Had Jezus een vrouw?
Sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw werden de veronderstellingen telkens luider: dat Jezus Christus getrouwd was. De Nag Hammadi geschriften uitgegeven in de 90-er jaren bevatten het evangelie van Maria Magdalena, dat wees op een verbondenheid tussen haar en Jezus. Het succes van Dan Brown's Da Vinci Code heeft de discussies over Jezus' vermeende huwelijk weer opgerakeld. Hier volgt een zoektocht door de beschikbare informatie.Waarom zijn de geruchten over een mogelijk huwelijk van Jezus eeuwenlang onderdrukt?
Volgens de kerkelijke dogma's was Jezus puur, rein en celibatair. Paulus propageerde een dergelijke houding voor de volgelingen van Jezus in 1 Corinthiers, hoofdstuk: 7 Vers 1: 'Aangaande nu de dingen, waarvan gij mij geschreven hebt: het is een mens goed geen vrouw aan te raken.' Deze houding van Paulus was het hoofdmotief van de Rooms-Katholieke kerk om voor degenen die het evangelie moesten verbreiden het celibaat te adviseren en in latere eeuwen op te leggen. De reden hiervoor was, dat een vrouw de evangelist alleen maar zou afleiden van zijn taak om het evangelie te verbreiden. Men kan de ene niet opleggen wat de ander niet doet. De consequentie hiervan was dat het huwelijk van Jezus eeuwenlang werd geheim gehouden.Toch blijven er door de eeuwen heen hardnekkige geruchten bestaan: Jezus had een vrouw : Maria Magdalena.
In het boek 'The Holy Blood and the Holy Grail' geschreven door Baigent, Leigh en Lincoln in 1982, werd het feit dat Jezus waarschijnlijk een echtgenote had opnieuw geopperd. Het duurde echter tot in het derde millenium dat er werkelijk aandacht aan de controverse werd besteed: na het grote succes van het boek de Da Vinci Code van Dan Brown die in zijn verhaal terug valt op het boek "The Holy Blood and the Holy Grail. De kern van Dan Brown's boek was een afstammelinge van Jezus. Dat impliceerde dat Jezus een echtgenote moest hebben gehad. Een 'bastaardkind' was in de (orthodoxe) Joodse maatschappij schier een onmogelijkheid.
De argumenten vóór Jezus' huwelijk:
Jezus als plichtsgetrouwe oudste zoon:Jezus begon zijn predikingen pas na zijn 30ste jaar. Voor die tijd was hij timmerman in Nazareth en omgeving. Hij was opgevoed als een orthodoxe Jood. Eén van de verplichtingen van de orthodox opgeleide Jood was om voor nageslacht te zorgen. Hij moest derhalve trouwen.
De goddelijkheid van Jezus
De Rooms Katholieke kerk heeft er altijd op gehamerd dat Jezus door zijn goddelijkheid puur was en celibatair. De auteurs van van het boek 'The Holy Blood and the Holy Grail' gebruikten juist het argument van zijn goddelijkheid om te bewijzen dat hij juist wel ervaring moest ondergaan met de grondprincipes van sexualiteit en het krijgen van kinderen: 'als hij God is, blootgesteld aan de menselijke ervaring, hij zeker niet onwetend kon en mocht blijven van de twee belangrijkste menselijke grondprincipes: sexualiteit en het vaderschap!'
De prominente aanwezigheid van Maria Magdalena
Maria Magdalena volgt Jezus door het hele land Israel gedurende de drie jaren van zijn predikingen. Dat mag op zich niet zoveel bijzonders lijken, Jezus had meerdere volgelingen drie jaar lang. Het is echter opvallend, dat alle vier de evangelisten Maria Magdalena's naam noemen in nogal wat verschillende situaties:
- er worden zeven geesten bij haar uitgedreven (alleen Lucas vermeldt dit overigens in Lucas 8:2)
- ze is prominent aanwezig in het huis van Lazarus (o.a Joh.11,2)
- ze zalft Jezus' voeten met haar haren vlak voor de tijd dat hij zal gekruisigd worden (Joh.12,3 en Joh. 11,2)
- Jezus neemt haar in bescherming tegen de kritiek van zijn volgelingen (Lucas10.12)
- ze is aanwezig bij de kruisiging en blijft bij hem tot hij sterft (alle 4 de evangelisten)
- ze is aanwezig bij het afhalen van het kruis van Jezus nadat hij is gestorven
- ze koopt na de Sabbath balsemvloeistof voor Jezus (Marcus 16:1)
- ze gaat op zondagmorgen naar het graf, dat ze geopend vindt
- zij is de eerste met wie Jezus spreekt na zijn opstanding (Marcus 16,9, Johannes 20:16)
- zij is degene die van Jezus de opdracht krijgt om de discipelen te vertellen over zijn opstanding (Johannes 20:18).
De naam 'Maria' wordt 51 keer genoemd in de 4 evangeliën, waarvan er bijna 30 op een zekere Maria Magdalena slaan, de andere keren betreft het Jezus' moeder Maria.
De vondst van de Nag Hammadi rollen en het evangelie van Phillippus
In het evangelie van Phillippus wordt verscheidene keren aangegeven dat sommige van de discipelen klagen omdat Maria Magdalena zo'n prominente plaats in de groep van discipelen en volgelingen inneemt. Zij uiten meermalen hun ongenoegen over het feit dat Jezus aan haar gezelschap de voorkeur geeft boven het gezelschap van zijn discipelen en dat 'hij haar kuste op haar mond.' Jezus zal geen uiting hebben gegeven aan zijn liefde of genegenheid voor Maria Magdalena als hij niet met haar zou zijn getrouwd. Dat zou geheel tegen zijn eigen leer indruisen.
Leonardo Da Vinci's 'Laatste Avondmaal'
In Dan Brown's Da Vinci Code wordt specifiek melding gemaakt van de schildering: 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo Da Vinci. In dat schilderij, dat het laatste avondmaal afbeeldt dat Jezus Christus viert met zijn belangrijkste volgelingen zit Maria Magdalena op de ereplaats aan Jezus' rechter kant. Ze vormen een V wat gezien wordt als uiting van hun spirituele en lichamelijke eenheid.
Leonardo Da Vinci's belangrijkheid wordt hierin gezien dat hij waarschijnlijk een 'Grootmeester van Jeruzalem was, een mogelijke geheime tak van de in 1312 ontbonden Tempeliers Orde en dat hij was ingewijd in de kerkelijke geheimen. Het schijnt dat hij Jezus en Maria Magdalena als man en vrouw beschouwde. Leonardo Da Vinci was een controversiële man, van hem zijn schetsen gevonden van 'vliegmodellen' e.d.
Waarom waarde hechten aan een apocrief boek als het evangelie van Maria Magdalena?
Het verschil tussen de gnostische evangeliën en de apocriefe evangeliën is dat de kerkvorsten van de R.K.kerk de gnostischeevangeliën een plaats hebben gegeven in de bijbel. De boeken die er buiten vallen noemt men apocrief. Dat betekent niet dat de apocriefe boeken minder geloofwaardig zijn, ze werden door de kerkvorsten alleen niet goed genoeg geacht voor het Nieuwe Testament, om verschillende redenen. (Te beknopt, te gewaagd, te ongeloofwaardig, niet voldoend aan de kerkelijke dogma's etc.) In de tijd waarin we nu leven kan men er heel andere voorwaarden aan stellen of een gevonden boek geloofd mag worden of niet.