Het geheim genootschap van Pythagoras

[MODULE=L4T6W3R9]
Inhoud
- Keerpunt in het leven van Pythagoras
- Van wiskunde tot reïncarnatie
- Het geheim genootschap der pythagoreeërs
- Inwijding
- Filosofen en wetenschappers
- Politieke macht en invloed van Pythagoras
- Plato en het platonisme
Keerpunt in het leven van Pythagoras
Pythagoras (ca. 570-500 v.C.) was geboren en deels getogen op het Griekse eiland Samos. Als telg van een koopman reisde hij met zijn vader zo nu en dan naar verre oorden. Hij genoot een uitstekende, brede opvoeding met een goede scholing, onder andere in Egypte. Hij was een zeer verdienstelijk lierspeler. Pythagoras zou zijn opgeleid door tal van filosofen en wetenschappers, onder wie Thales van Milete (ca 624- 545 v.C), een presocratische filosoof. Toen Pythagoras naar de veertig liep, emigreerde hij naar Magna Graeccia, een netwerk van Griekse kolonies in Zuid-Italië en op Sicilië. Kolonies die overigens mede de basis vormden voor de culturele en filosofische ontwikkeling van het Romeinse Rijk.
Het gebied werd ook wel Groot-Griekenland genoemd. Volgens de overlevering verkreeg Pythagoras zijn wijsheid dankzij talrijke reizen door Egypte en verder oostwaarts. Opmerkelijk is dat veel esoterici en occultisten uit het verleden een groot deel van hun kennis en wijsheid in het oosten hadden opgedaan, met name in India, Tibet en andere Himalaya-landen. Enkele voorbeelden daarvan zijn H.P. Blavatsky, bekend om haar hoofdwerk 'De geheime leer' en oprichtster van de Theosofische Vereniging, en natuurlijk de grillige Aleister Crowley, de magiër, dichter en geleerde die een grote rol speelde in tal van geheime genootschappen. In Groot-Griekenland vestigde Pythagoras zich in het Zuid-Italiaanse Croton, het huidige Crotone. Zijn ontwikkeling aldaar zou in veel opzichten een keerpunt in zijn leven vormen.
Van wiskunde tot reïncarnatie
In Croton trok Pythagoras veel jonge mensen aan met zijn gedachtegoed. Om voor de hand liggende redenen kwamen zijn leerlingen voornamelijk uit het aristocratische milieu. Zijn lering bestond uit een mengeling van onder andere theologie, filosofie en wiskunde. In Croton stichtte Pythagoras zijn eigen (geheim) genootschap, ook wel de Broederschap der Pythagoreeërs genoemd. Het belang van zijn wiskundige stellingen en zijn verdiensten in de muziek, met bijvoorbeeld de toonladder van Pythagoras, logen er niet om.Vegetarisme
Ook baarde hij veel opzien met, zoals hij het noemde, de 'transmigratie van de ziel' (zielsverhuizing), ofwel de filosofie omtrent reïncarnatie, waaraan ook zijn strenge vegetarisme ontsproot. Een onsterfelijk adagium van hem luidt: 'Zolang mensen massaal dieren slachten, zullen ze elkaar ook naar het leven staan.' Vrijwel zeker vindt het westerse vegetarisme deels zijn oorsprong in het gedachtegoed van Pythagoras. In de getallenleer maakt zijn gepropageerde sacrale karakter van de getallen deel uit van de leerstellingen van de vrijmetselaars.
Het geheim genootschap der pythagoreeërs
De geheime broederschap van Pythagoras was verwant aan de latere Rosenkruisers en vrijmetselaars. Hoewel Pythagoras geen geschriften naliet, is door de pythagoreeërs en de latere Plato een duidelijk beeld ontstaan over zijn leerstellingen en de wijze waarop hij in het leven stond.Inwijding
De inwijdingsrite om deel uit te maken van zijn broederschap was streng. Met een diepgravend gesprek, grenzend aan een verhoor, werd de gemotiveerdheid en oprechtheid van de aspiranten op de proef gesteld. Naar verluidt dienden de aspirant-pythagoreeërs ook een eed af te leggen op de tetractys (heilige driehoek) en werd al hun bezit overgedragen aan het genootschap tot algemeen nut van de broederschap.
Filosofen en wetenschappers
Na een jarenlange periode van mouna (absolute zwijgzaamheid) mocht een aspirant-pythagoreeër vanachter een doek louter luisteren naar de leringen van de mathematikoi, ofwel de pythagorische vertrouwelingen die de theologische en wiskundige aspecten van het pythagorisme uitdroegen. De akousmatikoi verdiepten zich in de mystieke aspecten van de leer. Aldus maakten de pythagoreeërs deel uit van een in wezen besloten genootschap, een geheime cultus of broederschap.Vrouwen
Tal van filosofen en wetenschappers zijn lid geweest van deze broederschap. Een lijst met ruim 200 namen van filosofen en wetenschappers is opgesteld door de filosoof Iamblichus van Chalkis (ca. 250-330 n.C). Een lijst waarop ook de namen van vijftien vrouwen zijn vermeld. Als zodanig was dat niet vreemd, omdat het pythagorisme de gelijkheid tussen man en vrouw hoog in het vaandel had.