Marianne Vaatstra – Jasper S. en de rechtszaak
In november 2012 wordt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra gearresteerd in het buurdorp van het dorp waar het slachtoffer woonde. Sinds 18 november 2012 zit hij in een cel. Na de arrestatie begint het onderzoek en in februari 2013 staat hij, aangeduid als Jasper S., voor het eerst voor de rechter. Het is een spraakmakende rechtszaak met een moordenaar die meer dan 13 jaar lang zijn mond hield en leefde met een gruwelijk geheim.
Jasper S. uit Oudwoude
Jasper S., de boer uit Oudwoude die in november 2012 werd gearresteerd vanwege de moord op Marianne Vaatstra, bekende vrijwel meteen de moord op het Friese meisje. Hij werd opgesloten en onderzocht. Een psychiater en psycholoog bogen zich over de geestestoestand van de man. Tevens werden mensen in de omgeving van S. ondervraagd over zijn gedrag.
Rechtszaak wegens moord op Marianna Vaatstra
Op woensdag 27 februari 2013 verschijnt S. voor het eerst voor de rechter. Hij moet daarvoor naar de rechtbank in Leeuwarden aan het Zaailand. De onderzoeksrapportages zijn dan ook af. De officier van justitie of de advocaat van de verdachte kan daarna om een onderzoek in het Pieter Baan Centrum vragen. Als er zo’n onderzoek komt, duurt behandeling van de zaak nog zeker een half jaar.
Pieter Baan Centrum
Het Huis van Bewaring met een specifieke taak Pieter Baan Centrum (PBC) is de psychiatrische observatiekliniek van het Ministerie van Justitie. In het PBC worden verdachten onderzocht die ernstige geweldsmisdrijven hebben gepleegd. Het gaat jaarlijks om ongeveer 200 gevallen. Gedragsdeskundigen geven advies aan de rechter of het Ministerie van Justitie. Het advies gaat over:
- toerekeningsvatbaarheid;
- kans op recidive;
- behandeling van de verdachte.
Pieter Baan Centrum
Gansstraat 170
3582 EP Utrecht
Raadsman Jan Vlug, de advocaat van Jasper S. zag weinig heil in een observatie in het PBC. Jasper S. leeft Spartaans in de gevangenis, meldde hij. S. was altijd alleen in zijn cel en kwam daar slechts uit om zijn boterham te smeren.
Pro-formazitting
De rechtszitting van 27 februari 2013 was een pro-formazitting. De moordzaak werd nog niet inhoudelijk behandeld. Besproken werd hoe het gerechtelijk onderzoek verder moest gaan. Zo'n zitting is doorgaans kort. S. was er bij aanwezig. Hij kon zich daarbij voorbereiden op de zittingen die nog ging komen, waarbij hij geconfronteerd zou worden met nabestaanden, de rechtszaalfunctionarissen in toga en uniform en de journalisten.
Jasper S. zou tijdens de zittingen die volgden zoveel mogelijk openheid van zaken geven, liet zijn advocaat weten. Hij kon zich heel veel herinneren en wilde op alle vragen antwoorden.
Journalisten
Vanuit de media was er
grote belangstelling voor de zaak, zelfs voor de pro-formazitting.
Zo'n 22 journalisten hadden zich aangemeld om bij de zitting aanwezig te mogen zijn om er verslag van te kunnen doen. Ook cameraploegen waren aanwezig.
Rechtbank Leeuwarden
Postadres: Postbus 1702
8901 CA Leeuwarden
bezoekadres: Zaailand 102
8911 BN Leeuwarden
Balie
Zittingsbalie: telefoon (058) 234 11 32, fax (058) 234 11 35
Informatiebalie: telefoon (058) 234 15 74, fax (058) 234 11 35
Communicatie
Mevrouw W. Wijnsmatelefoon: (058) 234 14 33
Mevrouw A. Biltelefoon: (058) 234 12 81
e-mail: info.rechtbankleeuwarden@rechtspraak.nl
Rechtbank
De inhoudelijke behandeling van de zaak was op 28 maart en 29, met uitloop naar maart 2013. Die dag was de hele rechtbank in Leeuwarden beschikbaar voor de zaak-Vaatstra. Normaal dienen verschillende zaken tegelijk in de verschillende zalen van de rechtbank aan het Zaailand van de Friese hoofdstad, maar deze keer werden alle ruimtes voor de zaak tegen Jasper S. gebruikt. Er waren twee zalen extra beschikbaar voor het publiek. De zaak was openbaar, dus wie het wilde bijwonen kon naar binnen. Er stonden schermen opgesteld, waardoor de belangstellenden de zaak vanuit verschillende zalen konden volgen. De extra ruimte bood plaats voor tachtig extra belangstellenden. In de zaal waar Jasper S. zat was ook ruimte voor tachtig toehoorders. Een deel van die plaatsen was gereserveerd voor de nabestaanden, getuigen, deskundigen en mensen van het onderzoeksteam. Ook voor een deel van de pers was plaats gereserveerd. Voor de overige media was een extra ruimte ingericht.
De familie van Jasper S.
De familie van Jasper S. zat in een aparte ruimte, afgezonderd van pers en nabestaanden. De zaken die op die dag zouden plaatsvinden in de rechtbank, waren verplaatst naar het gerechtshof, dat op de kop van het Zaailand staat.
Lees verder