Ontslag door psychische druk werkgever, mag dat?

Ontslag door psychische druk werkgever, mag dat? Wegens een conflict met de werkgever, een gespannen werksfeer of overspannenheid kun je als werknemer ziek thuis komen te zitten. Door de spanningen in het lichaam met de geestelijke druk kun je het niet meer bolwerken en dus heeft de ARBO arts je naar huis gestuurd. Veel rust en geen werk zijn de basis ingrediënten om weer aan te sterken, zodat je met de tijd weer geleidelijk aan de slag kunt. Mag een werkgever je onder psychische druk zomaar ontslaan en wat zijn je rechten hierbij?

Ontslag door psychische druk


Wettelijke ontslagredenen

Om ontslag te mogen krijgen, dient het aan de vier toegestane redenen voor ontslag te voldoen. Het ontslagrecht schrijft voor dat de ontbinding van het arbeidscontract moet zijn gebaseerd op basis van:
  • een dringende reden welke aanleiding is voor ontslag op staande voet. Het gaat in op het moment dat het mondeling wordt aangezegd;
  • het contract zelf. De doelstelling van het contract is behaald of de looptijd is verlopen. Het wordt van rechtswege ontbonden;
  • slechte bedrijfsresultaten. De onderneming moet faillissement voorkomen door te reorganiseren, waarbij mensen moeten worden ontslagen;
  • aangegane afspraken waarbij je akkoord gaat met het ontslag. Dit kan voorkomen als beide partijen van mening zijn dat de wegen moeten scheiden of dat de werknemer ander werk heeft gevonden. Het betreft ontslag met wederzijds goedkeuren.

Behoudens deze redenen is het niet toegestaan om werknemers te ontslaan.

Conflicterende omstandigheid en psychische druk

Binnen een baan moeten werknemers en werkgevers goed met elkaar overweg kunnen. Doordat meerdere partijen met elkaar moeten werken, kunnen er spanningen voordoen. Het kan fricties tussen personeel onderling betekenen of juist met de baas. Het kan aanleiding zijn voor een toenemende druk op sommige werknemers, waardoor je het even niet meer aan kan. Problemen op het werk kunnen escaleren naar een situatie, waarbij je wegens het arbeidsconflict thuis blijft. De werknemer en werkgever kunnen niet meer door één deur, waardoor je met psychische problemen thuis komt te zitten. Dit is ook de reden waarom een actief verzuimregistratie noodzakelijk is, zodat de werkgever eerder kan ingrijpen om een arbeidsprobleem voortijdig op te lossen.

Thuis door arbeidsconflict

Komt de werknemer thuis te zitten dan is er sprake van een gespannen situatie. Je kunt niet meer werken door de druk of onenigheid met de baas. Het heeft zich vertaald in aanvullende lichaamsklachten. Het stressniveau is hoog, waardoor zuren en gifstoffen toenemen. Dit heeft tot resultaat dat spieren en gewrichten verkrampen en pijn gaan doen. Het leidt vaak tot de toename van onverklaarbare aandoeningen regelrecht het gevolg van een toenemende geestelijke en fysieke gespannenheid. Omdat het stressniveau hoog is daalt de tevredenheid dagelijks, waardoor de druk op de persoon toeneemt.

Overspannenheid

Aan voorgaande is gerelateerd, dat de werknemer wegens stress en werkdruk overspannen raakt en daardoor thuis komt te zitten. Dit is dus niet direct te wijten aan een arbeidsconflict, echter er is meer werk op de vork genomen dan het lichaam aan kan. De persoon is in een negatieve spiraal terechtgekomen, waardoor de bloeiende zelfverzekerdheid snel daalt en je een minderwaardigheidscomplex krijgt. Dit is potentieel een ernstige aandoening, waarbij de geestelijke gesteldheid van de werknemer progressief daalt van hard-werkend naar a-productief. Je moet verplicht thuis blijven (voorschrift ARBO arts) en anti-depressiva slikken om met veel rust hiervan te kunnen herstellen.

Ziekte en loondoorbetaling

Kom je thuis te zitten wegens een burn-out of een geëscaleerde werksituatie dan kan je nooit ontslagen worden met als reden dat je ziek thuis zit. Het valt niet binnen de wettelijke redenen van ontslag. Daarnaast geldt eveneens de regeling Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsverplichting bij Ziekte. Het schrijft voor dat de zieke tot op 104 weken recht heeft op salaris indien er sprake is van een ziekte. Let wel dat hierbij ook de Wet Verbetering Poortwachter van toepassing is, waarbij de zieke werknemer bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid eveneens deels arbeidsgeschikt is. Oftewel er zal na verloop van tijd een inspanning moeten worden verricht om de persoon weer deels aangepast werk uit te laten voeren. Op die basis kan in overleg met de ARBO arts een re-integratie traject worden opgesteld om zo weer werk uit te kunnen voeren.

Uitsluitingsgronden

Je kunt niet worden ontslagen, omdat er sprake is van een ziekte. Toch zijn er omstandigheden waarbij het arbeidscontract wel kan worden ontbonden namelijk:
  • het faillissement wordt uitgesproken, waardoor iedereen op staat komt te staan;
  • de zieke heeft iets ontoelaatbaars gedaan en kan wegens een dringende reden worden ontslagen;
  • de werknemer neemt zelf ontslag om tijd te geven aan het herstel. Let wel dat kan betekenen dat er geen inkomen uit werk of uitkering van toepassing is, aangezien strikt genomen de werkgever tot op twee jaar moet doorbetalen.

Behoudens deze uitsluitingsgronden kun je als overspannen persoon nooit op straat komen te staan. Na twee jaar loondoorbetaling kun je bij het UWV in overleg met de werkgever een WIA uitkering aanvragen, zodat het arbeidsongeschikte deel wordt vergoed.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doorbetaling van loon bij ziekteDoorbetaling van loon bij ziekteWanneer iemand niet in staat is om volledig te kunnen werken door ziekte, is het mogelijk om doorbetaald te worden. In d…
Uw loon bij ziekteUw loon bij ziekteRondom ziekte en arbeidsovereenkomst bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze in de ziektewet…
Verzuim, ziekte, afmelden: de invloed op inkomen en ontslagVerzuim, ziekte, afmelden: de invloed op inkomen en ontslagEen keer je niet goed voelen kan iedereen overkomen. Een griepje of heb je iets anders opgelopen, het kan er aanleiding…
Werk en langdurig ziek: ontslag terecht?Werk en langdurig ziek: ontslag terecht?Wie een vaste baan heeft kan niet zomaar ontslagen worden, ook niet bij ziekte. Het wordt echter een heel ander verhaal…

De regels van Steve JobsDe regels van Steve JobsSteve Jobs heeft Apple opgebouwd en het tot een van de grootste bedrijven ter wereld gemaakt. Vol passie, gevoel voor de…
Wat te doen om een baan in het verre buitenland te krijgen?Wat te doen om een baan in het verre buitenland te krijgen?Je bent jong en je wilt wat! Carrière maken kan in het eigen land, maar er zijn ook ongekende mogelijkheden in het buite…
Bronnen en referenties
  • http://www.intermediair.nl/carriere/verandering/ontslag/ik-zit-ziek-thuis-maar-word-toch-ontslagen-mag-dat
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 10-10-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.