Bidden richting Mekka

Bidden richting Mekka Vaak zijn moslims hier heel bedrijvig mee: het bidden tot Mekka. Dit gebeurt vijfmaal per dag. Wie dit niet doet, mag zichzelf niet tot de gelovigen rekenen. Ook zijn er de hadj-reizen. Niet ieder moslim is even streng gelovig, zoals niet iedere christenen streng gelovig is. Maar waarom eigenlijk is de stad Mekka zo belangrijk en bidt men richting Mekka? Dit heeft te maken met de profeet Mohammed. Deze is geboren in de stad Mekka in Saoedi-Arabië.

Mekka op de kaart

Mekka ligt in Saoedi-Arabië, in de Abrahamvallei. De landstaal is Arabisch. De religie is islam. Irak is een van de buurlanden van Saoedi-Arabië. De stad Mekka ligt vlak bij de rode zee. De afstand Nederland-Mekka bedraagt 4.560 kilometer, dit is wel in een rechte lijn.

Mekka als belangrijke stad

Mekka is voor de islam een belangrijke stad, omdat dit de geboorteplaats is van de profeet Mohammed. Mohammed heeft geleefd van 570 tot 632, en was de laatste profeet die de openbaring van God (Allah genoemd) heeft ontvangen. De tekst van de Koran, de islamitische bijbel, zou aan Mohammed geopenbaard zijn. Omdat Mohammed als een belangrijk persoon wordt gezien die in Mekka is geboren, is Mekka dus een belangrijke stad binnen de islam.

Bedevaart naar Mekka

Iedere moslim, dit zijn aanhangers van de islam, moeten minstens eenmaal in hun leven naar Mekka zijn geweest. Mits het financieel en wat gezondheid betreft haalbaar is. Deze bedevaart wordt ook wel hadj genoemd, en is verplicht voor alle volwassen moslims. Voor kinderen is het dus geen verplichting om mee te gaan. De hadj vindt trouwens niet willekeurig plaats maar via de moslimse kalander: in de twaalfde maand hiervan.

Tijdens de bedevaart wordt er veel rituele verricht. Zo wordt bepaalde kleding vereist of voor de vrouwen het bedekken van het lichaam. Knippen en scheren van haar en nagels is niet toegestaan. De zwarte steen die in de Ka'aba ligt moet worden aangeraakt. Deze steen, een meteoriet, reinigt de zonden van degene die hem aanraakt. Dat is de reden dat de steen ook zwart is, door alle zonden die erin zitten. Vervolgens worden er bepaalde routes gelopen en wonen een preek bij. Vervolgens gaan ze naar de berg waar Mohammed de koran geopenbaard kreeg en slapen daar in een tent. Vervolgens worden nog 49 steentjes verzameld in een steengroeve.

Bidden naar Mekka

Nu duidelijk is waarom Mekka zo belangrijk is binnen de moslim, is het ook niet vreemd waarom bidden naar Mekka zo belangrijk is. Mekka is de stad van de profeet Mohammed. Het is een heilig plaatst. Vanuit Nederland moet het gezicht daarom richting het zuidoosten worden gericht. Dan bid je richting Mekka. Vijfmaal per dag moet er gebeden worden.

De meeste moslims zijn opgegroeid met deze gewoonte. Toch kan het voorkomen dat iemand moslim is en niet veel weet van het bidden richting Mekka. In dit geval kunnen ze altijd bij een andere moslim terecht voor vragen en advies. Er zijn via verschillende kanalen reizen te boeken naar Mekka. Deze worden ook wel de hadj-reizen of de pelgrims tochten genoemd. Prijzen vergelijken via internet voorkomt dat je een te hoge prijs betaald. Gemiddeld moet rekening gehouden worden met een bedrag tussen de 1.500 en 2.000 euro per persoon. Dit is inclusief vliegticket, visum, ontbijt (en diner), verblijf in het hotel, begeleiding en cheques. Kijk uit met oplichting! Ook dit komt veel voor onder de hadj-reizen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Wat zijn de vijf zuilen van de islamWat zijn de vijf zuilen van de islamDe islam is het op een na grootste geloof na het christendom dat op nummer 1 staat. De koran is het heilig boek van de i…
Islam, de godsdienst die zich overgeeft aan AllahIslam, de godsdienst die zich overgeeft aan AllahDe Islam is de godsdienst die door de Moslims beleden wordt. Zij geloven dat Allah de enige god is. De oprichter van de…
De oorsprong van de IslamDe oorsprong van de IslamIn dit artikel wordt vertelt over het ontstaan van de Islam. Hoe zag de Arabische wereld er uit voor de openbaringen? Wi…
Esoterie, exoterie en PythagorasEsoterie, exoterie en PythagorasEsoterie is in. Tot enkele tientallen jaren geleden waren“esoterisch” en “exoterisch” alleen veel voorkomende termen in…
Reactie

Karima (infoteur), 20-07-2011 #1
Bidden naar mekka dat weet ik elke moslim en wat ik heb gelezen klopt allemaal want we zijn er mee opgevoed en hebben het geloof meegekregen en sommige moslims het niet weten kun je het vragen en opzoeken en het is informatie dat heel nuttig is en waar je aan moet houden want zo ben je opgevoed en zo geef je het door aan je kinderen zodat ze de juiste opvoeding meekrijgen.

groetjes karima alkahja
bergen op zoom Reactie infoteur, 20-07-2011
Karima,
Fijn dat je de informatie nuttig vond. Bedankt voor je reactie.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.