Dating voor mensen met een beperking - tips en advies

Dating voor mensen met een beperking - tips en advies Voor sommige mensen is daten makkelijker dan voor anderen. Je ontmoet bijvoorbeeld iemand in de kroeg, raakt aan de praat en voor je het weet heb je telefoonnummers uitgewisseld. Maar hoe vind je iemand als daten voor jou niet zo makkelijk gaat? Mensen zijn geneigd toch eerder naar het uiterlijk te kijken om een eerste indruk van iemand te vormen. Als je bijvoorbeeld een beperking hebt of gehandicapt bent, dan kan dit je al snel onzeker maken. Maar zoals men zegt: op ieder potje past een dekseltje! Hier de beste tips voor dating voor mensen met een beperking.

Word lid van een datingsite

Online dating is misschien wel de beste manier om te beginnen, zeker als je wat onzeker bent. Hier heb je de mogelijkheid om elkaar eerst wat beter te leren kennen, alvorens je elkaar in reallife ziet. Er zijn vele websites, die (gratis) online dating aanbieden. Er bestaan zelfs speciale datingsites die zich richten op dating voor mensen met een beperking. Het voordeel van deze dating websites, ten opzichte van reguliere datingsites, is dat je niet onzeker hoeft te zijn over je beperking. Immers, mensen die zich inschrijven bij deze sites, hebben zelf een beperking of zijn mensen die een beperking niet als een belemmering zien in de liefde.

Sta open voor anderen

Leven met een beperking kan er soms voor zorgen dat je de nodige bewijsdrang voelt. Bewijzen aan je familie en vrienden dat je alles nog kunt wat je wilt. Deze drang naar onafhankelijkheid kan ervoor zorgen dat je een aversie ontwikkelt tegen medelijden. En als gehandicapte weet je als geen ander medelijden te herkennen. Helaas kan dit in sommige gevallen een valkuil zijn in een relatie. Mensen weten vaak niet hoe ze moeten reageren op iemand met een beperking, totdat ze je beter leren kennen en kennismaken met je persoonlijkheid. In het begin kan dit ervoor zorgen dat het lijkt alsof mensen medelijden met je hebben, omdat dit voor jou zo gewoon is. Wees dus niet te kritisch en wees open. Niemand kan inschatten in het begin wat voor invloed jouw handicap of beperking heeft op jouw leven. Dat kan pas op het moment dat mensen je beter leren kennen.

Lach, ook bij gênante momenten

Probeer te lachen, ook als er een gênante situatie ontstaat. Daten en relaties brengen twee mensen dichter bij elkaar dan iemand met een beperking gewend is. Je kwetsbaar opstellen is misschien niet iets wat je graag doet. Soms heb je zelfs een muur om je heen gebouwd en kost het tijd en moeite om daardoor heen te komen. Het goede nieuws is dat een goede relatie je onzekerheid weg kan nemen. Het slechte nieuws is dat, voordat je dat kunt bereiken, er vele gênante momenten zullen plaatsvinden. Het beste kun je deze momenten met een lach te bestrijden. Lachen kan er namelijk voor zorgen dat de situatie minder gênant wordt en je toont de ander dat je een gevoel voor humor hebt. Bovendien kun je laten zien dat je op een goede manier met jouw beperking om kunt gaan. Een vrolijk, spontaan iemand die graag lacht is natuurlijk veel leuker om mee om te gaan dan iemand die liever verdrinkt in zelfmedelijden.

Interesse vs. verliefdheid

Leer het verschil kennen tussen interesse en verliefdheid. Als je gehandicapt bent, dan betekent niet dat je iedereen die interesse toont, leuk moet vinden. Misschien kun je die drang wel voelen, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met daten. Soms kun je zo verblind raken door de aandacht dat je de realiteit vergeet. Ook al heb je een beperking, dat betekent niet dat je minder bent dan anderen. Jij hebt net zoveel recht op liefde als ieder ander en daarbij mag je ook eisen stellen.

Laat je niet gebruiken

Laat het niet toe dat anderen misbruik van je maken. Er zijn, helaas genoeg, mensen in deze wereld die niet altijd het beste met je voor hebben. Zeker als je onzeker en kwetsbaar bent, kun je een makkelijk slachtoffer worden. Deze mensen doen alsof je ze leuk en aardig vinden, maar hebben ondertussen een ander doel voor ogen. Soms vragen ze je om geld of onderdak. Vergeet niet dat een goede relatie van twee kanten moet komen. Als je het gevoel dat jij de enige bent die geeft, dan moet je eens kritisch naar je relatie kijken. Bespreek de situatie ook met goede vrienden en familie. Zij kennen je immers het beste en kunnen je advies geven. Als je vrienden en familie ook het idee hebben dat je wordt gebruikt, dan zullen ze jou dat laten weten.

Daten is leuk

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: daten is leuk. Daten betekent niet automatisch dat er een liefdesrelatie uit voortvloeit, maar wellicht kan iemand een goede vriend(in) worden. Het leren kennen van nieuwe mensen is leuk. Je zult zien hoe vaker je het doet, hoe makkelijker je het afgaat. Daten is voor jou net zo spannend als voor jouw date. Maak er een leuke dag van en geniet!

Inspiratie nodig?

Wil je meer ervaringen lezen of zien, bekijk dan eens het BNNVARA-programma Dateables. In dit programma gaan mensen met een beperking op zoek naar een partner. Ze laten hun verhaal zien en vertellen hun ervaringen met dating als gehandicapte. Waar lopen zij bijvoorbeeld tegenaan? Je kunt zien hoe hun dates verlopen en wat zij en hun dates van de afspraak vonden.
© 2013 - 2024 Anna1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…
Dé oplossing tegen onzekerheid tijdens het datenDé oplossing tegen onzekerheid tijdens het datenBen je onzeker als je met iemand aan het daten bent? Ontdek hét geheim tegen onzekerheid tijdens het daten en laat je ni…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Daten met een chronische ziekteDaten met een chronische ziekteDaten is leuk. Nieuwe mensen leren kennen, gezellige dingen doen en ondertussen je kans op het vinden van een fijne part…

Tips voor succesvol datenTips voor succesvol datenDoorgaans ga je uit daten om iemand beter te leren kennen en te ontdekken of je met hem of haar de rest van je leven wil…
Tips voor als je het wilt uitmaken met je date of verkeringTips voor als je het wilt uitmaken met je date of verkeringWat je op school niet leert, is hoe je op een fatsoenlijke manier een einde maakt aan een romantische vriendschap. En da…
Bronnen en referenties
  • www.disabled-world.com
  • www.theguardian.com
  • Forums.plentyoffish.com
Anna1985 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.