregeling misloopt. Maar dat geld hoeft er uiteraard niet te zijn en dan ben jij de gebeten hond. Wat is beter? Afwachten in de hoop dat je niet wordt ontslagen, je met een magere ontslagvergoeding naar huis wordt gestuurd of dat je vanuit een gunstige positie om je heen gaat kijken. Uiteraard wordt de beslissing om om je heen te kijken veel makkelijker als je nog niet zo lang in dienst bent en als je persoonlijke financiële verplichtingen nog niet enorm groot zijn.

Verandering kan gunstig zijn

Ben je nog maar een paar jaar in dienst bij het bedrijf dan kan het gunstig zijn om wel verder te kijken. De economische ontwikkelingen laten voor het bedrijf niet veel goeds zien, waardoor de kans toeneemt dat je op straat komt te staan. Dit geldt zeker als de orderportefeuille van de onderneming stilletjes aan minder is geworden. Om kosten te besparen neemt de kans op ontslag toe en dat kan voor jou aanleiding zijn om elders betere mogelijkheden te zoeken. Er tijdig uitstappen kan betekenen dat je vanuit een werkende positie een functie vindt, waarin je nog wel geruime tijd actief kunt zijn.

Werkend solliciteren beter dan WW

Zoek je ander werk dan is het altijd beter om te solliciteren vanuit een werkende positie. Als je werkt dan draag je verantwoordelijkheden en dat wordt binnen een sollicitatieprocedure altijd positief beschouwd. Je kunt jezelf in een beter daglicht plaatsen, waardoor je versneld een andere functie kunt bemachtigen. Vermoed je dat je mogelijk wordt ontslagen bij de huidige bedrijfseconomische omstandigheden, dan is het verstandig om nu stappen te ondernemen. Ga op zoek naar ander werk, zodat je niet werkloos thuis komt te zitten. Let wel in veel gevallen is het verstandig om je huidige werkgever hierover niet in te lichten, behoudens als je baas reeds heeft aangegeven dat er steun en energie wordt gegeven bij het vinden van ander gepast nieuw werk. Lees daartoe ook het eventueel toegezegde sociaal plan.

Afwachten en ontslag

Uiteraard kun je blijven wachten in de hoop dat er betere tijden gaan komen. Het gros van de werknemers zal deze weg afleggen, echter er bestaat een serieuze kans dat je alsnog ontslagen wordt. Zeker in risico vakgebieden zoals de bouw kan het bij een diepe recessie hard gaan. Ook verkeerde overheidsbeslissingen en bezuinigingen kunnen on ongewenst resultaat geven. Ontslag kan daarbij iedereen overkomen. Blijf jij afwachten tot ook voor jou het doek valt of ga je kansen voor jezelf creëren?

Het hebben van een werkelijke back-up!

Heb je het ontslag vooraf zien aankomen, echter je wilt wel van de mogelijke ontslagregeling gebruik maken dan kun je ook vooraf je maatregelen nemen. Ga alvast op zoek naar kansen en mogelijkheden, indien je wel ontslagen dreigt te worden. Mogelijk heeft een kennis, vriend of andere relatie een opening voor jou beschikbaar, zodra je ontslagen mocht zijn. Anderzijds kan het ook zijn dat je na ontslag voor jezelf wilt beginnen. Als ZZ'er kun je veel goedkoper werken, zodat je goed kunt concurreren met die grote bedrijven. Met jouw kennis en ervaring kun je ervoor zorgen dat je zelfstandig veel betere adviezen kunt geven of meer specialistisch te werk kunt gaan tegen een veel scherper tarief. Doe je voordeel door niet afwachtend te blijven en bekijk wat je zelf kunt bereiken. Er zijn volop kansen binnen de bestaande markt en daar moet je handig op inspelen. Schat je kansen ook goed in, zodat je mogelijk een leuke start voor jezelf kunt maken. Let wel een goed begin kun je ook doen naast je reguliere baan, zodat je een betere positie bij een onverhoopt ontslag hebt bereikt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ontslagvergoedingEen ontslagvergoedingJe wordt ontslagen en, terecht of onterecht, wil je een vergoeding hiervoor. Een gouden handdruk! Is een vergoeding na o…
Wat moet ik doen bij een dreigend ontslag?Bij een dreigend ontslag moet u voorzichtig tewerk gaan. Een verkeerde reactie of actie kan voor u nadelige gevolgen heb…
Reorganisatie: gevolgen werknemersReorganisaties hebben vaak ingrijpende gevolgen voor werknemers. Gedwongen ontslag, overplaatsing, een andere functie of…
Wat te doen bij ontslag?Wat te doen bij ontslag?De werknemer wordt beschermd tegen de werkgever. Hierdoor kan de werkgever een werknemer niet zomaar ontslaan. Er zijn e…

Hoe word ik beroemd: de beste tipsHoe word ik beroemd: de beste tipsEen ster worden, wat heb je er aan? De meeste beroemdheden in de Verenigde Staten laten weten dat ze het echt vreselijk…
Effectief leren netwerkenEffectief leren netwerkenNetwerken is het proces van het vergroten van de eigen sociale cirkel. Effectief netwerken bestaat zowel uit geven als n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Julos, Rgbstock
  • http://www.zzp-nederland.nl/artikel/zzp-er-hoe-wordt-je-dat
  • http://www.intermediair.nl/carriere/verandering/ontslag/dreigend-ontslag-dit-zijn-de-signalen-en-zo-ga-je-ermee-om
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.