Ik neem ontslag! Wat zijn de gevolgen van ontslag nemen?

Ik neem ontslag! Wat zijn de gevolgen van ontslag nemen? Er zijn meerdere omstandigheden op het werk, waarbij je ontslag wilt nemen. Je kunt niet door dezelfde deur met je baas, je hebt ergens anders betere mogelijkheden of je ziet het niet meer zitten binnen je baan. Dit zijn enkele voorbeelden, waarom je ontslag zou kunnen nemen. Wat zijn de consequenties van ontslag nemen, wat zijn de gevolgen voor bijvoorbeeld een uitkeringsaanvraag en waar moet je verder zoal op letten?

Ik neem ontslag, gevolgen ontslag nemen!


De proefperiode

Iedere baan is anders en daarom wordt standaard een proefperiode in acht genomen. Dit is de termijn waarbinnen een werknemer bij een nieuwe baas de functie even mag uitproberen. Het kan namelijk zijn dat het werk door de werknemer of de arbeidsresultaten door de werkgever niet goed worden bevonden. Deze tijd wordt dus gebruikt om elkaar af te tasten en of het allemaal wel bevalt. Mocht dit niet zo zijn dan kan het arbeidscontract zonder consequenties worden ontbonden. Het enige gevolg zou kunnen zijn dat de werknemer onvoldoende arbeidsverleden heeft opgebouwd, waardoor je geen uitkeringsrechten heeft. Oftewel je kunt zonder WW-uitkering op straat staan en bij geen vervangend werk moet terugvallen op een bijstandsuitkering. Dit houdt in dat je zo goed als mogelijk de proefperiode moet doorkomen, zodat de contractuele voorwaarden goed van kracht worden en er minimaal een half jaar bij deze werkgever wordt gewerkt. Neem je dan ontslag dan heb je altijd minimaal drie maand recht op een WW-uitkering.

Met wederzijds goedvinden

Indien je als werknemer aangeeft dat je ontslag neemt waarbij je rekening houdt met de wettelijke opzegtermijn, dan gaat de werkgever hier standaard mee akkoord. Dit principe heet ontslag met wederzijds goedvinden, waarbij geen aanvullende voorwaarden aan het ontslag worden gesteld. Het houdt in dat er wederzijds geen aanvullende eisen kunnen worden opgelegd, zodat het contract probleemloos kan worden ontbonden. Deze methode van werken wordt normaal toegepast, indien de werknemer een nieuwe baan heeft gevonden met betere kansen.

Opletten: ontslag bedrijfseconomische redenen

Zodra een onderneming in financiële moeilijkheden komt, bestaat de kans dat het failliet gaat. Om dat te voorkomen dienen er personeelsleden te worden ontslagen. Dit is ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en dient zodanig vastgelegd te zijn in het beëindigingsovereenkomst. Om kosten voor ontslagvergoeding te vermijden kan het voorkomen dat het wordt omschreven als ontslag met wederzijds goedvinden. Dit is de reden waarom je nooit zomaar het onbindingscontract moet ondertekenen. Laat het document altijd checken door een advocaat voor ontslagrecht. Je hebt namelijk wel recht op ontslagvergoeding, waarbij de wettelijke opzegtermijn voor de werkgever geldt. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor de uitkeringsaanvraag bij het UWV. Let dus altijd op!

Direct een andere baan

Heb je een andere functie gevonden met betere kansen, dan is het logisch dat je afscheid neemt van je vorige baas. Zeg je het ontslag aan dan moet je met het volgende rekening houden:
  • zeg het ontslag aan voor de eerste van de volgende maand. Vanaf die datum gaat de teller lopen en moet je een maand in acht nemen voor de wettelijke opzegtermijn. Mocht in het arbeidscontract vermeld staan dat het langer is dan moet je daarmee rekening houden;
  • houdt de wettelijke opzegtermijn altijd goed in de gaten en leg het schriftelijk vast;
  • je bent niet verplicht om aan te geven waarom je weg gaat, maar soms is het wel zo vriendelijk;
  • geef je ontslagbrief altijd af via de receptie, zodat er een ontvangstdatum op staat. Laat er eventueel een kopie van maken inclusief die stempel om zekerheid te hebben. Zo voorkom je dat er twijfel bestaat over de aankomstdatum van je brief;
  • vermeld aan je nieuwe werkgever wanneer jij verwacht te kunnen beginnen, rekening houdend met voorgenoemde opzegtermijn.

