Uw Nederlandse voorouders: de Salische Franken of Sicambri

Uw Nederlandse voorouders: de Salische Franken of Sicambri Er is niet heel veel bekend van de Lage Landen rond het jaar Nul. Een enkeling besteedde er aandacht aan zoals Julius Ceasar, maar in de geschiedenis wordt meestal gauw de sprong gemaakt van de Romeinen naar de Carolingen (8e en 9e eeuw) na een kleine stop bij de bekering van Clovis I (omstreeks 500AD). Toch waren het de voorouders van de meesten van ons, de Sicambri, later Salische Franken. Een tip van de sluier opgelicht.

Sicambri: de stamvaders van de West-Franken, de Merovingen en waarschijnlijk ook de uwe.

Er is bijna niets op schrift gesteld over de West-Franken, de Merovingen en hun voorouders. Er bestaat nog een enkel kerkelijk geschrift en gelukkig zijn daar de boeken en rapporten van de Romeinse veldheren.
Het is inderdaad Julius Ceasar (100 BC- 44BC) die uw voorouders in zijn Commentarii de Bello Gallico (omgeveer 55BC) beschrijft:
'Er vond een slag plaats bij de splitsing van de Rijn en de Maas in het land van de Menapi met de Tencteri en de Usipetes. Toen deze stammen werden omsingeld ontsnapte hun cavallerie. Deze vond bescherming ten Noorden van de rivier (Rijn) bij de Sicambri.

De Sicambri

 • Zij waren oorspronkelijk Germanen
 • wonend in het gebied van de Lage Landen, rondom de bewoonbare, vruchtbaarste rivieroevers van Rijn, Maas en Merwede.
 • Zij waren hoofdzakelijk van Germaans-Keltische afkomst.
 • Claudius Ptolemeus (90AD c.168AD) lokaliseerde in zijn 'Geography' de Sicambri samen met de Bructeri Minores in het noordelijkste deel van de Rijn, ten zuiden van de Friezen.
 • Toen Cesar de Eburones versloeg nodigde hij de Sicambri uit om hun verwoesting compleet te maken. Zij namen vee, slaven en andere plunder mee.
 • Cesar uit zijn bewondering voor de Sicambri door op te merken: 'deze mensen zijn geboren soldaten en plunderaars. Geen moeras of laag water gebied is in staat om ze tegen te houden.'
 • Zijn woorden werden bewaarheid toen de Sicambri zich tegen de Romeinen keerden en het achtergebleven gedeelte van het Romeinse leger zodanig afslachtten dat de trotse Romeinen zich moesten terug trekken naar Atuatuca (Tongres, Belgisch Limburg.)
 • In 1 BC organiseerde de leider van de Sicambri Melo een overval op een Romeins leger onder het commando van Marcus Lollius, dat totaal werd verslagen, waardoor het Romeinse keizerrijk gedwongen was om de Germaanse oorlogen te beginnen. Later voegden de Sicambri onder Deudorix, zoon van Baetorix, broer van Melo, zich bij de rebellie van Arminius met wie ze drie Romeinse legioenen van Publius Quinctilius Varus bijna geheel verwoestten.
 • Een deel van de stam der Sicambri werd in 11BC door Nero Claudius Drusus gedwongen om naar het lagere gedeelte van de Rijn te verhuizen, waar ze onderdeel werden van de Tungri, voordat ze Franken werden genoemd.
 • Martialis (40AD-103AD) schreef in zijn Liber De Spectaculis over de Sicambri, die tijdens de regering van Titus of Domitianus de spelen in het Collosseum bezochten: 'ze hebben hun haar in knotten gedraaid.'

Hoe de Sicambri Salische Franken werden genoemd en omgekeerd.

