De magiër Aleister Crowley

De magiër Aleister Crowley De Britse esotericus Aleister Crowley (1875-1947) stond aan het hoofd van enkele geheime genootschappen, waaronder de Hermetische Orde van de Gouden Dageraad en Argenteum Astrum. In zijn zoektocht naar 'waarheid' werd hem praktisch alles verweten wat in zijn tijd in moreel opzicht niet door de beugel kon. Van moord tot drugsgebruik en alles daartussenin. Feit is dat hij beslist de meest sensationele en grillige persoon was die de wereld van de geheime genootschappen ooit gekend heeft. Deze magiër, poëet, wetenschapper en alpinist speelde ook in de roemruchte Ordo Templi Orientis (OTO) een cruciale rol. Na een turbulent leven overleed hij als keurige burger – maar verslaafd aan heroïne – in een pensionnetje in het Engelse Hastings.

Inhoud


Aleister Crowley – eigenzinnig, verwend en intelligent

Edward Alexander (Aleister) Crowley was een occultist en levensgenieter. Op 12 oktober 1875 zag hij het levenslicht in een rijk gezin in Leamington Spa (Groot-Brittannië). Zijn ouders waren zeer Bijbelvaste leden van de Plymouth Brethern, van oorsprong een afscheiding van de Anglicaanse Kerk en door sommigen een 'fundamentalistische broederschap' genoemd. Crowley was intelligent, maar in veel opzichten ook verwend en vooral eigenzinnig, misschien juist omdat hij opgroeide in een milieu dat het leven als een 'kortstondige en zondige periode' beschouwde.

Aleister Crowley (1929) / Bron: Wide World Photos, Wikimedia Commons (Publiek domein)Aleister Crowley (1929) / Bron: Wide World Photos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Hedonist
Hij studeerde filosofie en literatuur aan de Universiteit van Cambridge. Wellicht bestond er geen groter contrast met de opvoeding in zijn vroege jeugd dan in de periode dat hij steeds meer belangstelling kreeg voor de occulte wetenschappen. Na een 'visionaire openbaring' kwam hij tot het besef dat alleen occultisme en genot de moeite waard waren om zich in te verdiepen. Inmiddels was hem een aanzienlijke erfenis van zijn vader ten deel gevallen. Oppotten was echter niet aan hem besteed, dat liet hij graag aan zijn familie over. Hij gaf het geld kwistig uit en werd steeds hedonistischer.

Eeuwenoud manuscript

In 1898 sloot hij zich aan bij de Hermetische Orde van de Gouden Dageraad (HOGD), een occulte broederschap, en noemde zich Perdurabo, ofwel 'Ik zal trotseren'. Crowley, een twintiger, was tomeloos gefascineerd door alles wat als occult kon worden betiteld. In deze beginjaren ervoer hij de Gouden Dageraad als een geschikte plek om te groeien als esotericus. Dit geheime genootschap kreeg steeds meer aanhang dankzij een 'eeuwenoud' en onlangs 'ontdekt' manuscript boordevol leringen en instructies, waarop het bestaansrecht van het nieuwe genootschap zich baseerde. Crowley doorliep met zijn vermeende occulte gaven in een razend tempo alle graden van de HOGD.

Krankzinnig

De dichter William Butler Yeats (1865-1939), een prominent lid van de Gouden Dageraad, was echter van mening dat Crowley volslagen krankzinnig was. Nadat Crowley tijdens een vrijwillige opsluiting zijn engelbewaarder had opgeroepen en ermee gesproken had, wilde hij dat de HOGD hem bevorderde. Onder andere door zijn tomeloos-dynamische ambitie en eigenzinnigheid ondervond hij inmiddels veel weerstand van de overige leden. Een van de stichters van de HOGD, Samuel Mathers (1854-1918), hield hem de hand boven het hoofd en beschouwde hem als zijn beschermeling. Het zou uiteindelijk leiden tot een interne crisis, een scheuring binnen de Gouden Dageraad. De blik van Crowley richtte zich vervolgens op andere interessante zaken, waardoor hij de HODG liet voor wat die was.

