Terroristen - terroristenleiders en haviken van de wereld

Terroristen - terroristenleiders en haviken van de wereld Elke tijd heeft zijn eigen terroristen, mensen die een samenleving willen vestigen volgens hun normen en dat met geweld willen bewerkstelligen. In het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw zijn er diverse politieke pyromanen actief in verschillende delen van de wereld. De haviken stichten brandhaarden in diverse landen met grote gevolgen voor de wereld. Ze zoeken macht door angst te zaaien, leggen strenge wetten op en straffen zonder tussenkomst van rechtspraak.

Leiders van terroristische bewegingen


Iyad Ag Ghaly

In Mali is de radicaal islamitische beweging Ansar Dine actief. Voorman is Iyad Ag Ghaly. Hij is een militante duizendpoot, die opstanden van zijn woestijnvolk leidde en Ansar Dine in 2012 oprichtte. Hij was ook bemiddelaar bij de door Al-Quaeda ontvoerde westerse gijzelaars. Hij vulde zijn zakken met het losgeld. Ook was hij diplomaat in Saudi-Arabië, die werkte op het Malinese consulaat in Jeddah. Hij is de leider van Ansar Dine. De extremist mijdt de media en over zijn privéleven laat hij zich niet uit. Hij is gek op wapens. Ghaly is lid van de Ifoghas-stam, een nomadisch Toearegvolk dat afstamt van de Berbers uit Noord-Afrika.
De Anser Dine leider, die sinds de jaren ’90 actief is als verzetsleider, is in 1954 geboren. Hij vecht voor Azawad, een zelfstandige Touareg-staat in Mali.

Inmiddels is hij niet meer welkom in Saudi-Arabië vanwege zijn terroristische activiteiten. De Touaregs hebben hem ook verstoten omdat hij hen de islamitische wetgeving wilde opleggen. Hij voert sindsdien met Ansar Dine een heilige oorlog tegen welke ongelovige hij ook maar tegenkomt en daarbij vergrijpen hij en zijn strijders zich aan erfgoed.

Ansar Dine betekent Verdedigers van het geloof. De islamitische groepering is in Mali actief en wil de sharia invoeren, het streng islamitisch recht, waarbij vrouwen gesluierd moeten en stelen wordt bestraft met het afhakken van een hand zonder tussenkomst van een rechter. Alcohol wordt uitgebannen, net als internationale muziek.

Mohammad al-Deif

Mohammad al-Deif is sinds 2002 in Gaza als commandant van de Izz ad-Din al Qassam brigades actief. Het is de militaire tak van de Hamas. Het is een een kat met zeven levens, want Israël heeft al zeker vijf moordaanslagen op hem gepleegd. Hij kwam wel gehavend uit die strijd, maar leeft nog steeds. Mohammad mist een hand, een oog en zijn benen en werkt sindsdien vanuit een rolstoel. Hij heeft tientallen doden op zijn geweten door het geven van opdrachten tot zelfmoordaanslagen. Hij heeft ook een grote hand in de ontwikkeling van Qassam-raketten, die op Israël worden afgevuurd. Er zijn maar weinig mensen die weten waar hij zich bevindt en er is maar weinig verder over hem bekend. Zijn invloed strekt tot in de politieke tak van Hamas. Al-Deif wil geen enkel bestand met Israël, zolang er een blokkade van Gaza bestaat.

Op 19 augustus 2014 volgt er wederom een aanslag op Al-Deif. Hijzelf ontkomt, maar zijn vrouw en kind en nog drie anderen komen om.

