nieuws uitgelicht

Terroristische aanslagen in 2015 met link naar IS

Terroristische aanslagen in 2015 met link naar IS De wereld is al heel lang bekend met het fenomeen terrorisme, groeperingen die via harde en wrede acties hun punt proberen te maken. Sinds de aanslagen van Al-Quaeda op de Twin Towers in New York, is de datum 11 september 2001 in ieders geheugen gegrift. Die aanslag door moslimextremisten markeert een tijdperk. Sindsdien is de wereld zich bewuster van de terroristische dreiging. Islamitische Staat (IS) drukt ons vrijwel dagelijks met de neus op de feiten. In het jaar 2015 zijn diverse aanslagen gepleegd door IS en zijn vele slachtoffers te betreuren: Parijs, Kopenhagen, Tunis, Jalalabad, Garland, Al-Qadeeh, Koeweit-stad, Sousse, Sanaa, Dhaka, Ankara, Saihat, Arish, Beiroet, Bogra, Baghdad en op de grens tussen Syrië en Turkije. Het lijstje is veel en veel te lang.

Terroristische aanslagen met link naar Al-Quaeda en IS

De aanslag van 11 september 2001 op de Twin Towers en het Pentagon, door drie vliegtuigen en een vierde vliegtuig dat niet het doel vond, maar wel neerstortte, wordt toegeschreven aan Al-Quaeda. Sinds die tijd - 9/11 is de grootste terroristische aanslag die de wereld tot in het merg raakte - wordt er meer dan voorheen jacht gemaakt op terroristen en zijn er verschillende maatregelen genomen die terroristen eerder in het vizier moeten brengen. De leider van Al-Quaeda, Osama Bin Laden, was de meest gezochte terrorist. Hij werd op 2 mei 2011 gedood in zijn verblijf in de Pakistaanse stad Abbottabad.

Islamitische Staat

In 2014 is het vooral Islamitische Staat (IS) die in het nieuws komt voor zijn terroristische daden. Abu Bakr al-Baghdadi, voormalig Al-Quaeda leider in Irak, wordt benoemd tot kalief van het kalifaat dat in juni 2014 wordt uitgeroepen. Sinds die tijd is de dreiging voor een aanslag steeds manifester geworden. IS dreigt niet alleen, het roept ook jihadisten in de wereld op tot actie. Het resulteert in terroristische daden die ver van de brandhaarden in en om het kalifaat in Syrië en Irak worden uitgevoerd. De acties zijn gericht tegen landen die onderdeel vormen van de coalitie die bombardementen uitvoert op IS-stellingen, tegen personen die satirisch publiceren over IS, tegen joden en tegen politici die zich kritisch uitlaten.

Januari 2015

Charlie Hebdo

In Parijs worden op 7 januari aanslagen gepleegd die 17 mensen het leven hebben gekost. Een van de aanslagen is op de satirische krant Charlie Hebdo, een andere heeft een koosjere supermarkt in Parijs als doel.
Charlie Hebdo had meermalen cartoons gepubliceerd met een satirische kijk op de islam. De redactie was al meerdere keren bedreigd en had dan ook beveiliging bij de toegang staan. Dat voorkwam niet dat twee terroristen met kalasjnikovs het gebouw binnendrongen om redactieleden die in vergadering bijeen waren dood te schieten. De aanslag is op 7 januari en op 9 januari worden de twee terroristen, de broers Cherif (32) en Said Kouachi (34) gedood. Bij het satirische weekblad werden twaalf mensen gedood.
De extremisten willen niet dat de profeet belachelijk wordt gemaakt met satirische tekeningen, terwijl de krant staat voor vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Gijzeling

Amedy Coulibaly (32) schoot bij een wegafzetting een agente dood en nam mensen in een koosjere supermarkt in Parijs in gijzeling. Hij was een vriend van de twee die bij Charlie Hebdo huishielden en zijn actie speelt tegelijk met de actie van de twee broers. Bij de gijzeling in de supermarkt komen vier mensen om. De gijzelnemer wordt gedood.

