De acht verheven aartsengelen – Rafaël

De acht verheven aartsengelen – Rafaël In het vroege christendom waren engelen net zo 'populair' als nu. Ze werden en worden beschouwd als ‘entiteiten’ die God niet-aflatend danken, prijzen en bezingen. De aartsengelen nemen een bijzondere plaats in. Michaël en Gabriël zijn de bekendste. Van de acht aartsengelen is Rafaël de genezende engel. Zijn naam is afkomstig uit het Hebreeuws en betekent ‘de genezende kracht van God’. Wie bij kwalen, ongemakken en ziekten de (joodse) aartsengel Rafaël aanroept tijdens het gebed, zal verlichting, steun en troost ontvangen.

Inhoud


De negen engelenkoren

Engelen zijn volgens de katholieke leer reine en onsterfelijke wezens die naar de aarde zijn gezonden om de boodschappen van God aan de mensen kenbaar te maken. Maar ook om hen te beschermen. Dat is bijvoorbeeld een van de taken van aartsengel Michaël. Als leider van de aartsengelen bestrijdt hij het kwaad te vuur en te zwaard. In bepaalde bijbelteksten is een indeling van de verschillende engelenkoren te vinden. De engel Rafaël wordt niet vermeld in het Oude Testament, maar wel in het deuterocanonieke boek Tobit in de katholieke, orthodoxe leer, en in het pseudepigrafische geschrift Henoch.

Aartsengel Rafaël / Bron: Bartolomé Esteban Murillo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Aartsengel Rafaël / Bron: Bartolomé Esteban Murillo, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hiërarchie

In de loop der tijden ontstond er een hiërarchie in de hemel, waarbij men negen engelenkoren in triades onderscheidde (in afdalende lijn):
  • serafs;
  • cherubs;
  • tronen;
  • heerschappijen;
  • krachten;
  • machten;
  • overheden;
  • aartsengelen;
  • engelen.

Aartsengel Rafaël – de genezende engel

De naam Rafaël is afkomstig uit het Hebreeuws en betekent ‘genezende kracht van God’ of ‘God heeft genezen’. Rafaël is dus de aartsengel die de geneeskracht in zijn vaandel heeft. In het boek Tobit reist Rafaël mee met Tobias op diens gevaarlijke tochten. Na een behouden terugkomst stelde Rafaël zich voor als ‘een van de zeven engelen naast Gods Troon’ (Tobit 12:15). Ook zou Rafaël met de gal van een onderweg gevangen vis de blinde vader (Tobit) van Tobias hebben genezen.

Missie
Rafaël kreeg bovendien opdracht van God om de demon Azazel mores te leren, waarbij zijn missie luidde: ‘... genees de aarde van de verdorven engelen en verkondig de heling van de aarde, zodat zij van deze pestilentie kan bekomen (Henoch’ 10:6,7). De feestdag (Rooms-Katholieke Kerk) van de aartsengel Rafaël is 29 september, samen met Michaël.

Katholieke engel

Aartsengel Rafaël is via het jodendom bekend geworden in het christendom. Hij is de helende engel uit het judaïsme en wordt ook wel een ‘katholieke engel’ genoemd, wellicht omdat het boek Tobit als deuterocanoniek wordt beschouwd, een geschrift waar het protestantisme overigens 'weinig' waarde aan hecht en als een van de Apocriefen wordt gezien. In de iconografie wordt hij uitgebeeld met een reisstaf en/of een vis. Zijn feestdag is 29 september, net als Michaël en Gabriël. In het Nieuwe Testament wordt aartsengel Rafaël evenmin vermeld. Hij komt vooral voor in de nabijbelse geschriften.

Aartsengel Rafaël, Saint Michael Tianguishahuatl Church, San Pedro Cholula, Puebla state, Mexico / Bron: Enrique López-Tamayo Biosca, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Aartsengel Rafaël, Saint Michael Tianguishahuatl Church, San Pedro Cholula, Puebla state, Mexico / Bron: Enrique López-Tamayo Biosca, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Aartsengel Rafaël – de violette lichtstraal

In de mystiek worden de aartsengelen vergeleken met de stralen van het goddelijke licht, zoals wit licht dat door een prisma uiteenvalt in de regenboogkleuren. In dat opzicht is aartsengel Rafaël de violette lichtstraal, verzinnebeeld door Venus. Aartsengel Rafaël heerst over de wereld van het verzorgen en genezen, gesymboliseerd door het water, de kleuren violet en groen, en het kristal aquamarijn. Zijn doel is ervoor te zorgen dat de aarde een geschikt oord blijft voor mens, dier en plant. Hij geneest en steunt hen die met hun innerlijk en met negativiteit worstelen.

Goddelijke taken
De zachtaardige Rafaël heeft veel goddelijke taken. Hij stelt gerust, kalmeert, verzoent, troost en heelt. Hij is de beschermheilige van de artsen en verder van iedereen die een genezend, verzorgend beroep uitoefent, maar hij is ook de patroon van de reizigers, pelgrims, vakantiegangers en... de arme zielen. Daarnaast is aartsengel Rafaël zeer welgevallig voor iedereen die zich spiritueel wil ontwikkelen. Zo zal hij helpen bij het openen van het 'derde oog', het spiritueel centrum dat zich tussen de wenkbrauwen bevindt. In de yogafilosofie wordt de zesde (ajna-)chakra ook wel 'Shiva's Oog' genoemd. Het Derde Oog is belangrijk tijdens het bidden of mediteren en wordt als de poort naar de intuïtieve kennis beschouwd.

Aanroeping van de aartsengel Rafaël

Iedereen die naar genezing, harmonie en verzoening smacht, zal in aartsengel Rafaël een liefdevolle bondgenoot vinden.

Zijn aanroeping tijdens het gebed luidt
Rafaël, laat mij geloven in de goddelijke liefde, die geneest en herstelt.
Laat mij als een genezer in het leven staan.
Dat ik mijn hart mag openstellen voor de allesomvattende liefde.
Dat ik elke dag mag beseffen dat alle mensen met elkaar verbonden zijn.
Dat ik alle obstakels die genezing en liefde in de weg staan mag slechten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De acht verheven aartsengelen – ZadkiëlDe acht verheven aartsengelen – ZadkiëlIn het christendom verzinnebeeldt de aartsengel Zadkiël de ‘rechtschapenheid van God’. Hij is de engel die voorkwam dat…
De acht verheven aartsengelen – UriëlDe acht verheven aartsengelen – UriëlUriël is het ‘vuur en het licht van God’. Deze bijzondere aartsengel heeft de profetie en de openbaring hoog in het vaan…
De acht verheven aartsengelen – Hanaël (Chamuël)De acht verheven aartsengelen – Hanaël (Chamuël)Aartsengel Hanaël, ook wel Chamuël genoemd, wordt door gelovigen tijdens het gebed aangeroepen wanneer ze overmand worde…
Aartsengel MichaëlAartsengel Michaël kan aangeroepen worden om rechtvaardigheid in een situatie te brengen of om te helpen uw persoonlijke…

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: De heiligverklaringDe wonderen zijn de wereld nog niet uit: De heiligverklaringDe loterij winnen is voor de meeste mensen al een wonder. Dit wonder zal echter door het Vaticaan niet erkend worden. Da…
Religie in Wit-RuslandReligie in Wit-RuslandReligie in Wit-Rusland, wat is daar eigenlijk over bekend? Zijn er eigenlijk gelovigen in Wit-Rusland, en wat voor geloo…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 05-01-2024
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.