Ontslagrechten: waar heb je recht op als je wordt ontslagen?

Ontslagrechten: waar heb je recht op als je wordt ontslagen? Wordt er gedreigd met ontslag, dan dien je als werknemer te weten wat je rechten zijn. De reden van ontslag moet namelijk aan de wet voldoen. Je krijgt dus te maken met het ontslagrecht met aspecten zoals de ontslagvergoeding, reden van ontslag, kantonrechtersformule en wettelijke 'opzegtermijn'. Waar moet je op letten mocht je worden ontslagen, hoe wordt het arbeidscontract ontbonden en wat zijn jouw ontslagrechten?

Ontslagrechten


Ontbinden arbeidscontract

Indien het arbeidscontract wordt ontbonden dan is er sprake van ontslag. Uiteraard dient het ontslag te zijn toegepast overeenkomstig de wettelijke bepalingen. Zo zijn er slechts vier redenen waarom ontslag verleend kan worden. Daarbij dient uiteraard aan de wettelijke opzegtermijn voldaan te worden, mits het geen ontslag wegens dringende reden is. Er is tevens de vraag of je recht hebt op een ontslagvergoeding. Veelal is dit slechts van toepassing indien de werknemer wegens bedrijfseconomische redenen wordt ontslagen. Wat zijn de wettelijke redenen van ontslag en waar heb je verder recht op bij ontslag?

Reden van ontslag

Er zijn meerdere redenen van ontslag. Iedere reden voor het ontbinden van het arbeidscontract heeft zo zijn eigen consequenties. Er bestaan vier wettelijke redenen van ontslag.

Van rechtswege

Het arbeidscontract is aangegaan voor bepaalde tijd of tot er een doelstelling is behaald. Indien de termijn of doelstelling is behaald, dan wordt het contract zonder consequenties ontbonden.

Wegens bedrijfseconomische omstandigheden

Als het niet goed gaat met een bedrijf, dan moet er worden gereorganiseerd. Reorganisatie kan leiden tot collectief ontslag, waarbij aan de Wet Collectief Ontslag moet worden voldaan. Denk aan de correcte toepassing van het afspiegelingsbeginsel.

Met wederzijds goedvinden

De werknemer heeft een betere kans gevonden bij een ander bedrijf. Als de werknemer de opzegtermijn netjes aanhoudt dan kan het arbeidscontract ontbonden worden. Let wel dat men bij de WW-aanvraag rekening moet houden met de fictieve opzegtermijn.

Ontslag op staande voet

De werknemer heeft iets gigantisch verkeerd gedaan, heeft een misdrijf gepleegd of zich onbehoorlijk gedragen waardoor de werkgever door de dringende reden genoodzaakt is om de werknemer per direct te ontslaan.

Let wel dat het Lenteakkoord aangeeft dat de ontslagprocedure aangepast gaat worden zodoende dat werknemers eerder en gemakkelijker ontslagen kunnen worden.

Opzegtermijn bij ontslag

Zowel de werknemer als de werkgever zijn gebonden aan de wettelijke opzegtermijn. Dit is de termijn welke in acht moet worden genomen voordat het arbeidscontract werkelijk ontbonden mag worden. Normaal geldt er voor de werknemer een opzegtermijn van een maand. Dit ligt anders voor de werkgever. Heeft de werknemer vijf jaar of minder bij de werkgever gewerkt dan bedraagt de opzegtermijn een maand. Iedere vijf jaar extra neemt de opzegtermijn met een maand toe tot een maximum van vier maanden. De opzegtermijn start daarbij van de eerste van de volgende maand nadat het ontslag is aangezegd. Is het ontslag op 2 juni gegeven dan start de opzegtermijn 1 juli.

Ontslagvergoeding

Word je door de werkgever ontslagen, dan pleegt de werkgever contractbreuk met jou en dat dient te worden vergoed met een ontslagvergoeding. Gewoonlijk wordt de ontslagvergoeding bepaald middels de kantonrechtersformule. Deze bestaat uit het volgende: AxBxCxD met daarin:
  • A = hoelang heeft de werknemer gewerkt bij de werkgever oftewel arbeidsduur;
  • B = het bruto loon per maand;
  • C = een correctiefactor naar leeftijd en bedraagt 0,5 tot 35 jaar en neemt met 0,5 per 10 gewerkte jaren toe;
  • D = een correctiefactor aan wie het ontslag te verwijten valt.

Sinds de doorvoering van het Lenteakkoord is het echter aanvullend zo dat de ontslagvergoeding 0,25 (factor C) bedraagt met een maximum van 6 maal het maandsalaris. Dit is nog niet verder door de regering aanvullend omschreven en is het onduidelijk hoe de nieuwe regels invloed hebben op de kantonrechtersformule. Blijft dit beleid van kracht dan heeft dit vooral gevolgen voor de oudere ontslagen werknemer omdat er veel minder ontslagvergoeding wordt verkregen.

