Bang voor geweld bij het verbreken van je verkering

Bang voor geweld bij het verbreken van je verkering Stel dat je je relatie met je vaste date of verkering wilt uitmaken en je bent bang voor een gewelddadige reactie als je hem of haar vertelt dat je een einde aan de romantische relatie wilt maken? Hoe pak je in zo'n geval het verbreken van de relatie aan? Wat zeg je dan concreet tegen de persoon die jij wilt dumpen? Op welke manieren kun je je veiligheid organiseren tijdens en na het dumpen van je voormalige vriend of vriendin?

Je bent bang voor fysiek of verbaal geweld als je de romantische relatie verbreekt

Ben je bang dat je dating partner of je verkering fysiek of verbaal geweld tegen je gebruikt als je een eind maakt aan jullie romantische relatie? Dat gevoel is een belangrijk signaal dat je voor je eigen veiligheid maar beter serieus neemt, ook al heeft deze vriend of vriendin nog nooit eerder daadwerkelijk geweld tegen je gebruikt. Als de gedachte aan het verbreken van je relatie je bang maakt, is dat waarschijnlijk om een goede reden.

Mogelijk heb je professionele hulp nodig bij het beëindigen van deze ongezonde relatie. Misschien goed om te weten dat partnergeweld onder het huiselijk geweld valt. Ook geweld of dreiging met geweld van je dating partner of verkering valt onder het soort partnergeweld waartegen je hulp kunt vragen. Overal in Nederland zijn er steunpunten tegen dergelijk geweld.Op de site van de rijksoverheid vind je betrouwbare informatie over huiselijk geweld en een telefoonnummer voor hulp.

In geval van angst voor geweld respect tonen versus zo veilig mogelijk je relatie verbreken

In geval van een gezonde relatie doe je in de meeste andere situaties er het beste aan om je datingpartner of verkering onder vier ogen te vertellen dat je de relatie beëindigt. Zo toon je voor hem of haar respect.

Maar als je vreest voor verbaal of zelfs lichamelijk geweld bij het verbreken van je datingrelatie of verkering, is sprake van een ongezonde relatie. Stel dan je persoonlijke veiligheid centraal. In een dergelijk geval kun je de relatie beter per e-mail of eventueel per telefoon uitmaken.

Toch persoonlijk de relatie uitmaken? Organiseer goed je veiligheid

Als je toch persoonlijk aan je vriend of vriendin met losse handjes wilt melden dat het uit is tussen jullie, doe dat dan niet op een stille plek, maar op een plek waar veel mensen je kunnen zien. Vergroot je veiligheid door vrienden of familie in je buurt te hebben. Een mobieltje bij de hand kan ook gouden diensten bewijzen.

Wat zeg je bij het uitmaken van je verkering als je bang bent voor geweld?

Het is onverstandig je dating partner of verkering ergens van te beschuldigen of jezelf te rechtvaardigen. Beperk je liever tot een neutrale boodschap in de trant van: 'Ik heb het gevoel dat we uit elkaar zijn gegroeid.' Of: 'Ik denk dat we toch niet zo goed bij elkaar passen als ik eerst dacht.'

Als je tegenwerpingen of een stortvloed aan verwijten te horen krijgt, ga je daarop niet inhoudelijk in en antwoord je met een simpel: 'Ik begrijp dat dit heel moeilijk voor je is, maar ik zie de relatie niet meer zitten.' Eventueel kun je eraan toevoegen: 'Ik vind dit heel akelig voor je'.

Bedenk dat wat je ook voor argumenten zou aanvoeren, geen ervan je ex blij kan maken met het feit dat je hem of haar dumpt. Vooral als hij of zij nog steeds verliefd op je is, kan de klap hard aankomen.

Organiseer ook je veiligheid na het dumpen van een agressieve vriend of vriendin

Meld je vrienden, familie en eventueel ook je buren (als je met hen een goede verstandhouding hebt) dat je je verkering of liefdesrelatie hebt uitgemaakt en dat je er niet zeker van bent dat hij of zij je voortaan met rust laat.