Februari 2015

14 februari 2015

Op zaterdag 14 februari pleegt een terrorist twee aanslagen in Kopenhagen. Hij schiet op een gebouw waar een gezelschap op dat moment een bijeenkomst houdt over vrijheid van meningsuiting en hij lost schoten bij een synagoge in Kopenhagen. Waarschijnlijk was de actie gericht tegen cartoonist Lars Vilks, die bij de bijeenkomst aanwezig was. Hij heeft profeet Mohammed ondermeer afgebeeld als hond. Vilks overleefde de aanslag. Een 55–jarige man kwam om en drie agenten raakten gewond.
Bij een synagoge in Kopenhagen schoot de terrorist een 37-jarige beveiliger dood. De schutter, een 22-jarige man, werd uiteindelijk doodgeschoten.

Maart 2015

13 maart 2015

IS dreigt met meer aanslagen in het westen. In een videoboodschap worden verschillende doelen genoemd, ondermeer het Witte Huis in Washington, de Big Ben in Londen en de Eiffeltoren in Parijs.

18 maart 2015

Terroristen richten op 18 maart een bloedbad aan in het centrum van Tunis.
Twee schutters, jonge mannen met petjes op en T-shirts aan, openen het vuur bij het nationaal museum van Tunesië. Ze schieten met automatische wapens op toeristen die uit bussen stappen bij het Bardo Museum en achtervolgen ze tot in het museum. De aanval duurt in totaal vier uur en 23 mensen vinden de dood. De twee daders worden uiteindelijk door de Tunesische politie doodgeschoten. Drie handlangers zijn aangehouden en naar een vierde wordt gezocht. De twee gedode terroristen zijn Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui. Veel slachtoffers van de aanslag waren naar Tunis gekomen met een cruiseschip. Cruisebedrijven kondigen aan de Tunesische hoofdstad voorlopig te mijden.

Tunesië

Op donderdag 19 maart eist IS de aanslag op via een audioboodschap. De twee omgekomen terroristen worden daarin geroemd en 'ridders van Islamitische Staat' genoemd. Verder noemt IS de aanslag een 'gezegende invasie van een van de ketterse holen van zonde in Tunesië'.

April 2015

10 april 2015

De Franse televisiezender TV5 Monde werd op woensdag 8 april geraakt door een cyberaanval. De aanval werd opgeëist door hackers die zich aanhangers van terreurorganisatie IS noemen. TV5 was de controle over het televisienetwerk kwijt. De aanval begon met de website en social media-accounts van de omroep. Op de Facebookpagina posten de hackers identiteitsgegevens van familieleden van Franse soldaten. De uitzendingen werden onderbroken en de televisieschermen gingen op zwart. TV5 kwam pas een dag later weer in de lucht en het duurde ook een dag eer de Fransen de controle over de sociale netwerkaccounts terug hadden. De cyberaanval zou de systemen van TV5 ernstig hebben beschadigd, terwijl de zender beschikt over zeer krachtige en gecertificeerde firewalls. De Franse minister van Cultuur heeft meteen een spoedberaad met alle Franse mediabedrijven belegd om te kijken waar de kwetsbaarheid zit en om maatregelen te kunnen treffen.

18 april 2015

In Jalalabad in het oosten van Afghanistan, liet een zelfmoordterrorist een bom ontploffen bij een bank. Het kostte meer dan 35 mensen het leven en 125 raakten gewond. De aanslag werd opgeëist door een Afghaanse tak van IS.

21 april 2015

Aanhangers van IS belagen in Nederland familieleden van militairen die op missie zijn. De familieleden worden thuis en via social media aangesproken door hier wondende radicale moslims. Het is een gevolg van de IS-oproep om 'de kruisvaarders aan te pakken.' De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) doet er onderzoek naar sinds 2014 en bekijkt wat de dreiging is voor Defensie in Nederland. MIVD doet geen mededelingen over hoe vaak er Nederlanders zijn belaagd.

