Had Jezus een dochter?

Had Jezus een dochter? Sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw verschenen telkens meer veronderstellingen dat Jezus Christus een dochter had die Sarah heette. Het succes van Dan Brown's Da Vinci Code heeft de discussies hierover weer opgerakeld. Hier volgt een zoektocht door de beschikbare informatie.

De geruchten

Volgens de kerkelijke dogma's was Jezus puur, rein en celibatair.
Toch blijven er door de eeuwen heen hardnekkige geruchten bestaan: Jezus had een dochter bij zijn vrouw Maria Magdalena.
Deze veronderstellingen werden pas openbaar verwoord bij de uitgave van het boek 'The Holy Blood and the Holy Grail' in 1982.
Het duurde echter tot in het derde millenium dat er werkelijk aandacht aan de controverse werd besteed: na het grote succes van het boek de Da Vinci Code van Dan Brown die in zijn verhaal terug valt op het boek "The Holy Blood and the Holy Grail'.

Hier volgen de argumenten vóór Jezus' vaderschap.

Jezus als plichtsgetrouwe zoon

Jezus begon zijn quest als heiland en messias pas toen hij de leeftijd van 30 jaar bereikte. Voor die tijd is het duidelijk dat hij als timmerman werkte in Nazareth en omgeving. Hij was voor zijn quest wat we nu noemen een orthodoxe Jood. Eén van de verplichtingen van de orthodox opgeleide Jood was om voor nageslacht te zorgen. Dat kon niet zonder te trouwen. Jezus was Josef en Maria's oudste zoon. Het is bijna ondenkbaar dat hij nadat hij op zijn 21ste volwassen werd niet heeft gezocht naar een vrouw.

Het argument van zijn goddelijkheid

De Rooms Katholieke kerk heeft er altijd op gehamerd dat Jezus door zijn goddelijkheid puur was en celibatair. Baigent, Leigh en Lincoln gebruikten juist het argument van zijn goddelijkheid in het in 1982 verschenen boek 'The Holy Blood and the Holy Grail' om te stellen dat 'als hij God is, blootgesteld aan de menselijke ervaring, hij zeker niet onwetend kon en mocht blijven van de twee belangrijkste menselijke grondprincipes: sexualiteit en het vaderschap!'

De bijbel zwijgt hier helaas in alle talen over, alhoewel duidelijk is dat Maria Magdalena Jezus door het hele land Israel volgt. De Naq Hammadi rollen geven verscheidene keren aan dat sommige van de discipelen klagen omdat Maria Magdalena zo'n prominente plaats in de groep van discipelen en volgelingen inneemt. Zij zeggen meermalen dat Jezus aan haar gezelschap de voorkeur geeft boven het gezelschap van zijn discipelen en er zijn Naq Hammadi rollen die aangeven dat 'hij haar kuste op haar mond.' Dat is nauwelijks vertoon van a-seksualiteit of 'reinheid en puurheid.' De kanttekening moet worden geplaatst, dat het de apostel Paulus was die het celibaat propageerde omdat sexualiteit en alles wat daarmee samenhing alleen maar afleidde van de hoofdzaak: de verspreiding van het Evangelie. Het mag bekend zijn dat Paulus Jezus nooit heeft gekend of in levende lijve heeft ontmoet: de discipelen, toen apostelen waren pas in Damascus geweest (Paulus' woonplaats) toen de kruisiging en de hemelvaart allang hadden plaatsgevonden. Het is dus heel goed mogelijk dat Jezus met Maria Magdalena was getrouwd en een kind bij haar had verwekt.

Na de kruisiging

Na de kruisiging zijn er vrij hardnekkige geruchten dat Maria Magdalena over de Middellandse zee naar Zuid-Frankrijk is gevlucht.
Haar 12 jarige dochter Sarah was volgens de verhalen vermomd als dienares. Het is heel goed denkbaar dat Maria Magdalena en Sarah onder de bescherming stonden van Jozef van Arimathea die volgens de overlevering uiteindelijk doorreist naar Glastonbury (Engeland). De keuze voor Zuid-Frankrijk ligt ook redelijk voor de hand: het was door de Romeinen veroverd gebied maar men leefde daar als 'barbaar' in relatieve vrijheid. Italië werd totaal beheerst door de Romeinen, die de Joden zagen als rebellen en herriemakers, die bestemming was dus niet bepaald evident.