Aleister Crowley tijdens een K2-expeditie (1902) / Bron: Jules Jacot Guillarmod, Wikimedia Commons (Publiek domein)Aleister Crowley tijdens een K2-expeditie (1902) / Bron: Jules Jacot Guillarmod, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Aleister Crowley de wereldreiziger

In 1900 maakte Aleister Crowley een wereldreis. Daarbij liet hij zich inspireren door pioniers van de esoterie, onder wie H.P. Blavatsky. Het bleek een reis die zijn intense belangstelling voor al wat occult was enigszins deed verzwakken nadat hij de Gouden Dageraad door interne ruzies had verlaten. De reden om zich bij de HOGD aan te sluiten vond mede zijn oorsprong in een vaag besef dat dit geheime genootschap hem in contact zou brengen met de Verheven Meesters in verre oorden, waaronder Shangri-La. Meesters die het lot van de mensheid bestierden, geheel volgens de denkwijze van H.P. Blavatsky.

Bergbeklimmer

In de periode dat hij de wereld bereisde, kreeg hij de smaak te pakken van het bergbeklimmen. Hij was later vaak in de Alpen te vinden, en hij bedwong onder meer de K2 in Pakistan. In het begin van de 20ste eeuw had hij heel wat landen doorkruist, waaronder Mexico, India en Ceylon. Hij had kennisgemaakt met het boeddhisme, yoga en tal van andere filosofieën en geheime leringen. Ook begon hij met schrijven, een soort voorbereiding op The Book of the Law (Liber Al vel Legis), een van zijn belangrijkste werken.

The book of Law (Liber Al vel Legis)

Vanwege zijn belangstelling voor het occulte noemde zijn moeder, een vroom christen, hem in zijn adolescentiejaren het 'Grote Beest', wat uiteraard verwijst naar het apocalyptische beest met het duivelse getal 666, zoals Aleister Crowley zichzelf later vaak betitelde. Deze benaming door zijn moeder benadrukte nog eens de slechte relatie die Aleister met haar had. In 1904 hield Crowley zich op in Egypte. Hij was inmiddels getrouwd. De piramiden wekten zijn aloude gevoelens voor het occulte weer op.

Gruwelijke leer

Tijdens een terugreis boordevol visioenen hadden de oude goden en geesten hem zo veel geopenbaard, dat die kennis de basis vormde van zijn hoofdwerk The Book of the Law (Liber Al vel Legis). In de ogen van velen was er een gruwelijke leer in vervat onder het motto 'Doe wat gij wilt'. Volgens Aleister Crowley zou zijn leer, ofwel de wet van Thelema, boven het christendom en alle andere reguliere godsdiensten uitstijgen.

Over de wet van Thelema, verdorvenheid en verslaving

Zijn wet van Thelema, die het evangelie van zijn nieuwe religie moest worden en een nieuw tijdsgewricht diende in te luiden, kwam volgens sommigen in essentie neer op anarchie. 'Doe wat gij wilt, is de wet', was het credo van Crowley. 'De zuivere wil is ontdaan van elk doel, verlustigt geen resultaat en is aldus volmaakt.' Onder andere met behulp van bepaalde rituelen diende men angsten, bijvoorbeeld als gevolg van opgelegde normen en waarden, en blokkerende herinneringen die het uiten van de zuivere wilskracht hinderden te laten verdwijnen. 'De 'ware wil' moest onbelemmerd kunnen stromen, waarbij het energetische aspect van de seksualiteit in combinatie met magische rituelen een methode vormde om één te worden met het goddelijke.

Liefde

Het respecteren van de 'ware wil' van anderen resulteerde volgens hem in liefde (Liefde is de wet). In zijn later gestichte genootschap Argenteum Astrum werden onder andere de laatstgenoemde aspecten van zijn nieuwe leer uitgebreid verkend, waarvoor hij echter door velen verguisd werd. Voor de buitenwereld was hij een verdorven man, verslaafd aan drugs.

