Ayaan Hirsi Ali – schrijver van Ketters

Ayaan Hirsi Ali – schrijver van Ketters Ayaan Hirsi Ali is van geboorte Somalische. Ze kwam als vluchteling naar Nederland, vroeg asiel aan en woonde tijdelijk in een asielzoekerscentrum. Nadat ze een verblijfsvergunning kreeg en Nederlandse werd, ging ze de politiek in en werd een graag geziene gast in praatprogramma’s. Haar kritiek op de islam stak ze daarbij niet onder stoelen of banken. Ze verhuisde naar Amerika en staat om haar kritiek op de islam op de dodenlijst van Al-Quaeda. Ze is getrouwd met historicus Niall Ferguson.

Van Somalië naar Nederland naar Amerika


Ayaan Hirsi Ali

Ayaan Hirsi Ali is in 1969 in Mogadishu in Somalië geboren binnen de Darodstam. Haar volledige naam is Ayaan Hirsi Magan Isse Guleid Ali Wai’ays Muhammad Ali Umar Osman Mahamud. Het gezin van Ayaan verhuisde verschillende malen en haar vader Hirsi Magan Isse verbleef steeds in het buitenland. Hij was een geleerde en tegenstander van het regime. Het bracht het gezin naar Saoedi-Arabië, Ethiopië en Kenia. Ayaan trok verder en kwam in 1992 via Duitsland in Nederland terecht, waar ze politiek asiel aanvroeg.

Vluchteling uit Somalië

Somalië was destijds verwikkeld in een burgeroorlog en kampte met een humanitaire crisis. Miljoenen verbleven in vluchtelingenkampen. Nederland nam destijds veel Somaliërs op en Ayaan Hirsi Ali, toen 23, was daar een van ook al woonde ze allang niet meer in Somalië. Binnen vijf weken kreeg ze een A-status, een permanente verblijfsvergunning, al had ze daarvoor wel delen van haar vluchtverhaal verzonnen. Drie jaar later werd ze genaturaliseerd. In feite was ze een economische vluchteling - Kenia was destijds een veilig land - die door de mazen van de wet is geglipt.

In Nederland

In Nederland maakte Ayaan in korte tijd furore. Allereerst leerde ze Nederlands en ging ze na wat tussenstappen politicologie studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ze werkte als tolk/ vertaler en kwam als wetenschappelijk medewerkster bij de Wiardi Beckman Stichting in dienst, het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid.

Tweede Kamer

Ze stapte over naar de VVD en kwam op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het bracht haar frequent in het nieuws net als haar kritiek op elementen van de islamitische cultuur. Sinds 2002 wordt Ayaan met de dood bedreigd en staat ze in Nederland onder permanente bewaking. Ze werd in 2003 met meer dan dertigduizend voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen. In haar uitspraken over de islam is ze fel en daarmee haalt ze zich de woede van menig islamiet op de hals.

Submission

Het jaar 2004 is het jaar van de film Submission (Onderwerping), die ze samen met Theo van Gogh maakte. Van Gogh werd daarop bedreigd en op 2 november 2004 daadwerkelijk omgebracht. Op het lichaam van Van Gogh, dat op straat lag, werd een brief aangetroffen met opnieuw een bedreiging aan het adres van Ayaan. Ze dook onder tot 18 januari 2005 en verscheen daarna weer in de Tweede Kamer. Haar woonadres bleef eerst geheim maar dat maakte ze zelf bekend in een interview. Net als collega-Kamerlid Geert Wilders zat ze in een kazerne van de Koninklijke Marine op het Marine Etablissement in Amsterdam. Daarna verhuisde ze naar een ander adres, waar ze ook beveiliging had.

Vluchtverhaal

Er ontstond commotie over haar valse vluchtverhaal, dat als puntje bij paaltje komt, haar geen verblijfsvergunning had mogen opleveren. Ayaan vertrok per 1 september 2006 uit de Tweede Kamer en verhuisde naar Amerika. Ze ging werken voor het American Enterprise Institute for Public Policy Research, een Amerikaanse neo-conservatieve denktank.

Getrouwd

Ze trouwde op 10 september 2011 met de Britse hoogleraar, schrijver en televisiepresentator Niall Ferguson. In december 2011 kregen zij een zoon, Thomas Hirsi Ferguson. Sinds 25 april 2013 is ze staatsburger van de Verenigde Staten en sinds 2013 is ze verbonden aan de Harvard-universiteit en zet ze zich via een stichting in voor de rechten van moslim-vrouwen. Ze staat op de dodenlijst van Al-Quaeda en weet dat ze daar nooit meer van af komt.

Ketters

In 2015 verschijnt het boek Ketters, Heretic, van haar hand, tegelijkertijd in Amerika en verschillende andere landen, waaronder Nederland. Het is een ‘pleidooi voor een hervorming van de islam’.

Hervorming van de islam

In het boek beschrijft ze voor het eerst dat ze gelooft dat hervorming van de islam mogelijk is en wat aanhangers van de islam moeten doen om hun religie van de 7de naar de 21ste eeuw te tillen. Zelf heeft ze het geloof afgezworen. Ze meent dat het moment gekomen is om duidelijk te maken dat een aanslag op de vrijheid van meningsuiting onaanvaardbaar is. Het boek verschijnt enkele maanden na de aanslag op Charlie Hebdo.