 • Het is waarschijnlijk dat de Sicambri Salii werden genoemd in een Romeinse panegyriek.
 • Een panegyriek (Oudgrieks: πανηγυρικός) is een formele publieke toespraak uitgesproken ter meerdere eer en glorie van personen die is gespeend van elke kritiek.
 • Het collegium Salii was een zeer oud priestercollege van twaalf priesters uit Rome, die krijgsdansen uitvoerden ter ere van Mars. Dit college was buitengewoon exclusief. Het is niet helemaal bekend wanneer de Sicambri Salii werden genoemd.
 • De bijnaam Salii was dus een complimenteuze naam voor de Sicambri. Sinds het begin van de 1e eeuw als men verwees naar de Salii, dan verwees men specifiek naar de krijgshaftige volksgroep de Sicambri. In de volksmond werden het de 'Salische Franken'.
 • Omgekeerd was het zo dat de naam Sicambri ook als erenaam werd gebruikt. Toen Clovis I (±466AD-511AD) werd gedoopt (omstreeks 500AD) door St.Remy (Remigius) zei hij:"Buig dan nu je hoofd, trotse Sicamber...'

De West-Frankische koningen:

 • Francus der West-Franken (57BC-1AD) Hij is een mythisch figuur. Priam van Troie (350BC) zou zijn voorvader zijn, derhalve gaat er een lijn volgens beweringen naar de Oude Grieken. De vrouw van Priam zou Cambria heten. Er is helaas geen plausibele verklaring voor de naam Sicamber te vinden. Eeuwen later werd geclaimd dat het een Germaanse hoofdstad was maar de bewijzen zijn daarvoor niet te vinden. Francus' koningschap veranderde de stamnaam van Sicambri naar Franci. Volgens de overlevering leidde hij een Frankisch-Saksisch-Thurings leger van 300.000 man tegen de Romeinen. Er zijn echter geen Romeinse bronnen die dit qua aantal en feit vermelden. Het lijkt ook wel erg overdreven, 300.000 man, het West-Frankisch gebied was omstreeks het begin van de jaartelling dun bevolkt.
 • Francus werd opgevolgd door Marcomir III (14BC-50AD).
 • Zijn zoon Clodomir I (3AD tot 63AD) zou mogelijk de bruidegom van Jezus' dochter Sarah (15AD-?) zijn geweest.
 • Hun zoon of dochter Antenor III leefde van ongeveer 27AD tot 69AD.

Het mag duidelijk zijn dat u trots kunt zijn op uw voorouders: de Sicambri en later de Salische Franken. Zij waren een trots en krijgshaftig volk, meer bewonderd dan verguisd door de Romeinen. Aan hun koningschap kwam pas in 751 een eind. Maar de Pepiniden (lijn van de Pepijns 580-714) en de Karolingen (689-814) haalden hun wortels ook uit deze Frankische geslachtslijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pinas 'Huis te Merwede': VOC-schipDe Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) maakte gebruik van diverse soorten zeilschepen, waaronder een schip uit 1674 d…
De Pepijns: de heersers achter de troon van de MerovingenDe Merovingen heersten van voor 500AD tot 751AD. De laatste 120 jaar van hun regering werd echter gekenmerkt door de bij…
Waterloop van de Merwede in licht-historisch perspectiefDe waterloop van de huidige Boven-Merwede, Beneden-Merwede, Noord en Nieuwe Maas werd voorheen de Merwede ofwel Merwe ge…
Het rijk van de FrankenHet rijk van de FrankenDe Franken waren een volk dat door de jaren heen vele oorlogen voerde. Ze breidden hun gebied uit tot een groot en macht…

Markante mythische vrouwen: BrunhildeMarkante mythische vrouwen: BrunhildeBrunhilde's naam heeft een magische klank. Niet in het minst om haar rol in de Sigfried sagen van Wagner. Ze bestond ech…
Geschiedenis van de jeugdcultuurGeschiedenis van de jeugdcultuurDe geschiedenis van de jeugdcultuur begint in de tweede helft van de 19e eeuw. Jeugd en jongerencultuur is dus een betre…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Sicambrihttp://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.01.0230:text=Gall.:chapter=1&highlight=sicambri
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Ptolemy
 • http://fr.wikipedia.org/wiki/Atuatuca_Tungrorum
 • http://fr.wikipedia.org/wiki/Martial_(po%C3%A8te)
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Salii
 • http://www.thefreedictionary.com/Panegyrics
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Panegyricus
 • http://familypedia.wikia.com/wiki/Francus_der_West-Franken_(57BC-aft1BC)/ancestors
Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 12-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.