Tips voor als je het wilt uitmaken met je date of verkering

Tips voor als je het wilt uitmaken met je date of verkering Wat je op school niet leert, is hoe je op een fatsoenlijke manier een einde maakt aan een romantische vriendschap. En dat terwijl bijna iedereen wel een of meer keren in zijn leven te maken krijgt met een meer dan vriendschappelijke relatie die uiteindelijk niet voldoende basis biedt om te gaan trouwen of samenwonen. Als je bedenkt dat een school tot doel heeft je voor te bereiden op het leven als volwassene, lijkt het vreemd dat je er niets leert over het verbreken van liefdesrelaties. En dit terwijl er wel degelijk praktische adviezen en tips op dit punt bestaan.

Praktische tips voor als je je date wilt dumpen

Als je merkt dat je romantische relatie niet aan je eerdere verwachtingen voldoet en je weer vrij wilt zijn om op zoek te gaan naar je ideale partner, doe je er goed aan je huidige date of verkering niet nog een tijd te laten 'bungelen'. Hoe langer je met elkaar omgaat, des te moeilijker het wordt om een punt achter een romantische relatie te zetten.

Dumpen per brief, e-mail, sms, chat, telefoon of onder vier ogen?

De beste manier is om op een vriendelijke, respectvolle manier zelf je date expliciet (dus zonder vaagheden) te vertellen dat je tot de conclusie bent gekomen dat jullie onvoldoende bij elkaar passen. Je kunt het overbrengen van het slechte nieuws niet met goed fatsoen overlaten aan een wederzijdse vriend. Of wat nog erger zou zijn: als je iemand zou dumpen door hem of haar op Facebook te ontvrienden en dan te hopen dat iemand je bedoeling wel zal snappen. Je kunt je romantische relatie uitmaken per e-mail, sms, chat of per telefoon of door het slechte nieuws hem of haar persoonlijk onder vier ogen te vertellen. Een brief e-mail, sms of chat kan onverschillig of zelfs kil overkomen. Het is dus de vraag in welke situaties deze vorm van een laatste contact de aangewezen weg is. Deze onsympathieke manier om iemand te dumpen, kan verstandig zijn in het geval jouw date of verkering je eerder bedreigde met verbaal of fysiek geweld. Een telefoontje is al wat minder onpersoonlijk en een gesprek onder vier ogen is de meest persoonlijke manier. Bij je keus van de vorm van communicatie speelt ook een rol of je date zich al in je sociale netwerk bevond en/of je hem of haar dus geregeld bij je vrienden en kennissen blijft tegenkomen. Hoe beter de manier is waarop je tegenover hem of haar kunt communiceren dat je je niet kunt binden, des te minder ongemakkelijk het zal zijn als jullie elkaar later ergens tegenkomen..

Voordelen van het dumpen onder vier ogen

Hoewel het voor allebei een bijzonder ongemakkelijke situatie is, als je besluit je date onder vier ogen te vertellen dat je wilt stoppen met jullie romantische relatie, kan dit toch de meest bevredigende oplossing zijn. Vooral als je vriend of vriendin deel uitmaakt van je vrienden- of kennissenkring. In dat geval is het extra van belang dat je 'normaal' als 'gewone vrienden' met elkaar moet blijven omgaan.

Kies een rustige plaats voor het gesprek

Hoe je het ook aanpakt, het zal voor jullie allebei een pijnlijk gesprek worden. Het is verstandig om het gesprek niet in een emotioneel geladen ruimte zoals jouw woonruimte of die van je date te houden. Dat maakt het afscheid onnodig pijnlijk. Kies de plek waarop je elkaar ontmoet, zo neutraal mogelijk. Probeer te voorkomen dat je tijdens het gesprek wordt gestoord door achtergrondlawaai of interrupties. Mede daarom zijn een feestje of een druk restaurant of café minder geschikt. Beter is het een rustige en neutrale ruimte elders op te zoeken.

Houd het slechtnieuwsgesprek kort

Wees erop bedacht dat je mededeling dat je het uitmaakt, bij je vriend of vriendin als een grote schok kan komen. Ook al heb je het gevoel dat hij of zij die mededeling eigenlijk had moeten zien aankomen. Houd er rekening mee dat je dating partner of verkering nog steeds veel om jou kan geven, ook al is jouw gevoel voor hem of haar grotendeels uitgedoofd. Pak dit gesprek aan zoals elk slechtnieuwsgesprek. Begin dus met een korte inleiding zonder onnodige zijpaden of een uitgebreide samenvatting van jullie gezamenlijke geschiedenis als stel. Kom al na enkele zinnen onomwonden en helder je mededeling dat de romantische relatie tussen jullie twee helaas uit is. Dat klinkt hard, maar het is heel wat barmhartiger dan om de ander minutenlang te laten bungelen in onzekerheid over de vraag waar je naartoe wilt.

