Tips voor succesvol daten

Tips voor succesvol daten Doorgaans ga je uit daten om iemand beter te leren kennen en te ontdekken of je met hem of haar de rest van je leven wilt delen. Je wilt dan erachter komen of jullie twee zo goed bij elkaar passen dat jullie samen verder door het leven willen. Welke aspecten zijn van belang voor het succesvol daten?

Daten om een potentiële levenspartner, maar ook jezelf beter te leren kennen

Daten is geen spel om een partner te veroveren. Een spel kent namelijk winnaars en verliezers. En als het goed is, kent daten alleen maar winnaars. Tijdens je ontmoetingen met je date of verkering geef je informatie over jezelf en neem je waar hoe hij of zij daarop reageert. Je krijgt bepaalde informatie van je date en je merkt wat dit voor jou betekent. Door te daten, leer je niet alleen een potentiële levenspartner, maar ook jezelf beter kennen.

Neem de tijd

Van essentieel belang is het om de tijd voor het daten te nemen. Het is veel gemakkelijker om een vriendschappelijke relatie in een later stadium romantisch te laten worden dan van een romantische relatie terug te gaan naar 'gewone' vriendschappelijke omgang. Als je al na enkele keren daten kiest voor samenwonen of huwen en je ontdekt te laat dat je onvoldoende goed past bij je vriend of vriendin, is dat doorgaans zowel emotioneel als financieel een grote klap.

Wees jezelf

Soms lijkt het alsof een of beide dating partners niet alleen zijn of haar beste beentje voorzetten om maar zo gunstig mogelijk voor het daglicht te komen, maar ook om essentiële mogelijk als ongunstig opgevatte informatie voor elkaar verborgen te houden. Het is een gigantische afknapper als je een feit ontdekt dat iemand uit schaamte of verlegenheid zorgvuldig geheim heeft gehouden. Je wilt immers ontdekken wie de persoon met wie je omgaat echt is. Je hebt niets aan een gefantaseerd positief beeld dat per definitie niet strookt met de werkelijkheid. Wees daarom zo authentiek als mogelijk is in de richting van je dating partner of verkering.

Belangrijke vragen

Als je je afvraagt of je met iemand wilt blijven daten, vind je wellicht wat houvast door het beantwoorden van de volgende vragen op het punt van:

Haastige spoed...

Lijkt het alsof de ander haast heeft en snel al te serieus wil worden? Kan het zijn dat de ander meer geïnteresseerd is in een vaste relatie met een min of meer daarvoor geschikt persoon dan met jou persoonlijk? Een dergelijke relatie maakt weinig kans op een duurzaam succes omdat deze niet gebaseerd is op wat jullie twee van het leven willen, maar slechts op een vrees van een van jullie (of van allebei) om 'over te schieten'. Een 'liefdesrelatie' die gebaseerd is op angst en onzekerheid in plaats van op een intens 'geven om' biedt weinig kans op succes.

Persoonlijkheid

Is hij of zij het soort persoonlijkheid waartoe jij je voelt aangetrokken? Hoe verhouden zijn of haar karaktereigenschappen zich tot de jouwe? Lijken jullie qua persoonlijkheid op elkaar? Of vullen jullie elkaar juist aan? Kun je je voorstellen dat bepaalde eigenschappen jou op den duur gaan irriteren?

Respect

Gedraagt je date zich altijd respectvol tegen andere mensen, dus niet alleen tegen jou? Heeft je dating partner zich tot nu toe respectvol en beleefd of hoffelijk tegenover jou gedragen, maar heb je waargenomen dat hij of zij tegenover andere mensen (denk bijvoorbeeld aan bedienend personeel in een restaurant) niet de moeite neemt om elementair respect te tonen? Dergelijk gedrag kun je dit opvatten als een alarmsignaal dat jij later ook met respectloos gedrag te maken kunt krijgen.

Dominant of veeleisend gedrag?

Heeft hij of zij de neiging tot dominant of veeleisend gedrag? Of je dergelijk gedrag wel of geen echt probleem vindt, hangt af van de manier waarop jijzelf in de wereld staat. Heb jij ook een sterk karakter, dan kunnen jullie samen een evenwichtige relatie hebben. Ben jij meer van het plooibare type, dan kun je je maar beter afvragen of je met deze date wel ooit echt gelukkig kunt worden, want bij ongelijkwaardige relaties en een gebrek aan persoonlijke grenzen is je kans op geluk minimaal.

Manipulerend gedrag

Heb je je date betrapt op manipuleren? Dan zouden alle alarmsignalen bij jou moeten rinkelen, ook al is je date nog zo'n charmant en innemend persoon.

Intelligentie

Zijn jullie ongeveer even intelligent? Het punt is dat een groot verschil in intelligentie de kans op een gelukkige en duurzame relatie zwaar verkleint.

Als de een veel intelligenter is dan de ander, is het duidelijk wie van jullie twee meestal kans ziet om met argumenten zijn of haar zin te krijgen en wie niet. Verder is het voor een intelligent persoon meestal minder interessant om met iemand die bij lange na niet diens niveau haalt, te discussiëren over complexe onderwerpen.

Het kan plezierig zijn als je intellectueel gezien tegen iemand kunt opkijken, maar bedenk dat er ook een keerzijde aan de medaille zit.