Juridische assistentie en ontslagrechten

Ongeacht de reden van ontslag is het altijd noodzaak dat je juridische assistentie inschakelt om het zogeheten beëindigingsovereenkomst te laten checken. De werknemer en werkgever gaan niet meer samen en dus zal de werkgever aan het belang van de eigen organisatie denken. Dit kan betekenen dat er regeltjes in het beëindigingsovereenkomst zijn opgenomen welke strikt genomen niet op jou van toepassing zijn. Is de opzegtermijn goed geïnterpreteerd en krijg je voldoende ontslagvergoeding? Daarnaast is het de vraag of het concurrentiebeding van toepassing moet zijn. Ontslaat de werkgever jou, dan kan niet worden opgelegd dat je specifieke kennis niet bij een concurrent mag toepassen. Dit is anders als je zelf ontslag neemt. Laat je informeren door een advocaat voor ontslagrecht.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een werknemer ontslaan? Dit zijn de mogelijkhedenEen werknemer ontslaan? Dit zijn de mogelijkhedenHet komt in deze tijd al vaker voor dat werknemers ontslagen moeten worden. Hoewel het soms heel noodzakelijk is, blijft…
Fictieve opzegtermijn bij ontslag met wederzijds goedkeurenFictieve opzegtermijn bij ontslag met wederzijds goedkeurenWegens omstandigheden kan het voor beide partijen duidelijk zijn, dat het arbeidsverband beter ontbonden kan worden. Zow…
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…
Ik neem ontslag! Wat zijn de gevolgen van ontslag nemen?Ik neem ontslag! Wat zijn de gevolgen van ontslag nemen?Er zijn meerdere omstandigheden op het werk, waarbij je ontslag wilt nemen. Je kunt niet door dezelfde deur met je baas,…

De Voice-over is een stemartiestDe Voice-over is een stemartiestEddy Murphy (Shrek) en Tom Hanks (Toy Story) zijn bekende acteurs die hun stem geleend hebben aan tekenfilms. Heb je een…
Leerdoelen formuleren volgens de SMART-methodeLeerdoelen formuleren volgens de SMART-methodeHet formuleren van leerdoelen is aan de orde van de dag wanneer je een opleiding volgt. Ook wanneer je werkt, heb je vaa…
Bronnen en referenties
Reacties

Roger, 26-05-2015
Geachte.
Mijn partner werkte tot 31/12/2014 bij het bedrijf van haar ouders en dit gedurende 20 jaar.
Vanaf 01/01/2015 werd de zaak gesloten en weigeren deze van haar een ontslagvergoeding uit te betalen, heeft zij daar recht op toch meen ik? Reactie infoteur, 27-05-2015
Indien er sprake is van een arbeidsrelatie conform een arbeidscontract, dan zal bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen een ontslagvergoeding van toepassing zijn. Probleem is dat het inmiddels 5 maand terug is dat de familiezaak is gestopt en er blijkbaar niet direct juridisch advies is ingewonnen. Te traag reageren kan verjaring betekenen. Laat u door een advocaat informeren omtrent de slagingskansen hieromtrent.

Michael, 15-08-2014
Mijn vraag:

Ben op 23 september een contract aan gegaan bij een leer/werk bedrijf voor de duur van 2 jaar, nu is het zo dat mijn werkgever geen leerbedrijf kan vinden en mij heb toegegeven het contract te beeindigen met ingang van 18 augustus 2014. Mijn contract loopt tot 23 september 2015! Hij bied mij een ontslagvergoeding, waar ik het totaal niet mee eens ben, ben beschrikbaar voor werk. Wat zijn mijn rechten en plichten, iemand informatie Reactie infoteur, 16-08-2014
Volgens het aangegane contract heb je recht op werk tot september 2015. Wil de werkgever je ontslaan dan betreft het contractbreuk en heb jij recht op een gedegen ontslagvergoeding. Jij bent het er niet mee eens en bent beschikbaar om te werken. Ga dus gewoon weer aan het werk en biedt jouw diensten aan. Schakel ook een advocaat in omdat je werkgever zeker moeilijk gaat doen. Omdat de werkgever je niet meer wil zal jouw doel nu zijn om een hoge ontslagvergoeding te bereiken.

B. Sales, 13-01-2013
Heup versleten, ziek gemeld 25-11-2011, werk sindsdien 100% aangepast. 1e jaar 100%, nu krijg ik 80% terwijl ik 100% werk, kan dat? Werkgever wilde een regeling treffen, maar als ik met een advocaat kom, wordt hij de laan uitgestuurd, waarom?
Willen ze van mij af, ben 63 jaar. met vrg groet Reactie infoteur, 14-01-2013
Zo te lezen bent u werkzaam binnen een herintredingstraject waartoe u nu volledig aan het werk bent. Dat houdt in dat de werkgever erin is geslaagd om passend werk voor u te vinden. Toch zal het loon moeten zijn naar verhouding van het eerder ontvangen loon voordat u ziek bent geworden, mits u niet contractueel akkoord bent gegaan met minder loon. De eerste twee jaar heeft de werkgever altijd de verplichting om het loon bij ziekte voor 70% door te betalen. Dit is nu niet op u van toepassing omdat u gewoon uw uren maakt. Gezien uw leeftijd vermoedt ik dat u een hoge kostenpost bent voor de werkgever, en daarom zal men een regeling willen treffen. Ongeacht wat er voor regeling wordt aangeboden is het altijd verstandig om een advocaat in te schakelen. U kunt niet worden ontslagen omdat u aangepast werk moet doen. Ga altijd eerst te rade bij een advocaat voordat u verdere stappen onderneemt. Zorg ervoor dat uw werkgever niet weet dat u met een advocaat praat, om eerst voor uzelf alles op een rijtje te zetten. De werkgever kan niet eisen dat u geen advocaat te rade gaat. Het is eerder in uw eigen belang om juist wel juridisch advies te hebben wat u het beste kunt doen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.