Religie in Wit-Rusland

Religie in Wit-Rusland Religie in Wit-Rusland, wat is daar eigenlijk over bekend? Zijn er eigenlijk gelovigen in Wit-Rusland, en wat voor geloof hebben ze dan? Is het toegestaan voor hen om te geloven? En hoe is het de afgelopen eeuwen geweest met het geloof in Wit-Rusland?

Feiten

Op dit moment zijn in Wit-Rusland de volgende percentages religies:
  • Russisch orthodox: 80%
  • Katholiek: 7%
  • Protestants: 2,7%

Verder zijn er in Belarus ook kleine minderheden Moslims en Joden

Geschiedenis

Maar zoals het nu is, is het niet altijd zo geweest. Lange tijd was de belangrijkste religie verbonden met wie op dat moment de baas was. Daardoor hebben grote bevolkingsgroepen moeten wisselen van geloof. Het grondgebied van het moderne Wit-Rusland was inzet van felle strijd tussen de orthodoxe en de katholieke kerk.

Vanaf de middeleeuwen hingen de Litouwse vorsten het orthodox-christelijk geloof aan. Katholieke invloeden kwamen pas in de 14e eeuw, toen de Litouwse vorst Jagiello het katholieke geloof aannam. Vanaf toen bestonden deze beide geloven vreedzaam naast elkaar, voor zolang dat duurde. Door toenemende contacten met Europa kwam Litouwen in aanraking met de reformatie, die zich snel uitbreidde. Het protestantisme sprak de landstaal, en dat beviel de orthodoxen en katholieken wel. Toen begon, onder aanvoering van de jezuïetenorde, de contrareformatie in het land, waarna vooral de jongeren weer terugkeerden naar de katholieke kerk.

Unie van Brest

Pjotr Skarga stelde daarna voor om een nieuwe unie op te richten. Dit hield in dat het gezag van de paus erkend moest worden, maar de kerkdiensten zouden het orthodoxe karakter behouden. In 1596 ging deze hereniging de geschiedenis in als ‘Unie van Brest’. Deze unie bracht niet de rust die ze voor ogen hadden. Integendeel, er kwamen alleen maar meer godsdiensttwisten om het hoekje kijken. De orthodoxen en de katholieken namen hun wapens op tegen elkaar. Toen de Russische legers in de 17e eeuw kwamen, hadden de orthodoxen de overhand. Later, in de 18e eeuw, na het vertrek van de Russen, hadden de katholieken weer de overhand. Uiteindelijk, in de 19e eeuw wonnen de orthodoxen het van de katholieken.

Aan het begin van de 20e eeuw was 60 procent van de Wit-Russische bevolking orthodox-christelijk. Daarnaast waren er (in volgorde van hun aantal) joodse, katholieke, protestante en islamitische geloofsgemeenschappen. In de daarop volgende decennia, is dat beeld grondig gewijzigd. Snel na de communistische machtsovername begonnen de communisten met een antireligieuze campagne, waardoor veel gelovigen ondergronds gedreven werden. Alle religies werden verboden door de Russen, en veel kerkleiders vluchtten naar het buitenland. De gevolgen hiervan zijn nu nog altijd merkbaar. In het westen van Wit-Rusland, dat tot de Tweede Wereldoorlog nog deel uitmaakte van Polen, zijn de mensen nog altijd religieuzer dan in het oosten.

Weinig kerkgang

De orthodoxe kerk beleefde een opleving rond 1990. De door communisten gesloten kerken gingen weer open. Maar dit betekende niet dat er ook weer veel diensten bijgewoond werden. Veel Wit-Russen worden gedoopt, en trouwen voor de kerk, maar wonen bijna nooit een dienst bij. Ongeveer 6 procent van de gelovigen gaat elke week naar de kerk. Lidmaatschap van de kerk betekent voor veel Wit-Russen dat ze er bij willen horen, het gaat ze meer om de nationale identiteit dan om het geloof. President Loekasjenko heeft dat op deze manier verwoord: ‘Ik ben een atheïst, maar een orthodoxe atheïst’.

Geen godsdienstvrijheid

Op dit moment is er in Wit-Rusland geen godsdienstvrijheid. De godsdienstwet uit 2002 verklaart alle niet geregistreerde religieuze activiteiten als illegaal. Ook als ze binnenshuis plaatsvinden. Door deze wet hebben de katholieken en protestanten veel minder rechten, en daardoor hebben deze religieuze minderheden het moeilijk in Wit-Rusland.

Lees verder

© 2013 - 2025 Me89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en hun begrip van GodKinderen hebben een ander beeld van God en religie dan volwassenen, dit komt mede door het brein wat nog niet geheel ont…
EK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagEK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagDe kwalificatie van het EK handbal bepaalt welke landen aan de dertiende editie van het EK voor vrouwen, dat gehouden wo…
Het ontstaan van de Anglicaanse KerkHet ontstaan van de Anglicaanse KerkGodsdienststrijd is vandaag de dag reden nummer 1 voor het voeren van oorlog. Iedereen wenst het monopolie van de waarhe…

De acht verheven aartsengelen – RafaëlDe acht verheven aartsengelen – RafaëlIn het vroege christendom waren engelen net zo 'populair' als nu. Ze werden en worden beschouwd als ‘entiteiten’ die God…
De acht verheven aartsengelen – GabriëlDe acht verheven aartsengelen – GabriëlAartsengel Gabriël is de boodschapper van God en speelt een belangrijke rol in zowel de joodse Tenach als in het christe…
Bronnen en referenties
  • Koerkamp, G.G., Wit-Rusland, Kit publishers, Amsterdam, 2009
  • Lenting, J. Stichting Fundament. http://www.stichting-fundament.nl/nl/nieuws_godsdienstvrijheid.html
  • Orange smile tours. Guided tours to Belarus. http://www.orangesmile.com/glas/ero.htm
Me89 (29 artikelen)
Laatste update: 19-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.