Waarom de Bijbel een bijzonder en uniek boek is

Waarom de Bijbel een bijzonder en uniek boek is De Bijbel is een opvallend boek. Het vormt natuurlijk een belangrijke basis voor het christelijk geloof. Iedereen kent het wel en velen hebben er eentje in de kast staan. Om het van kaft tot kaft te lezen is echter nog een hele klus. Het boek bevat vele geschiedenissen, verhalen, gelijkenissen en poëzie. Maar niet alleen de inhoud is bijzonder. Ook als we kijken naar andere aspecten van de Bijbel zien we een uniek beeld ontstaan.

Een hele bibliotheek

De bijbel wordt vaak gezien en benoemd als een enkel boek. Maar in feite is het een samengesteld werk dat uit 66 verschillende boeken bestaat. Daar komt ook de naam Bijbel vandaan. Dit is namelijk afgeleid van het Latijnse biblia, hetgeen bibliotheek betekent. Het eerste boek is Genesis en het laatste heet Openbaring. De Bijbel is in twee delen opgedeeld: Het Oude Testament (39 boeken) en het Nieuwe Testament (27 boeken). Het bijzondere is dat al deze boeken goed op elkaar aansluiten en gezamenlijk één boodschap vertellen.

Wie waren de schrijvers van de Bijbel?

Al de boeken van de Bijbel zijn geschreven door een heel aantal verschillende auteurs. In totaal worden al de boeken aan zo'n 40 mensen toegeschreven. Niet alleen is dat al een behoorlijk aantal, deze 40 mensen hebben ook nog heel verschillende achtergronden. Zo tref je onder andere een profeet (Jesaja), een visser (Johannes), een tentmaker (Paulus), een herder (Mozes) een arts (Lucas) en een priester (Ezra) aan. In al die boeken zie je dan ook andere schrijfstijlen terug.

Hoe lang is er geschreven?

Al de boeken van de Bijbel zijn in een periode van zon 1500 jaar geschreven. Dat is een enorme periode. Dat realiseer je je vooral wanneer je bedenkt dat de gemiddelde mens nog geen honderd jaar wordt. De Bijbel is dus in anderhalve millennium tot stand gekomen en vormt desondanks een samenhangend geheel. De periode die beschreven wordt in de Bijbel is nog langer: die beslaat meer dan 3000 jaar.

De verschillende genres

In de Bijbel kom je verschillende genres tegen. In de eerste plaats natuurlijk geschiedschrijving. Het gaat dan om de geschiedenis van het volk Israël. Daarin zien we het ontstaan van het Jodendom, dat uiteindelijk ook de basis van het christendom zal zijn. Maar ook poëzie is een belangrijke component in de Bijbel. Denk aan de boeken psalmen en klaagliederen. Hooglied, ook een poëtisch boek, is in feite een liefdesdrama met een voor velen verrassende inhoud. Dan zijn er ook nog een aantal poëtische boeken met vooral wijsheden en waarheden, als Spreuken en prediker. Een ander genre zijn de profetische boeken, zoals Jesaja, Jeremia, Ezechiël, Jona, Micha en Zacharia. In deze boeken tref je ook veel toekomstvisioenen aan. Het Oude Testament is voor het volk Israël de belangrijkste literatuur.

In welke taal is de Bijbel origineel geschreven?

De Bijbel is in drie talen geschreven. Het oude Testament is voor het grootste deel in het Hebreeuws geschreven. Hier en daar komen stukken Aramees voor. Deze twee behoren tot de zogenoemde Semitische talen. Het Nieuwe Testament is in het Koinè-Grieks geschreven. Dit is een oude standaardvorm van het Grieks dat tot in de 4e eeuw n. Christus in gebruik was.

De rode draad in de Bijbel

Wat voor velen vooral indrukwekkend is, is dat de Bijbel van begin tot eind eenzelfde boodschap vertelt. In grote lijnen zijn de Bijbelboeken chronologisch geordend, zodat het al snel als een geschiedenisboek gezien wordt. Maar de Bijbel is natuurlijk veel meer dan dat. Christenen zien de Bijbel als het Woord van God en binnen het christendom is Jezus de centrale figuur. Wanneer je de Bijbel bestudeerd, zal je zien dat er een duidelijke rode lijn te zien is naar de komst van Jezus Christus in het Nieuwe Testament. En daarbij geldt dat in de details soms veel informatie verborgen is, waardoor een studie van de Bijbel eigenlijk nooit helemaal af is.

Het succes en de invloed van de Bijbel

De Bijbel gaat natuurlijk al vele jaren mee en is het boek van de grootste religie op aarde. Daardoor is de Bijbel ook het bestverkochte boek aller tijden. De jaarlijkse oplage wordt geschat op 100 miljoen exemplaren. Het is dan ook geen wonder dat de Bijbel het eerste westerse boek is dat in een grote oplage is gedrukt.

De Bijbel heeft, vooral in het Westen, ook een grote invloed gehad op het leven, zienswijzen en de maatschappij. Als we kijken naar taal (woord, spreekwoorden), kunst (schilderijen, beelden), wetgeving, filosofie en het maatschappelijke leven, dan zien we daar tal van zaken, die terug te voeren zijn op de Bijbel.

Aantal vertalingen

De Bijbel is het meest vertaalde boek ter wereld. Het is volledig vertaald in meer dan 450 talen en gedeeltelijk in meer dan 2000 talen. Maar dat is nog niet alles. De Bijbel is door de eeuwen heen ook meer dan eens in dezelfde taal vertaald. Zo vind je in de meeste westerse talen, zoals Nederlands, Duits, Engels, Spaans, Frans, een hele serie vertalingen. Alleen al in het Nederlands zijn er in totaal meer dan 25 verschillende vertalingen te vinden. De oudste stamt uit 1271 en de meest bekende is de Statenvertaling uit 1637. In 2010 is de Nieuwe Herziene Statenvertaling verschenen, met daarin meer modern woordgebruik en hedendaagse grammatica.

Conclusie

We kunnen met recht stellen dat de Bijbel een uniek en bijzonder boek is. Nog los van de vraag of het daadwerkelijk een heilig boek is, staat zonder meer vast dat er geen tweede boek te vinden is als de Bijbel. Niet voor niets zijn er tal van Bijbel wetenschappers en onderzoekers, die hun hele leven wijden aan het bestuderen van alles wat maar met dit boek te maken heeft. Vooral bijzonder is dat sommige van hen niet eens gelovig of christen zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bijbel (Christendom)De Bijbel. Het is een van de oudste en meest verkochte boeken ooit. Mensen weten echter nog veel niet over de Bijbel. Ho…
Het Oude Testament (Christendom)Het Oude Testament speelt een belangrijke rol binnen het Christendom. Het Oude Testament is het eerste gedeelte van de C…
Wat is het oude testament?Wat is het oude testament?Op de vraag wat het oude testament in wezen nu werkelijk is zijn verschillende antwoorden gegeven. Bovendien is de facto…
Het Nieuwe Testament (Christendom)Het Nieuwe Testament is van groot belang binnen het Christendom. Het vormt het tweede deel van de Christelijke Bijbel en…
Geloof in de illuminatiGeloof in de illuminatiDe illuminati wordt ook wel gezien als een complottheorie, mensen die geloven in deze theorie denken dat er een geheim g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AgnieszkaMonk, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Testament
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijbel_%28christendom%29
  • De Bijbel
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Authorship_of_the_Bible
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijbelvertaling
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.