mijn kijk op

Het christelijk geloof in een notendop

Het christelijk geloof in een notendop Het christelijk geloof is één van de drie grote monotheïstische religies op de wereld. En vooral in Europa en Nederland nog altijd de meest bekende religie. Maar niet iedereen weet ook waar het christendom op gebaseerd is. Waar draait het nu precies om in dit geloof? We kijken naar een Bijbelvers dat het kort en duidelijk samenvat. Praktisch iedereen kent het christelijk geloof. Vooral in Nederland is het nog altijd de grootste religie. Er zijn veel tradities en gewoontes in Nederland die een christelijke achtergrond hebben. Meer dan vijftig jaar geleden was de meerderheid in Nederland christelijk en kwamen de meeste mensen regelmatig in een kerk.

Dat is tegenwoordig wel anders. Maar toch hebben veel mensen vanuit hun jeugd wel kennis gemaakt met de Bijbel en het christelijk geloof. Soms vanuit het gezin waarin ze opgroeiden, of door mensen in de directe omgeving.

Kritiek

Toch zijn er toch nog veel mensen die eigenlijk niet weten wat de echte kern is van het christelijk geloof. Zo hoor je soms mensen zeggen dat christenen schijnheilig zijn. Dat niet-christenen net zo goed leven als christenen. Of zelfs nog beter leven. En dat christenen dus niet meer verdienen dan anderen.

Er wordt ook veel gepraat over al die zaken die christenen niet zouden mogen. Vroeger was de zondagsrust bijvoorbeeld heilig. Tegenwoordig zijn winkels steeds vaker open. En horeca en andere attracties zijn al jaren open op zondag. Bij sommige gelovigen mag de televisie niet aan op zondag. Ook een bezoekje aan het strand of zwembad is in sommige kringen taboe.

Ook is het opvallend dat er zo veel verschillende kerken en denominaties zijn. Ze geloven toch allemaal in dezelfde God en Bijbel? Waarom dan zoveel verschillen. En in het verleden waren er niet alleen verschillen, maar was er ook nog vaak ruzie. Een katholieke man die met een gereformeerde vrouw trouwde werd halverwege de vorige eeuw nog gezien als een groot schandaal.

Vaak wel terechte kritiek

Eigenlijk is veel van die kritiek ook wel terecht. Een hoop van die zaken zijn niet goed, en ook niet recht te praten vanuit de Bijbel of een christelijke overtuiging. Maar waar gaat het nu precies om in het christelijk geloof? Wat is nu de echte kern, waar het christendom op gebaseerd is.

Waar draait het wel om?

Het antwoord op die vraag kun je in de Bijbel vinden. Maar de Bijbel is nogal dik en alles lezen is een klus die zelfs menig christenen nog niet geklaard heeft. Gelukkig is er een enkel vers te vinden dat de kern van het christelijk geloof kort en helder samenvat. Dit is misschien ook wel de meest beroemde tekst, na Genesis 1:1 "In het begin schiep God de hemel en de aarde".

Johannes 3:16

De tekst waar het om gaat is Johannes 3:16. Deze luidt als volgt:
"Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft." - De Nieuwe Bijbelvertaling
Uiteraard vind je in deze enkele zin niet een volledige definitie en theologie van het christelijk denken. Maar het geeft wel precies aan waar het geloof op gebaseerd is.

Mensen zijn zondig en God is rechtvaardig

Als we hier eens iets beter naar kijken, dan beginnen we bij: "opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat". Dat is erg belangrijk, want het vertelt ons dat eigenlijk iedereen verloren zal gaan. Dit slaat op het idee dat alle mensen zondaars zijn. Geen mens verdient het om bij God te zijn, nadat het aardse leven voorbij is. Een ieder heeft dingen gedaan, gezegd en gedacht die niet deugen. God kan al die zaken niet zonder meer negeren. Dat zou namelijk betekenen dat Hij niet rechtvaardig is.
Dus alle mensen zijn zondaar en verdienen het dus niet om bij God te zijn.

God is liefde

Volgens de Bijbel stopt het daar echter niet. God is namelijk naast rechtvaardig, ook liefdevol. Dat betekent hier dat God niet graag ziet dat mensen verloren gaan. Hij kan als rechtvaardig God niet alle zonde negeren, maar wil toch graag mensen redden en de eeuwigheid met ze doorbrengen. Met andere woorden: God houdt van mensen, ondanks de vele gebreken en fouten. Dat zien we dus ook in het eerste deel van het vers: "Want God had de wereld zo lief".

Wat is het plan van God

God heeft als oplossing voor deze situatie gekozen om zijn Zoon, Jezus Christus, naar deze wereld te sturen. Volgens het christendom is Jezus Christus zondevrij. Toch is hij gestorven en verwijderd van God. Daarmee heeft Jezus consequenties gedragen die eigenlijk niet voor hem golden. Hij was zonder zonde, maar heeft geleden zoals dat een zondaar toekomt.

Voor iedereen geldt dat ze het offer dat Jezus Christus is, kunnen en mogen aannemen. Dat moet natuurlijk wel oprecht gebeuren. Je moet er dus van overtuigd zijn, dat je zelf niet een plek bij God kan verdienen en dat je ook zelf niet in staat bent iets aan die eigen situatie te veranderen. Je hebt Jezus nodig om in jouw plaats de gevolgen van de zonde te dragen. Om op die manier vrij te komen van de zonde en weer tot God te komen. En dat gaat niet alleen over het hiernamaals, maar geldt ook al voor de relatie met god in je huidige leven.

Conclusie

Niet voor niets is Johannes 3:16 zo bekend. Het vat de basis van het christelijk denken samen in een compacte, duidelijke zin. Dit is waar het in het christelijk geloof echt omdraait. Alle andere zaken zijn daaraan ondergeschikt. Niet dat al het andere onbelangrijk is, maar zonder deze basis, blijft er geen christelijk geloof over. Er is dus ook geen sprake van het eeuwige leven verdienen, of christenen die beter zouden zijn dan andere mensen. Christenen maken net zo veel fouten als iedereen. Het is alleen de genade van God in de vorm van Jezus Christus die redding biedt. Jammer dat het zo vaak andere zaken zijn die de meeste aandacht krijgen bij gesprekken over het christendom.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Alpha cursusDe Alpha cursusDe Alpha cursus is een vrijblijvende kennismaking met het christelijk geloof. Door deze cursus kun je op een ontspannen…
Het Bijbelboek de brief aan de HebreeënDe brief aan de Hebreeën is een bijzonder bijbelboek. Er ontbreekt een begroeting aan het begin en de naam van de schrij…
Invloed christendom in NederlandHet christendom is al eeuwen lang de meest voorkomende godsdienst in Nederland. In de Middeleeuwen draaide alles in Nede…
Joodse wortels christendom: Kesjer-cursusJoodse wortels christendom: Kesjer-cursusDe Joodse wortels van het christendom kun je (her)ontdekken door de Kesjer-cursus. Jezus de Messias is gekomen om een ie…

Rabia. Soefi, mystica en vrouw in de vroege IslamRabia. Soefi, mystica en vrouw in de vroege IslamRabia al Basra leefde in de tweede eeuw van de Islam. Ze is geboren in de toen pas gestichte stad Basra. Basra was een c…
Wonderen in de BijbelVoor velen vormen de wonderen in de Bijbel een probleem. Hoe is het mogelijk dat Jezus op het water liep en hoe kunnen l…
Bronnen en referenties
  • Bijbel: Johannes 3:16
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.