Grensarbeid: werk zoeken over de landsgrens bij recessie

Grensarbeid: werk zoeken over de landsgrens bij recessie Gaat het slecht met de economie, dan heeft iedereen er last van. Velen worden ontslagen en komen in de WW. Daarnaast heeft men minder geld te besteden of houdt men liever de hand op de knip. Het houdt in dat de markt nog trager gaat en veel mensen werkloos thuis zitten. Dit kan soms om geheel Europa gaan, maar kan ook per land aanzienlijk verschillen. De ene economie en ís lands politiek is de ander niet! Hoe kun jij van grensarbeid profiteren door werk te zoeken in een ander land als het in ons lang slecht gaat?

Grensarbeid


Teruggang door slecht consumentenvertrouwen

Ons land is voor de economische groei zeer afhankelijk van de export, maar ook van de mate van consumententevredenheid. Door politiek geharrewar, besluiteloosheid en een onduidelijk politieke richting, kan het leiden tot een slechte economische ontwikkeling. Daardoor kan een negatieve marktspiraal veroorzaakt, waardoor iedereen het in de portemonnee merkt. De burger koopt niets meer en kijkt liever de kat uit de boom. Omdat het ook in het buitenland eerst moet aantrekken voordat de goede tijden hier komen en de politiek traag reageert loopt ons land vaak achter de feiten aan. Een recessie vraagt om economie stimulerende maatregelen in plaats van bezuinigen. Dit laatste zorgt ervoor dat de werkloosheid langdurig hoog is en aanhoudt.

Buitenlandse ontwikkelingen en grensarbeid

Ondanks dat het in ons land langdurig slecht gaat, kan het in nabijgelegen landen wel sneller aantrekken. België is klein genoeg om moeilijke beslissingen snel te nemen en flexibel door te voeren. Landen als Duitsland doen het wegens gedegen economisch beleid vaak veel beter en daar trekt de economie ook snel aan. Uiteraard tekent dat schril af tegen slechte ontwikkelingen binnen een aanhoudende Nederlandse recessie. Het is daarom ook de vraag wat je gaat doen indien je werkloos thuis zit. De kans is namelijk reëel dat je vele maanden thuis zit en geen kans hebt om gepast ander werk te vinden.

Aanleiding om verder te kijken

Indien de werkloosheid zo erg is dat zeven tot tien procent van de beroepsbevolking thuis zit dan is het zeer lastig om een baan te vinden. Tijdens een recessie gaat het dermate slecht dat er geen nieuwe banen bijkomen, in tegenstelling! Vaak zal er sprake zijn van een toenemende hoeveelheid werklozen en dat gaat op een gegeven moment afvlakken. Het aantal werklozen zal maximaliseren, waarmee het een eerste teken van herstel kan zijn. Een groot deel van de beroepsbevolking heeft kans om langdurig in de WW te zitten. Het levert slechts zeventig procent van het laatst verdiende inkomen op waarnaast het ook een aflopende termijn betreft. Oftewel je kunt niet voor altijd een WW uitkering ontvangen. Hoe kan het zoeken naar een baan over de landsgrenzen wel succes hebben?

Profiteren van groei

Omdat het in het buitenland wegens omstandigheden veel beter kan gaan, zijn daar ook de kansen. Het kan voorkomen dat in ons land ieder kwartaal krimp van toepassing is, terwijl in omringende landen de groei er al weer goed inzit. Groei houdt in dat mensen worden gevraagd voor werk en dat kan mogelijk binnen jouw werkgebied gunstig uitvallen. Bepaalde kennis kan zeer gewild zijn door bijvoorbeeld een kennistekort in het buitenland, waar jij goed van kunt profiteren.

Interessant voor grensgebieden

Zeker voor provincies welke aan het buitenland grenzen kan het voor inwoners interessant zijn om over die grens hun heil te zoeken. Of men nu hier of daar werkt moet namelijk niet veel uitmaken, behoudens de taal en iets verder reizen. Aangezien wij in ons land ook Duits en Engels krijgen kan praktisch iedereen daar met de taal wel uit de voeten kunnen. Oftewel door een paar kilometer verder te kijken kun je daar mogelijk eerder een baan vinden, zodat je hier niet in de WW hoeft. Het inkomen is veelal hoger dan die uitkering en dus is dat mooi meegenomen. Je kunt dus werk hebben tot je mogelijk met de tijd ander werk weer in ons land weer vindt. Het kan zijn dat het daar goed bevalt en dat je op het buitenland georiënteerd blijft.

Bewust naar het buitenland verhuizen

Ook voor diegene die verder in het land wonen kan het eveneens interessant zijn. Binnen meerdere vakgebieden kun je mogelijk een goede functie vinden, mits je wel bereid bent om te verhuizen. Dat zal dus wel een bewuste keus van jou moeten zijn. Op die manier kun je wel een baan krijgen en kun je mogelijk van de buitenlandse cultuur genieten. Doe je voordeel en kijk verder dan ons land. Ook over de landsgrenzen zijn er kansen voor het oprapen, zodat je niet langdurig werkloos thuis zit.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?Sinds de globale economische crisis van eind oktober 2008 zijn economische termen schering en inslag in de actualiteit.…
EK voetbal 1972Voor het eerst in de geschiedenis bereikte België in 1972 de finales van het EK. Dat jaar werd België ook gekozen tot he…
EK voetbal 1980Het EK van 1980 word georganiseerd door gastland Italië. Dit is de 2e keer dat Italië de eer heeft om het EK te mogen or…
Wonen in Nederland, werken in België en belastingverdragWonen in Nederland, werken in België en belastingverdragIn Nederland wonen, maar in België werken, grensarbeid? Wat betekent dat voor de hypotheekrenteaftrek in België (woonbon…

Tijdelijk contract en zwangerTijdelijk contract en zwangerJaarlijks worden er talloze vrouwen ontslagen of krijgen zij geen contractverlenging aangeboden omdat ze zwanger zijn. W…
Het BIG registerHet BIG registerDe Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg beschermt patiënten tegen ondeskundig handelen.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Woodsy, Rgbstock
  • https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/meer_weten/werk_zoeken/europa/land/grensarbeid-duitsland
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.