Een uitkering moeten aanvragen

Het kan voorkomen dat werknemer en werkgever het beide eens zijn, dat de wegen beter uit elkaar kunnen gaan. Het ontslag is met wederzijds goedkeuren voltrokken, waardoor de werknemer na een maand al op straat kan komen te staan. Mogelijk is een nieuwe baan nog niet gevonden en dus moet er een uitkeringsaanvraag worden gedaan. Daartoe kun je terecht bij het Werkbedrijf van het UWV. Vaak kun je dit met je DigiD code online regelen. Omdat je akkoord bent gegaan met het ontslag zal het UWV jouw aanvraag ook anders behandelen, wegens de van toepassing zijnde fictieve opzegtermijn.

Fictieve opzegtermijn en ontslag nemen

Kom je na een ontslag met wederzijds goedvinden werkloos thuis te zitten, dan heb je wel recht op een WW-uitkering. Je moet daartoe minimaal aan de vereisten voldoen. Heb je de afgelopen 36 weken minimaal 26 weken gewerkt, dan heb je recht op drie maand uitkering. Heb je verder meer dan vijf jaar gewerkt dan heb je per gewerkt jaar een maand uitkering erbij. Daartoe kun je bij het UWV een uitkeringsaanvraag doen. Hieraan zit echter één maar! Je bent akkoord gegaan met het ontslag, waarbij de opzegtermijn slechts één maand betreft. Ben je langer dan vijf jaar bij de werkgever in dienst geweest, dan is de opzegtermijn voor de werkgever per vijf gewerkte jaren een maand extra. Dit gaat door tot een maximum van vier maand. Oftewel er zit een hiaat tussen de wettelijke opzegtermijnen. Het UWV zal de fictieve opzegtermijn aanhouden, waardoor je mogelijk moet wachten tot de uitkering wordt uitbetaald. In de tussentijd ben je wel verplicht om te gaan solliciteren, zodat je mogelijk voor de uitkering reeds een baan vindt.

Ontslag bij ziekte aanzeggen!

Ben je ziek of zit je wegens psychische druk van je baas thuis dan moet je NOOIT ontslag nemen. Je hebt namelijk conform de Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte (WULBZ) recht op zeventig procent van je laatstverdiende salaris over een periode van maximaal twee jaar. Oftewel je werkgever is verplicht jouw inkomen door te betalen, zodat jij van je aandoening kunt herstellen. Laat je dus nooit verleiden door de werkgever of wie dan ook om ontslag te nemen. De WULBZ tezamen met de Wet Verbetering Poortwachter beschermen jouw belangen als je ziek thuis zit. Uiteraard dien je wel via de ARBO arts of bedrijfsarts aan te tonen dat je langdurig ziek of overspannen thuis bent.

Heb je twijfels omtrent je situatie binnen het bedrijf, laat je dan informeren door de vertrouwenspersoon. Zo kun je zekerheid krijgen omtrent jouw functioneren, waarnaast ook problemen uit de weg kunnen worden geholpen. Werkgevers willen best helpen mits de problemen bekend zijn. Het kan vermijden dat je door “de druk” zelf ontslag neemt.

Lees verder

© 2013 - 2025 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opzegtermijn arbeidsovereenkomst werkgever en werknemerAls de werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er een opzegtermijn in acht worden genomen. In…
Wat te doen bij ontslag?Wat te doen bij ontslag?De werknemer wordt beschermd tegen de werkgever. Hierdoor kan de werkgever een werknemer niet zomaar ontslaan. Er zijn e…
Beëindigen van een arbeidsovereenkomstIn crisistijd krimpen veel bedrijven in. Het personeel is vaak een grote kostenpost, personeel dat geen werk heeft een n…
Ontslag nemen: Rechten en plichtenJe kunt vrijwillig ontslag nemen, of omdat er sprake is van een conflict. Hoe doe je dat precies en wat zijn je rechten…

Verandervermogen van werknemersReorganisaties bij bedrijven zijn meer regel dan uitzondering. Als organisaties niet structureel mee veranderen met de m…
Sollicitatiegesprek: zo scoor je optimaal!Sollicitatiegesprek: zo scoor je optimaal!Voor de meeste werkzoekenden is het sollicitatiegesprek een en al stress. Zonder reden, want wie zich bij het huidige aa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Julos, Rgbstock
Reactie

Henk van Woudenberg, 12-07-2017
Hallo,

Helder artikel. Ik heb een vraag: Ik heb ontslag genomen per 1 september 2017. Als ik in de periode tot aan het einde van mijn aanstelling ziek wordt, wat gebeurt er dan? Lopen je rechten dan door tot 1 september of nog langer?

m. vr. gr. HvQ. Reactie infoteur, 12-07-2017
Als het ontslag genomen reeds is aanvaard, dan gaan de rechten niet verder dan 1 september. Het is dan wel de verantwoordelijkheid van de werkgever om een "ziek uit dienst melding" te doen bij het UWV om de juiste WGa uitkering te krijgen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.