Als je twijfelt over je date of verkering

Als je twijfelt over je date of verkering Soms heb je enkele fijne dates met een leuke man of vrouw gehad. Misschien is er zelfs al sprake van verkering. Maar dan slaat de twijfel toe. Kan je date of verkering wel de ware voor jou zijn? Wil je met hem of haar eigenlijk wel een vaste relatie met alles erop en eraan? Hoe zit het met verliefdheid? Of heb je het gevoel dat je partner twijfelt of hij of zij wel met jou verder wil? Wat zijn de meest voorkomende redenen dat je dating relatie of je verkering uitgaat vanwege een dergelijke twijfel?

Daten en verkering krijgen: het begin van een romantische relatie

Als je elkaar via het internet hebt leren 'kennen', word je mogelijk vurig verliefd door de fraaie foto's van en de sprankelende correspondentie met degene die je bijvoorbeeld via een online datingbureau hebt leren kennen. Ook tijdens de eerste dates dat jullie elkaar in het echt zien, springen de vonken nog over. Je bent dan telkens opgewonden omdat je hem of haar weer gaat zien en je gelooft oprecht in een levenslange passie voor die persoon. Je hebt het gevoel dat je met heel je hart om hem of haar geeft.

Als de eerste opwinding van het daten voorbij is, komt de eerste twijfel of je vriend wel de ware is

Als de eerste dates fantastisch zijn verlopen, nemen jullie misschien verkering. Hoe komt het dat, mogelijk al kort daarna, het daten lang niet meer zo opwindend verloopt als de eerste paar keer en je je vriend of vriendin eigenlijk nog maar weinig te vertellen hebt? Sterker nog, dat je eraan twijfelt of hij of zij wel de ware is? En misschien vraag je je bovendien af of dat twijfelgevoel wederzijds is.

Iedereen weet dat daten of verkering hebben lang niet altijd leidt tot een huwelijk of duurzaam samenwonen. Ook al klikte het tussen jou en je vriend of vriendin al bij het eerste contact en ook al kenden jullie elkaar misschien al vanaf de basisschool, toch kan er een moment komen dat je bij het zien van je vriend of vriendin een ander gevoel krijgt dan eerst. In plaats van een gevoel van zeldzame vertrouwdheid met elkaar, ontstaat er dan twijfel aan de toekomst van je relatie. Houd jij wel echt van hem of haar? En is dat wederzijds? Of komt de liefde alleen van jouw kant? Of voornamelijk van de kant van je vriend of vriendin en voel jij je wel vereerd door al die genegenheid, maar krijg je toch geen echt warm gevoel van binnen?

Wat zijn gebruikelijke redenen om te twijfelen over het uitmaken van de relatie?

Er bestaan uiteenlopende redenen waarom jij of je vriend of vriendin of jullie allebei erover twijfelen jullie romantische relatie te verbreken. Meestal gaat het om een van de volgende punten.
  • Een van jullie twee is in voor een serieuze relatie, terwijl de ander eigenlijk nog volop ook romantische relaties met andere mensen wil exploreren.
  • Jullie zijn allebei 'serieus', maar een van jullie of jullie allebei hebben toch een ongemakkelijk gevoel bij de gedachte 'nooit' meer een date met iemand anders te hebben. De liefdesrelatie wordt dan in beginsel verbroken om weer enige tijd vrijuit met andere mensen te kunnen daten in de hoop erachter te komen wie de 'ware' is. Sommige stellen komen er dan na een half jaar of misschien wel een heel jaar achter dat ze toch voor elkaar bestemd zijn. En andere stellen blijven twijfelen en belanden in een soort knipperlichtrelatie.
  • Ten minste een van jullie had onrealistische verwachtingen van de relatie. Niemand is in alle opzichten perfect, ook niet de partner van je dromen. Misschien slaat de twijfel toe als je je afvraagt wat je in wezen van een levenspartner verwacht.
  • Je bent in een andere levensfase dan je vriend of vriendin. Dat wil zeggen, een van jullie is een stuk jonger of juist ouder dan de ander. Dat kan een bijzondere vorm van aantrekkelijkheid zijn. Maar het kan ook de reden zijn waarom een van jullie twijfelt of het wel verstandig is om aan een gezamenlijke toekomst met je liefdesrelatie te beginnen.

Je romantische relatie werkt niet: dumpen of gedumpt worden

Het is vaak een schok als je enige tijd iemand hebt gedatet en je hebt het gevoel dat die relatie niet gaat werken. Soms dooft de relatie van twee kanten op een natuurlijke manier uit. In andere gevallen kiest een van de twee vrienden, al dan niet lange twijfel, ervoor de romantische relatie uit te maken of, zoals we dat tegenwoordig zo bot zeggen: de ander te 'dumpen'.

