Tips voor als je gedumpt bent

Tips voor als je gedumpt bent Als je gedumpt wordt door je date, verkering of liefdesrelatie, komt dat altijd aan als een harde klap, ook al zag je het al min of meer aankomen. Misschien wil je erachter komen waarom je bent gedumpt. Is het belangrijk om de echte reden te weten? Als je datingrelatie of je verkering wordt verbroken, kun je je daar diep ongelukkig over voelen. Hoe kom je er weer bovenop? Wat zeg je tegen je omgeving over het feit dat je relatie uit is? Wanneer ben je eraan toe om weer te gaan daten?

Gedumpt worden, komt hard aan

Soms word je geconfronteerd bent met het feit dat je vriend of vriendin geen heil meer ziet in een verdere romantische relatie met jou. Je voelt je dan mogelijk eenzaam en afgewezen. Hoe langer je relatie heeft geduurd, des te harder komt de klap aan. Vooral als jijzelf nog steeds verliefd bent. Misschien twijfel je aan jezelf en vraag je je af of er iets mis met jou is. Of dat je op een of andere manier tekortgeschoten bent. Of dat je een stommiteit hebt begaan waardoor je verkering of datingpartner geen zin meer had om met jou verder te gaan. Het is uitermate pijnlijk als je nog om iemand geeft, terwijl de ander zonder jou door het leven wil gaan.

Is het belangrijk te achterhalen wat de echte reden is?

Misschien heb je, toen je te horen kreeg dat de ander niet met jou verder wilde gaan, gevraagd wat er aan de hand was. De kans bestaat dat je een ontwijkend antwoord kreeg.

Als je denkt dat er een akelig misverstand in het spel is, kun je daar eventueel alsnog specifiek naar vragen. Maar bedenk dat de ander al de knoop heeft doorgehakt en heeft gekozen voor een toekomst zonder jou.

Waarschijnlijk zaten er meer dingen niet goed in jullie liefdesrelatie, want anders had je datingpartner of verkering zekerheidshalve eerst uitgezocht of er in dat ene geval sprake kon zijn van een misverstand. Zijn of haar liefde voor jou is voorbij en daar kun je je alleen maar bij neerleggen.

Hoe kom je de klap te boven?

Nadat je te horen hebt gekregen dat je vriend met jou geen gezamenlijke toekomst ziet zitten, kan je trots en zelfvertrouwen een flinke deuk hebben opgelopen. Ook al besef je dat het in de praktijk heel gebruikelijk is dat een stel op een gegeven moment niet kiest voor samenwonen of trouwen, maar voor uit elkaar gaan. Er zijn maar weinig mensen die al met de eerste of tweede persoon met wie ze daten uiteindelijk kiezen voor een toekomst voor twee.

Zeker als je al langer intensief met elkaar omging, kan het te horen krijgen dat je romantische relatie voorbij is, je tot op je bot raken. Je hebt misschien het gevoel dat je gebruikt bent. Mogelijk ben je afwisselend boos of verdrietig.

Of je kunt maar niet begrijpen waarom je aan de kant bent geschoven terwijl voor jouw gevoel de dingen juist zo goed liepen. Probeer de vraag van het 'waarom' los te laten, want vermoedelijk weet ook je ex niet het wezenlijke antwoord (aan het te weten komen van enkele afzonderlijke factoren die mogelijk een rol hebben gespeeld, heb je minder dan niets).

Praat jezelf niet de put in met overmatig kritische gedachten over jezelf. En maak jezelf liever ook niet boos over het feit dat je datingpartner of verkering een punt achter jullie relatie heeft gezet. Daarmee kom je geen stap verder.

Het feit dat het daten met je vriend uiteindelijk niet tot een huwelijk of samenleven heeft geleid, zegt meer over de aard van jullie vroegere liefdesrelatie dan over een van jullie.

Kijk liever om je heen naar je netwerk van vrienden en andere mensen die jou willen steunen in deze moeilijke tijd. Je ontdekt dan dat veel mensen om je geven en jou als een waardevol mens beschouwen.

Zin om je voormalige vriend of vriendin terug te pakken?

Hoe begrijpelijk het ook is dat je woedend bent over het feit dat je bent gedumpt door je vaste dating partner of liefdesrelatie en dat je het liefst zoete wraak wilt nemen, je schiet er niets mee op. Je relatie is voorbij. Er is helemaal niets waarmee je je voormalige datingpartner of verkering terugkrijgt.

Als je je wrokgevoelens koestert, blijf je emotioneel verbonden met je ex en ontzeg je jezelf de kans om de afgelopen periode af te sluiten en met frisse blik weer om je heen te gaan kijken naar iemand die wel goed bij je past.

Bedenk bovendien dat ook een eenmalige, al dan niet geslaagde wraakactie jou een (langdurig) slechte naam kan bezorgen, hetzij door roddels die jouw actie flink opblazen, hetzij doordat de feiten voor zich spreken. Zeker in dit internettijdperk is het van belang je goede naam niet door een emotionele opwelling schade te doen berokkenen.