Probleemoplossend vermogen

Hoe zit het met het probleemoplossend vermogen van je date? Kan hij of zij praktische of creatieve oplossingen bedenken voor problemen? Bezitten jullie daarvan ongeveer evenveel of vullen jullie elkaar op dit punt goed aan? Dit hoeft geen dealbreaker te zijn als er compenserende eigenschappen tegenover staan. Bedenk ook dat een hoge mate van intelligentie niet altijd tevens een grote vaardigheid in het oplossen van problemen inhoudt.

Ambitieniveau

Hebben jullie ongeveer hetzelfde ambitieniveau? Als de een aanzienlijk ambitieuzer is dan de ander, kun je in de toekomst problemen verwachten die hiermee verband houden. Als de een hard werkt aan zijn carrière en geregeld 's avonds en in het weekend moet studeren of iets voor de baas doen, levert dat mogelijk conflicten op als de ander denkt aan samen relaxt van het leven te genieten.

Uiterlijk (toch niet geheel onbelangrijk)

Kijk je graag naar hem of haar? Ook al val je in de eerste plaats op karakter, toch speelt ook het uiterlijk een rol. Iemand hoeft niet op de voorpagina van een magazine te kunnen staan om voor jou fysiek aantrekkelijk te zijn. Als je van iemand houdt, stoort de grote neus of flaporen of andere lichamelijke eigenschap je vermoedelijk totaal niet.

Omgaan met financiën

Hoe gaan jullie om met geld? Zijn jullie allebei ongeveer even spaarzaam? Heeft een van jullie schulden? Hoe gemakkelijk geven jullie elk geld uit en waaraan? Als een van jullie een goed inkomen heeft en de ander gemakkelijk geld uitgeeft, moet je op zijn minst hierover van tevoren goed afspraken maken.

Ideeën over kinderen

Willen jullie allebei een gezin met kinderen? Hoeveel kinderen? Hoe verdelen we de werkzaamheden thuis en buiten de deur als er eenmaal nageslacht is? Passen we allebei onze werktijden aan? Wat zijn onze opvattingen jullie opvoeden (vrij of streng, enzovoort). Deze vragen kun je maar beter niet een van de eerste keren dat je aan het daten bent, vragen. Je wekt daarmee mogelijk de indruk dat je haast hebt om een gezin te stichten in plaats van dat je aan het daten bent om een bepaald persoon beter te leren kennen.

Hoe weet je of je de ware hebt gevonden?

Hoe weet je of je date de ware is? Een vuistregel is: vraag je niet af of je met iemand zou kunnen leven, maar wat je kwaliteit van leven zonder die persoon zou zijn. Er zijn mensen die zeggen dat je de ware hebt gevonden als je niet kunt voorstellen dat je zonder hem of haar kunt leven. Maar die uitspraak gaat te ver: het is immers niet zo dat er bij een persoon slechts een enkel ander persoon zou passen. Waarschijnlijk zijn er honderden mensen alleen al in eigen land met wie je een goed leven samen zou kunnen hebben, de kunst is alleen die ene persoon te vinden van wie jij niet alleen houdt, maar die ook in de meeste opzichten goed bij jou past.

Als je date of verkering toch niet de ware blijkt te zijn

Als je date toch niet de ware blijkt te zijn (in jouw of in zijn of haar ogen), kun je jezelf en je date of verkering voorhouden dat jullie dankzij het daten er vroegtijdig achter zijn gekomen dat jullie niet met de verkeerde zijn getrouwd of zijn gaan samenwonen. Door de romantische relatie te verbreken, stel je elkaar en jezelf dan in de gelegenheid om met iemand anders te gaan daten, een romantische relatie te beginnen en te gaan exploreren of die andere persoon wel een potentiële levensgezel is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als je twijfelt over je date of verkeringAls je twijfelt over je date of verkeringSoms heb je enkele fijne dates met een leuke man of vrouw gehad. Misschien is er zelfs al sprake van verkering. Maar dan…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Dé oplossing tegen onzekerheid tijdens het datenDé oplossing tegen onzekerheid tijdens het datenBen je onzeker als je met iemand aan het daten bent? Ontdek hét geheim tegen onzekerheid tijdens het daten en laat je ni…
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…

De beste versiertipsmijn kijk opDe beste versiertipsJe vindt haar leuk, maar je durft niet op haar af te stappen. Je hebt benaderangst. Hoe langer je wacht des te moeilijke…
Dating voor mensen met een beperking - tips en adviesDating voor mensen met een beperking - tips en adviesVoor sommige mensen is daten makkelijker dan voor anderen. Je ontmoet bijvoorbeeld iemand in de kroeg, raakt aan de praa…
Bronnen en referenties
  • Breaking Up Can be Hard to Do; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 4 december 1998; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus, 2013 ;
  • http://goaskalice.columbia.edu/breaking-can-be-hard-do
  • How Soon Can I Date After a Break-Up?; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 28 juli 2000; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus 2013; http://goaskalice.columbia.edu/how-soon-can-i-date-after-break
  • Breaking Up—Hard, but not Impossible, to Do; Kim Hays ; http://counseling.illinoisstate.edu/downloads/coping-break_up_hard_not_impossible.pdf
  • Break-Up Etiquette 101; The Serial Monogamist; 4 maart 2011; http://daily.swarthmore.edu/2011/03/04/breakup-etiquette/
  • Breaking Up and Moving On; http://dsa.csupomona.edu/vpwrc/Breaking_Up.asp
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 10-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.