Joodse wortels christendom: Kesjer-cursus

Kesjer-cursus
- Het Eerste Testament wijst op Jezus
- Oude Testament is een heenwijzing
- Huis met twee verdiepingen
- Kesjer-cursus: de Messiaanse Alpha-cursus
- Logisch vervolg op de Alpha-cursus
- Doel van de cursus
- Inhoud van de Kesjer-curus
- Terug naar de Joodse wortels van het christelijk geloof
Het Eerste Testament wijst op Jezus
Oude Testament is een heenwijzing
Het hele Eerste Testament (of Oude Testament) is een heenwijzing naar het door Jezus volbrachte werk op Golgotha. Het Tweede Testament (of Nieuwe Testament) verhaalt daarover en is niet los verkrijgbaar zoals de ketter Marcion (ca.85-ca.160) propageerde. Toch weten veel christenen zich niet goed raad met het Eerste Testament, dat vaak Oude Testament wordt genoemd, alsof het verouderd en gedateerd geschrift is. Niets is echter minder waar. Jezus zei dat zolang de hemel en de aarde bestaan, elke jota, elke tittel in de wet van kracht blijft, totdat alles gebeurd zal zijn (Matteüs 5:18). Hij liet dat in zijn levenswandel zien: niemand kon hem betrappen op een overtreding van de Tora.Huis met twee verdiepingen
Het Tweede Testament kan niet verstaan worden zonder het Eerste Testament; het is als een huis met twee verdiepingen. Christenen die ontdekken dat het christelijk geloof wortelt in het Jodendom, worden vanzelf hongerig naar de waardevolle schatten in de Tenach: het Eerste Testament is een verbond van liefde en genade met het volk Israël en gelovigen uit de heidenen mogen daaraan deel hebben doordat zij op de edele olijf - de stam waaruit Israël is voortgekomen - zijn geënt. Daarmee worden ze beschouwd als Israëlieten van geboorte en hebben ze volledig recht op een stuk land in het Messiaanse koninkrijk (Romeinen 11).Kesjer-cursus: de Messiaanse Alpha-cursus
Logisch vervolg op de Alpha-cursus
In de bekende Alpha-cursus maken deelnemers kennis met de beginselen van het christelijke geloof (www.alpha-cursus.nl). In Groot Brittannië is door de organisatie Christian Friends of Israël (www.cfi.org.uk) de kesjer-curus ontwikkeld, die een logisch vervolg is op de Alpha-cursus. De Kesjer-cursus is inmiddels het kanaal overgestoken en wordt ook in Nederland en België gegeven. Deze cursus handelt over de joods/Hebreeuwse wortels van het christelijk geloof en wil een stevige verbinding leggen christendom en Jodendom, tussen kerk en Israël en christenen terugbrengen naar de wortels van hun geloof. 'Kesjer' is Hebreeuws voor 'verbinding'. De Nederlandse versie van de cursus gaat uit van Stichting Shores (www.shoresh.nl).Doel van de cursus
Stichting Shoresh heeft tot doel christenen bewust te maken dat de wortel van hun geloof Joods is. Veel christenen zijn zich daar nauwelijks van bewust, doordat de christelijke kerk zich al in de derde eeuw afgescheiden heeft van de oorspronkelijke Hebreeuwse context en allengs is verheidensd. het gevolg is dat het christendom als het ware ontworteld is geraakt van haar oorspronkelijke basis. Stichting Shoresh houdt zich bezig met:- Onderwijs in Hebreeuwse wortels vanuit de Bijbel. Gods verbond met Israël is immers een eeuwigdurend verbond van genade en liefde (Deuteronomium 7:9).
- Bruggen bouwen tussen de gelovigen uit de volken en de Joodse gelovigen. Dit vanuit de gedachte van de niet-Joodse Ruth: "Uw volk is mijn volk, en uw God is mijn God" (Ruth 1:16).