Trainingen

Radicale islamisten hebben in Duitsland trainingen in vechtsporten georganiseerd voor kinderen en jongeren. Ondermeer in een sportschool in Mönchengladbach, net over de grens bij Venlo. De trainer en beheerder van die sportschool komen uit de salafistische hoek en waren lid van de inmiddels verboden vereniging 'Uitnodiging voor het Paradijs'. Ook een teruggekeerde Syriëganger had banden met de sportschool.

Mei 2015

4 mei 2015

In een voorstad van Dallas in Texas, Garland, zijn bij een anti-moslimbijeenkomst twee terroristen doodgeschoten. PVV-leider Geert Wilders was een van de sprekers op een bijeenkomst van de American Freedom Defense Initiative, waar ondermeer cartoons van de profeet Mohammed werden getoond. Er was een prijsuitreiking voor de beste Mohammed-cartoon. Op het moment van de aanslag had Wilders het gebouw net verlaten. De schietpartij vond voor het gebouw plaats. Twee schutters openden het vuur op een agent die buiten stond. Hij werd gewond, de twee daders zijn doodgeschoten.

Wilders

Wilders noemt de schietpartij een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Hij laat weten nooit te willen buigen voor geweld en terreur.
Via de eigen radiozender Al-Bayan maakt IS bekend dat het een IS-aanslag betreft. Deze aanslag is de eerste die IS pleegt op Amerikaans grondgebied. Er zullen grotere en bittere aanslagen in Amerika volgen, belooft de terreurorganisatie.

21 mei 2015

IS eist de verantwoordelijkheid op voor een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee in Saudi-Arabië in Al-Qadeeh. Zeker meer dan twintig mensen kwamen om. Er waren meer dan 150 mensen aanwezig op het moment van de aanslag. De moskee is volkomen verwoest.

Juni 2015

26 juni 2015

In Koeweit-stad wordt een bom geplaatst in de sjiitische Imam Sadiq-moskee. Zeker 25 mensen komen om het leven en meer dan 200 raken gewond. Via social media eist IS de terreurdaad op. De aanslag werd gepleegd door een zelfmoordenaar. De moskee wordt door IS ‘tempel van de verwerpers’ genoemd, een IS-term voor sjiitische moslims. De aanslag vond plaats tijdens de ramadan, een drukke tijd in de moskee.

26 juni 2015

In de Tunesische badplaats Sousse opende een terrorist (IS: 'soldaat van het kalifaat') het vuur op toeristen, met tientallen doden en gewonden als resultaat. IS eist de terreurdaad via social media op en zet de slachtoffers weg als 'ongelovigen' en noemt de hotellocaties 'bordelen.'

Augustus 2015

21 augustus 2015

Een aanslag in de Thalys, die van Amsterdam naar Parijs ging, werd verijdeld door drie Amerikanen. Zij grepen, vochten en overmeesterden de terrorist en bonden hem vast op de grond. De 26-jarige Marokkaanse man was in Brussel in de trein gestapt. Hij liep met een kalasjnikov door de trein en had al een treinmedewerker verwond, toen de drie Amerikanen hem tegen de grond werkten. Een van de jongens werd nog met een mes in zijn hals gestoken.

Thalys

De man zou in Syrië zijn geweest en al langer gevolgd worden door de Spaanse antiterreurdienst wegens extremistisch-islamitische denkbeelden. Personeel aan boord van de trein had de politie gewaarschuwd, liet de trein stoppen bij Arras en voorkwam dat de dader naar een andere wagon had kunnen lopen. De drie Amerikanen die de man overmeesterden kregen uit handen van president Hollande van Frankrijk de Legion d'Honneur uitgereikt, de hoogste Franse onderscheiding.

September 2015

2 september 2015

IS pleegt een bloedige aanslag bij een moskee in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Tientallen moskeegangers kwamen om het leven en zeker 75 mensen raakten gewond. Meerdere explosieven gingen af. Eerst blies een zelfmoordterrorist zichzelf in het gebedshuis op. Later ontplofte buiten de moskee een autobom, mogelijk gericht tegen hulpverleners. De aanslag werd opgeëist door de Jemenitische tak van terreurgroep Islamitische Staat.

