Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Umm Salama

Umm Salama en haar man behoorden tot de eerste mensen die zich tot de Islam bekeerden. Na de dood van haar man nam Mohammed (vzmh) haar tot vrouw.

Strijders in naam van het geloof

Umm Salama en haar man bekeerden zich al vroeg tot de Islam en behoorden tot de groep van mensen die naar Abessinië vluchten. Toen ze terugkeerden bleek de situatie echter alleen maar verslechterd te zijn en het stel besloot, met de toestemming van de profeet, om naar Medina te trekken. Dit bleek echter allesbehalve eenvoudig. Toen ze op het punt stonden om te vertrekken, kwamen de stamgenoten van Umm Salama zich in de situatie mengen, Ze stonden haar niet toe om met haar man weg te gaan. Vervolgens bemoeiden de stamgenoten van haar man zich er ook mee en namen Salama (de zoon van Umm Salama) van haar af, omdat hij bij hen stam behoorde. Zo werd Umm Salama van haar man en zoon gescheiden.

Eenzaamheid

Een jaar lang bleef ze alleen tot een man haar te hulp kwam en net zo lang op haar stamgenoten inpraten tot ze er in toestemden dat Umm Salama naar haar man zou gaan. Maar dit hield haar nog steeds gescheiden van haar zoon, want die was achtergebleven bij de stam van haar man. Gelukkig schoten meer mensen haar te hulp en Salama en zijn moeder warden herenigd. Uit angst opnieuw gedwarsboomd te worden besloot ze alleen richting Medina te vertrekken. Gelukkig schoot weer iemand haar te hulp, Uthman ibn Talha, de beheerder van de Ka'ba (hij was op dat moment geen moslim, hij zou worden bekeerd tijdens de val van Mekka) en hij reed de gehele weg met haar mee van Mekka naar Medina.

De dood van Abu Salama

Abu en Umm Salama maakten nu deel uit van de groeiende moslimgemeenschap in Medina en Abu Salama vocht dapper mee in de strijd. Bij de slag bij Uhud echter raakte hij ernstig gewond. Aanvankelijk leek hij te genezen, maar uiteindelijk bleef hij bedlegerig. Op een dag kwam de profeet hem bezoeken en zijn bezoek duurde langer dan normaal. Tijdens het bezoek van Mohammed (vzmh) stierf Abu Salama.

Huwelijksaanzoeken

Umm Salama bleef achter met een aantal kinderen. Toen haar iddha periode achter de rug was (de periode van vier maanden en tien dagen waarin een weduwe na de dood van haar man geen mannen die niet tot de directe familie behoren mogen ontmoeten) vroeg eerst Abu Bakr om haar hand. Ze weigerde. Vervolgens vroeg Omar om met haar te trouwen en ook hem wees ze af. Toen vroeg de profeet zelf om haar hand. Umm Salama was eerlijk tegen hem, en zei dat ze drie moeilijke dingen had: haar grote jaloezie, haar gevorderde leeftijd en haar kinderen. Mohammed (vzmh) zei dat hij Allah zou vragen haar jaloezie te laten verdwijnen, dat hijzelf ouder was dan zij en dat de kinderen aan Allah en zijn profeet behoorden.

Umm Salama was zeer opgelucht en het tweetal trouwde. Umm Salama werd nu niet alleen moeder van Salama genoemd (dat is de betekenis van Umm Salama), maar 'moeder van de gelovigen'. Veel volgelingen volgden het voorbeeld van de profeet en trouwden met weduwen en brachten zo deze vrouwen en hun kinderen in veiligheid.

Engel Gabriël

Umm Salama had de naam een zeer intelligente vrouw te zijn en de profeet vroeg haar geregeld om advies. Ze leerde de Koran uit haar hoofd en zij was degene die de engel Gabriël zag, toen deze Mohammed (vzmh) bezocht.

De kinderen van Umm Salama groeiden veilig op in het huishouden van de profeet en Zaynab, een van de dochters werd een van de belangrijkste vrouwen in haar tijd. Umm Salama overleefde alle andere vrouwen van Mohammed (vzmh) en ze stierf toen ze vierentachtig was.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MaymunaMaymuna was een familielid van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was de laatste officiële vrouw van de profeet.
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): HafsaHafsa was de dochter van Omar, een van de belangrijkste volgelingen van de profeet. Door met haar te trouwen versterkte…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SafiyaSafiya maakte kennis met de profeet als gevangene, ze maakte deel uit van de 'buit' die het leger gemaakt had bij de sla…
Traditie binnen de Islam: SunnahBinnen de Islam wordt vaak het woord Sunnah gebruikt. Maar wat is de Sunnah precies?En wat is het verschil tussen hadith…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SawdaSawda was de tweede vrouw van Mohammed, met wie hij trouwde na de dood van Khadija. Zij was degene die voor zijn dochter…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 15-04-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.