Het verhaal van de Frankische koning die trouwt met een vrouw uit de zee.

Hoewel de legende spreekt van een zeemeerminachtige vrouw die de aandacht van een van de eerste Frankische koningen trekt is het aantrekkelijk om elementen van waarheid in deze legende te zien. 'Sarah 'kwam van de zee.' Verondersteld wordt dat ze met haar moeder per schip reisde van Cesarea naar de zuid-franse kust.
De aanwezigheid van de rijke Jozef van Arimathea zal ervoor garant hebben gestaan dat ze een rijke erfdochter of Joodse prinses leek.
De West-Franken (vanaf ongeveer 440AD de Merovingen) heersten over het zuid-westelijk deel van Europa van 15AD tot 751AD! In het vroege tijdperk van hun regering hadden ze een reputatie als koningen met esotherische en mystieke eigenschappen: ze waren veelal priester-koningen.
Het huwelijk van Jezus Christus' dochter met een van de Merovingse stamvaders verleent dan alleen maar kracht aan de overlevering van hun vermeende esotherische eigenschappen. Helaas is voorzover bekend geschreven bewijs hierover zoek of verstopt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van Maria MagdalenaMaria Magdalena nam een bijzondere plaats in in het leven van Jezus Christus. Als zijn meest geliefde leerling, staat Ma…
Jezus Christus (christendom)Jezus Christus is binnen het christendom de enig geboren zoon van God en voor christenen de beloofde Messias, die door d…
Had Jezus een vrouw?Sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw werden de veronderstellingen telkens luider: dat Jezus Christus getrouwd wa…
Het ChristendomHet ChristendomHet Christendom is de grootste religie ter wereld. Het is gebaseerd op het heilige boek van de Christenen: De Bijbel. Wa…

Jezus' echte verjaardagJezus' echte verjaardagDe vroege christenen besloten om het heidense Yule feest om te dopen tot het feest van Jezus' geboorte: kerstfeest. Zijn…
Wicca: Verschillende begrippen uitgelichtIn de wicca wordt gebruik gemaakt van veel verschillende begrippen die we niet zo kennen in het dagelijkse leven. In dit…
Bronnen en referenties
  • En.wikipedia.org/wiki/Jesus_bloodline
  • En.wikipedia.org/wiki/Saint_Sarah
Reacties

Kitty, 20-08-2017
Hallo… ik heb de maria magdalena route gedaan in Frankrijk en ben ook in Rennes de Chateau geweest. Abbe Sauniere heeft inderdaad zwijggeld gekregen om niks te zeggen over het geheim dat Jezus kinderen had met Maria magdalena. Hij had nl. ook de grot gevonden{ en weer verstopt} waar Maria Magdalena zich in verstopt hield en waar ze tot haar dood in geleefd heeft. Dit mocht niemand te weten komen. gr. kitty Reactie infoteur, 28-08-2017
Hallo Kitty,
wat ben jij een bofferd dat je daar naar toe bent geweest! Voor mij zal het helaas nog wel een wens zijn die onvervuld blijft.
Ja en nu nog de grot vinden!
Groetjes,
Hermesse

Dirk Baeke, 20-05-2017
Dit is zo ongeveer het geheim van Rennes le Chateau dat Abbé Saunière had ontdekt. Bewijs daarvoor zal wel ergens goed verstopt zijn in het Vaticaan, dat aan Saunière zwijggeld betaalde. Sarah trouwde waarschijnlijk met Dagobert. Reactie infoteur, 24-05-2017
Ja het is buitengewoon interessante materie, maar zo moeilijk te vinden door vooral de eerste jaren van de eerste eeuw tot ongeveer het jaar duizend. Maar ik blijf zoeken.
Hermesse

Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 28-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.