30 september 2015

IS heeft een Italiaanse hulpverlener doodgeschoten in de stad Dhaka in Bangladesh. De man was in dienst van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO. Het zou de eerste aanslag van IS in Bangladesh zijn. ICCO werkt in Bangladesh aan een project voor voedselzekerheid en economische ontwikkeling op het platteland.

Oktober 2015

10 oktober 2015

In Ankara wordt een vredesdemonstratie gehouden waar veel Koerden in meelopen. Er vinden twee ontploffingen plaats van twee daders die hun bomgordels tot ontploffing brengen op het volle plein. De twee zouden gelieerd zijn aan IS. Er vallen meer dan honderd slachtoffers.

17 oktober 2015

In het oosten van Saudi-Arabië, in de stad Saihat, heeft een schutter bij een sjiitische heiligdom vijf mensen doodgeschoten. Hij richtte zijn kalasjnikov op een groep sjiiten. IS eiste de aanslag op. De schutter is doodgeschoten.

24 oktober 2015

In Bangladesh is een processie van sjiieten bekogeld met vijf zelfgemaakte explosieven. Een tienerjongen stierf en meer dan honderd mensen raakten gewond. IS - 'Soldaten van het Kalifaat in Bangladesh' - eiste de aanslag op, vanwege de 'polytheïstische rituelen'.
Twee verdachten werden onmiddelijk gearresteerd. Het aantal slachtoffers had veel groter kunnen zijn, want er waren wel 25 duizend mensen op de been om naar het oude centrum van Dhaka te lopen en bij een moskee de sjiitische gedenkdag Ashura bij te wonen.
Sjiieten vormen een minderheid in soennitische Bangladesh. Ze waren nog niet eerder doelwit.

31 oktober 2015

Op 31 oktober stort in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï, bij de plaats Arish, een vliegtuig van de Russische maatschappij Kogalimavia neer. Alle inzittenden, 217 passagiers en zeven bemanningsleden, komen om. Een paar dagen na de vliegramp claimen aanhangers van terreurbeweging IS dat ze debet aan de crash zijn. Volgens de Russische minister van Transport, Maxim Sokolov, kan dat niet kloppen. Egyptische autoriteiten maken melding van een technisch mankement of een menselijke fout als oorzaak van de crash. Er volgde een onderzoek van Rusland en Egypte samen. Later werd duidelijk dat het toestel was neergestort na een ontploffing.

November 2015

12 november 2015

In de Libanese hoofdstad Beiroet pleegt IS aanslagen met bommen. Tientallen mensen vinden de dood. De aanslagen vonden plaats in het spitsuur, in de wijk Burj al-Barajneh, in het zuiden van de stad. Twee mannen lieten in een winkelcentrum hun bomgordels afgaan, eerst de ene en nadat de hulp voor de slachtoffers op gang was gekomen liet de tweede zelfmoordenaar zijn gordel ontploffen. Het is het gebied waar de shiitische Libanese militie Hezbollah veel invloed heeft. Deze groep wordt door Europa en Amerika ook gezien als terroristische organisatie. Ze strijden mee aan de kant van president Assad van Syrië.

13 november 2015

In Parijs worden verschillende aanslagen gepleegd door terroristen die 'Allahu Akbar' - 'Allah is groot' roepen. IS laat via Twitter weten dat het feest viert, met de hashtag parisinfire, #parisinfire, in het Arabisch.
Op verschillende locaties in Parijs vallen 129 slachtoffers en vele tientallen gewonden. In het voetbalstadion Stade de France gingen bommen af, mensen die in restaurants en op terrasjes zaten zijn beschoten en in het Theater Bataclan zijn 89 mensen doodgeschoten en zijn bijna honderd mensen levensgevaarlijk verwond.

Bataclan

Kort na de aanslagen publiceert terreurorganisatie IS een video waarin het voorspelt dat er meer volgt. President Hollande van Frankrijk maakt bekend dat IS achter de aanslagen zit, dat ze in het buitenland zijn voorbereid met hulp van binnenuit Frankrijk zelf. Acht terroristen vinden bij de acties de dood, zeven blazen zichzelf op en een wordt door de politie doodgeschoten. Een terrorist zou zijn ontkomen. De Franse politie vindt in de buurt van Parijs twee auto's die bij de terreurdaad zijn ingezet. In maart 2016 wordt de dader gearresteerd. Hij had zich vier maanden verstopt in de Brusselse wijk Molenbeek.