Als je twijfelt of je je relatie wilt uitmaken of laten uitdoven

Soms kom je tot de conclusie dat je huidige vriend of vriendin niet de ware voor jou is. Wat doe je in zo'n geval? Maak je het uit? Of laat je de relatie uitdoven? Je kunt proberen om de relatie lauwer te maken, bijvoorbeeld door geen initiatief meer te nemen om te bellen of een afspraak te maken of als de ander jou vraagt iets gezamenlijks te ondernemen, zeggen dat je geen tijd hebt. Als je nog maar net aan het daten was, is dat een gemakkelijke, zij het niet elegante oplossing om iemand te dumpen, zonder daarover expliciet te communiceren. Als je iemand al wat langer kent, is het uiteraard wel zo fatsoenlijk om je romantische relatie te vertellen dat je het uitmaakt.

Tips voor als je verwacht dat iemand je gedumpt heeft of gaat dumpen

Als je het gevoel hebt dat er iets is tussen jou en je vriend of vriendin, maar het is je niet duidelijk wat, kan het zijn dat de ander aan het twijfelen is over de voortzetting van de romantische relatie, of misschien al heeft besloten om er een punt achter te zetten, maar dit nog niet aan jou heeft gecommuniceerd. Om een eind te maken aan de onzekerheid, kun je overwegen het heft in eigen handen nemen.

Als je na een of twee dates niets meer van je dating partner hebt vernomen, hoewel jijzelf enthousiast was, is dat uitblijven van een reactie van hem of haar een duidelijk signaal. Kennelijk heeft hij of zij geen behoefte aan een verder contact. Als je baalt van deze gemakzuchtige manier van het verbreken van contact, kun je natuurlijk overwegen om zelf de relatie per mail of op andere wijze uit te maken. Misschien geeft dat je een gevoel van zoete wraak, maar het is de vraag wat je er echt mee opschiet.

Vooral als je langere tijd met iemand gedatet hebt, kan het zinvol zijn om zelf het initiatief te nemen en de ander iets te vragen in de trant van: 'Hey, ik heb al een tijdje niets van je gehoord, hoe is het met je?' Aan de hand van het antwoord dat je al dan niet krijgt, kun je meestal wel je conclusies trekken. Als je vriend of je vriendin jou afscheept met een vaag antwoord dat hij of zij het druk heeft, weet je dat je relatie voorbij is. Dan hoef je niet meer te twijfelen en ben je vrij om weer te gaan daten en dit keer met hopelijk meer succes.
© 2013 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het moeilijke van het uitmaken met je vaste date of relatieHet moeilijke van het uitmaken met je vaste date of relatieSoms besef je dat je dating partner of je verkering voor jou niet de ware is. Je weet dat je met hem of haar niet de res…
Bang voor geweld bij het verbreken van je verkeringBang voor geweld bij het verbreken van je verkeringStel dat je je relatie met je vaste date of verkering wilt uitmaken en je bent bang voor een gewelddadige reactie als je…
Online dating: tips voor een eerste dateOnline dating: tips voor een eerste dateHeb je iemand ontmoet via een datingsite en komt er een eerste date? Dan kun je wel tips voor een eerste date gebruiken.…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…

De beste versiertipsmijn kijk opDe beste versiertipsJe vindt haar leuk, maar je durft niet op haar af te stappen. Je hebt benaderangst. Hoe langer je wacht des te moeilijke…
Tips voor succesvol datenTips voor succesvol datenDoorgaans ga je uit daten om iemand beter te leren kennen en te ontdekken of je met hem of haar de rest van je leven wil…
Bronnen en referenties
  • Breaking Up Can be Hard to Do; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 4 december 1998; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus, 2013; http://goaskalice.columbia.edu/breaking-can-be-hard-do
  • How Soon Can I Date After a Break-Up?; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 28 juli 2000; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus 2013; http://goaskalice.columbia.edu/how-soon-can-i-date-after-break
  • Breaking Up—Hard, but not Impossible, to Do; Kim Hays ; http://counseling.illinoisstate.edu/downloads/coping-break_up_hard_not_impossible.pdf
  • Break-Up Etiquette 101; The Serial Monogamist; 4 maart 2011; http://daily.swarthmore.edu/2011/03/04/breakup-etiquette/
  • Breaking Up and Moving On; http://dsa.csupomona.edu/vpwrc/Breaking_Up.asp
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 27-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.