Verwacht je half en half dat je ex je zal opzoeken in de hoop jou alleen aan te treffen? Dan is het fijn als je in elk geval de eerste tijd na het dumpen altijd iemand bij je hebt als je naar buiten gaat, bijvoorbeeld om naar je opleiding of werk te gaan of om boodschappen te doen.

Als je serieus rekening houdt met het feit dat je ex gewelddadig zou kunnen worden, is het ook verstandig om de leiding van je opleiding of je werk op de hoogte te stellen van je situatie. Dit verkleint het risico dat goed bedoelende mensen je ex helpen om je op je opleiding of kantoor te vinden.

Als je alleen thuis bent, als je ex voor de deur staat, doe dan niet open. Als er wel ook andere mensen in huis zijn, is het de vraag of het verstandig is om open voor hem te doen. Immers, je weet maar nooit of je ex jouw huisgenoten (ook) iets wil aandoen. Als er direct gevaar lijkt te zijn, bel je de politie.

Als je actief bent op websites van sociale netwerken, zet je profiel dan op 'private' en vraag je vrienden hetzelfde te doen. Blokkeer zo nodig je ex (en zijn of haar vrienden).

Bewaar alle dreigbrieven en hatemail van je vroegere datingpartner of liefdesrelatie. Dit kunnen bewijsmiddelen zijn als je aan de rechtbank een straatverbod of gebiedsverbod voor je ex moet vragen of als er andere maatregelen nodig zijn.

Overweeg therapie om een volgende gewelddadige relatie te voorkomen

Als je eenmaal een keer in een gewelddadige relatie bent beland, is het risico groot dat je bij een volgende date of verkering weer in soortgelijke situatie terechtkomt. Een goede psychotherapeut kan je helpen om dit risico te minimaliseren zodat je een volgende keer wel een geschikte datingpartner of verkering vindt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om een relatie te beëindigenRedenen om een relatie te beëindigenSoms heb je het gevoel dat je vast zit in een relatie en twijfel je of de relatie het nog wel waard is. Elke relatie ken…
Kenmerken en signalen van een slecht huwelijk of relatieKenmerken en signalen van een slecht huwelijk of relatieJe hebt relatieproblemen en je relatie of huwelijk zit in grote moeilijkheden. Je vraagt je af of je moet blijven of dat…
Hoe maak je een einde aan een relatieHoe maak je een einde aan een relatieWanneer je besluit om een relatie te beëindigen, dan kan wat volgt een moeilijke, soms martelende reeks van gebeurteniss…
Tips bij een relatie verbreken/het uitmakenHet breken van relaties is net zo oud als het aangaan van relaties. Het zit in onze menselijke aard, wij blijven niet on…

Herfst- of winterdipHerfst- of winterdipEr zijn allerlei verschillende namen voor, maar waar het op neerkomt is dat je - gebonden aan het seizoen dat alles er n…
Een goed humeurEen goed humeurHet blijft toch apart dat niemand er voor kiest om met een zuur humeur rond te lopen, maar als men er iets aan moet doen…
Bronnen en referenties
  • Breaking Up Can be Hard to Do; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 4 december 1998; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus, 2013;
  • http://goaskalice.columbia.edu/breaking-can-be-hard-do
  • How Soon Can I Date After a Break-Up?; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 28 juli 2000; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus 2013; http://goaskalice.columbia.edu/how-soon-can-i-date-after-break
  • Breaking Up—Hard, but not Impossible, to Do; Kim Hays ; http://counseling.illinoisstate.edu/downloads/coping-break_up_hard_not_impossible.pdf
  • Break-Up Etiquette 101; The Serial Monogamist; 4 maart 2011; http://daily.swarthmore.edu/2011/03/04/breakup-etiquette/
  • Breaking Up and Moving On; http://dsa.csupomona.edu/vpwrc/Breaking_Up.asp
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 27-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.