Izz ad-Din al-Qassam Brigades
De Izz ad-Din al-Qassam Brigade, of kortweg Al-Qassam Brigades, is de militaire vleugel van Hamas, de Palestijnse verzetsbeweging


Vladimir Antjoefejev

Antjoefejev is in Oekraïne actief als politiek leider van de separatisten. Formeel is hij vicepremier van de Volksrepubliek Donetsk. De man lijkt op een lieve opa, maar achter dat gemoedelijke masker gaat een wolf in schaapskleren schuil. Hij wordt beschouwd als een door Rusland gestuurde onruststoker, die een Groot-Rusland onder Poetin voorstaat: hij is een huurling van het Kremlin. Antjoefejev is in Novisibirsk geboren en hij heeft de geheime dienst geleid die elk verzet tegen Groot-Rusland de kop in drukte. Daarna mocht hij zijn ‘goede’ werk voortzetten in de Kaukasus, waar hij in de republieken Abchazië en Zuid-Ossetië pro-Russische gevoelens opstookte tegen Georgië. Inmiddels heeft de eigen regering in Tblisi niets meer in te brengen en maakt Poetin er indirect de dienst uit. Hij heeft nu de taak op zich genomen om in Oekraïne mee te helpen aan de pro-Russische sentimenten en de opstand in Oost-Oekraïne gestalte te geven.

Separatisten
Pro-Russische en anti-regeringsgroepen protesteerden sinds maart 2014 in oostelijk Oekraïne. Ze waren gericht tegen de machtswisseling en het aantreden van de regering-Jatsenjoek, in de laatste week van februari 2014. De demonstraties escaleerden tot een gewapend treffen van separatisten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loegansk en de regering-Jatsenjoek. Half april 2014 starten de militaire operaties tegen separatisten in het oosten van Oekraïne. De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov noemt het 'een anti-terroristische operatie' en bestempelt daarmee de separatisten tot terroristen.


Abu Bakr al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi is de leider van de extremistische IS beweging. Hij noemt zichzelf de kalief van het uitgeroepen kalifaat in Syrië en Irak. Hij meed jarenlang de media en dat leverde hem de bijnaam Het Spook op. Inmiddels is hij naar buiten getreden met zijn preek in de Grote Moskee, na de verovering van Mosul. De Irakees is in 1971 geboren in Samarra. Hij maakte van Al Quaeda een moordmachine. Zijn IS heeft in Syrë en Irak in razend tempo een enorm gebied veroverd dat is uitgeroepen tot strengislamitische staat. Hij draagt symbolisch zwarte kledij en een zwarte tulband, waar hij mee wil zeggen dat hij een directe afstammeling van Mohammed is. Hij laat zich kalief Ibrahim noemen. Bij de belegering van Mosul in 2016 en 2017 zou al-Baghdadi naar de woestijn gegaan zijn en zich schuilhouden in woestijndorpjes.

Islamitische Staat
De Islamitische Staat is een jihadistisch-salafistische militaire beweging. In juni 2014 riep Al-Baghdadi in Mosul namens IS een kalifaat uit, dat delen van Syrië en Irak omvat.


Al-Baghdadi is dood

Op 27 oktober 2019 maakt president Trump van Amerika bekend dat Abu Bakr al-Baghdadi omgekomen is bij een Amerikaanse militaire operatie. Elitetroepen vielen in het noordwesten van Syrië, ten noorden van de stad Idlib, een nederzetting aan waar de terroristenleider zich met zijn familie schuilhield. De locatie ligt op ongeveer 5 kilometer van de Turkse grens. Al-Bahdadi werd in een tunnel achterna gezeten door honden van de Amerikaanse eenheid en blies zich bij een doodlopend end op. Hij sleurde drie van zijn kinderen mee de dood in.

Avigdor Lieberman

Lieberman is de leider van Jisrael Beeténoe, de rechts-nationalistische politieke partij in Israël. Ook was hij minister van Buitenlandse Zaken van 2009 (met onderbreking) tot mei 2015. Sinds mei 2016 is hij minister van Defensie. Het is de meest controversiële politicus van Israël. Hij vecht voor de belangen van de joodse staat. Lieberman is een kind van de diaspora, die in 1958 in Moldavië geboren werd. Hij wil het liefst Arabische gebieden in Israël ruilen met grote joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat zou veel minder Arabieren in de Joodse staat betekenen. Ook is hij voor moordaanslagen op alle leiders van Hamas.