The Book of the Law (<I>Liber Al vel Legis</I>) / Bron: Aleister Crowley, Wikimedia Commons (Publiek domein)The Book of the Law (Liber Al vel Legis) / Bron: Aleister Crowley, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Geheim genootschap Argenteum Astrum (Zilveren Ster)

In zijn thuisland stichtte hij in 1906 zijn eigen genootschap Argenteum Astrum of Zilveren Ster. Deze broederschap gebruikte hij om zijn wet van Thelema, zoals neergelegd in The Book of the Law (Liber Al vel Legis), vrijelijk in de praktijk te brengen. Geldproblemen had hij sinds de jaren twintig van de vorige eeuw te over, en dat zou zo blijven tot aan zijn dood. In 1920 huurde hij een boerderij op Sicilië, die hij de Abdij van Thelema noemde, maar hij werd het land uitgezet nadat iemand uit zijn groep naar verluidt onder geheimzinnige omstandigheden was overleden.

Aan de bedelstaf

Nadat hij zichzelf tot hoofd van de Ordo Templi Orientis (OTO) – Orde van de Oosterse Tempeliers – had benoemd, wat in de Duitse afdeling een scheuring veroorzaakte, keerde hij uiteindelijk berooid terug naar Engeland. Hij raakte aan de bedelstaf, hoewel hij onverdroten door bleef gaan met het verkondigen van de Thelema-filosofie en bovendien een vruchtbaar schrijver was. Naast The Book of the Law (Liber Al vel Legis) schreef Aleister Crowley vele andere werken, waaronder Confessions, The Book of Lies, gedichten, toneelstukken en Magick Without Tears, waarbij het woordje 'magick' voor de oude Engelse spelling stond om onderscheid te maken tussen zijn methode en het moderne, eigentijdse occultisme.

Verguisd en miskend

Aleister Crowley werd steevast in één adem genoemd met schandalen, onzedig gedrag en verslaving aan verdovende middelen, waaronder heroïne. Hij had beslist een satanisch imago, hoewel hij dat zeker niet was ondanks het feit dat hij zichzelf 'het apocalyptische beest' noemde. Zijn geschriften en esoterisch onderzoek worden nog steeds geraadpleegd door de huidige occulte groeperingen.

Markant

In 1945 trok hij in een pension in Hastings, waar hij twee jaar later in zijn kamer overleed. Met recht kan hij de meest markante man worden genoemd die de wereld van de geheime broederschappen en occulte genootschappen ooit gekend heeft – door velen aanbeden en door velen verguisd en miskend.

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geheime genootschappen: The Order of Skulls and BonesThe Order of Skull and Bones is een geheim genootschap van studenten van de beroemde Yale-universiteit. Sommigen denken…
Genootschappen en vrijmetselarijEen genootschap is een groep mensen met dezelfde interesses, hobby’s of passies. De leden van zo’n groep worden “genoten…
Esoterie, exoterie en PythagorasEsoterie, exoterie en PythagorasEsoterie is in. Tot enkele tientallen jaren geleden waren“esoterisch” en “exoterisch” alleen veel voorkomende termen in…
Wat is een geheim genootschap?Wat is een geheim genootschap?Geheime genootschappen spreken tot de verbeelding. Lid zijn van zo'n groep zou iets stiekems hebben, iets occults, bijna…

De plichtethiek van KantDe plichtethiek van KantDe Duitse filosoof Immanuel Kant (1724-1804) heeft een normatieve ethiek. Zijn filosofie heet de plichtethiek. Hij wil n…
Pyrrho van Elis en het pyrronistisch skepticismePyrrho van Elis en het pyrronistisch skepticismePyrrho van Elis (ca. 360-270 BCE) was de eerste skepticus. Tegenwoordig wordt skepticisme vaak geschreven als ‘scepticis…
Bronnen en referenties
  • 'The Secret Societies Bible', Joel Levy, Octopus Publishing Group Ltd.
  • http://www.skepsis.nl/crowley.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley
  • Afbeelding bron 1: Wide World Photos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Jules Jacot Guillarmod, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Aleister Crowley, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 10-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.