Vechten met woorden

Op het omslag van Ketters staat:
"Ze hebben mijn naam op alle dodenlijsten staan. Ik vecht terug met beelden en woorden, maar ik vecht terug zonder geweld. De houding van moslims moet veranderen. Het is belangrijk dat zij de boodschap van de Koran en Mohammed niet letterlijk nemen,
zoals het gegeven dat de dood belangrijker is dan het leven, of dat de sharia belangrijker is dan seculiere wetgeving."


Sharia

Ayaan kan er niet goed bij dat jonge mensen zich aangetrokken voelen tot een beweging die mensen onthoofdt en levend verbrandt. Zij pleit voor vreedzame verandering en tolerantie en ze meent dat de islam te veranderen is. Haar boek kan daar aan bijdragen. Het is een kruistocht tegen de politieke islam, een strijd in woorden tegen een geloof dat uitgaat van een totalitair regime en dat geen genade kent voor andersdenkenden. Eerst dacht ze dat de islam niet kon veranderen maar de Arabische Lente bewees haar ongelijk. Gewone moslims willen wel anders en willen af van het totalitaire systeem. Het aantal moslims dat twijfelt en vragen stelt is groeiende.

Medina en Mekka

Ayaan onderscheidt drie groepen moslims: de Medina-moslims, de Mekka-moslims en de dissidenten. De Medina-moslims willen leven naar de letter van de Koran en zij willen terug naar de leer uit de zevende eeuw. Het was de militante periode van Mohammed in Medina. Het is de islam van Al-Quaeda, Boko Haram en IS. Het zijn de moslimextremisten die een gevaar voor ons allemaal betekenen.
De Mekka-moslims zijn vroom en geweldloos. Het is de grootste groep. Uit deze groep moet de hervorming komen.
De derde groep zijn de dissidenten en hervormingsgezinden. Dit is de kleinste groep.

Vijf punten van verandering

De eerste groep, de extremistische, kan alleen kleiner worden of verdwijnen door hervormingen van binnenuit, meent Ayaan. De moslim middenklasse kan de verandering trekken en internet en social media kunnen daarbij helpen. Ze noemt vijf punten die moeten veranderen:
  1. geen verheerlijking van de dood
  2. leg de sharia aan banden
  3. maak de islamitische wet op cruciale onderdelen ondergeschikt aan het seculiere recht
  4. leg geen islamitische wetgeving op aan anderen
  5. zweer de jihad af

Vrijheid

Naast de veranderingen onder de moslims moet het Westen haar verworvenheden beschermen. Dat is onderdeel van het veranderingsproces, zegt Ayaan. Het Westen moet de democratie en de vrijheid van meningsuiting uitdragen. De opkomst van de barbaarse IS is een gevaar voor de wereldvrede. Ayaan Hirsi Ali daagt de jihadisten uit en schrijft dat het Westen moet stoppen met het doen van concessies. De islam is geen vredelievende religie, zegt ze en hervormingsgezinde moslims verdienen steun. ‘Ketters is geen oproep tot strijd maar een pleidooi voor vreedzame verandering en mondiale tolerantie.’

  • Ketters
  • pleidooi voor een hervorming van de Islam
  • Ayaan Hirsi Ali
  • €19,90
  • Uitgeverij Atlas Contact
  • maart 2015


Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bidden richting MekkaBidden richting MekkaVaak zijn moslims hier heel bedrijvig mee: het bidden tot Mekka. Dit gebeurt vijfmaal per dag. Wie dit niet doet, mag zi…
Alles over de KoranAlles over de KoranDe Koran is een van de meest gelezen boeken aller tijden. Elke moslim moet de Koran minimaal één keer per jaar helemaal…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Umm SalamaUmm Salama en haar man behoorden tot de eerste mensen die zich tot de Islam bekeerden. Na de dood van haar man nam Moham…
Overzicht van alle landen in het Midden-OostenHet Midden-Oosten is geen continent; het is een regio van Afrika-Eurazië met vage grenzen. De term is ontstaan in het Ve…

De eerse van de Dominicanen: Dominicus GuzmanEén van de bekendste kloosterorden is de orde van de Dominicanen. Ze is verspreid over de hele wereld en heeft een grote…
Hoe reageer je als kinderen met vragen komen over God?Hoe reageer je als kinderen met vragen komen over God?Ongeveer één op de vijf mensen gelooft in God. Zij bekeren zich tot God, gaan naar de kerk, bidden en houden zich aan de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Leeuwarder Courant 20 april 2015
  • http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2027019-ayaan-hirsi-ali-pleit-voor-een-hervorming-van-de-islam.html geraadpleegd op 6 mei 2015
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3964117/2015/04/18/Als-IS-toen-had-bestaan-zat-ik-er-vast-bij.dhtml geraadpleegd op 6 mei 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ayaan_Hirsi_Ali geraadpleegd op 6 mei 2015
  • http://www.vn.nl/Artikel-Literatuur/De-Luther-in-Ayaan-Hirsi-Ali.htm geraadpleegd op 6 mei 2015
  • http://www.atlascontact.nl/boek/ketters/ geraadpleegd op 6 mei 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.