De bruidegom van Jezus' dochter

De bruidegom van Jezus' dochter De geruchten blijven hardnekkig: Sarah, Jezus' dochter trouwde in Frankrijk met een West-Frankische koning en werd daarmee stammoeder van het Koningshuis der Merovingen. Is het inderdaad mogelijk dat Jezus' dochter met een Frankische koning trouwde? Een onderzoek dat ons voert door een doolhof van vergetelheid.

Sarah's Bruidegom

Het is een mythe en een legende tegelijk. En daarom helaas heel moeilijk of nauwelijks bewijsbaar dat Sarah de dochter van Jezus Christus en Maria Magdalena door haar huwelijk met een West-Frankische koning een stammoeder was van het koninklijke huis van de Merovingen.

Toen Maria Magdalena na de kruisiging uit het Heilige Land wegvluchtte, in gezelschap van de rijke Jozef van Arimathea bevond zich een twaalf jarig meisje bij hen dat doorging voor een dienaresje, maar dat later de dochter van Maria Magdalena en Jezus bleek te zijn. Van Sarah wordt verteld dat een voorvader van de dynastie der Merovingen zijn oog op haar liet vallen en met haar trouwde. Het is goed mogelijk dat Sarah later doorging voor een rijke Joodse prinses onder de bescherming van de zeer rijke Jozef van Arimathea. Daardoor is het niet onmogelijk dat een koning van de West-Franken er voordeel in zag om met haar te trouwen. Op deze manier wordt Sarah gezien als een stam-moeder der Merovingen. De implicaties zijn groot: stamt zo een dynastie af van Jezus Christus zelf?

De historische feiten:

  • Jezus zou volgens onze jaartelling gekruisigd zijn in 33AD
  • Hij zou dan een dochter moeten hebben gehad van ongeveer 12 jaar.
  • Echter blijkt dat Jezus geboren was in het jaar 6BC (zie artikel: Jezus' echte verjaardag).
  • Derhalve moeten we aannemen dat Sarah in 27AD in Frankrijk aankwam.
  • In het jaar 27AD was Clodomir I koning van de West Franken.
  • Hij was geboren in het jaar 3AD.
  • Het is van Clodomir niet bekend met wie hij trouwde.
  • Wel is bekend dat hij een dochter kreeg die later Koningin Antenor III van de West-Franken werd.
  • Antenor werd geboren in de tijd tussen 24AD en 30AD.

Wie was Clodomir?

Bestond er een huwelijk van Jezus' dochter met Chlodomir I van de West-Franken? Het blijft helaas niet meer dan gissen. Het enige houvast is het feit dat de Merovingen claimden dat Jezus' dochter hun stammoeder was, hoewel enig bewijs hierover nu niet is te achterhalen.
  • Het enige waarin de claim van de Merovingen lijkt te helpen is dat het hier een voorouder betrof die een West-frankische koning moest zijn geweest. Het gaat hier immers om de koninklijke lijn van de West-Franken naar de Merovingen toe.
  • Er zijn diverse bronnen die het huis van de West-Franken van voor de eerste eeuw aangeven. Als we ervan uitgaan dat gezocht moet worden in de periode tussen 20AD en 36AD (vanwege de discrepanties in het jaar des heren- Anno Domino, het jaar 1 en Jezus Christus' echte geboortedag 6BC) dan is Clodomir I in die tijd koning van de West-Franken.
  • Clodomir of Chlodomir I is geboren omsteeks 3AD en stierf in maart 63AD.
  • Zijn vader was Marcomir van de West-Franken, geboren voor 14BC.
  • De naam van Clodomir's moeder werd nooit opgetekend.
  • Hij zou ongeveer 24 jaar geweest zijn toen Sarah in Frankrijk arriveerde.
  • Tussen 24AD en 30AD werd zijn dochter Antenor III geboren die hem later opvolgde als koningin van de West-Franken (24AD-ca. 69AD.)
  • Opmerking: in sommige stambomen wordt Antenor aangeduid als zijnde van het mannelijk geslacht. Het is niet van veel belang omdat Antenor III Clodius I opvolgde en dus een voorouder was voor het vervolg van de koninklijke lijn.

Conclusie

Als de lijst van West-frankische koningen objectief bekeken wordt dan lijkt de claim van de 'afstamming van Jezus door diens dochter Sarah' wel wat moeilijk aanvaardbaar. De connectie van de koningen der West-Franken met Merovee is helaas op zijn minst ook moeilijk traceerbaar. Merovee, de eerste der Merovingen zou mogelijk niet de zoon van Clodio, de laatste West-frankische Koning zijn. Dan houdt de lijn, als die er al is direkt op bij de eerste Meroving! Men zou zich kunnen afvragen of er inderdaad enig belang schuilt in de bewering van de afstamming. Maar dan gaat men voorbij aan de behoefte aan mythe en mystiek in het menselijk bestaan. Derhalve is er geen echte conclusie: alle opties blijven even open als dicht.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van Maria MagdalenaMaria Magdalena nam een bijzondere plaats in in het leven van Jezus Christus. Als zijn meest geliefde leerling, staat Ma…
Jezus Christus (christendom)Jezus Christus is binnen het christendom de enig geboren zoon van God en voor christenen de beloofde Messias, die door d…
Christenen - Wie is Jezus?Christenen - Wie is Jezus?Iedereen kent het kerstverhaal wel. De geboorte van onze verlosser Jezus Christus en de viering daarvan. Toch zit er nog…
De rol van Jezus in het Thomas EvangelieDe rol van Jezus in het Thomas EvangelieIn het Egyptische plaatsje Nag Hammadi werd in 1945 een oude kruik gevonden met zeer oude geschriften, waaronder ook het…

De Schat van de MerovingenClovis, koning der Franken veroverde een grote schat op de Visigothen in 508AD. Waar kwam deze schat vandaan, wat is er…
Diefstal een strafrechtelijk delictDiefstal een strafrechtelijk delictDe officiële omschrijving van diefstal is het eigenhandig in bezit nemen van andermans eigendom op een onrechtmatige wij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rembrandt, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://familypedia.wikia.com/wiki/Clodomir_I_der_West-Franken_(c3-%3F)
  • http://www.mediterranee-antique.info/00Pdf/Jullian_C/Gallia.pdf
  • http://langloislaurence.unblog.fr/tag/chronologie-de-la-vie-des-descendants-de-jesus/
  • http://encyclo.voila.fr/wiki/Discussion:Marcomir
Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 01-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.