Probeer ten minste enkele weken niet te komen op de plekken waar je vermoedt dat je ex zich ophoudt. Dat geeft zowel jou als je ex de gelegenheid om de dingen te laten bezinken en emotioneel afstand van elkaar te nemen.

Wat zeg je tegen je omgeving over het uit elkaar gaan?

Misschien heb je te maken met nieuwsgierige mensen. Hen hoef je geen tekst en uitleg te geven. Je kunt eenvoudigweg volstaan met een formulering in de trant van: 'Ja, we zijn uit elkaar en ik praat er liever niet over. Bedankt voor je begrip.'

Natuurlijk kun je tegen je beste vriend of vriendin vertellen wat je op je hart hebt, dat wil zeggen als je eraan toe bent. Aan hen je hart luchten zonder dat je bang hoeft te zijn voor roddels, kan jou helpen om een en ander te verwerken.

Wanneer ben je er klaar voor om weer te gaan daten?

Als je aan de kant bent gezet, maar je denkt nog dagelijks intensief aan je ex en je kunt eigenlijk nog niet goed geloven dat je romantische relatie echt voorbij is, maak je in wezen een soort rouwperiode door. Dan is het waarschijnlijk nog te vroeg om weer aan het daten te gaan.

Nadat je gedumpt bent, heb je tijd nodig om de dingen voor jezelf op een rijtje te zetten en misschien je zelfvertrouwen opnieuw op te bouwen als dat door de gang van zaken een lelijke deuk had opgelopen.

Er is geen vaste termijn die mensen nodig hebben om geestelijk een periode van hun leven, zoals de periode van daten of vaste verkering met een bepaald persoon af te sluiten. Een vuistregel is misschien nog dat hoe langer je een romantische relatie hebt gehad, des te langer je nodig hebt om er overheen te komen, maar nogmaals, er bestaan geen harde regels voor.

Er bestaan ook geen vaste regels waaruit je kunt afleiden dat je helemaal klaar bent om opnieuw te gaan daten. In elk geval is het verstandig om na een verbroken liefdesrelatie een time-out te nemen en je relaties met kennissen en vrienden te intensiveren, misschien een leuke cursus te gaan volgen of lid te worden van een vereniging waarvan de leden gezamenlijke activiteiten ondernemen. Op die manier leer je op een natuurlijke manier mensen kennen met een soortgelijke belangstelling als jij. Misschien wil je na enige tijd met een van hen daten. Of je zoekt bijvoorbeeld via het internet een potentiële partner om weer mee te daten.

Bedenk dat je hoe dan ook een en ander van je datingperiode of verkering hebt geleerd over jezelf. Die kennis is waardevol voor de rest van je leven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als je twijfelt over je date of verkeringAls je twijfelt over je date of verkeringSoms heb je enkele fijne dates met een leuke man of vrouw gehad. Misschien is er zelfs al sprake van verkering. Maar dan…
Gedumpt worden in de relatie: Wat zijn de signalen?Gedumpt worden in de relatie: Wat zijn de signalen?Je bent verliefd en alles gaat perfect. Je hebt niets in de gaten, omdat er ook niets is om in de gaten te houden. Ineen…
Tips bij een relatie verbreken/het uitmakenHet breken van relaties is net zo oud als het aangaan van relaties. Het zit in onze menselijke aard, wij blijven niet on…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…

Dating voor mensen met een beperking - tips en adviesDating voor mensen met een beperking - tips en adviesVoor sommige mensen is daten makkelijker dan voor anderen. Je ontmoet bijvoorbeeld iemand in de kroeg, raakt aan de praa…
Flirten doe je zoFlirten doe je zoJe vindt iemand leuk, maar je weet gewoon niet hoe je zijn of haar aandacht weet te krijgen? Of beter, je bent al een la…
Bronnen en referenties
  • Breaking Up Can be Hard to Do; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 4 december 1998; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus, 2013;
  • http://goaskalice.columbia.edu/breaking-can-be-hard-do
  • How Soon Can I Date After a Break-Up?; Ask Alice!; oorspronkelijk gepubliceerd op 28 juli 2000; voor het laatst geactualiseerd op 2 augustus 2013; http://goaskalice.columbia.edu/how-soon-can-i-date-after-break
  • Breaking Up—Hard, but not Impossible, to Do; Kim Hays ; http://counseling.illinoisstate.edu/downloads/coping-break_up_hard_not_impossible.pdf
  • Break-Up Etiquette 101; The Serial Monogamist; 4 maart 2011; http://daily.swarthmore.edu/2011/03/04/breakup-etiquette/
  • Breaking Up and Moving On; http://dsa.csupomona.edu/vpwrc/Breaking_Up.asp
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 03-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.