27 november 2015

In Bangladesh, in Bogra, is een aanslag gepleegd op een sjiitische moskee. IS eiste de aanslag op de sjiitische minderheid in het land op. Er vielen één dode en drie gewonden. Het is de tweede keer deze maand dat er in Bangladesh een terroristische aanslag is gepleegd.

30 november 2015

Bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Bagdad zijn negen mensen omgekomen, 21 raakten gewond. Doelwit was een checkpoint op een pelgrimroute die door sjiitische moslims wordt gebruikt.

December 2015

Brussel

Brussel heeft een grote vuurwerkshow en andere oudejaarsfeestelijkheden op het programma, maar schrapt alle evenementen. Na overleg met politie en inlichtingendiensten vond burgemeester Yvan Majeur het verstandiger geen massale bijeenkomsten toe te staan. Er is een terreurdreiging, concluderen de deskundigen en die dreiging wordt opgetrokken naar niveau 3, het op een na hoogste niveau. Er vinden voor oud en nieuw huiszoekingen plaats en er worden mensen gearresteerd op verdenking van het plegen van aanslagen in Brussel. Er wordt propagandamateriaal van IS in het huis van de verdachten gevonden.

Aanslag verijdeld

De politie in Turkije verijdelt een aanslag op oudejaarsavond in Ankara. Twee mannen worden gearresteerd die van plan waren geweest een zelfmoordaanslag te plegen. De twee zijn aanhangers van IS en vanuit Syrië naar Ankara zijn gekomen.

31 december 2015

In een café en een restaurant in het noordoosten van Syrië op de grens met Turkije worden zelfmoordaanslagen gepleegd. Er zijn tientallen doden en gewonden. Het gebied waar de aanslagen zijn gepleegd staat onder Koerdische controle en in het deel van de stad waar de zelfmoordenaars hun werk hebben gedaan wonen veel christenen. Het zou om twee aanhangers van IS gaan. De terroristische beweging probeert in die regio voet aan de grond te krijgen.

2016

Ook in 2016 teistert de terreur de wereld met aanslagen.

Aanslagen

Legenda
A. Bogra
B. Bagdad
C. Raqqa
D. Big Ben in Londen
E. Witte Huis in Washington
F. Eiffeltoren in Parijs
G. Bardo Museum in Tunis
H. Garland
I. Imam Ali-moskee
J. Koeweit-stad
K. Sousse
L. Arras
M. Vaticaan
N. Dhaka, Bangladesh
O. Arish
P. Saihat
Q. Rue Charenton
R. Rue de la Fontaine au Roi, Pizzeria Casa Nostra
S. Theater Bataclan
T. Stade de France
U. Louvre
V. Le Centre Pompidou
W. Restaurant Le petit Cambodge
X. Brasserie Le Comptoir Voltaire
Y. Rue Charonne
Z. Beiroet
1. Parijs
2. Kopenhagen
3. Brussel
4. Ankara
5. Kamishli
© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terrorisme in de luchtTerrorisme in de luchtTerrorisme is een begrip waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Op de televisie, in de krant en op nieuwswebsites…
nieuws uitgelichtOsama Bin Laden gedoodOsama Bin Laden, een terrorist die verantwoordelijk is voor vele aanslagen, maar vooral bekend van de aanslagen op de Tw…
Sociale gevolgen 9/11De terroristische aanslagen op de Twin Towers zijn niemand ontgaan. Honderdduizend Amerikanen hebben de aanslagen zien g…
The Sphere: voor en na de aanslagen van 11 september 2001The Sphere is een grote bronzen sculptuur in de vorm van een bal op een voetstuk van zwart graniet gemaakt in 1971 door…

