Marianne Vaatstra – Verslag van rechtszaak via Twitter

Marianne Vaatstra – Verslag van rechtszaak via Twitter De rechtszaak tegen de verkrachter van en moordenaar op Marianne Vaatstra dient op 28 en 29 maart 2013 in de rechtbank van Leeuwarden. Journalisten en leden van familie Vaatstra twitteren tijdens de rechtszaak. De naam Vaatstra voorafgegaan door de hashtag, #vaatstra, is twee dagen lang trending topic.

Rechtszaak

Jasper S. uit Oudwoude, de verkrachter en moordenaar van Marianne Vaatstra op 1 mei 1999, staat op 28 en 29 maart 2013 terecht. De rechtbank is helemaal vrijgemaakt voor deze zaak. Er is grote belangstelling. Mensen die naar de rechtbank trekken zijn:
 • Geïnteresseerden;
 • een klas studenten die een juridische opleiding volgt;
 • politie en juridisch medewerkers;
 • pers;
 • familie S,
 • familie van Vaatstra.

Zaak

In twee dagen wordt de zaak inhoudelijk behandeld. S. krijgt vragen te beantwoorden, de nabestaanden krijgen de gelegenheid hun slachtofferverklaring af te leggen, de deskundigen komen aan het woord, de Officier van Justitie houdt requisitoir, de advocaat van S. komt aan het woord en S. zelf spreekt.
In zaal A van de rechtbank, waar de zaak dient, zit de familie Vaatstra en de man waar het om draait. Jasper S. komt voor een meervoudige kamer, er zijn drie rechters die zich over de zaak buigen. Behalve zaal A, is er een perszaal ingericht, waar de zaak via een scherm te volgen is voor de media. Andere belangstellenden zitten in een tweede zaal en de familie S. zit in weer een andere kamer in het gebouw, afgezonderd van de rest.

Twitter

Bijzonder aan deze zaak is niet alleen de media-aandacht op zich. Die is te verklaren uit de impact die het delict heeft gehad op de maatschappij en de lange tijd tussen daad en arrestatie van dader. Vooral bijzonder is de verslaggeving van de zaak. Diverse journalisten twitteren realtime de ontwikkelingen van de rechtszaak. Het laat een gruwelijk nauwkeurig beeld zien van de rechtszaak en van de feiten die gepleegd zijn. De zaak mocht niet worden uitgezonden via televisie. De rechtbank bepaalde dat radio en televisie indringender media zijn dan verslag in de krant of via twitter. Uit de praktijk van dit proces blijkt dat het rechtstreekse twitterverslag welhaast nog indringender is dan de rechtstreekse beelden hadden kunnen zijn.
Het requisitoir van Officier van Justitie Henk Mous wordt wel door de camera van Omrop Fryslân vastgelegd en uitgezonden. Ook op het plein voor de rechtbank zijn camera’s en microfoons aanwezig om de komende en gaande man te interviewen.

Minuut

Van minuut tot minuut is buiten de rechtszaal te lezen wat er binnen de muren van zaal A wordt besproken. De journalisten twitteren op discrete wijze.
Getwitterd werd ondermeer door:
 • @LC_live, journalisten van de Leeuwarder Courant
 • @DockumerCourant
 • @esvanana, verslaggever Noord-Nederland Volkskrant
 • @karinshantidevi, journalist
 • @PeterRdeV, misdaadverslaggever
 • @lammert, journalist Eén Vandaag
 • @OMNoordNL, voorlichters OM Noord-Nederland
 • @RedOmropFryslan, journalisten bij Omrop Fryslân
 • @SaskiaBelleman, rechtbankverslaggever Telegraaf
 • @Doriski, journalist, correspondent NRC

Familie

Van de familie stuurt Freddy Vaatstra af en toe een tweet de wereld in. Onder de accountnaam @FreddyVaatstra tweet hij ondermeer over de eerste dag van het proces:
“Zelfs de tijd kon het liegen en bedriegen niet verdragen. Klok in de rechtzaal gisteravond spontaan naar beneden gevallen. #vaatstra."
De hashtag vaatstra, #vaatstra, koppelt de tweets van alle verschillende twitteraars over het onderwerp zaak-Vaatstra.
Nu.nl publiceert een liveblog op haar website en de Leeuwarder Courant zet de tweets van de Twitter-journalist ook op haar website.

Mopperen

De verschillende Vaatstra-zaak-twitteraars krijgen van tegenstanders van het realtime twitterverslag diverse moppertweets. Ze hebben genoeg van de Vaatstra-mania, willen aandacht voor andere onderwerpen, vinden het teveel, te sensationeel of te gruwelijk. De Vaatstra-zaak-twitteraars beantwoorden deze moppertweets met het antwoord dat ze het niet hoeven te lezen, ze kunnen weg-zappen of Twitter gewoon uit zetten.

Discreet

De tweets die de journalisten twitteren zijn stuk voor stuk betrokken, maar discreet. Er is geen sprake van sensatiezucht, wel van verslag van gruwelijk feiten.

Twitterverslag

Met een realtime twitterverslag wordt er een aanslag gedaan op het concentratievermogen van de journalisten. Twee dagen lang zitten ze uren lang te luisteren naar indringende woorden en te twitteren over een uiterst delicate kwestie. Ze kunnen zich geen foute interpretaties permitteren. De tweets bevatten de essentie van wat er gezegd wordt. Dat betekent dat de journalisten goed moeten luisteren en de essentie uit het verhaal moeten halen. De excessieve twitteraars tijdens de zaak-Vaatstra hebben de volgers op hun wenken bediend en daarvoor een uitputtingslag geleverd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Het vonnis over Jasper SMarianne Vaatstra – Het vonnis over Jasper SHet was het proces van het jaar 2013. Op 28 en 29 maart diende de rechtszaak tegen de Jasper S. die in 1999 Marianne Vaa…
De rechtszaak tegen Jasper S. de moordenaar van VaatstraDe rechtszaak tegen Jasper S. de moordenaar van VaatstraDe rechtszaak tegen Jasper S. de moordenaar van Marianne Vaatstra was opmerkelijk. Jasper S. bekende de moord op Mariann…
Twitter – de belangrijkste begrippenTwitter – de belangrijkste begrippenBen je net begonnen met Twitter of vraag je je soms af wat bepaalde afkortingen en uitdrukkingen betekenen? Sla deze pag…
Marianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesMarianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesOp 27 februari 2013 verschijnt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst vo…

De krant: van stuk hout tot tabloidDe krant komt steeds meer in de verdrukking door de moderne technologie. Op internet staan vele kranten al online. Heeft…
Ruzie voorkomen door irritaties meteen te besprekenRuzie voorkomen door irritaties meteen te besprekenIn het sociale leven horen irritaties er vaak bij. Zo is het leven. Maar je kunt voorkomen dat ze uitlopen op heftige ru…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ytzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • www.lc.nl
 • www.nu.nl
 • www.jeanetbathoorn.wordpress.com
 • Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.