Niet doen: de ander beschuldigen of jezelf rechtvaardigen

Wat je reden om de relatie uit te maken ook is, je hoeft de ander nooit ergens van te beschuldigen of jezelf te rechtvaardigen. Misschien heb je het gevoel dat alle initiatief altijd van jou moet komen en baal je ervan dat de ander zo weinig initiatief toont. Het is nog maar de vraag of dit de echte reden is dat je weer vrij wilt zijn. Immers, iedereen heeft zijn of haar sterke en minder sterke kanten. Normaal gesproken compenseer je je zwakke punten en je sterkere. Als je baalt van het gebrek aan initiatief van je vaste date of liefdesrelatie, is dat waarschijnlijk omdat jij niet in staat was om de sterke punten van hem of haar op te merken of te waarderen. Met andere woorden, zelfs als je zo eerlijk en volledig mogelijk wilt zijn tegenover degene die jij wilt dumpen, dan nog geef je op zijn minst een een eenzijdig en vertekend beeld. Daarmee schiet niemand dus iets op.

Is dumpen met een smoes aan te raden of juist niet?

Natuurlijk is het de gemakkelijkste weg om je vriend of vriendin aan de dijk te zetten met een smoes om zijn of haar gevoelens te sparen. Maar bedenk dat de kans groot is dat die wordt doorzien en dat dit onnodige wrokgevoelens kan oproepen. Je kunt maar beter eerlijk zijn zonder in details te treden, vooral ook omdat, zoals hierboven al is uitgelegd, die details uiteindelijk weinig of niets zeggen. Stel dat je je wild eraan ergert dat iemand vaak een kwartiertje te laat op een afspraak komt (en nog een aantal andere kleine ergernissen oproept). Misschien geloof je oprecht dat die ergernissen de reden zijn dat je de relatie wilt uitmaken, maar de kans is groot dat het probleem zit in het feit dat jij in die persoon geen kwaliteiten ziet die zijn of haar ondergeschikte zwakke punten compenseren. Wees dus oprecht zonder de ander te beschuldigen of jezelf te rechtvaardigen. Daarmee spaar je de gevoelens van degene die jij wilt dumpen nog het meest.

'We passen niet goed genoeg bij elkaar'

Een neutrale en respectvolle manier om een relatie te verbreken is iets te zeggen in de trant van: 'We hebben samen een mooie tijd samen gehad, maar we passen niet goed genoeg bij elkaar om deze relatie voort te zetten'. Of: 'We zijn uit elkaar gegroeid.'
Hoewel het voor de ontvanger van het slechte nieuws altijd uitermate pijnlijk is om gedumpt te worden, veroorzaakt een dergelijke formulering relatief nog het minste verdriet.

In het algemeen is het verpakken van je mededeling in een 'ik-boodschap' ('ik heb het gevoel dat….') beter dan in een 'jij-boodschap ('jij bent…'). Maar in dit specifieke geval dat je de ander wilt dumpen, kun je maar beter niet iets zeggen in de trant van: 'Ik houd niet meer van jou'. Een dergelijke 'ik-boodschap' kan de ander het (onterechte) gevoel geven dat hij of zij het om een of andere reden niet waard is om van gehouden te worden.

Toon begrip voor een onbegrijpende, verdrietige, verbijsterde of woedende reactie

Hoewel het uit elkaar gaan voor zowel jezelf als degene die gedumpt wordt, uitermate pijnlijk is, krijgt je vriend of vriendin zonder meer de grootste klap. Het is nu eenmaal altijd moeilijker om slecht nieuws te ontvangen dan om het te brengen. Bedenk dat jij als brenger ervan je op het gesprek hebt kunnen voorbereiden. Bij je vriend of vriend of vriendin valt de mededeling dat jij niet met hem of haar verder wilt, misschien rauw op het dak. Misschien houdt hij of zij nog steeds innig van jou. Houd er rekening mee dat hij of zij onbegrijpend, verdrietig, verbijsterd of woedend reageert. Gun hem of haar de gelegenheid om haar emoties te tonen.

Kun je als goede vrienden uit elkaar gaan?

Het mooiste is het als je als vrienden uit elkaar kunt gaan. Die kans is nog het grootst als je allebei al het gevoel had dat de relatie misschien weinig toekomst had. Als de een het gevoel heeft dat de ander hem of haar heeft 'afgeschaft', is die kans op voortaan op min of meer vriendschappelijke voet met elkaar te blijven omgaan, minimaal. Of je elkaar na het uit elkaar gaan ook weer als 'gewone' vrienden kunt zien, is iets wat in het beste geval flink wat tijd vraagt. In het begin beperken jullie je bij het elkaar toevallig tegenkomen tot een glimlach of een neutraal 'hallo'. Later maak je misschien eens op een feestje waarop jullie allebei aanwezig zijn, eens een sociaal praatje over bijvoorbeeld het weer of een ander emotioneel gezien neutraal onderwerp. Nog weer later kunnen ook andere onderwerpen misschien bespreekbaar worden na een 'Hey, hoe is het met jou?'. Het opnieuw opbouwen van een normale vriendschapsrelatie vraagt in elk geval de nodige tijd. Ook als het niet mogelijk blijkt om als vrienden uit elkaar te gaan, is het misschien wel mogelijk om geen heftig negatieve gevoelens tegen elkaar te (blijven) koesteren.