- Tesjoeva – mensen helpen om de weg naar de God van Israël terug te vinden. De Bijbel zegt immers: "Vanuit Sion zal de Tora uitgaan - gepredikt worden over de hele wereld" (Jesaja 2:3)
- Tsedaka – liefdadigheid aan het Joodse volk, door middel van ondersteuning van mensen in nood. Bijbelse fundering: Ondersteuning van de Leviet, vreemdeling, wees en de weduwe (Deuteronomium 14:29)¹
Inhoud van de Kesjer-curus
De Kesjer-cursus wordt ook wel de 'Messiaanse Alpha-cursus' genoemd. Het verbindt namelijk de basisbeginselen van het christelijk geloof in relatie tot het Bijbelse Jodendom. Het verrijkt het inzicht van de cursist over wie Jezus (Jesjoea) is, het verdiept het geloof in God en brengt kennis bij over Zijn plan met het joodse volk en het rust de cursisten toe de huidige situatie in het Midden Oosten beter te kunnen begrijpen. Deze situatie staat namelijk niet los van de Bijbel en Gods plan met Israël en de wereld.De Kesjer cursus bestaat uit 10 lessen, met als inhoud:
[OLIST]Jesjoea is een Jood;
Jesjoea de Rabbi;
Jesjoea de Messias;
Het Joodse karakter van de Bijbel (zowel van het Eerste als het Tweede Testament);
Verlossing is uit de Joden;
De grote scheuring (van kerk en synagoge en van de kerk met haar joodse wortels);
'Christelijk' antisemitisme;
Fysiek herstel en wedergeboorte van Israël;
Israël - profetie in vervulling;
Gods plan en toekomst met Israël.[/OLIST]
Terug naar de Joodse wortels van het christelijk geloof
Aanvankelijk waren er vooral Joden die Jezus als hun Messias aanvaarden en bij elkaar kwamen om hun geloof te beleven en te vieren. De eerste gemeente was een joodse synagoge of leerhuis waar niet-joden zich ook konden aansluiten. Zij namen gebruiken van de Joden over, zoals de Bijbelse feesten die heenwijzen naar het werk van Christus en het komende Messiaanse rijk. Het Pesach-feest wijst als het ware vooruit naar Jezus 'het lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt' (Johannes 1:29). En kerst is bijvoorbeeld geen Bijbels feest, maar heeft deels een heidense oorsprong. De Bijbelse feesten werden gevierd volgens Gods kalender (nu de Joodse kalender genoemd) en Joodse gelovigen behielden een sterke Joodse identiteit en hun levensstijl was gebaseerd op de Tora.Paulus maakt duidelijk dat gelovigen uit de heidenen zich niet tot het Joodse naleven van de Tora hoeven te bekeren door zich te laten besnijden. De Israëlieten worden besneden daar zij tot het natuurlijke nageslacht van Abraham, Isaak en Israël behoren. Dat geldt niet voor gelovigen uit de heidenen. Evenmin hoefden Joodse gelovigen, net als Paulus zelf, afstand te doen van hun verplichtingen ten opzichte van de Tora (zie o.a. 1 Korintiërs 7:17-24). "Laat ieder blijven wat hij was toen hij geroepen werd" (1 Korinthiërs 7:20). Een Jood legt zijn Jood-zijn dus niet af als hij Jezus als Messias aanvaardt. En een gelovige uit de heidenen wordt geen Jood als hij Jezus erkent als de opgestane Heer.
De tijd van de heidenen (Lucas 21:24) is bijna voorbij. De sluier die over het hart van het volk van Israël heen ligt (2 Korintiërs 3) is God aan het wegnemen. Het moment is aangebroken om definitief te breken met de vervangingstheologie, die stelt dat de kerk in de plaats van Israël is getreden. Het is van belang dat christenen Israël de plaats toekennen die God aan Zijn volk heeft gegeven en beseffen dat God trouw is aan Zijn verkiezing en Zijn grote beloften aan Israël. Steeds meer christenen gaan terug naar de joodse wortels van het geloof en gaan de weg van berouw en verzoening. De Kesjer-cursus kan je daarbij behulpzaam zijn.
Noot:
Lees verder
- Joodse wortels, achtergrond christendom + edele olijfboom
- Messiasbelijdende Joden: positie tussen christenen en Joden
- Twaalf Joden vinden de Messias: Ben Hoekendijk
- Joods-christelijke traditie: betekenis en bestaat het wel?
Warning: Undefined array key 66065 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202