Marianne Vaatstra Verslag van rechtszaak via Twitter
De rechtszaak tegen de verkrachter van en moordenaar op Marianne Vaatstra dient op 28 en 29 maart 2013 in de rechtbank van Leeuwarden. Journalisten en leden van familie Vaatstra twitteren tijdens de rechtszaak. De naam Vaatstra voorafgegaan door de hashtag, #vaatstra, is twee dagen lang trending topic.
Rechtszaak
Jasper S. uit Oudwoude, de verkrachter en moordenaar van Marianne Vaatstra op 1 mei 1999, staat op 28 en 29 maart 2013 terecht. De rechtbank is helemaal vrijgemaakt voor deze zaak. Er is grote belangstelling. Mensen die naar de rechtbank trekken zijn:
- Geïnteresseerden;
- een klas studenten die een juridische opleiding volgt;
- politie en juridisch medewerkers;
- pers;
- familie S,
- familie van Vaatstra.
Zaak
In twee dagen wordt de zaak inhoudelijk behandeld. S. krijgt vragen te beantwoorden, de nabestaanden krijgen de gelegenheid hun slachtofferverklaring af te leggen, de deskundigen komen aan het woord, de Officier van Justitie houdt requisitoir, de advocaat van S. komt aan het woord en S. zelf spreekt.
In zaal A van de rechtbank, waar de zaak dient, zit de familie Vaatstra en de man waar het om draait. Jasper S. komt voor een meervoudige kamer, er zijn drie rechters die zich over de zaak buigen. Behalve zaal A, is er een perszaal ingericht, waar de zaak via een scherm te volgen is voor de media. Andere belangstellenden zitten in een tweede zaal en de familie S. zit in weer een andere kamer in het gebouw, afgezonderd van de rest.
Twitter
Bijzonder aan deze zaak is niet alleen de media-aandacht op zich. Die is te verklaren uit de impact die het delict heeft gehad op de maatschappij en de lange tijd tussen daad en arrestatie van dader. Vooral bijzonder is de verslaggeving van de zaak. Diverse journalisten twitteren
realtime de ontwikkelingen van de rechtszaak. Het laat een gruwelijk nauwkeurig beeld zien van de rechtszaak en van de feiten die gepleegd zijn. De zaak mocht niet worden uitgezonden via televisie. De rechtbank bepaalde dat radio en televisie indringender media zijn dan verslag in de krant of via twitter. Uit de praktijk van dit proces blijkt dat het rechtstreekse twitterverslag welhaast nog indringender is dan de rechtstreekse beelden hadden kunnen zijn.
Het requisitoir van Officier van Justitie Henk Mous wordt wel door de camera van Omrop Fryslân vastgelegd en uitgezonden. Ook op het plein voor de rechtbank zijn cameras en microfoons aanwezig om de komende en gaande man te interviewen.
Minuut
Van minuut tot minuut is buiten de rechtszaal te lezen wat er binnen de muren van zaal A wordt besproken. De journalisten twitteren op discrete wijze.
Getwitterd werd ondermeer door:
- @LC_live, journalisten van de Leeuwarder Courant
- @DockumerCourant
- @esvanana, verslaggever Noord-Nederland Volkskrant
- @karinshantidevi, journalist
- @PeterRdeV, misdaadverslaggever
- @lammert, journalist Eén Vandaag
- @OMNoordNL, voorlichters OM Noord-Nederland
- @RedOmropFryslan, journalisten bij Omrop Fryslân
- @SaskiaBelleman, rechtbankverslaggever Telegraaf
- @Doriski, journalist, correspondent NRC
Familie
Van de familie stuurt Freddy Vaatstra af en toe een tweet de wereld in. Onder de accountnaam @FreddyVaatstra tweet hij ondermeer over de eerste dag van het proces:
Zelfs de tijd kon het liegen en bedriegen niet verdragen. Klok in de rechtzaal gisteravond spontaan naar beneden gevallen. #vaatstra."
De hashtag vaatstra, #vaatstra, koppelt de tweets van alle verschillende twitteraars over het onderwerp zaak-Vaatstra.
Nu.nl publiceert een
liveblog op haar website en de Leeuwarder Courant zet de tweets van de Twitter-journalist ook op haar website.
Mopperen
De verschillende Vaatstra-zaak-twitteraars krijgen van tegenstanders van het
realtime twitterverslag diverse moppertweets. Ze hebben genoeg van de Vaatstra-mania, willen aandacht voor andere onderwerpen, vinden het teveel, te sensationeel of te gruwelijk. De Vaatstra-zaak-twitteraars beantwoorden deze moppertweets met het antwoord dat ze het niet hoeven te lezen, ze kunnen weg-zappen of Twitter gewoon uit zetten.
Discreet
De tweets die de journalisten twitteren zijn stuk voor stuk betrokken, maar discreet. Er is geen sprake van sensatiezucht, wel van verslag van gruwelijk feiten.
Twitterverslag
Met een
realtime twitterverslag wordt er een aanslag gedaan op het concentratievermogen van de journalisten. Twee dagen lang zitten ze uren lang te luisteren naar indringende woorden en te twitteren over een uiterst delicate kwestie. Ze kunnen zich geen foute interpretaties permitteren. De tweets bevatten de essentie van wat er gezegd wordt. Dat betekent dat de journalisten goed moeten luisteren en de essentie uit het verhaal moeten halen. De excessieve twitteraars tijdens de zaak-Vaatstra hebben de volgers op hun wenken bediend en daarvoor een uitputtingslag geleverd.
Lees verder