Na het dumpen: omgang met gezamenlijke vrienden en kennissen

Misschien hebben jij en je ex deels dezelfde vriendenkring of komen jullie vaak op dezelfde plekken. Blijf ten minste enkele weken uit de buurt van waar je verwacht dat je hem of haar kan tegenkomen. Door (tijdelijk) uit zijn of haar buurt te blijven, voorkom je pijnlijk emotionele momenten. Bovendien is het een teken van respect dat je je ex op deze manier de ruimte gunt om zonder door met jou te worden geconfronteerd, op zoek te gaan naar een nieuw evenwicht. Nadat jullie uit elkaar zijn gegaan, voel je je misschien down, ook al ging het initiatief van jou uit. Deze dip kun je misschien het beste bestrijden door wat meer tijd met je vrienden en/of vriendinnen door te brengen (dat wil zeggen: als deze niet ook de vrienden en vriendinnen van je ex zijn!)

Aangezien jij degene bent die koos voor de beëindiging van de romantische relatie, zou het voor jou pleiten als je zo ruimhartig was om je ex niet ook van zijn of haar vrienden die toevallig ook de jouwe zijn, te beroven. Het is nu misschien voor jou een goede tijd om je kennissenkring verder uit te breiden. Natuurlijk kun je ook een nieuwe cursus gaan volgen of lid worden van een nieuwe club of vereniging.

Je nieuwe date of verkering en je ex

Misschien vind je al snel een nieuwe dating partner of verkering. Mocht je in dezelfde omgeving wonen als je ex en je weet dat die het nog heel moeilijk heeft met je besluit, ga dan niet met je nieuwe verovering arm in arm of hand in hand demonstreren dat je een nieuwe partner hebt gevonden. De aanblik daarvan kan heel hard aankomen bij je ex. Doe je dit toch en je krijgt met een emotionele scène te maken, reken er dan maar op dat je nieuwe dating partner jou dumpt vanwege je gebrek aan invoelingsvermogen. Immers, ook na het uitmaken van je relatie blijft het van belang om respectvol naar elkaar te blijven.

Het positieve van dumpen

Hoe onwaarschijnlijk het op het eerste gezicht ook klinkt, door iemand te dumpen kun je hem of haar een dienst bewijzen. Door te communiceren over het feit dat je je vriend of vriendin niet meer ziet als een potentiële levensgezel of huwelijkspartner help je hem of haar te stoppen met het investeren van tijd en energie in een kansloze relatie. Je biedt je date of verkering de vrijheid om weer om zich heen te kijken en iemand te vinden die wel bij hem of haar past. En natuurlijk schenk je daarmee die mogelijkheid ook aan jezelf: je bent weer vrij om op zoek te gaan een nieuwe liefdesrelatie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als je twijfelt over je date of verkeringAls je twijfelt over je date of verkeringSoms heb je enkele fijne dates met een leuke man of vrouw gehad. Misschien is er zelfs al sprake van verkering. Maar dan…
10 manieren om het uit te maken10 manieren om het uit te makenUit elkaar gaan is nooit leuk, maar bedenk wel dat het soms noodzakelijk is. Als je het wilt uitmaken, kun je dit op ver…
Beugelbekkie: een leuke animatieserie!“Kijk nou, ik ben een beugelbekkie! Vriendjes, houd daar je mond maar over!” Bijna iedereen kent dit introliedje van Beu…
Het uitmaken. Hoe maak je het uit?Het uitmaken. Hoe maak je het uit?Je relatie verbreken. Hoe maak je het uit met je vriend of vriendin? Verliefdheid gaat voorbij. Er zijn veel redenen te…

Dating voor mensen met een beperking - tips en adviesDating voor mensen met een beperking - tips en adviesVoor sommige mensen is daten makkelijker dan voor anderen. Je ontmoet bijvoorbeeld iemand in de kroeg, raakt aan de praa…
Flirten doe je zoFlirten doe je zoJe vindt iemand leuk, maar je weet gewoon niet hoe je zijn of haar aandacht weet te krijgen? Of beter, je bent al een la…
Bronnen en referenties
  • Breaking Up Can be Hard to Do; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 4 december 1998; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus, 2013;
  • http://goaskalice.columbia.edu/breaking-can-be-hard-do
  • How Soon Can I Date After a Break-Up?; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 28 juli 2000; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus 2013; http://goaskalice.columbia.edu/how-soon-can-i-date-after-break
  • Breaking Up—Hard, but not Impossible, to Do; Kim Hays ; http://counseling.illinoisstate.edu/downloads/coping-break_up_hard_not_impossible.pdf
  • Break-Up Etiquette 101; The Serial Monogamist; 4 maart 2011; http://daily.swarthmore.edu/2011/03/04/breakup-etiquette/
  • Breaking Up and Moving On; http://dsa.csupomona.edu/vpwrc/Breaking_Up.asp
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 03-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.