Verzuim, ziekte, afmelden: de invloed op inkomen en ontslag
Een keer je niet goed voelen kan iedereen overkomen. Een griepje of heb je iets anders opgelopen, het kan er aanleiding voor zijn dat je je ziek meldt. Hoe goed een persoon zich voelt hangt van vele factoren af. Het weer, de werkdruk, de eigen weerstand, hoe goed men met collega’s of de baas om kan gaan, enzovoorts. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je vindt dat je je ziek wilt melden, echter het moet wel aan de eisen voldoen. Welke redenen zijn wel of niet acceptabel voor ziekmelding en wat voor invloed heeft verzuim op inkomen en ontslag?
Invloed verzuim, ziekte en afmelden
Verzuim
De tegenhanger van een ziekte is
verzuim om naar het werk te gaan. In dat geval is er geen aantoonbare reden, waarom de werknemer niet op het werk verschijnt. Bekende voorbeelden zijn dronkenschap of een kater, wegens een late “voetbal” avond of persoonlijke problemen. De stap is snel genomen om jezelf even af te bellen, zodat je een dagje kunt bijkomen. Dit is uiteraard niet waarvoor ziekmelding bedoeld is, echter toch maken velen er gebruik van. Indien het structureel voorkomt kan het binnen de registratie van de werkgever opvallen, waardoor maatregelen kunnen worden genomen. Laat je geen verbetering zien dan kan ontslag volgen. Wanneer is ziek je melden wel toegestaan en wat voor rechten heb je als er sprake is van een langdurige afwezigheid?
Problemen op het werk
Omdat personeel samen moet werken, kunnen er onderling fricties ontstaan. Werknemers die niet goed met elkaar om kunnen gaan, kunnen voor veel ongenoegen en
stress op de werkvloer zorgen. Het is daartoe voor de werkgever van belang dat er een actief beleid wordt gevoerd, zodat iedereen op een prettige manier kan werken. Daarnaast dient er een centraal aanspreekpunt te zijn, zodat problemen kunnen worden behandeld. Heeft het personeel niet de mogelijkheid om via die uitlaatklep toestanden aan te geven, dan kunnen problemen groeien en escaleren tot een arbeidsconflict. Daardoor bestaat de kans dat die werknemer thuis komt te zitten.
Psychische druk baas
Voorgaande kan inhouden dat de
psychische druk vanuit je werkgever dermate groot is, dat je liever thuis wilt blijven. Er moet een goede oplossing worden gevonden, zodat je op een goede manier zonder problemen je werkzaamheden kunt hervatten. Is er echter een conflict met de baas dan kan het voorkomen dat je je niet meer welkom en angstig voelt. De geestelijke druk is hoog en dus is het verstandig om rust te nemen. Ga daartoe altijd naar de bedrijfsarts of ARBO arts, zodat staat geregistreerd waarom je thuis zit. Je mag niet lijden door psychische druk vanuit de baas en daar heb je tijd voor nodig.
Burn-out gevoel en gestrestheid
Je hebt je altijd voor de honderd procent ingezet voor het werk en de onderneming. Met de tijd heb je veel werk met plezier uitgevoerd, echter de druk is geleidelijk aan te hoog geworden. Het optimisme lijkt tussen je vingers weg te glijden, waarbij de tevredenheid van je baas daalt. Je luistert minder of niet meer naar collega’s en hebt in toenemende mate last van stress. Een gespannen lichaam en geestelijk moe zijn, zorgt ervoor dat je in een negatieve spiraal bent terechtgekomen. Een
burn-out is een ernstige aandoening, waarbij privé problemen en
werkdruk dermate grote impact hebben dat je het niet meer aan kunt. Vaak word je door de bedrijfsarts of ARBO arts naar huis gestuurd, zodat je langdurig kunt herstellen. Meestal worden anti-depressiva voorgeschreven.
Langdurig thuis zitten
Ernstig ziek zijn heeft een grote invloed op je leven. Consequentie is dat het werkende bestaan op een laag pitje komt te staan, zodat alle aandacht aan herstel kan geven. Vaak is het voor de werkgever duidelijk dat je moet herstellen, omdat de bedrijfsarts het specifiek adviseert. Daartoe is eveneens de Wet Loondoorbetalingsverplichting bij Ziekte opgesteld, waarmee de zieke werknemer recht heeft op maximaal twee jaar
loon doorbetaling van minimaal zeventig procent van het laatstverdiende salaris. Het geeft de gelegenheid om compleet te herstellen, zonder dat je als werknemer je baan in de tussentijd verliest.
Overleg met je werkgever
Ziek zijn doe je niet voor je plezier. Het doel van de werkgever is uiteraard dat je zo snel als mogelijk weer aan het werk komt. Iets onder de leden hebben verdient tijd voor herstel. De werkgever heeft niets aan een half zieke werknemer, die toch aan het werk gaat. Je loopt namelijk kans dat je door slecht herstel vaker ziek wordt. Geef de tijd aan herstel, zodat je zelf maar ook de werkgever daarvan met de tijd profiteert. Ben je ook werkelijk ziek zorg er dan voor dat je het meldt zodat je kunt uitzieken. Betreft het een meer ernstige aandoening laat je dan eveneens medisch beoordelen voor de bedrijfsarts.
Loon, ontslag en uitkering
Zoals gezegd heb je twee jaar recht op loon bij ziekte. In de tussentijd moet je wel meewerken aan een herintegratie traject aangezien je mogelijk deels arbeidsgeschikt bent naast je ziekte. Vaak kun je aangepast werk voor een aantal uren per dag of per week uitvoeren. Na twee jaar heeft de werkgever niet meer de verplichting om je
salaris door te betalen. Er kan dan een compenserende uitkering bij het UWV worden aangevraagd. Je komt daardoor in de WIA terecht. Zo heb je gedurende je ziekte altijd voldoende inkomen. Let wel je kunt nooit ontslagen worden omdat je ziek bent.
Lees verder