Loondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslag

Loondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslag Zit je ziek thuis dan kun je niet ontslagen worden omdat je ziek bent. De Wet Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte legt vast, dat je voor een periode van maximaal twee jaar loon krijgt doorbetaald. Dit is via de wet geregeld, zodat je als werknemer de kans krijgt om te herstellen van je ziekte. Waar moet je zoal rekening mee houden als je ziek thuis zit en wat houdt de loondoorbetalingsverplichting verder in?

Loondoorbetalingsplicht


Ziekte is geen ontslag

Ben je ziek geworden tijdens je werkende bestaan, dan hoef je je geen zorgen te maken of je ontslagen gaat worden. De Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte is in het leven geroepen om de zieke werknemer te beschermen zodoende dat de werkgever wordt verplicht om voor jou te zorgen. Deze wet schrijft namelijk voor dat je als zieke werknemer tot op twee jaar recht hebt op loondoorbetaling, omdat je ziek bent geworden. Dit betekent dat je wegens je ziekte minimaal 70% van het laatstverdiende loon doorbetaald moet krijgen. Veelal is het echter zo dat ondernemingen en instellingen het loon tot op 100% van het laatstverdiende loon doorbetalen.

De Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte

De WULBZ beschermt de zieke werknemer. Een zieke werknemer kan dus niet zomaar ontslagen worden omdat de werknemer ziek is. Kom je in een situatie dat je ziek thuis zit dan mag je werkgever je niet ontslaan. Dit geldt tevens indien het verzuim is ontstaan ten gevolge van een arbeidsconflict. De psychische druk kan dan namelijk te groot zijn om te werken en daarmee zit je op doktersadvies thuis. Krijg je wel te maken met een ontslag wegens ziekte dan sta je als zieke werknemer volledig in je recht. De werkgever heeft de verplichting wegens de loondoorbetalingsverplichting om je te ondersteunen tijdens je ziekte door tijd te geven voor herstel.

Herplaatsingsplicht

Om de band met de werkgever en de taken behorende bij de functie niet te vergeten is de werkgever verplicht om de zieke werknemer een passende tijdelijke functie te geven. Het gaat hier om aangepaste taken geschikt voor de minder arbeidsgeschikte zieke werknemer. Een zieke werknemer is namelijk deels arbeidsongeschikt, maar dat houdt eveneens in dat de zieke werknemer ook deels arbeidsgeschikt is. De Wet Verbetering Poortwachter bepaalt dat aan zieke werknemers de kans moet worden gegeven om werk te verrichten binnen de organisatie passend bij de capaciteiten van de zieke werknemer. De werknemer moet worden herplaatst.

Je moet meewerken aan herplaatsing

Doet je werkgever de moeite om geschikt werk binnen de organisatie te vinden dan ben je verplicht om dat werk te doen. Uiteraard moet het werk passen bij de mate van je arbeidsongeschiktheid en je verdere fysieke gesteldheid. Het is namelijk zo dat je na twee jaar loondoorbetaling bij voortdurende ziekte in de ziektewet kunt komen. Het is daarbij wel dat de werkgever moet aantonen dat jij en de werkgever voldoende inspanning hebben getoond voor het werkelijk verkrijgen van een herplaatsingsplek alsmede het uitvoeren van de bijbehorende werkzaamheden. Dit is van belang omdat je na twee jaar door het UWV wordt gekeurd om toegelaten te worden tot de ziektewet om via die weg een uitkering te krijgen. Bij onvoldoende aangetoonde inspanning kan het zijn dat de werkgever wordt verplicht om de loondoorbetalingsplicht langer door te zetten.

Redenen waarbij een zieke werknemer wel ontslagen kan worden

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de WULBZ. De volgende redenen kunnen er aanleiding voor zijn om geen loon doorbetaald te krijgen.

Failliet

Het kan namelijk zijn dat een onderneming failliet raakt, dan is het noodzaak om de balans baten en schulden te vereffenen. Een zieke werknemer is in dat geval van ondergeschikt belang wegens de Faillissementswet. De zieke werknemer komt in dat geval rechtstreeks in de ziektewet. Zorg er als zieke werknemer dan voor dat je de reden van je ontslag helder en concreet op papier hebt staan zodat je in aanmerking kunt komen van een ziektewet uitkering.

Dringende reden

Een andere reden dat je wel kunt worden ontslagen als zieke werknemer is als je een onwettige of misdadig feit hebt gepleegd op je werk. De werkgever is dan in staat om je als zieke werknemer de laan uit te sturen. De reden van ontslag moet dus dringend genoeg zijn om je als zieke werknemer te ontslaan.

Ziek thuis zitten

Het kan ook zijn dat de werkomstandigheden dermate verslechterend voor de gezondheid zijn dat het beter is dat de zieke werknemer thuis zit. Veelal komt het er dan op neer dat de werknemer betaald thuis zit zonder dat de herplaatsingsplicht vanuit de werkgever van toepassing is.

Eigen keuze

De laatste reden dat je ontslagen kunt worden is omdat je dat als zieke werknemer tijd wilt spenderen aan je eigen herstel zonder dat je verplichtingen jegens je werk hebt.

Haal je recht bij dreigend ontslag en ziekte

Kom je in de omstandigheid dat je thuis ziek zit, dan heb je recht op loondoorbetaling. Weigert je werkgever dit te doen, dan sta je wegens de WULBZ volledig in je recht. Laat je juridisch bijstaan om je gelijk te halen. De werkgever mag je immers nooit ontslaan, omdat je ziek bent.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte en re-integratieZiekte en re-integratieHoe verloopt het re-integratietraject van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer? Volgens de Wet Verbetering Poortwac…
Verzuimregistratie bespaart op werknemersonkostenVerzuimregistratie bespaart op werknemersonkostenGedurende het werkende bestaan van personeel raakt men ziek en wordt men veelal weer beter. De gezondheid is een duur go…
Help! Mijn werknemer is ziek! Wet verbetering PoortwachterHelp! Mijn werknemer is ziek! Wet verbetering PoortwachterElke werknemer is wel eens een paar dagen ziek. Op zich hoeft dat niet tot problemen te leiden. Toch is het belangrijk o…
Laag ziekteverzuim percentage door slechte economieLaag ziekteverzuim percentage door slechte economieGaat het goed met een bedrijf of economie dan nemen we het er allemaal van. Maar als het slecht gaat dan moet de broekri…

Samen met de buren een goede, nieuwe oprit aanleggenSamen met de buren een goede, nieuwe oprit aanleggenSamen met de buren een nieuwe oprit aanleggen kan de sociale band verstevigen, maar ook juist kapot maken. Zeker als bei…
mijn kijk opLegaliseren van softdrugsIn Terneuzen stond de grootste coffeeshop van Nederland. Er kwamen veel buitenlandse toeristen, maar omdat een coffeesho…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.