Seksuele identiteit, genderidentiteit en seksuele geaardheidIn hoeverre zijn de gedragingen en communicatieve handelingen het gevolg van biologische verschillen? Sommige wetenschap…
Waarom pakken we cadeaus in?Waarom pakken we cadeaus in?Als je erover nadenkt is het inpakken van cadeaus een rare bezigheid. Je stopt iets wat je weggeeft in papier en vervolg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/15/held-gijzeling-kosjere-supermarkt-krijgt-franse-nationaliteit/ geraadpleegd op 17 februari 2015
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Amedy_Coulibaly geraadpleegd op 17 februari 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslagen_op_11_september_2001 geraadpleegd op 17 februari 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Osama_bin_Laden geraadpleegd op 17 februari 2015
 • Leeuwarder Courant 16 februari 2015/ 21 april 2015/ 23 mei 2015
 • http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/3/Aanslag-Tunis-dit-zijn-de-twee-doodgeschoten-terroristen-1731114W/ geraadpleegd op 21 maart 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/teruglezen-bloedigste-aanslag-in-geschiedenis-van-tunesie~a3912948/ geraadlpleegd op 21 maart 2015
 • http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/01/isis-verscheept-jihadisten-als-vluchtelingen-naar-europa/ geraadpleegd op 21 maart 2015
 • http://www.demorgen.be/buitenland/terreur-van-is-raakt-steeds-meer-landen-a2292619/ geraadpleegd op 20 april 2015
 • https://informatiebeveiliging.nl/nieuws/franse-televisiezender-tv5-op-zwart-door-cyberaanval/# geraadpleegd op 120 april 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3997936/2015/05/04/Twee-doden-na-schietpartij-bij-toespraak-Wilders-in-VS.dhtml geraadpleegd op 4 mei 2015
 • Friesch Dagblad 6 mei 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/26/aanslag-op-sjiitische-moskee-in-koeweit-eist-13-doden-is-eist-de-aanslag-op/ geraadpleegd op 26 juni 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/27/is-eist-verantwoordelijkheid-op-voor-aanslag-tunesie/ geraadpleegd op 26 juni 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/26/aanslag-op-toeristenhotel-in-tunesische-badplaats-sousse/ geraadpleegd op 26 juni 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/22/video-beelden-van-na-mislukte-aanslag-in-de-thalys/ geraadpleegd op 16 september 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4112890/verdachte-thalys-heeft-aanslag-volgens-aanklager-gepland.html geraadpleegd op 16 september 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/21/schietpartij-in-thalys-die-op-weg-was-van-amsterdam-naar-parijs/ geraadpleegd op 16 september 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4134446/2015/09/02/Bloedige-aanslag-bij-moskee-in-Jemen.dhtml geraadpleegd op 16 september 2015
 • Leeuwarder Courant - Thalys-verdachte was op jihadistische site - 26-8-2015
 • Leeuwarder Courant - IS claimt doodschieten Italiaanse ICCO-medewerker in Bangladesh
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/islamitische-staat-eist-aanslag-op-sjiieten-in-bangladesh-op~a4170329/ geraadpleegd op 26 oktober 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4175264/2015/10/31/Russisch-passagiersvliegtuig-neergestort-in-Egypte.dhtml geraadpleegd op 2 oktober 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4175417/2015/10/31/IS-Wij-hebben-Russisch-vliegtuig-neergehaald.dhtml geraadpleegd op 2 oktober 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-pleegt-aanslag-in-saudi-arabie-vijf-doden~a4164956/ geraadpleegd op 3 november 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/12/doden-bij-twee-zelfmoordaanslagen-in-beiroet geraadpleegd op 15 november 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/is-claimt-aanslag-op-sjiitische-moskee-in-bangladesh~a4196654/ geraadpleegd op 2 december 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/negen-doden-bij-aanslag-op-sjiieten-in-bagdad~a4198648/ geraadpleegd op 2 december 2015
 • Leeuwarder Courant - Brussel schrapt oudejaarsfeesten - 31 december 2015
 • Leeuwarder Courant - Politie Turkije verijdelt aanslag plein in Ankara - 31 december 2015
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4216593/2015/12/31/Tientallen-slachtoffers-bij-aanslagen-restaurants-Syrie.dhtml geraadpleegd op 31 december 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 23-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 32
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.