Jisrael Beeténoe
Jisrael Beeténoe betekent Israël Ons Thuis. Het is een Israëlische, rechts-nationalistische politieke partij, gesteund door vooral immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie.


Sjeik Mohammad al-Zahawi

Mohammad al-Zahawi is tot januari 2015 leider van de extremistische beweging Ansar al-Sharia in Libië, de grootste islamitische brigade van het land. Hij heeft het voor het zeggen in het oosten van Libië, en niet de regering in Tripoli. Ansar al-Sharia is onder leiding van de sjeik een vechtmachine geworden. Die groep zou de aanval in 2012 op het Amerikaanse consulaat in Benghazi op het geweten hebben, de aanslag waarbij ambassadeur Christopher Stevens om het leven kwam. Al-Zahawi wil anderen de sharia, strenge islamitische wetgeving, opleggen. Hij begon in Libië.

Ansar al-Sharia
Ansar al-Sharia in Libië wordt kortweg ASL genoemd. Ze noemen zich de partisanen van de islamitische wet. ASL is een Islamitische militaire groep die in heel Libië de sharia wil invoeren. ASL begon tijdens de burgeroorlog in Lybië in 2011.


Terroristen

Legenda
A. Mali
B. Gaza
C. Donetsk
D. Mosul
E. Jeruzalem
F. Libië

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eerste Kalief: Abu BakrAbu Bakr was de eerste kalief na de dood van de profeet Mohammed (vrede zij met hem). Hij werd in de Islamitische wereld…
Islamitisch Terrorisme: de eerste generatiesIslamitisch Terrorisme: de eerste generatiesDe eerste generatie van militante Islamitische terroristen, die nauwe banden met Al Qaeda hadden, had een aantal sterke…
Alles over de KoranAlles over de KoranDe Koran is een van de meest gelezen boeken aller tijden. Elke moslim moet de Koran minimaal één keer per jaar helemaal…

Apostel Jakobus (Sint Jacob, Jakobus de Meerdere)Apostel Jakobus (Sint Jacob, Jakobus de Meerdere)Jakobus was één van de twaalf discipelen van Jezus Christus. Hij behoorde tot de drie belangrijkste discipelen. De beroe…
Je kindje dopen - wat komt daar bij kijken?Je kindje dopen - wat komt daar bij kijken?Je kindje laten dopen is een groots moment in je religieuze bestaan, zowel voor je kindje als voor jezelf als ouder. Vel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Leeuwarder Courant 7 augustus 2014
 • http://www.last.fm/event/3702731+Bombino+at+Patronaat+on+19+October+2013 geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanval_op_het_Amerikaanse_consulaat_in_Benghazi geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Izz_ad-Din_al-Qassam_Brigades geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pro-Russische_opstand_in_oostelijk_Oekraïne geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Islamitische_Staat_(in_Irak_en_de_Levant) geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jisrael_Beeténoe geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Ansar_al-Sharia_(Libya) geraadpleegd op 19 augustus 2014
 • http://www.nu.nl/buitenland/3752204/militaire-operaties-separatisten-oekraine-begonnen.html geraadpleegd op 11 mei 2015
 • http://www.newsweek.com/who-iyad-ag-ghaly-malis-veteran-jihadi-475473 geraadpleegd op 3 mei 2017
 • http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2017/03/is-leider-al-baghdadi-wil-vooral-zijn-eigen-hachje-redden-465542/ geraadpleegd op 3 mei 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Avigdor_Lieberman geraadpleegd op 3 mei 2017
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Ansar_al-Sharia_(Libya) geraadpleegd op 3 mei 2017
 • https://nos.nl/artikel/2307878-trump-is-leider-baghdadi-dood.html geraadpleegd op 27 oktober 2019
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 03-11-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.